Ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες σε λαμπρή τελετή στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, τα 100 καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας – Εντυπωσιακή τιμή για το «Θαλασσάκι» στην Τήνο (βραβεύτηκε ως το καλύτερο με ελληνική κουζίνα) σάρωσαν τα εστιατόρια της Μυκόνου αλλά η Νάξος απούσα…
Γαστρονομία… Ένα είδος τουρισμού που αναπτύσσεται συνεχώς και προσφέρει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναδείξει όχι μόνο τα προϊόντα που παράγει αλλά και την δημιουργία που έχουν μέσα της οι Έλληνες σεφ αλλά και οι επιχειρηματίες που σε μία δύσκολη οικονομική στιγμή στηρίζουν τις επενδύσεις τους… Και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορείς να δεις όμορφα εστιατόρια που σε προκαλούν να καθίσεις και να απολαύσεις το φαγητό. Και μάλιστα; Διαφορετικές κουζίνες. Πόσο μάλλον στις Κυκλάδες όπου τα νησιά που συνθέτουν το Νομό έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν διαφορετικά είδη φαγητού. Ακόμη και μέσα στα ίδια τα νησιά, ο τρόπος παρασκευής του ίδιου πιάτου είναι διαφορετικός…
Και φτάσαμε την περασμένη Τρίτη να δούμε σε μία λαμπρή τελετή (στη Τεχνόπολη, στο Γκάζι) την απονομή των 100 καλύτερων εστιατόριων της Ελλάδας τα οποία ψήφισαν 100+ επώνυμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, του lifestyle και της γαστρονομίας. Και μας έκανε εντύπωση… Όχι γιατί οι Κυκλάδες δεν είχαν την τιμητική τους, αλλά γιατί η Νάξος ήταν απούσα. Από τη μία το περιμέναμε. Αλλά από την άλλη βλέποντας καθημερινά να ανοίγουν νέα εστιατόρια αλλά και να ανανεώνονται συνεχώς ακόμη και τα πιο παλιά, είχαμε την κρυφή ελπίδα να δούμε έστω κι ένα στα 100 καλύτερα…Το γιατί δεν μπαίνουν; Μπορεί να είναι θέμα δημοσίων σχέσεων.. Μπορεί να είναι θέμα ικανοτήτων…
Γιατί λόγω της εσωστρέφειας που έχουμε θεωρούμε ως άλλες κουκουβάγιες ότι έχουμε καλά εστιατόρια αλλά οι ξένοι να μην το αντιλαμβάνονται… Είναι ένα ζήτημα αυτό. Το γιατί η Ναξος είναι απούσα όταν το παρών δίνουν εστιατόρια από την Κιμωλο, την Σίφνο ή την Σύρο και την Τήνο (2)… Μήπως κάτι δεν κάνουμε τελικά καλά; Η έχουμε μείνει στο σκεπτικό “εμείς είμαστε οι καλύτεροι” και αυτό λειτουργεί αρνητικά στην αγορά; Και συν τοις άλλοις; Αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια γιατί η Νάξος δεν απέκτησε ένα εστιατόριο – κράχτη σε όλες τις Κυκλάδες; Μήπως γιατί μείναμε στη λογική “το φαγητό της μαμάς είναι το καλύτερο; και να σκεφτεί κανείς ότι εστιατόρια όπως το “Νησάκι” ή το “Αντάμωμα” ή το “Apostolis”, το “Τυπογραφείο” ή το “Δουκάτο” και τόσα άλλα εντός κι εκτός χώρας έχουν πολύ καλό όνομα.. Η και βέβαια ενώ έχουμε βραβευμένους σεφ, δεν έχουμε καλά εστιατόρια; Μάλλον κάτι γίνεται λάθος…
Πως ψήφισαν οι κριτές; Με βάση αυτό που διαβάζουμε «ψήφισαν με απόλυτη ελευθερία, χωρίς να δεσμεύονται από κάποια λίστα προεπιλογών, γεγονός που όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε ευχάριστες εκπλήξεις στο τελικό αποτέλεσμα». Και κορυφαίο εστιατόριο ανακηρύχτηκε το «Funky Gourmet» στον Κεραμεικό, το εστιατόριο που στεγάζει τη μαγειρική φιλοσοφία της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου, όπου με καλοδουλεμένα conceptual μενού συστήνουν το μοντέρνο προφίλ της ελληνικής γαστρονομίας. Και στην δεκάδα είδαμε το Vezene, το Varoulko Seaside, το Cookoovaya, τη Σπονδή, το
Aleria, το Nolan, τη Σελήνη, τη Ratka και το Matsuhisa Athens
Ανάμεσα στα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2017, βραβεύσεις απέσπασαν τόσο gourmet όσο και casual εστιατόρια από κάθε γωνιά της χώρας: από το Funky Gourmet, το Varoulko Seaside και το Botrini’s, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και το Σέμπρικο της Θεσσαλονίκης, το Θαλασσάκι της Τήνου, το Omega3 της Σίφνου, το Μεζέν του Βόλου και τον Θωμά του Σκλήθρου Φλώρινας.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί από τους επώνυμους foodies της εκατονταμελούς κριτικής επιτροπής ενώ τη λαμπρή βραδιά παρουσίασαν σε «αντίστροφη μέτρηση» η Madame Ginger και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος. Σημειώνουμε ότι τα Restaurant 100 είναι μια λίστα φτιαγμένη από foodies για foodies: πλουραλιστική και δημοκρατική, με γαστρονομικές προτάσεις που ταιριάζουν σε κάθε budget και κάθε περίσταση εξόδου. Τα βραβεία διοργάνωσε το Hotel & Restaurant της Boussias Communications.
Ας δούμε τα εστιατόρια των Κυκλάδων που βρίσκονται στα 100 καλύτερα…
Θέση Ονομα Νησί
8. SELENE ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
12. ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ ΤΗΝΟΣ
15. ΚΟΥΚΟΥΜΑΒΛΟΣ ΑΘΗΝΑ/ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
25. BILL & COO ΜΥΚΟΝΟΣ
27. OMEGA3 ΣΙΦΝΟΣ
34. MATSUHISA MYKONOS ΜΥΚΟΝΟΣ
46. ΑΛΛΟΥ ΓYΑΛΟΥ ΚΙΝΙ – ΣΥΡΟΣ
48. ΜΑΡΑΘΙΑ ΤΗΝΟΣ
57. KENSHO ΜΥΚΟΝΟΣ
70. ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΙΜΩΛΟΣ
73. MARIO ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΣ
74. KIKU CAVO TAGOO ΜΥΚΟΝΟΣ
77. KIKI’S RESTAURANT ΜΥΚΟΝΟΣ
81. KATRINE’S ΜΥΚΟΝΟΣ
84. FTELIA RESTAURANT ΜΥΚΟΝΟΣ
90. NAMMOS MYKONOS ΜΥΚΟΝΟΣ
92. BARBAROSSA ΠΑΡΟΣ
99. ORIZONTES LYCABETTUS ΑΘΗΝΑ/ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί από τους επώνυμους foodies της εκατονταμελούς κριτικής επιτροπής των βραβείων, μεταξύ των οποίων και οι: Θεόδωρος Χαραγκιώνης, Γιώργος Παπαλέξης, Μύρωνας Στρατής, Μαριάντα Πιερίδη, Αλεξ Κάβδας, Πάνος Ιωαννίδης, Νεκτάριος Ντάλλας , Φωτεινή Πιπιλή, Λόλα Νταϊφά, Νάντια Γεραζούνη και Νάσος Ντότσικας.
Την «φρέσκια» τους άποψη περί γευστικής απόλαυσης κατέθεσαν τα Restaurant 100 μέσα από τη βράβευση του Aris’ Deal Closer του εστιατορίου Vezene στην κατηγορία Best Dessert, του ceviche Leche de la Pantera Negra στην κατηγορία Best Ethnic Dish, αλλά και μέσα από κατηγορίες όπως:
Top Newcomers, με πρώτο της σχετικής δεκάδας το Nolan
Top Summer Restaurants, την πρωτιά της οποίας απέσπασε το Matsuhisa Mykonos,
Top Casual Restaurants, με το Zonars στην πρώτη θέση και
Top Hidden Gems, με το Rouan Thai στην κορυφή.
Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή του τίτλου Best Female Chef στη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και του τίτλου Best New Chef στον Σωτήρη Κοντιζά.
Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Κυκλάδες είχαν τη πρώτη θέση στο
Top 10 Greek & Regional Cuisine Restaurants
1. ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ ΤΗΝΟΣ
2. ΘΩΜΑΣ ΣΚΛΗΘΡΟ
3. ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ
4. ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
5. ΜΕΖΕΝ ΒΟΛΟΣ
6. PESKESI ΗΡΑΚΛΕΙΟ
7. ΚΥΜΑ ΚΙΜΩΛΟΣ
8. ΑΥΛΗ ΡΕΘΥΜΝΟ
9. ΜΟΥΡΓΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
10. ΓΕΥΣΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑ ΠΗΛΙΟΥ
Και στο
Top 10 Summer Restaurants
1. MATSUHISA ΜΥΚΟΝΟΣ
2. GB ROOF GARDEN ΑΘΗΝΑ
3. VAROULKO SEASIDE ΑΘΗΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ
4. ISLAND ΒΑΡΚΙΖΑ
5. ΙΘΑΚΗ ΑΘΗΝΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
6. ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ ΤΗΝΟΣ – ΟΡΜΟΣ ΥΣΤΕΡΝΙΩΝ
7. FUGA ΑΘΗΝΑ – ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
8. GH ATTIKOS RESTAURANT ΑΘΗΝΑ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ
9. MOORINGS ΑΘΗΝΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
10. HYTRA ΑΘΗΝΑ – ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