Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΩραία, πήραμε το βραβείο, ώρα για δουλειά

Ωραία, πήραμε το βραβείο, ώρα για δουλειά

|

Ξεκινά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η υλοποίηση του τριετούς πλάνου δράσεων, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 – Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 10 ης Συνάντησης του Δικτύου των Γαστρονομικών Περιφερειών της Ευρώπης

Ένα τριήμερο τεχνικών συσκέψεων του δικτύου των Γαστρονομικών Περιφερειών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, ακολούθησε την τελετή ανάδειξης του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στην Αθήνα. Επρόκειτο περί της 10ης  Συνάντησης του Δικτύου των Γαστρονομικών Περιφερειών της Ευρώπης που είναι μέλη του IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάλυμα της Γαλλίας στη Μεσαιωνική Πόλη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  Στο πλαίσιο της συνάντησης, ήρθαν στη Ρόδο οι εκπρόσωποι 9 Περιφερειών της Ευρώπης που είτε έχουν υπηρετήσει τον θεσμό της «Γαστρονομικής Περιφέρειας» είτε πρόκειται να τον υπηρετήσουν.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση της Ρόδου συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Καταλονία της Ισπανίας, τη Λομβαρδία της Ιταλίας, το Minho της Πορτογαλίας, την Κεντρική Περιφέρεια της Δανίας, τη Ρίγα της Λετονίας, τη Βόρεια Βραβάντη της Ολλανδίας, το Γκάλγουέι της Ιρλανδίας και το Sibiu της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,   καθώς και εκπρόσωπος του IGCAT.

Στην διάρκεια των τεχνικών συσκέψεων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Δίκτυο, η συνεργασία μεταξύ των Γαστρονομικών Περιφερειών, μέσα από την ανταλλαγή εμπειρίας και πρακτικών, ενώ ετέθη και το πλαίσιο της συνεργασίας τους με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία ξεκινά άμεσα την υλοποίηση του τριετούς πλάνου δράσεων που περιγράφονται αναλυτικά στον φάκελο (bid book),  με τον οποίο το Νότιο Αιγαίο διεκδίκησε και κέρδισε τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας 2019.

Πρόκειται για ένα πλάνο δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κορυφωθούν το 2019 και  θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία καθώς καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα  τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας. Υπενθυμίζεται ότι τον φάκελο υποψηφιότητα συνυπογράφουν 117 φορείς από τα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, ως κοινωνικοί εταίροι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση του πλάνου δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας.

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου