Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠάρος: To ζαχαροπλαστείο που μοιάζει με μουσείο Αρχαίων Γλυπτών

Πάρος: To ζαχαροπλαστείο που μοιάζει με μουσείο Αρχαίων Γλυπτών

|

Με απόλυτο πρωταγωνιστή το λευκό παριανό μάρμαρο, υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένα αριστουργήματα όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης, το ζαχαροπλαστείο Tserki στην Πάρο κλέβει τις εντυπώσεις χάρη στον εμπνευσμένο σχεδιασμό του, θυμίζοντας περισσότερο ένα σπηλαιώδες μουσείο που εκθέτει αρχαία γλυπτά, παρά το μαγαζί δύο ταλαντούχων pastry chef.

Το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο προϋπήρχε στο ίδιο σημείο από το 2014, χτίζοντας σταθερά με τα ιδιαίτερα γλυκά του ένα πολύ καλό brand. Η ομάδα του δημιουργικού γραφείου Saint Of Athens και το αρχιτεκτονικό γραφείο DVMP Architect συνεργάστηκαν με την ομάδα του Tserki για να δημιουργήσουν μια νέα αντίληψη στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα γλυκά ως εφήμερα βρώσιμα γλυπτά.

Τα γλυκά τoυ ζαχαροπλαστείου Tserki φημίζονται για τις γλυπτές φόρμες τους. Sablé βατόμουρο με namelaka από σοκολάτα Valhrona Inspiration βατόμουρο.

Το αποτέλεσμα είναι ένας μοναδικός χώρος φτιαγμένος από μάρμαρο και γύψο που μοιάζει με μια εντυπωσιακή «σπηλιά» σμιλεμένη στο χέρι. Ισορροπώντας μεταξύ της αρχαίας γλυπτικής Τέχνης αλλά και του σύγχρονου design, το project Tserki αξιοποιεί την κληρονομιά του κυκλαδικού πολιτισμού, την παράδοση της Πάρου στην εξόρυξη και επεξεργασία του μαρμάρου, αλλά και τις επιταγές της διεθνούς αρχιτεκτονικής και του μοντέρνου σχεδιασμού.

Ο χώρος μοιάζει με αρχαία σπηλιά σμιλεμένη στο χέρι.

Το concept συνέλαβε η ομάδα του Saint Of Athens, η οποία μας έχει χαρίσει μερικά από τα πιο ευφάνταστα κομψοτεχνήματα, όπως το Gavello nel blu, το κοσμηματοπωλείο στη Μύκονο που είναι σχεδιασμένο σαν το εσωτερικό μιας πισίνας.

Ο διάτρητος διαχωριστικός τοίχος στο Tserki είναι μια σύνθεση από γύψινα πλακίδια που παραπέμπουν στον κυκλαδικό πολιτισμό.

Ο πυρήνας στη δημιουργική προσέγγιση του Saint Of Athens ήταν η έννοια και η αξία του χειροποίητου. Τόσο η ζαχαροπλαστική όσο και η γλυπτική δημιουργούν τα έργα τους με το χέρι.

Σφουγγάρι καραμελωμένης σοκολάτας από το Tserki: Montée καραμελωμένης λευκής σοκολάτας Dulcey (Valhrona) με καραμέλα toffee εξωτικών φρούτων και σοκολάτα Dulcey σε κενό αέρος.

«Είτε δουλεύει με αιώνιο μάρμαρο είτε με εφήμερη ζύμη, ο δημιουργός φτάνει στην επιθυμητή μορφή σμιλεύοντας. Τόσο η γλυπτική όσο και η ζαχαροπλαστική είναι μορφές τέχνης που βασίζονται στα χέρια, και τα καλλιτεχνήματά τους κουβαλούν τα ίχνη του ταλέντου του δημιουργού τους», εξηγεί ο creative director του Saint Of Athens, Nίκος Παλαιολόγος.

Η οροφή έχει ντυθεί με χυτά υφάσματα, εμπνευσμένα από τα ναυτικά πανιά.

Το παριανό μάρμαρο πρωταγωνιστεί

Το μάρμαρο, ένα υλικό στενά συνδεδεμένο με το νησί από τους αρχαίους χρόνους, δίνει το ρυθμό και ταυτόχρονα γίνεται η έμπνευση στη διαμόρφωση της δημιουργικής ταυτότητας του Tserki. «Το παριανό μάρμαρο, που εξορυσσόταν στη βόρεια πλευρά του νησιού από την αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα, είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα αριστουργήματα όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης. Λευκό και ημιδιαφανές, φέρει την κομψή, ακτινοβόλα ομορφιά μιας απαράμιλλης λευκότητας, μαζί με την εν δυνάμει καλλιτεχνική δημιουργία», επισημαίνει το Saint Of Athens.

