Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΝότιο Αιγαίο: Το World Food Gift Challenge 2023 έρχεται τον Απρίλιο...

Νότιο Αιγαίο: Το World Food Gift Challenge 2023 έρχεται τον Απρίλιο στην Κω

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει στην ανάδειξη των νησιών σε Διεθνείς Γαστρονομικούς Τουριστικούς προορισμούς

Τη γαστρονομική κληρονομιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων επιχειρεί να διαφυλάξει και ν’ αναδείξει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από την εκπροσώπησή της σε διεθνείς διαγωνισμούς γαστρονομίας και μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που εμπλέκουν ενεργά τις τοπικές κοινωνίες.

«Η επένδυση στη γαστρονομία, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε και η συνεχής άνοδος του επιπέδου της εμπειρίας που τα νησιά μας προσφέρουν, περνά και από την γαστρονομία.» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Τον Απρίλιο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα πρωταγωνιστήσει στη διεθνή γαστρονομική σκηνή φέρνοντας το World Food Gift Challenge 2023 στην Κω. Πιστεύοντας στις ευκαιρίες που προσφέρει ο διαγωνισμός αυτός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου πρότεινε η 4η διοργάνωσή του να διεξαχθεί στο νησί του Ιπποκράτη. Η πρόταση έγινε δεκτή και έτσι η Κως θα φιλοξενήσει από τις 26 έως τις 29 Απριλίου το World Food Gift Challenge 2023 του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT).

Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και όχι μόνο Περιφερειών και ειδικοί σε θέματα γαστρονομίας από 20 περίπου χώρες θα καταφτάσουν εκείνες τις ημέρες στην Κω για να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να επισκεφτούν τοπικούς φορείς και μονάδες παραγωγής της περιοχής. H διεθνής κριτική επιτροπή θα κληθεί ν’ αξιολογήσει γαστρονομικά δώρα με κριτήρια τη γεύση, τη βιωσιμότητα, τη σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία.

«Αυτά που μας έμαθαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο γαστρονομικός τους πλούτος και η ανταλλαγή καλών πρακτικών, μέσω της ετικέτας Aegean Cuisine, του θεσμού των Young Chef Awards, της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας και τώρα μέσω του World Food Gift Challenge είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για το διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο IGCAT», δήλωσε μετά την απόφαση της Επιτροπής η Diane Dodd Πρόεδρος του IGCAT και ιδρύτρια της πλατφόρμας των Ευρωπαϊκών/Διεθνών Περιφερειών Γαστρονομίας.

O κ. Χατζημάρκος επεσήμανε με τη σειρά του πως «Η Γαστρονομία υπήρξε βαριά επένδυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα ένας από τους αποδοτικότερους στόχους που υπηρετήσαμε. Πιστεύουμε στην αξία και το έργο των μικροπαραγωγών μας και τους υποστηρίζουμε με πράξεις».

Με το διεθνές ενδιαφέρον στραμμένο στο νησί των Δωδεκανήσων η Περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει τον γαστρονομικό και πολιτιστικό της πλούτο αλλά και να παρουσιάσει τα βήματα που έχει κάνει στο πεδίο του βιώσιμου τουρισμού. Μία ακόμη εξέλιξη που θα συμβάλλει καθοριστικά στην καθιέρωση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου ως διεθνείς γαστρονομικοί τουριστικοί προορισμοί.

Το «παρών» στο World Food Gift Challenge έδωσε για πρώτη φορά φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη πετυχαίνοντας μία σημαντική διάκριση. Στον διαγωνισμό αυτό που στοχεύει στη διεθνή προβολή υψηλής ποιότητας χειροποίητων τροφίμων και ειδών χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα, το οργανικό μέλι FAMiLY BEEZ από τη Σέριφο ξεχώρισε ανάμεσα σε 33 προϊόντα από ευρωπαϊκές και μη χώρες κερδίζοντας το βραβείο στην κατηγορία ”Best Story Telling”.

Πρόθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι οι τοπικοί, μικροί και μεσαίοι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων να ενδυναμωθούν μέσα από τη συμμετοχή τους στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Τροφίμων (World Food Gift Challenge) και να φωτιστούν οι ιστορίες που συνδέουν τα προϊόντα τους με τον τόπο.

«Mε τη βράβευση αυτή, βραβεύεται το Αιγαίο της παράδοσης αλλά και της καινοτομίας, της τεχνολογίας αιχμής αλλά και της ηπιότερης παρέμβασης στη φύση, των τουριστικών υποδομών αλλά και των ανεξερεύνητων τοπίων του.

Τόσο αυτό όσο και όλα τα προϊόντα από το Νότιο Αιγαίο που συμμετείχαν στον διαγωνισμό “World Food Gift Challenge”, στη Menorca, είναι οι πρεσβευτές μας, που διηγούνται στον κόσμο τη δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ένα μέλλον αειφορίας. Το μόνο μέλλον που έχουμε.», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκου.

Δράσεις ανάδειξης 

Σημαντική είναι η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στον διαγωνισμό European Young Chef Award. Έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα δύο φορές νικήτρια εκπροσωπούμενη από την Ειρήνη Γεωργουδιού, τη μετέπειτα νικήτρια του Top Chef Greece το 2021, και τον Σταμάτη Μισομικέ, ενώ την περσινή χρονιά ο Ανδρέας Δερμάτης κατέκτησε για λογαριασμό της Περιφέρειας μία ακόμα δεύτερη θέση μετά τον Σπύρο Κουγιό παρουσιάζοντας στην πόλη Μπράγκα της Πορτογαλίας τη ροδίτικη συνταγή «λακάνη» στην παραδοσιακή καινοτόμα εκδοχή της.

Στις ενέργειες της Περιφέρειας προστίθεται και η στήριξη προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις εκδηλώσεις τους που κρατούν ζωντανά τα έθιμα και τη γαστρονομική παράδοση. Ενδεικτικά, στη 14η Γιορτή του Γιαπρακιού που πραγματοποιήθηκε στο Σάλακο της Ρόδου οι άνθρωποι της Περιφέρειας μαζί με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου, κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, βοήθησαν τους εθελοντές να εξυπηρετήσουν πάνω από 3000 επισκέπτες.

Στην προσπάθεια της να διαφυλάξει τη γαστρονομική παράδοση των νησιών η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποίησε επίσης δύο πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή πάντα των κατοίκων. Το ”Aegean mamas know best” τέθηκε σε εφαρμογή με αφορμή την απονομή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού και έδωσε ενεργό ρόλο στις μαμάδες και τις γιαγιάδες, τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικογένειας.

Στόχος της δράσης η αναβίωση εθίμων, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα τοπικά προϊόντα και η διάδοση και διάσωση των τοπικών συνταγών του κάθε νησιού. Περισσότερες από 1.000 μητέρες, γιαγιάδες, γυναίκες από πολιτιστικούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς, σεφ, διατροφολόγοι, παραγωγοί και παιδιά συμμετείχαν στη δράση.

Το πρόγραμμα ”Aegean Gardeners” από την άλλη, που εγκαινιάστηκε τον Μάιο 2017 σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, επεδίωξε να μυήσει τους μικρούς μαθητές στην αιγαιακή διατροφή μέσα από τη συμμετοχή τους στην παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους.

Περισσότεροι από 2.000 μαθητές από 94 σχολεία μετείχαν στο πρόγραμμα και έμαθαν τον κύκλο της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο. Δημιούργησαν τον δικό τους λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου, παρακολούθησαν τη διαδικασία φύτευσης λαχανοκομικών φυτών και ενημερώθηκαν για τους τρόπους καλλιέργειας.

Απώτερος σκοπός της δράσης να εξοικειωθούν οι μικροί κηπουροί με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, να καλλιεργήσουν στο μέλλον τα δικά τους χωράφια ή ακόμη και να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα στηρίζοντας την τοπική παραγωγή.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Realvoice995.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα η σημερινή μαθητική παρέλαση, παραμονή της 25ης Μαρτίου (video)

Η μαθητική παρέλαση σήμερα στη πόλη της Νάξου - Το αυριανό πρόγραμμα (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Πάρος: Προχωρεί στην ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ με έμφαση σε τουρισμό και γαστρονομία

Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο - Η απόφαση του Δήμου και η δήλωση του κου Κωβαίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Πρόσκληση για γλέντι στη ….Γοργόνα

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια διοργανώνει γιορτή - Αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αγία Αννα

Στοίχημα: Ανοδική άνοδο – χρόνο με το χρόνο – εμφανίζουν τα “ύποπτα” παιχνίδια

Η Sportradar δείχνει άνοδο των ύποπτων αγώνων κατά 34% μέσα στο 2022

Τέμπη: Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο, τι προβλέπει για τη στήριξη των θυμάτων

Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο, άμεσες αποζημιώσεις και μέριμνα για φοιτητές μεταξύ των μέτρων στήριξης στο Νομοσχέδιο για συγγενείς θυμάτων και τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη

Χρ. Λύδης: Το “Santa Irini” του χρόνου θα συνδέει την Φολέγανδρο με τη Κρήτη

Συναντήσεις με νόημα για τον υποψήφιο δήμαρχο Φολεγάνδρου Χρήστο Λύδη - Τι συζήτησε με τους εκπροσώπους ναυτιλιακής εταιρείας

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Απρίλιο

Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον Απρίλιο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εξήντα χιλιάδες εργασίες κενές ενόψει νέας τουριστικής περιόδου, ποιες είναι οι αιτίες

"Οχι" στον Τουρισμό ... Σκληρές συνθήκες εργασίας, στρεβλώσεις, μη ανταγωνιστικές αμοιβές, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας νέων εργαζομένων (πίνακας)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής