Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠάρος: Το ελληνικό πρωινό του νησιού αποκαλύφθηκε

Πάρος: Το ελληνικό πρωινό του νησιού αποκαλύφθηκε

|

Τι πρωινό της Πάρου παρουσιάστηκε στη διάρκεια της Horeca 2018 και άφησε άριστες εντυπώσεις αλλά σίγουρα το νησί ακόμη δεν έχει επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα του τουρισμού και δη τη γαστρονομία 

H Πάρος είναι γνωστή σε μας τους Αθηναίους – αλλά και σ’ όλους τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς επισκέπτες- ως ένας τουριστικός προορισμός με καταπληκτικές θάλασσες, όμορφα χωριά και φυσικά με έντονη διασκέδαση. Λίγη γνώση έχουν όμως οι επισκέπτες της, για τον παραγωγικό της πρωτογενή τομέα και την γαστρονομία της. Εκτεταμένοι αμπελώνες δημιουργούν ΠΟΠ εντυπωσιακά κρασιά, σημαντική κτηνοτροφία τροφοδοτεί το τυροκομείο του Συνεταιρισμού που παράγει σπουδαία τυριά , φούρνοι-ζαχαροπλάστες φτιάχνουν  εξαίρετα ψωμιά, αρτοσκευάσματα και γλυκά, μελισσοκόμοι παράγουν ξεχωριστά μέλια και άλλοι παραγωγοί δημιουργούν τοπικά λάδια, μαρμελάδες και βότανα αξιοποιώντας τοπικές καλλιέργειες, ενώ  άλλοι καλλιεργητές παράγουν νωπά φρούτα και ζαρζαβατικά (συμβατικά και βιολογικά) με πρωταγωνιστή τον Αρσένη Λουκή.  

Όλα αυτά τα χαρήκαμε στην λεπτομερέστατη παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Πάρου στην HORECA 2018 από την Μαρίνα Βασιλειάδη Γιαννακού, που με ιδιαίτερη γραφυρότητα παρουσίασε τα καλούδια του νησιού. Την προετοιμασία και το στήσιμο του Παριανού Ελληνικού Πρωινού στην έκθεση έκανε με τόση αυταπάρνηση -όπως και το καλοκαίρι στην Πάρο- η Άννα Πολυκανδριώτη με την ομάδα της και όλα αυτά με την ευγενή προσφορά προϊόντων απ’ όλους τους παραγωγούς του νησιού.

Ο Συνεταιρισμός Πάρου, με την νέα γενιά τυροκόμων του, μας παρουσίασε την γκάμα των τυριών του (γραβιέρες, κρασοτύρια, λαδοτύρια, κεφαλοτύρια κλπ).

Φούρνοι και ιδιώτες μας παρουσίασαν τις πίτες, τα τυρόψωμα και τα λιόψωμα του νησιού.

Δεν έλειψαν τα μυζηθροπιτάκια -το χαρακτηριστικό έδεσμα της Πάρου- που συνηθίζονται σ΄όλες τις Κυκλάδες με άλλες ονομασίες, όπως τσιμπητά, μελιτίνια κλπ, με το όμορφο σχήμα του ανθού από ζύμη και την μυζήθρα με το μέλι ως περιεχόμενο.

Το σχήμα τους είναι πανέμορφο και ίσως είναι το πλέον ιδιαίτερο έδεσμα του νησιού!

Χαρήκαμε τα παστέλια, τα κουλουράκια, τους ζαχαρομπακλαβάδες, τις μελένιες, τα σαραγλιά.

Υ.Γ Επειδή έχω σχέσεις με την Πάρο πάνω από 40 χρόνια, θέλω να βγάλω και τον καημό μου, και να βγάλω την αλήθεια μου. Γιατί “πατριωτικόν είναι το αληθές”!

Σπάνια νησί με τόσο παραγωγικό πλούτο έχει επιδείξει τόση αδιαφορία για την ανάπτυξη της γαστρονομίας του. Και ενώ φυσικά υπάρχουν οι επαγγελματίες που σε επίπεδο ατομικό (παραγωγοί, εστιατόρια, ταβέρνες) κάνουν ότι μπορούν για να ανεβάσουν το επίπεδό τους και να προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, η Πάρος είναι ουραγός στο παιγνίδι που παίζεται στην γαστρονομία των Κυκλάδων, όπου πρωταγωνιστούν συλλογικότητες όπως τα Tinos Food paths στην Τήνο, τα delicious Milos a trip to taste από την Μήλο, τα  Syros Greating στην Σύρο και τόσες ακόμη πρωτοβουλιές, το έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη, η ομάδα του Ρουσουνέλου με τη λέσχη Γαστρονομίας στην Μύκονο, ακόμα και από νησάκια όπως η Αμοργός, η Σίφνος, η Άνδρος που παίρνουν πρωτοβουλίες αξιέπαινες.

Και από την άλλη, όταν βλέπει κανείς τις αντιπροσωπείες των νησιών που ήλθαν να υποστηρίξουν το Ελληνικό τους Πρωινό να περιλαμβάνουν εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (μέχρι και δημάρχους), εκπροσώπους πολιτιστικών επιτροπών ή συλλόγων, εκπροσώπους των Ξενοδοχειακών Ενώσεων και των Εμπορικών Συλλόγων και απ’ την άλλη αναλογιστεί ποιοί τίμησαν το Ελληνικό Πρωινό της Πάρου στην Έκθεση, λογικό είναι να βγάλει τα συμπεράσματά του (παρευρέθησαν, προς τιμή τους, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος και ο διευθυντής της Aegean Cuisine  Aλέξης Τσιάντης). 

Η Πάρος ( θεσμοί – επαγγελματιές -κοινωνία των πολιτών) πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία της Γαστρονομίας (με την ευρεία έννοια μιας αλυσσίδας: Τόπος-Τοπίο-Πρωτογενής τομέας-Μεταποίηση-Γαστρονομία-Τουρισμός) και να την δουν ως έναν παράγοντα διαμόρφωσης της πολιτιστικής και τουριστικής τους ταυτότητας, αλλά και ως έναν σημαντικό συντελεστή οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχει ακόμα χρόνος, αρκεί να υπάρξει η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Κυκλάδες: Γιατί θα πετάξουν χαμηλά σήμερα τα πολεμικά αεροπλάνα;

Γιατί πετούν σήμερα μαχητικά σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες - Τι ώρα θα γίνει διέλευση; Για ποιο λόγο;

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάννη: “Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα”

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.