Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΌταν η ξινομυζήθρα κατήργησε την κρέμα γάλακτος

Όταν η ξινομυζήθρα κατήργησε την κρέμα γάλακτος

|

Ένα υπέροχο ταξίδι στις γεύσεις του παρελθόντος με την τέχνη του μέλλοντος, κάτω υπό την ενέργεια της Πορτάρας

Ξέρατε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές  ενός απλού παραδοσιακού υλικού όπως η ξινομυζήθρα Νάξου? Όπως για παράδειγμα γλυκιά μους ξινομυζήθρας με σπιτικό ρακόμελο πλαισιωμένη από ξερά σύκα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Η ελληνική κουζίνα διαθέτει τόσα υλικά που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε «ξενόφερτα» για να βελτιώσουμε την όποια γευστική οδό και ενδεχομένως να εντυπωσιάσουμε.  Αυτή τη διδαχή έχει έρθει να μας μεταφέρει με τον πιο αγνό τρόπο ένας άνθρωπος που με την αστείρευτη εμπειρία που διαθέτει μπορεί να μετουσιώσει οποιαδήποτε απαιτητική συνταγή χρησιμοποιώντας μόνο τοπικά προϊόντα. Ο διακεκριμένος σεφ Γιάννης Γαβαλάς.

Γεννημένος στην Ηρακλειά, την υποτιθέμενη έλλειψη ποικιλίας υλικών την μετέτρεψε σε συγκριτικό πλεονέκτημα για να μας θυμίσει ότι η προστιθέμενη αξία βρίσκεται κρυμμένη ακόμη και στην πιο απλή κουζίνα στο πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι.

Όλο το άρωμα της Κυκλαδίτικης μεγαλοπρέπειας σε ένα τραπέζι. Φάβα Σαντορίνης με φρεσκομαζεμένα καπαρόφυλλα και λιαστή ντομάτα Τήνου, χειροποίητα στριφτούδια με λούζα Μυκόνου και γίδινο κεφαλοτύρι Ίου, Ναξιώτικη τυροκουλούρα με γραβιέρα Νάξου, τυροβολιά ντοματίνια και κοπανιστή Μυκόνου συντελούν σε μια πανδαισία γεύσης που μας επιστρέφει στις ρίζες.

Το υπέροχο αυτό μενού μπορεί να βρεθεί και στη Νάξο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου Γρόττα στην χώρα του νησιού. Με επιμέλεια Γιάννη Γαβαλά και εκτέλεση Σοφία Μακρή, χρησιμοποιώντας μόνο ντόπια Κυκλαδίτικα προϊόντα και την τέχνη από τα βάθη της παράδοσης το μενού προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Με θέα την επιβλητική Πορτάρα στις παρυφές της Γρόττας, σε ένα ήρεμα ρομαντικό περιβάλλον έγινε το όνειρο αυτό πραγματικότητα και μια συνέχεια λόγω οικογενειακής παράδοσης των ιδιοκτητών του. Προς το παρόν το εστιατόριο λειτουργεί για τους ένοικους του ξενοδοχείου στα πλαίσια μιας αμιγούς γαλήνιας εμπειρίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης.

Είχαμε την τιμή να δοκιμάσουμε μαλακά φιλετίνια κοτόπουλου σωταρισμένα με σκανδαλιστική σως φασκόμηλου και φρέσκο βελούδινο πουρέ πατάτας Νάξου, στριφτουδια με αργοψημένη πανσέτα και σαν επιδόρπιο γκανάζ σοκολάτας με κρέμα βανίλιας, λικέρ κίτρου και γλυκό του κουταλιού.

Η παλαιά θύμιση της παρθένας γεύσης με την σύγχρονη εκτέλεση της πιο απαιτητικής γκουρμέ κουζίνας. Η ισχύς εν τη ενώσει

 

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουριστικές αφίξεις: Που κέρδισε και που έχασε η Ελλάδα

Ανεβασμένη συνολικά η κίνηση τη φετινή σεζόν στην Ευρώπη. Πού κινήθηκαν τα ποσοστά στην Ελλάδα σε σχέση με μεγάλους αλλά και μικρότερους ανταγωνιστές. Οι τάσεις και οι παράμετροι που οδήγησαν τη ζήτηση.

Μουσείο Μπενάκη: Εγκαινιάζεται η έκθεση «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους»

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, η έκθεση αποτελεί μέρος της Πράξης «Οι Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και η Σύγχρονη Δημιουργία»

Σαντορίνη – ΙΜΠΗΣ: Γεωλογική ξενάγηση στη Νέα Καμένη και την καλδέρα της Σαντορίνης

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024. Η εκδρομή θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. από το παλιό λιμάνι των Φηρών.

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Ομαδική αποχώρηση μελών από την Νομαρχιακή Επιτροπή

Δήλωση αποχώρησης κομματικών αιρετών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ νομού Κυκλάδων

Νάξος – Αγγίδια: Πρωτοχρονιάτικη Εκδρομή σε Βόλο – Πήλιο και Οσιος Λουκάς (πρόγραμμα)

Η πρωτοχρονιάτικη εκδρομή από τα μέλη του Συλλόγου Αγγιδιωτών "Ο Αγιος Χαράλαμπος" (πρόγραμμα)

Δονούσα: Κάτοικοι και επιχειρηματίες ζητούν περισσότερες προσεγγίσεις του “Σκοπελίτη”

Επιστολή από τους επαγγελματίες της Δονούσας για το γεγονός ότι ο "Σκοπελίτης" έχει λιγότερες προσεγγίσεις στο νησί τους σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία νησιά (Ηρακλειά – Κουφονήσι – Σχοινούσα) των Μικρών Κυκλάδων..

Θησέας Κυκλάδων: Διαδικτυακά Εργαστήρια με κεντρικό θέμα τα όρια

Στόχος των εργαστηρίων είναι η κατανόηση της σημασίας των ορίων, που αποτελούν μέρος των θεμελίων πάνω στα οποία χτίζονται οι σχέσεις γονέων – παιδιών

Μύκονος: Αδεια για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία

Άδειες για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία της Μυκόνου

Ελλάδα: Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Μιχάλης Γκανάς - Βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο