Ένα υπέροχο ταξίδι στις γεύσεις του παρελθόντος με την τέχνη του μέλλοντος, κάτω υπό την ενέργεια της Πορτάρας
Ξέρατε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές ενός απλού παραδοσιακού υλικού όπως η ξινομυζήθρα Νάξου? Όπως για παράδειγμα γλυκιά μους ξινομυζήθρας με σπιτικό ρακόμελο πλαισιωμένη από ξερά σύκα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Η ελληνική κουζίνα διαθέτει τόσα υλικά που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε «ξενόφερτα» για να βελτιώσουμε την όποια γευστική οδό και ενδεχομένως να εντυπωσιάσουμε. Αυτή τη διδαχή έχει έρθει να μας μεταφέρει με τον πιο αγνό τρόπο ένας άνθρωπος που με την αστείρευτη εμπειρία που διαθέτει μπορεί να μετουσιώσει οποιαδήποτε απαιτητική συνταγή χρησιμοποιώντας μόνο τοπικά προϊόντα. Ο διακεκριμένος σεφ Γιάννης Γαβαλάς.
Γεννημένος στην Ηρακλειά, την υποτιθέμενη έλλειψη ποικιλίας υλικών την μετέτρεψε σε συγκριτικό πλεονέκτημα για να μας θυμίσει ότι η προστιθέμενη αξία βρίσκεται κρυμμένη ακόμη και στην πιο απλή κουζίνα στο πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι.
Όλο το άρωμα της Κυκλαδίτικης μεγαλοπρέπειας σε ένα τραπέζι. Φάβα Σαντορίνης με φρεσκομαζεμένα καπαρόφυλλα και λιαστή ντομάτα Τήνου, χειροποίητα στριφτούδια με λούζα Μυκόνου και γίδινο κεφαλοτύρι Ίου, Ναξιώτικη τυροκουλούρα με γραβιέρα Νάξου, τυροβολιά ντοματίνια και κοπανιστή Μυκόνου συντελούν σε μια πανδαισία γεύσης που μας επιστρέφει στις ρίζες.
Το υπέροχο αυτό μενού μπορεί να βρεθεί και στη Νάξο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου Γρόττα στην χώρα του νησιού. Με επιμέλεια Γιάννη Γαβαλά και εκτέλεση Σοφία Μακρή, χρησιμοποιώντας μόνο ντόπια Κυκλαδίτικα προϊόντα και την τέχνη από τα βάθη της παράδοσης το μενού προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Με θέα την επιβλητική Πορτάρα στις παρυφές της Γρόττας, σε ένα ήρεμα ρομαντικό περιβάλλον έγινε το όνειρο αυτό πραγματικότητα και μια συνέχεια λόγω οικογενειακής παράδοσης των ιδιοκτητών του. Προς το παρόν το εστιατόριο λειτουργεί για τους ένοικους του ξενοδοχείου στα πλαίσια μιας αμιγούς γαλήνιας εμπειρίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης.
Είχαμε την τιμή να δοκιμάσουμε μαλακά φιλετίνια κοτόπουλου σωταρισμένα με σκανδαλιστική σως φασκόμηλου και φρέσκο βελούδινο πουρέ πατάτας Νάξου, στριφτουδια με αργοψημένη πανσέτα και σαν επιδόρπιο γκανάζ σοκολάτας με κρέμα βανίλιας, λικέρ κίτρου και γλυκό του κουταλιού.
Η παλαιά θύμιση της παρθένας γεύσης με την σύγχρονη εκτέλεση της πιο απαιτητικής γκουρμέ κουζίνας. Η ισχύς εν τη ενώσει