Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΟι Μυκονιατες ερασιτέχνες οινοποιοί άνοιξαν τα φρέσκα τους κρασιά

Οι Μυκονιατες ερασιτέχνες οινοποιοί άνοιξαν τα φρέσκα τους κρασιά

|

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Ερασιτεχνικός Οινοελαιουργικός Σύλλογος παρουσία φίλων και μελών γιόρτασε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στην Πικάντικη Γωνιά (της Λούντα) στον Γλάστρο το άνοιγμα των φρέσκων μυκονιάτικων κρασιών.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Ερασιτεχνικός Οινοελαιουργικός Σύλλογος παρουσία φίλων και μελών γιόρτασε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στην Πικάντικη Γωνιά (της Λούντα) στον Γλάστρο το άνοιγμα των φρέσκων μυκονιάτικων κρασιών.
Ήταν μια ευχάριστη βραδιά όπου κυριάρχησε το κέφι, τα πειράγματα και η ευγενής άμιλλα, είτε για τα μεζεδάκια που έφτιαξαν οι περισσότεροι από το σπίτι, είτε για τα κρασιά της φετινής μας παραγωγής.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν φέτος 19 κρασιά, έξι τον αριθμό λιγότερα από πέρυσι. Η μειωμένη συμμετοχή είναι χαρακτηριστικό της ανομβρίας και των δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν την χρονιά που πέρασε.
Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, (πρόεδρος του ΕΡ.Ο.Σ.), αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τα μέλη και τους φίλους του κρασιού του νησιού η παρουσία μιας οργανωμένης συλλογικότητας που δημιουργεί το πλαίσιο για να μπει η ερασιτεχνική καλλιέργεια του αμπελιού και η παραγωγή κρασιού σε σύγχρονη βάση. Είμαστε ευχαριστημένοι, τόνισε, που κάθε χρόνο είναι εμφανής η βελτίωση σε αυτό που φτάνει στο ποτήρι μας και μάλιστα πολλές φορές εμφιαλωμένο και …ονοματισμένο με την ετικέτα του, την ποικιλία και όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Με αυτή την έννοια αξίζει και γι αυτό θα συνεχίσουμε να φέρνουμε κλήματα και ελαιόδεντρα για τα οποία καλό θα είναι όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν.
Με απόφαση του Δ.Σ. η βραδιά αφιερώνεται στη μνήμη του αξέχαστου συμπολίτη μας, ενεργού μέλους και στυλοβάτη του ΕΡ.Ο.Σ. Νικόλα Νάζου (Κρεμμύδα) που έφυγε πρόσφατα. Ευχήθηκε κουράγιο σε οικογένεια φίλων του ΕΡ.Ο.Σ., με κατοικία και αμπέλι στη Μύκονο, που έχασαν απροσδόκητα το παιδί τους και κατέληξε υπενθυμίζοντας την γνωστή φράση: «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνουμε κακά κρασιά».

Ένα κρασί μονοποικιλιακό, μυκονιάτικο και …συλλογικό, το πρώτο μας!

 


Με ιδιαίτερη χαρά παρουσίασαμε το νέο μας απόκτημα, ένα κρασί συλλογικό που είναι καρπός ομάδας αμπελοκαλλιεργητών του ΕΡ.Ο.Σ. και οινοποιήθηκε από τον Γιώργο Ξυδάκη. Επιλέχτηκαν στην πρώτη μας αυτή απόπειρα σταφύλια της ποικιλίας Μονεμβασιά (Παριανό). Έγινε κλασσική λευκή οινοποίηση με στατική απολάσπωση και ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή στους 19 βαθμούς Κελσίου. Εφαρμόστηκε δηλαδή η τυπική σύγχρονη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται και για την οποία πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα σεμινάρια που έχουν ως τώρα διοργανωθεί από τον Σύλλογό μας.

Η 3 μελής Κριτική Επιτροπή

 

Στη συνέχεια έγινε η απονομή των επάθλων σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έβγαλε τριμελής Κριτική Επιτροπή ύστερα από τυφλή γευσιγνωσία. Φέτος εμπλουτίστηκε με την παρουσία του Ντίνου Κιούσηπαλιού καλού δημοσιογράφου γεύσης στο περιοδικό «Γαστρονόμος» και την εφημερίδα «Η Καθημερινή». Συμμετείχαν όπως πάντα ο Γιώργος Ριζόπουλος και ο Μιχάλης Ι. Σαμιωτάκης (ο Γιώργος Ξυδάκης φέτος απουσίαζε εκτός Μυκόνου).
Αναφερόμενος ο κ. Κιούσης στη μικρή γνωριμία του φέτος με το ερασιτεχνικό Μυκονιάτικο κρασί δήλωσε: «…χαίρομαι για το επίπεδο κάποιων από αυτά που δοκίμασα. Είναι πολύ αξιόλογες προσπάθειες, πραγματικά φιλότιμες και αξιοπρεπείς σαν οικιακές οινοποιήσεις. Είναι επίσης σημαντικό ότι αυτό συμβαίνει σε έναν τόπο που δεν φημίζονταν ως τώρα για το κρασί του, αλλά για άλλες δραστηριότητες…»
Εκτιμώντας ιδιαίτερα το μονοποικιλιακό κρασί που δημιουργήθηκε από σταφύλια μελών του ΕΡΟΣ, αναφέρθηκε σ’ αυτό ως
«…ένα καλόπιοτο, αξιοπρεπές κρασί το οποίο αν έβρισκα στο ράφι ακόμα και στην τιμή των 9 ευρώ θα το αγόραζα ευχαρίστως».
Ο Γιώργος Ριζόπουλος αναφερόμενος στην εμπειρία της συμμετοχής στην Επιτροπή επί 4ετία είπε:
«…Είστε αξιέπαινοι γι αυτό που κάνετε. Σας θαυμάζω και σας ευχαριστώ. Αξίζει να συνεχίσετε και να προσφέρετε στους εαυτούς σας, στην κοινωνία και στη Μύκονο αυτό το ωραίο δώρο, το μυκονιάτικο κρασί που το βλέπω συνεχώς να βελτιώνεται με την 12ετή δράση του συλλόγου σας και χαίρομαι γι αυτό ιδιαίτερα…»

Απονομή Επάθλων 2016
Λευκά/Ερυθρωπά
Χρυσό: Μπαρμπαρής Ιωάννης
Αργυρό: Δεμερτζή Έλλη
Χάλκινο: Ζουγανέλης Αλέξανδρος
Ερυθρά
Χρυσό: Νεμίρ Μονίρ
Αργυρό: Θεοχάρης Παρ. Γιάννης
Χάλκινο: Γεωργίου Δαμιανός
Γλυκά
Χρυσό: Ασημομύτης Φλ. Γιώργος
Αργυρό: Χανιώτης Φλ. Γιάννης
Χάλκινο: Ξυδάκης Αποστόλης
 
Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, τα μέλη και τους φίλους του ΕΡ.Ο.Σ., το προσωπικό και την διεύθυνση της «Πικάντικης Γωνιάς» για την άρτια και φέτος φιλοξενία.
Ευχόμαστε σε όλους μια καλή χρονιά με δημιουργικότητα και καλές συγκομιδές. Να ‘ναι Χαρούμενο και ευτυχές το 2017, το Νέο Έτος που σε λίγες μέρες μας έρχεται φουριόζο, ώστε με υγεία να απολαμβάνουμε το κρασί μας ως την τελευταία του σταγόνα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αιγαίο: Τριάντα “πράσινα” έργα (ανάμεσά τους και το Τσικαλαριό) στα ελληνικά νησιά

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις άνω των 2,5 δισ. για να βγουν τα νησιά από την απομόνωση. Ταμιευτήρες και φράγματα πολλαπλού σκοπού σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Χατζημάρκος από Νάξο: Ερχονται επενδύσεις 5 δις στην νησιωτική Ελλάδα

Γιώργος Χατζημάρκος: Το Ταμείο Απαναθρακοποίησης Νησιών φέρνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

Silver Alert: Χάθηκε η λεπτομύτα

Η λεπτομύτα δεν θα ξαναπετάξει: Και επισήμως εξαφανισμένο το αποδημητικό πουλί

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Παραιτήσεις μελών από Τήνο και Σύρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ποια η σχέση του με τα μέλη… Νέες παραιτήσεις

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Νάξος: Γιατί ο Δημήτρης Λιανός μιλάει για “ιδιαίτερη τιμή”;

Η ανάρτηση που έγινε από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή την εκδήλωση χθες Πέμπτη (21/11) στη Νάξο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου