Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς όταν βρισκόμαστε στο τραπέζι για φαγητό να βλέπουμε ένα υπέροχο πιάτο και να απολαμβάνουμε την γεύση που μας προσφέρει, όμως ξεχνάμε ότι πίσω από το πιάτο αυτό μπορεί να υπάρχει μία ιστορία. Και συνήθως αυτή η “ιστορία” αξίζει περισσότερο κι από το ίδιο το φαγητό.
Οπως σας είχαμε αναφέρει και πριν από μία εβδομάδα μέσα από τη σελίδα του Naxospress ξεκινήσαμε συνεργασία με την Μαριέττα Γαλάνη. Μαγείρισσα, chef που δημιουργεί πιάτα με αγάπη και με βάση την ιστορία, κυρίως του τόπου της. Της Απειράνθου.
Ενα τέτοιο πιάτο είναι και η σημερινή πρόταση. Χοιρινό με φκιαστή πατάτα. Κι επειδή ως Ναξιώτες μας αρέσει το τυρί, η ξεχωριστή και βραβευμένη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ Πιτταρά είναι το …κερασάκι στην τούρτα.
Η κα Γαλάνη εξηγεί: “Το φκιαστό στην Απείρανθο τα παλιά χρόνια το έκαναν κάθε δεύτερη μέρα και το έλεγαν φαμελίστικο φαγητό. Ότι περίσσευε τη προηγούμενη το σόταραν με πελτέ, σκόρδα και κρεμμύδια και έτσι έτρωγε ( παπάρα με ψωμί) όλη η φαμελιά (οικογένεια).
Να και η συνταγή για το “χοιρινό με φκιαστή πατάτα και γραβιέρα Νάξου Πιτταρά” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη (οι φωτογραφίες της Μαρίας Κατεινά)
Τι θα χρειαστούμε:
# 1 ποτήρι ελαιόλαδο
# 1 κιλό χοιρινό από σπάλα, κομμένο σε μπουκουνιές (κομμάτια μεγαλούτσικα)
# 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
# 4 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
# αλατοπίπερο κατά βούληση
# ρίγανη
# 2 τουρκάκια (καυτερές κόκκινες μικρές πιπεριές)
# 7 πατάτες (κομμένες στα δύο η κάθε μία)
# 4 κ.σ. πελτέ κύκνο
# 1 ποτήρι κρασί μπρούσκο
# 1 ποτήρι ψιλοκομμένη ντομάτα
# ελάχιστη ζάχαρη
# 6 φύλλα σέλινο τριμμένο
# τριμμένη γραβιέρα Πιτταρά
Πώς θα το φτιάξουμε:
Αρχικά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας, από όλες τις μεριές.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τα τουρκάκια.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ενώ βάζουμε στη κατσαρόλα και τις πατάτες με τον πελτέ, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να κάψουν και σβήνουμε με το κρασί.
Τέλος, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και το σέλινο.
Σκεπάζουμε 5 λεπτά το φαγητό μας για να γίνει μέσα στο κρασί και βάζουμε νερό τόσο, όσο να σκεπαστούν τα υλικά μας.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε ξανά για μια ώρα μέχρι να μελώσει.
Σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα Νάξου Πιτταρά.
# Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτή την υπέροχη συνταγή