«Τα αιώνια πολύτιμα χαρακτηριστικά του παριανού μαρμάρου, η στενή σχέση του με την τέχνη και ο ρόλος που αναπόφευκτα διαδραματίζει στον ελληνικό πολιτισμό, ενέπνευσαν μια απροσδόκητη φρέσκια προσέγγιση στη δημιουργική τέχνη του pâtissier και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα γλυκά. Το concept για το νέο ζαχαροπλαστείο αφορμάται από την κομψότητα της κυκλαδίτικης φόρμας αλλά υπερβαίνει τον χρόνο, παίζοντας με το δίπολο του αιώνιου και του εφήμερου, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και τα δύο, μέσα από την καλλιτεχνική τους ουσία», συμπληρώνει.

Τα γύψινα γλυπτά δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός για τη διακόσμηση του Tserki.

H μοντέρνα λιτή πινακίδα του ζαχαροπλαστείου.

Τα γλυκά του Tserki σαν γλυπτά σε μαρμάρινα βάθρα. Pâte sablée βανίλιας με cheesecake φούρνου, compote φράουλας στο κέντρο και αέρινη mousse γιαούρτι.

 

Το ίδιο το νησί άλλωστε, με τους γλυπτούς βραχώδεις κατά τόπους σχηματισμούς του, είναι ένα γιγαντιαίο κυκλαδικό γλυπτό που το έχει σμιλέψει η φύση, η θάλασσα, ο άνεμος μέσα στα βάθη του χρόνου.

Εκκινώντας από αυτό, ο Nίκος Παλαιολόγος και η ομάδα του, σε συνεργασία με το DVMP Architect και την ομάδα του Tserki, με την οποία είχαν κοινούς κώδικες ως προς την αντίληψη του design και της Τέχνης, καθώς τα γλυκά τους δίνουν έμφαση εκτός από τη γεύση και στον σχεδιασμό, προχώρησαν στη δημιουργία ενός μικρού μαρμάρινου ναού αφιερωμένου στη διακοσμητική ζαχαροπλαστική.

Ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερο minimal σχεδιασμό στο Tserki.

Έτσι έχουμε μπροστά μας έναν χώρο σύγχρονο που μοιάζει αρχαίος. Έναν χώρο που αντλεί τη δυναμική του από την παραδοσιακή μινιμαλιστική κυκλαδίτικη αισθητική, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο brilliant και επαναστατικός που ενθουσιάζει τα διεθνή media που εξειδικεύονται στο design.

Ο χρόνος, η τέχνη της γλυπτικής, ο τρόπος με τον οποίο φιλτράρεται το φυσικό φως μέσα από τους διάτρητους εσωτερικούς τοίχους, με τα σμιλεμένα γύψινα πλακίδια που μοιάζουν με γλυπτά του αρχαίου κυκλαδικού πολιτισμού, η φύση του μαρμάρου, αυτή η στιλπνή λευκότητα, η αίσθηση της διαφάνειας και της καθαρότητας, αλλά παράλληλα η στιβαρότητα του αρχαίου αυτού υλικού, όλα είναι παρόντα και συμβάλουν στη δημιουργία μιας εξωπραγματικής, σχεδόν μυθικής δημιουργίας που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει κατευθείαν από τα ομηρικά έπη.

Μια υπόλευκη σπηλιά, ένας ναός αφιερωμένος στη ζαχαροπλαστική και στο design, με έμπνευση από την Αρχαία Ελλάδα.

Το Tsesrki είναι σαν αρχαία σπηλιά, ένας υπόλευκος κόσμος που ακτινοβολεί φως και ενέργεια. Τα γλυκά στις κρυστάλλινες βιτρίνες τους αναδεικνύονται σαν μαρμάρινα γλυπτά, ενώ πίσω τους δεσπόζει ένας διαχωριστικός τοίχος με τρισδιάστατους λευκούς αμφορείς σε μια πιο σύγχρονη, όμως, αφαιρετική προσέγγιση που υπακούει στους κανόνες του σύγχρονου μινιμαλισμού.

Τα γλυκά του Tserki είναι μικρά βρώσιμα γλυπτά. Biscuit βανίλιας με compote βατόμουρο, montée φιστικιού, σιρόπι βατόμουρο και καραμελωμένο φιστίκι.

