Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠιάτο Ημέρας: Χοιρινό με φκιαστή πατάτα και γραβιέρα Νάξου Πιτταρά

Πιάτο Ημέρας: Χοιρινό με φκιαστή πατάτα και γραβιέρα Νάξου Πιτταρά

|

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς όταν βρισκόμαστε στο τραπέζι για φαγητό να βλέπουμε ένα υπέροχο πιάτο και να απολαμβάνουμε την γεύση που μας προσφέρει, όμως ξεχνάμε ότι πίσω από το πιάτο αυτό μπορεί να υπάρχει μία ιστορία. Και συνήθως αυτή η “ιστορία” αξίζει περισσότερο κι από το ίδιο το φαγητό. 

Οπως σας είχαμε αναφέρει και πριν από μία εβδομάδα μέσα από τη σελίδα του Naxospress ξεκινήσαμε συνεργασία με την Μαριέττα Γαλάνη. Μαγείρισσα, chef που δημιουργεί πιάτα με αγάπη και με βάση την ιστορία, κυρίως του τόπου της. Της Απειράνθου.

Ενα τέτοιο πιάτο είναι και η σημερινή πρόταση. Χοιρινό με φκιαστή πατάτα. Κι επειδή ως Ναξιώτες μας αρέσει το τυρί, η ξεχωριστή και βραβευμένη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ Πιτταρά είναι το …κερασάκι στην τούρτα.

Η κα Γαλάνη εξηγεί: “Το φκιαστό στην Απείρανθο τα παλιά χρόνια το έκαναν κάθε δεύτερη μέρα και το έλεγαν φαμελίστικο φαγητό. Ότι περίσσευε τη προηγούμενη το σόταραν με πελτέ, σκόρδα και κρεμμύδια και έτσι έτρωγε ( παπάρα με ψωμί) όλη η φαμελιά (οικογένεια).

Να και η συνταγή για το “χοιρινό με φκιαστή πατάτα και γραβιέρα Νάξου Πιτταρά” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη  (οι φωτογραφίες της Μαρίας Κατεινά)

Τι θα χρειαστούμε:

# 1 ποτήρι ελαιόλαδο

# 1 κιλό χοιρινό από σπάλα, κομμένο σε μπουκουνιές (κομμάτια μεγαλούτσικα)

# 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

# 4 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα

# αλατοπίπερο κατά βούληση

# ρίγανη

# 2 τουρκάκια (καυτερές κόκκινες μικρές πιπεριές)

# 7 πατάτες (κομμένες στα δύο η κάθε μία)

# 4 κ.σ. πελτέ κύκνο

# 1 ποτήρι κρασί μπρούσκο

# 1 ποτήρι ψιλοκομμένη ντομάτα

# ελάχιστη ζάχαρη

# 6 φύλλα σέλινο τριμμένο

# τριμμένη γραβιέρα Πιτταρά

Πώς θα το φτιάξουμε:

Αρχικά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας, από όλες τις μεριές.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τα τουρκάκια.

Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ενώ βάζουμε στη κατσαρόλα και τις πατάτες με τον πελτέ, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να κάψουν και σβήνουμε με το κρασί.

Τέλος, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και το σέλινο.

Σκεπάζουμε 5 λεπτά το φαγητό μας για να γίνει μέσα στο κρασί και βάζουμε νερό τόσο, όσο να σκεπαστούν τα υλικά μας.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε ξανά για μια ώρα μέχρι να μελώσει.

Σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα Νάξου Πιτταρά.

# Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτή την υπέροχη συνταγή 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βουλιμία και Ανορεξία: Κατανόηση, Επιπτώσεις και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

Η Ψυχολόγος Στέλλα Ζαχαράτου MSc μιλάει για την Βουλιμία και την Ανορεξία...

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται η μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Θήρας

Την Πέμπτη 14/11/2024 και ώρα 12:00 θα διεξαχθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά του Δήμου Θήρας, η Παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων και του Προκρινόμενου εξ αυτών της μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Σαντορίνη – Ε.Σ.Θ.Π.: Από τις 11 Νοεμβρίου η δήλωση συγκομιδής για την παραγωγή σταφυλιών, αρακά και για το τοματάκι

Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία της Ε.Σ.Θ.Π στα Φηρά (κατάστημα εφοδίων)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: “Οι Γυναίκες των Κυκλάδων” πάνε.. αεροδρόμιο

Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο αφίξεων του Αεροδρομίου, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2025.

Σαντορίνη: Μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά ολοκληρώθηκε για το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, το μουσείο υποδέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία της τομάτας στη Σαντορίνη

Σαντορίνη: “Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης” – Ενημέρωση για την κατάστασή τους από το ΙΜΠΗΣ

Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό και τις αρχές της Σαντορίνης

Γιάννης Γαβαλάς: «Το βασικότερο υλικό σε μια συνταγή είναι η αγάπη» (video)

Ο Γιάννης Γαβαλάς, εμπνευσμένος από τις «θύμησες των γεύσεων», από την Κυκλαδίτικη πρώτη ύλη και τη γεωμορφολογία του νησιού του, δημιούργησε ένα χώρο, στον οποίο ο επισκέπτης δεν νοιώθει πελάτης, αλλά φιλοξενούμενος

Νάξος: Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, υπογραφές παρουσία Μητσοτάκη

Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών – Στις 21 Νοεμβρίου στη Νάξο η επίσημη υπογραφή της σύμβασης παρουσία του Μητσοτάκη

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Νάξος – Μέλανες: Η νεανική παραβατικότητα στο επίκεντρο συζήτησης

Ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μελάνων Νάξου με θέμα την Νεανική παραβατικότητα - Πότε και που;