Ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης (ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου «Ακταίον») προκρίθηκε στον τελικό της 19ης Μαρτίου όπου στην Πρεσβεία της Γαλλίας απέναντι σε τρεις φιναλίστ θα παλέψει για να δημιουργήσει το καλύτερο ελληνικό macaron – Τι αναφέρει στην ανάρτησή του μετά τον 2ο ημιτελικό
Για κάποιους το macaron μπορεί να μην λέει τίποτα και να είναι ένα απλό γλυκό, όμως για τους γάλλους ζαχαροπλάστες και την γαλλική κοινωνία είναι ένα «στολίδι».. που μόλις το δοκιμάσετε, ο ουρανίσκος σας θα πλημμυρίσει «απόλαυση»! Και όσοι έχουμε την τύχη να βρεθούμε στη Γαλλία έστω και περαστικοί, κάνοντας μία βόλτα στις βιτρίνες διαπιστώνουμε ότι το «κεφάλαιο macaron» είναι ανεξάντλητο… Ο συνδυασμός γεύσεων και τα χρωμάτων είναι απλά χωρίς όρια.. Συνδυασμοί που σε καθηλώνουν καθότι μπορείτε να βρείτε το πιο απλό και λιτό όπως αυτό του βουτύρου έως με σοκολάτα, μέλι, ελαιόλαδο, οποιοδήποτε φρούτο, εσάνς λουλουδιών ή μυρωδικών και μπαχαρικών μέχρι macaron ξεχωριστά με φύλλο χρυσού και σαμπάνιας…
Τι σχέση έχει με την Ελλάδα και τη Νάξο; Ε… όλοι οι ζαχαροπλάστες που σέβονται τον εαυτό τους οφείλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο macaron και στη Νάξο, στο ζαχαροπλαστείο «Ακταίον» ο Σταμάτης Ξενάκης (μαζί με την Καλλίτσα Φραγκίσκου διατηρούν το εν λόγω ζαχαροπλαστείο) έχει αναδείξει το macaron σε ένα γευστικό αριστούργημα που θα μετανιώσεις εάν δεν το δοκιμάσεις.. Και το πόσο καλός είναι στη δουλειά του πιστοποιήθηκε πρόσφατα στον μεγάλο διαγωνισμό που πραγματοποιείτε αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα με θέμα «το καλύτερο macaron». Κίνηση που έρχεται μέσω του εγχειρήματος «Goût de France – Good France 2018» (4η χρονιά) με πρωτοβουλία του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα Christophe Chantepy ο οποίος και κήρυξε την έναρξη του πρώτου ελληνογαλλικού macaron. Ενέργεια που έρχεται με σκοπό να εορταστεί η γαστρονομία σε όλον τον κόσμο, κι έτσι η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και το Γενικό Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη τιμούν έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους κλάδους της γαλλικής γαστρονομίας: την ζαχαροπλαστική της και ιδιαίτερα την σπεσιαλιτέ του macaron.
Ο διαγωνισμός έγινε σε δύο φάσεις και πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία όπου οι τέσσερις καλύτεροι, δύο από Αθήνα και δύο από Θεσσαλονίκη θα παλέψουν στις 19 Μαρτίου για τον τίτλο του κορυφαίου… Μάχη που θα πραγματοποιηθεί στην Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και θα έχει όχι απλά άρωμα Αιγαίου αλλά και Νάξου… Κι αυτό γιατί όπως αναφέραμε νωρίτερα, η αγάπη και το πάθος του Σταμάτη Ξενάκη για τη ζαχαροπλαστική τον έφερε σε θέση ισχύος… Παρουσίασε το macaron με άρωμα Αιγαίου (με γλυκάνισο και ανθό αλατιού) ενώ μαζί του θα βρίσκεται και η Χρυσή Μουράτ που παρουσίασε macaron ganache με πραλίνα φουντουκιού και καραμελωμένα φουντούκια… Από τη Θεσσαλονίκη προκρίθηκαν η Αγγελική Αγάθου που παρουσίασε macaron (με Kuquat – σοκολάτα) και η Ευθυμία Νανέρη με macaron που είχε παντζάρι, κρέμα Ανεβατού, καπνιστό ελαιόλαδο βοτάνων και ψητά λαχανικά (!!!)
Ποια η ανάρτηση του Ναξιώτη ζαχαροπλάστη που θα παλέψει στις 19 Μαρτίου στον μεγάλο τελικό απέναντι σε τρεις κυρίες; «Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση μας σήμερα. Η πρόκριση μας στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό macaron, επισφραγίζει την προσπάθεια, τον κόπο, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, το μεράκι και την αγάπη που τόσα χρόνια απλόχερα προσφέρουμε σε αυτό που ονομάζουμε υψηλή ζαχαροπλαστική τέχνη. Ελπίζουμε να είναι μόνο η αρχή γιατί δεσμεύομαι προσωπικά πως τα καλύτερα έρχονται….Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια».
Όλοι οι δρόμοι λοιπόν οδηγούν στις 19 Μαρτίου στη Ambassade de France en Grece – πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα. Τι θα δούμε εκεί; Με βάση το πρόγραμμα οι τέσσερις φιναλίστ θα πρέπει να ετοιμάσουν 500 macaron στις κουζίνες της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα από το Σάββατο 17 έως την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, υπό την επίβλεψη των σεφ.
– Τα κριτήρια επιλογής είναι: η γεύση, η γευστική πρωτοτυπία, η υφή, η ομοιομορφία του σχήματος του macaron, η γενική του όψη, καθώς επίσης και η τεχνική προετοιμασίας τους.
– Οι 4 φιναλίστ θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα macaron διαφορετικό από εκείνο που ετοίμασαν για τον πρώτο γύρο, ενώ θα πρέπει επίσης να περιέχει ένα ελληνικό άρωμα, μια ελληνική γεύση.
-Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής θα κατανείμει στο σύνολο 50 βαθμούς μεταξύ των 4 φιναλίστ. Κάθε καλεσμένος στην βραδιά θα διαθέτει επίσης από έναν βαθμό που θα απονείμει στο macaron της προτίμησής του.
Σύνθεση της κριτικής επιτροπής του τελικού :
Πρόεδρος της επιτροπής :
– Jean-Marie Hoffmann, Σεφ στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Αθήνα
Επίτιμος Πρόεδρος :
– Φίλιππος Χρονόπουλος, Σεφ στο εστιατόριο Palais Royal, Παρίσι
Επιτροπή :
– Γιώργος Αυγέρος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sani Resort, Χαλκιδική
– Jean-Louis Capsalas, Σεφ στο Δειπνοσοφιστήριον Catering, Αθήνα
– Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Σεφ στο εστιατόριο Mazi, στο Λονδίνο, και καθηγητής στο ΙΕΚ Praxis , Αθήνα
– Πόπη Χρυσανθίδου, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros
– Δημήτρης Χρονόπουλος, Σεφ Ζαχαροπλάστης – Chocolatier Consulting
– Ανδρέας Λαγός, Nomad Σεφ, Ελλάδα
– Αριστοτέλης Μέγκουλας, Σεφ στο Pomo d’Oro, Κέρκυρα
– Ντίνα Νικολάου, Σεφ στο Evi Evane, ελληνικό εστιατόριο, Παρίσι
– Nικόλας Νικολακόπουλος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Tatoï Tennis Club και καθηγητής στη Σχολή Le Monde, Αθήνα
– Δημήτρης Παμπόρης, Σεφ στο Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
– Στέλιος Παρλιάρος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy, Αθήνα
– Μαρία Τζίτζη, Οινολόγος, Ιππότης Αγροτικής Αξίας, Αθήνα
Τα Βραβεία
Βραβεία για όλους τους υποψήφιους :
· Μια ποδιά κουζίνας της « Clément Design »
· Μια βεβαίωση συμμετοχής υπογεγραμμένη από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα
· Μια πρόσκληση για δύο άτομα για τον τελικό της 19ης Μαρτίου στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα
Βραβεία των νικητών του Τελικού :
– 1ο βραβείο :
· Επίσημο Μακαρόν της Πρεσβείας της Γαλλίας στα διάφορα κοκτέιλ που παραθέτει
· Ένα Blixer 3D της « ROBOT COUPE » αξίας περίπου 2500€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ
· Ένα σακάκι κουζίνας της « Clément Design »
– 2o, 3o και 4ο βραβείο:
· Ένα Ραβδομπλέντερ της « ROBOT COUPE » αξίας περίπου 450€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ
· Ένα σακάκι κουζίνας της « Clément Design »