Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠάρος: Το ελληνικό πρωινό του νησιού αποκαλύφθηκε

Πάρος: Το ελληνικό πρωινό του νησιού αποκαλύφθηκε

|

Τι πρωινό της Πάρου παρουσιάστηκε στη διάρκεια της Horeca 2018 και άφησε άριστες εντυπώσεις αλλά σίγουρα το νησί ακόμη δεν έχει επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα του τουρισμού και δη τη γαστρονομία 

H Πάρος είναι γνωστή σε μας τους Αθηναίους – αλλά και σ’ όλους τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς επισκέπτες- ως ένας τουριστικός προορισμός με καταπληκτικές θάλασσες, όμορφα χωριά και φυσικά με έντονη διασκέδαση. Λίγη γνώση έχουν όμως οι επισκέπτες της, για τον παραγωγικό της πρωτογενή τομέα και την γαστρονομία της. Εκτεταμένοι αμπελώνες δημιουργούν ΠΟΠ εντυπωσιακά κρασιά, σημαντική κτηνοτροφία τροφοδοτεί το τυροκομείο του Συνεταιρισμού που παράγει σπουδαία τυριά , φούρνοι-ζαχαροπλάστες φτιάχνουν  εξαίρετα ψωμιά, αρτοσκευάσματα και γλυκά, μελισσοκόμοι παράγουν ξεχωριστά μέλια και άλλοι παραγωγοί δημιουργούν τοπικά λάδια, μαρμελάδες και βότανα αξιοποιώντας τοπικές καλλιέργειες, ενώ  άλλοι καλλιεργητές παράγουν νωπά φρούτα και ζαρζαβατικά (συμβατικά και βιολογικά) με πρωταγωνιστή τον Αρσένη Λουκή.  

Όλα αυτά τα χαρήκαμε στην λεπτομερέστατη παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Πάρου στην HORECA 2018 από την Μαρίνα Βασιλειάδη Γιαννακού, που με ιδιαίτερη γραφυρότητα παρουσίασε τα καλούδια του νησιού. Την προετοιμασία και το στήσιμο του Παριανού Ελληνικού Πρωινού στην έκθεση έκανε με τόση αυταπάρνηση -όπως και το καλοκαίρι στην Πάρο- η Άννα Πολυκανδριώτη με την ομάδα της και όλα αυτά με την ευγενή προσφορά προϊόντων απ’ όλους τους παραγωγούς του νησιού.

Ο Συνεταιρισμός Πάρου, με την νέα γενιά τυροκόμων του, μας παρουσίασε την γκάμα των τυριών του (γραβιέρες, κρασοτύρια, λαδοτύρια, κεφαλοτύρια κλπ).

Φούρνοι και ιδιώτες μας παρουσίασαν τις πίτες, τα τυρόψωμα και τα λιόψωμα του νησιού.

Δεν έλειψαν τα μυζηθροπιτάκια -το χαρακτηριστικό έδεσμα της Πάρου- που συνηθίζονται σ΄όλες τις Κυκλάδες με άλλες ονομασίες, όπως τσιμπητά, μελιτίνια κλπ, με το όμορφο σχήμα του ανθού από ζύμη και την μυζήθρα με το μέλι ως περιεχόμενο.

Το σχήμα τους είναι πανέμορφο και ίσως είναι το πλέον ιδιαίτερο έδεσμα του νησιού!

Χαρήκαμε τα παστέλια, τα κουλουράκια, τους ζαχαρομπακλαβάδες, τις μελένιες, τα σαραγλιά.

Υ.Γ Επειδή έχω σχέσεις με την Πάρο πάνω από 40 χρόνια, θέλω να βγάλω και τον καημό μου, και να βγάλω την αλήθεια μου. Γιατί “πατριωτικόν είναι το αληθές”!

Σπάνια νησί με τόσο παραγωγικό πλούτο έχει επιδείξει τόση αδιαφορία για την ανάπτυξη της γαστρονομίας του. Και ενώ φυσικά υπάρχουν οι επαγγελματίες που σε επίπεδο ατομικό (παραγωγοί, εστιατόρια, ταβέρνες) κάνουν ότι μπορούν για να ανεβάσουν το επίπεδό τους και να προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, η Πάρος είναι ουραγός στο παιγνίδι που παίζεται στην γαστρονομία των Κυκλάδων, όπου πρωταγωνιστούν συλλογικότητες όπως τα Tinos Food paths στην Τήνο, τα delicious Milos a trip to taste από την Μήλο, τα  Syros Greating στην Σύρο και τόσες ακόμη πρωτοβουλιές, το έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη, η ομάδα του Ρουσουνέλου με τη λέσχη Γαστρονομίας στην Μύκονο, ακόμα και από νησάκια όπως η Αμοργός, η Σίφνος, η Άνδρος που παίρνουν πρωτοβουλίες αξιέπαινες.

Και από την άλλη, όταν βλέπει κανείς τις αντιπροσωπείες των νησιών που ήλθαν να υποστηρίξουν το Ελληνικό τους Πρωινό να περιλαμβάνουν εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (μέχρι και δημάρχους), εκπροσώπους πολιτιστικών επιτροπών ή συλλόγων, εκπροσώπους των Ξενοδοχειακών Ενώσεων και των Εμπορικών Συλλόγων και απ’ την άλλη αναλογιστεί ποιοί τίμησαν το Ελληνικό Πρωινό της Πάρου στην Έκθεση, λογικό είναι να βγάλει τα συμπεράσματά του (παρευρέθησαν, προς τιμή τους, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος και ο διευθυντής της Aegean Cuisine  Aλέξης Τσιάντης). 

Η Πάρος ( θεσμοί – επαγγελματιές -κοινωνία των πολιτών) πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία της Γαστρονομίας (με την ευρεία έννοια μιας αλυσσίδας: Τόπος-Τοπίο-Πρωτογενής τομέας-Μεταποίηση-Γαστρονομία-Τουρισμός) και να την δουν ως έναν παράγοντα διαμόρφωσης της πολιτιστικής και τουριστικής τους ταυτότητας, αλλά και ως έναν σημαντικό συντελεστή οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχει ακόμα χρόνος, αρκεί να υπάρξει η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Η ώρα της κάλπης, ποιοι είναι υποψήφιοι (πίνακες)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και την Ομοσπονδία – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη με συμβολική καταβολή 5€

Συνάντηση Βρούτση – Αθανασίου για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου, διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στο νησί

Κρίσιμες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου στη Βάρη στο επίκεντρο της συνάντησης – Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού στη Σύρο άμεσα (31/05 - 01/06) για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων

Πάρος: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο κρουαζιερόπλοιο «National Geographic Orion»

Το διεθνούς φήμης πλοίο εξερεύνησης θα επισκεφθεί την Πάρο συνολικά 11 φορές εντός του 2025, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού ως αυθεντικού και εναλλακτικού προορισμού

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Ιερά Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα στον Ιερό Ναό Φιλοτίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Αγρυπνίας και ευλόγησε το εκκλησίασμα στην Ορεινή Νάξο

ΑΟ Θήρας: Ο Ματτέο Φρέσκι παραμένει στον πάγκο και για τη σεζόν 2025-2026

Η διοίκηση της ομάδας της Σαντορίνης ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό προπονητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην αγωνιστική επιτυχία

ΠΟΞ – Σαντορίνη: 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο Τουρισμός στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας

Στις 4 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου συναντώνται στα Φηρά για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.