Διάτρητοι τοίχοι με μοντέρνους αμφορείς

«Τρεις μήνες πήρε να φτιαχτούν τα γύψινα πλακίδια που μοιάζουν να συνθέτουν ένα φεγγίζον παζλ, έτσι φωλιασμένα στους καμπύλους τοίχους. Χάρη σε αυτήν την εναλλαγή φωτός και τέχνης, ο χώρος αποπνέει μια ανοιχτή, φιλόξενη αίσθηση, η οποία συμπληρώνεται από τα υφάσματα που κρέμονται χυτά από το ταβάνι. Εμπνευσμένα από τα ναυτικά πανιά, προσθέτουν το εφέ της πλεύσης, συνυφαίνοντας με το νήμα τους τον χρόνο, την τέχνη και το αιώνιο Αιγαίο.

Έτσι, μόλις μπει κανείς μέσα στο κατάστημα, νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα ακτινοβόλο, άχρονο παρόν, μακριά από τους πολύβουους νησιώτικους δρόμους και περιτριγυρισμένος από κομμάτια τέχνης, είτε πρόκειται για χειροποίητα γλυπτά δημιουργημένα για να μείνουν για πάντα, είτε για χειροποίητα γλυπτικά γλυκά δημιουργημένα για να χαθούν χάριν της απόλαυσής μας», εξηγεί ο Nίκος Παλαιολόγος του Saint Of Athens.

Τρεις μήνες χρειάστηκε συνολικά για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ο γύψινος διάσκοσμος.

To Tserki με αυτόν τον ιδιαίτερο σχεδιασμό κάνει τη φήμη του να ξεφεύγει όχι μόνο από τα στενά τοπικά όρια του νησιού ή και του ελληνικού χώρου, αλλά ταξιδεύει ήδη σε όλο τον κόσμο, με τα διεθνή μίντια και το κοινό που αγαπά το design να χαιρετίζει τη δημιουργική συνύπαρξη της ζαχαροπλαστικής με τη γλυπτική σε έναν χώρο που αποτίει φόρο τιμής στον αρχαιοελληνικό κυκλαδικό πολιτισμό.

Millefeuille από το Tserki: Καραμελωμένα φύλλα σφολιάτας με κρέμα patisserie, βανίλια Μαδαγασκάρης και, επάνω, Saint Honoré από κρέμα με βανίλια και mascarpone.

Info: Tserki, Πάρος
Concept / art direction / id: Saint Of Athens
Architectural works: DVMP architects
Artworks: Tire Up Studio & Panos Profitis
Φωτογραφίες: Giagkos Papadopoulos

Πηγή:https://www.iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γεύσεις Ναξιώτικες, Μουσικές Αυθεντικές, κάθε Σάββατο στο “Φάρος του Αλυκού”

Ζήστε τη μοναδική εμπειρία φιλοξενίας με ζωντανή ελληνική μουσική, τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές φτιαγμένες με μεράκι, σε ένα φιλόξενο περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Δήμος Θήρας: Σχέδιο ελάφρυνσης για επαγγελματίες με μείωση τελών χρήσης

Αναμένεται εισήγηση για τη μείωση τελών κοινόχρηστων χώρων για τα έτη 2025-2026, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής αγοράς μετά τη σεισμική κρίση.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Ξεμπλοκάρει το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού στο Άνω Κουφονήσι, έγκριση της νέας ΜΠΕ από το ΚΑΣ

"Πράσινο" φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την περιβαλλοντική μελέτη που ανοίγει τον δρόμο για την αναβάθμιση του Βιολογικού και του αποχετευτικού δικτύου στα Κουφονήσια

Σε ισχύ από 21 Ιουλίου το νέο τέλος αποβίβασης για την κρουαζιέρα, στα 20 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη

Αυξήσεις στο τέλος επιβατών κρουαζιέρας ανά περίοδο και λιμένα – Στόχος ο περιορισμός του υπερτουρισμού και η στροφή σε περιόδους χαμηλής ζήτησης - Αντιδράσεις από τα βρετανικά ΜΜΕ

Απείρανθος: Βραδιά περιΠοίησης στον «Καπετάνιο» με μελοποιημένη ποίηση και ρακή

Παρασκευή 4 Ιουλίου, το βιβλιοπωλείο «Ο Καπετάνιος» μετατρέπεται σε ποιητική σκηνή γεμάτη λέξεις, μουσικές και εκπλήξεις

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Αποκτήστε παθητικό εισόδημα μέσω της εξόρυξης cloud της LET Mining, κερδίστε 7.563 $ την ημέρα

Νέες ευκαιρίες στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων: Μπορείτε να βγάλετε χρήματα ενώ ξαπλώνετε στο σπίτι;

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου