Οι πρόδρομοι της ιωνικής αρχιτεκτονικής του Παρθενώνα μεγαλόπρεποι αρχαίοι ναοί του Απόλλωνα των Υρίων και ο ολομάρμαρος της Δήμητρας του μεσόγειου Σαγκρίου, δίπλα στον ταπεινό μητάτο στα Πλατάνια του Γύρουλα, όπου οι παραδοσιακοί τυροκόμοι, ο Γιάννης και η Μαρία, πήζουν το εμβληματικό αρσενικό τυρί.
Οι κούροι, υπερφυσικοί και υπερβατικοί μέσα στη φύση και στην πραγματικότητα του νησιού, η κόρη με σκορπισμένα τα μέλη της στην ερημία του Φαραγγιού των Μελάνων, ο κούρος στο Φλεριό ξαπλωμένος κάτω από το γιγάντιο δένδρο, μέσα στα παραποτάμια περιβόλια, και ο θεόρατος κούρος του Απόλλωνα που αγναντεύει τη θάλασσα, πράγματι θεϊκός, καθώς προσομοιάζει με τη φιγούρα του Διονύσου, ενσωματωμένου στο βράχο.
Σαν θα μπεις σε όλες αυτές τις αισθαντικές διαδρομές της Νάξου, χρειάζεσαι να είσαι εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα ταιριαστό με το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα της διαδρομής φαγητό του δρόμου. Τα ενδημικά προϊόντα είναι όπως και οι ιθαγενείς κάτοικοι. Αναδύουν το άρωμα του τόπου γιατί έχουν αναστηθεί με τους χυμούς του.
Οι πατατοκεφτέδες που ετοιμάζει η κυρία Βούλα στην Πλατιά, έχουν μέσα στην ωραία γεύση τους την ουσία του σώματος της Νάξου. Οι πέντε βραστές πατάτες που ξεφλουδίζει και λιώνει με το πιρούνι έχουν τα συστατικά της γης, όπως και το ξερό κρεμμύδι που ψιλοέκοψε, και ο μαϊντανός και ο δυόσμος που πετάχτηκε δίπλα, στον κήπο, και τα έφερε για να τα προσθέσει στο μίγμα που ζύμωνε μαζί με τέσσερα αβγά, ξυσμένο το εμβληματικό αρσενικό τυρί της Νάξου, αλάτι και πιπέρι. Η έγνοια της ήταν η ζύμη να είναι αφράτη, ώστε να είναι τέτοια και τα μπαλάκια που αλεύρωνε και έριχνε στο τηγάνι με το καυτό ελαιόλαδο με κορωνέικο λάδι της Γαλήνης.
Οι ποταμιές μοιάζουν με αρτηρίες με ζωντανό αίμα στον εσωτερικό κόσμο της Νάξου. Κι οι πιο ειδυλλιακοί δρόμοι στο νησί είναι αυτοί οι βαθύσκιωτοι, μέσα ρεματιές ή τις ποταμιές, σύμφωνα με την παραστατική λαλιά των αυτοχθόνων, ειδικά αυτός που οδηγεί στον κρυμμένο στα περιβόλια, που ωριμάζουν τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, κούρο του Φλεριού.
Ξαπλωμένος κάτω από το θόλο των κλαδιών του γιγάντιου δένδρου, μοιάζει να απολαμβάνει την αιώνια μοναξιά του, καθώς οι εποχές περνούν από πάνω του, μεταμορφώνοντας το αναλόγως της φορεσιάς των φύλλων του. Τώρα το χειμώνα, και μέχρι τις αρχές της άνοιξης, τα γυμνά κλαδιά ταιριάζουν με τις ξερολιθιές και το μάρμαρο, όλα στο χρώμα της τέφρας, και δημιουργούν μαγική εικόνα, που μόνο το άσπρο-μαύρο της φωτογραφίας μπορεί να υπαινιχθεί. Το μυστήριο του αρχαϊκού κούρου κάτω από το δένδρο, δίπλα στη ξερολιθιά, διαχέεται, μετά, τριγύρω στα περιβόλια, και ξεδιαλύνεται από το φως του ήλιου που κάνει να λάμπουν οι καρποί που κρέμονται από τα δέντρα σαν λαμπερά στολίδια.
Στην Ποταμιά, ένα ειδυλλιακό σημείο της εσωτερικής της Νάξου, λειτουργούσαν κάποτε δεκατρείς νερόμυλοι που τότε άλεθαν το αλεύρι για τις σεφουκλωτές, τα πιροσκί που έπαιρναν οι ξωμάχοι μαζί τους στο χωράφι. Τώρα στο Ιεράδο, στο «Βασιλικό», στην όχθη του ποταμού της Ποταμιάς, η κυρία Γεωργία πλάθει για εμάς σεφουκλωτές για το δρόμο προς τους κούρους. Φτιάχνει ένα ζυμάρι με αλεύρι, νερό, μαγιά, αλάτι και λίγη ζάχαρη, και την αφήνει μισή ώρα να ανεβεί.
Μετά πλάθει με τα χέρια της μια πίτα που βάζει στο κέντρο της δυο κουταλιές γέμιση από ψιλοκομμένα –ένα φρέσκο και δύο ξερά– κρεμμύδια, άνηθο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Τσιγαρίζει πρώτα το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και μετά προσθέτει και τα άλλα υλικά, συν δυο κουταλιές ρύζι. Σφίγγει καλά τα πιτάκια με τα δάκτυλα να μην ανοίξουν και τα τηγανίζει σε καυτό λάδι. Είναι που είναι ο δρόμος ειδυλλιακός μέσα στα περιβόλια με τα χρυσόδενδρα, αλλά, τώρα, γίνεται και απολαυστικός.
Πληροφορίες από: https://www.travel.gr