Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠιάτο Ημέρας: Χοιρινό με φκιαστή πατάτα και γραβιέρα Νάξου Πιτταρά

Πιάτο Ημέρας: Χοιρινό με φκιαστή πατάτα και γραβιέρα Νάξου Πιτταρά

|

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς όταν βρισκόμαστε στο τραπέζι για φαγητό να βλέπουμε ένα υπέροχο πιάτο και να απολαμβάνουμε την γεύση που μας προσφέρει, όμως ξεχνάμε ότι πίσω από το πιάτο αυτό μπορεί να υπάρχει μία ιστορία. Και συνήθως αυτή η “ιστορία” αξίζει περισσότερο κι από το ίδιο το φαγητό. 

Οπως σας είχαμε αναφέρει και πριν από μία εβδομάδα μέσα από τη σελίδα του Naxospress ξεκινήσαμε συνεργασία με την Μαριέττα Γαλάνη. Μαγείρισσα, chef που δημιουργεί πιάτα με αγάπη και με βάση την ιστορία, κυρίως του τόπου της. Της Απειράνθου.

Ενα τέτοιο πιάτο είναι και η σημερινή πρόταση. Χοιρινό με φκιαστή πατάτα. Κι επειδή ως Ναξιώτες μας αρέσει το τυρί, η ξεχωριστή και βραβευμένη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ Πιτταρά είναι το …κερασάκι στην τούρτα.

Η κα Γαλάνη εξηγεί: “Το φκιαστό στην Απείρανθο τα παλιά χρόνια το έκαναν κάθε δεύτερη μέρα και το έλεγαν φαμελίστικο φαγητό. Ότι περίσσευε τη προηγούμενη το σόταραν με πελτέ, σκόρδα και κρεμμύδια και έτσι έτρωγε ( παπάρα με ψωμί) όλη η φαμελιά (οικογένεια).

Να και η συνταγή για το “χοιρινό με φκιαστή πατάτα και γραβιέρα Νάξου Πιτταρά” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη  (οι φωτογραφίες της Μαρίας Κατεινά)

Τι θα χρειαστούμε:

# 1 ποτήρι ελαιόλαδο

# 1 κιλό χοιρινό από σπάλα, κομμένο σε μπουκουνιές (κομμάτια μεγαλούτσικα)

# 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

# 4 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα

# αλατοπίπερο κατά βούληση

# ρίγανη

# 2 τουρκάκια (καυτερές κόκκινες μικρές πιπεριές)

# 7 πατάτες (κομμένες στα δύο η κάθε μία)

# 4 κ.σ. πελτέ κύκνο

# 1 ποτήρι κρασί μπρούσκο

# 1 ποτήρι ψιλοκομμένη ντομάτα

# ελάχιστη ζάχαρη

# 6 φύλλα σέλινο τριμμένο

# τριμμένη γραβιέρα Πιτταρά

Πώς θα το φτιάξουμε:

Αρχικά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας, από όλες τις μεριές.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τα τουρκάκια.

Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ενώ βάζουμε στη κατσαρόλα και τις πατάτες με τον πελτέ, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να κάψουν και σβήνουμε με το κρασί.

Τέλος, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και το σέλινο.

Σκεπάζουμε 5 λεπτά το φαγητό μας για να γίνει μέσα στο κρασί και βάζουμε νερό τόσο, όσο να σκεπαστούν τα υλικά μας.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε ξανά για μια ώρα μέχρι να μελώσει.

Σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα Νάξου Πιτταρά.

# Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτή την υπέροχη συνταγή 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.