Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝότιο Αιγαίο: Το World Food Gift Challenge 2023 έρχεται τον Απρίλιο...

Νότιο Αιγαίο: Το World Food Gift Challenge 2023 έρχεται τον Απρίλιο στην Κω

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει στην ανάδειξη των νησιών σε Διεθνείς Γαστρονομικούς Τουριστικούς προορισμούς

Τη γαστρονομική κληρονομιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων επιχειρεί να διαφυλάξει και ν’ αναδείξει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από την εκπροσώπησή της σε διεθνείς διαγωνισμούς γαστρονομίας και μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που εμπλέκουν ενεργά τις τοπικές κοινωνίες.

«Η επένδυση στη γαστρονομία, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε και η συνεχής άνοδος του επιπέδου της εμπειρίας που τα νησιά μας προσφέρουν, περνά και από την γαστρονομία.» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Τον Απρίλιο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα πρωταγωνιστήσει στη διεθνή γαστρονομική σκηνή φέρνοντας το World Food Gift Challenge 2023 στην Κω. Πιστεύοντας στις ευκαιρίες που προσφέρει ο διαγωνισμός αυτός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου πρότεινε η 4η διοργάνωσή του να διεξαχθεί στο νησί του Ιπποκράτη. Η πρόταση έγινε δεκτή και έτσι η Κως θα φιλοξενήσει από τις 26 έως τις 29 Απριλίου το World Food Gift Challenge 2023 του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT).

Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και όχι μόνο Περιφερειών και ειδικοί σε θέματα γαστρονομίας από 20 περίπου χώρες θα καταφτάσουν εκείνες τις ημέρες στην Κω για να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να επισκεφτούν τοπικούς φορείς και μονάδες παραγωγής της περιοχής. H διεθνής κριτική επιτροπή θα κληθεί ν’ αξιολογήσει γαστρονομικά δώρα με κριτήρια τη γεύση, τη βιωσιμότητα, τη σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία.

«Αυτά που μας έμαθαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο γαστρονομικός τους πλούτος και η ανταλλαγή καλών πρακτικών, μέσω της ετικέτας Aegean Cuisine, του θεσμού των Young Chef Awards, της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας και τώρα μέσω του World Food Gift Challenge είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για το διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο IGCAT», δήλωσε μετά την απόφαση της Επιτροπής η Diane Dodd Πρόεδρος του IGCAT και ιδρύτρια της πλατφόρμας των Ευρωπαϊκών/Διεθνών Περιφερειών Γαστρονομίας.

O κ. Χατζημάρκος επεσήμανε με τη σειρά του πως «Η Γαστρονομία υπήρξε βαριά επένδυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα ένας από τους αποδοτικότερους στόχους που υπηρετήσαμε. Πιστεύουμε στην αξία και το έργο των μικροπαραγωγών μας και τους υποστηρίζουμε με πράξεις».

Με το διεθνές ενδιαφέρον στραμμένο στο νησί των Δωδεκανήσων η Περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει τον γαστρονομικό και πολιτιστικό της πλούτο αλλά και να παρουσιάσει τα βήματα που έχει κάνει στο πεδίο του βιώσιμου τουρισμού. Μία ακόμη εξέλιξη που θα συμβάλλει καθοριστικά στην καθιέρωση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου ως διεθνείς γαστρονομικοί τουριστικοί προορισμοί.

Το «παρών» στο World Food Gift Challenge έδωσε για πρώτη φορά φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη πετυχαίνοντας μία σημαντική διάκριση. Στον διαγωνισμό αυτό που στοχεύει στη διεθνή προβολή υψηλής ποιότητας χειροποίητων τροφίμων και ειδών χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα, το οργανικό μέλι FAMiLY BEEZ από τη Σέριφο ξεχώρισε ανάμεσα σε 33 προϊόντα από ευρωπαϊκές και μη χώρες κερδίζοντας το βραβείο στην κατηγορία ”Best Story Telling”.

Πρόθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι οι τοπικοί, μικροί και μεσαίοι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων να ενδυναμωθούν μέσα από τη συμμετοχή τους στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Τροφίμων (World Food Gift Challenge) και να φωτιστούν οι ιστορίες που συνδέουν τα προϊόντα τους με τον τόπο.

«Mε τη βράβευση αυτή, βραβεύεται το Αιγαίο της παράδοσης αλλά και της καινοτομίας, της τεχνολογίας αιχμής αλλά και της ηπιότερης παρέμβασης στη φύση, των τουριστικών υποδομών αλλά και των ανεξερεύνητων τοπίων του.

Τόσο αυτό όσο και όλα τα προϊόντα από το Νότιο Αιγαίο που συμμετείχαν στον διαγωνισμό “World Food Gift Challenge”, στη Menorca, είναι οι πρεσβευτές μας, που διηγούνται στον κόσμο τη δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ένα μέλλον αειφορίας. Το μόνο μέλλον που έχουμε.», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκου.

Δράσεις ανάδειξης 

Σημαντική είναι η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στον διαγωνισμό European Young Chef Award. Έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα δύο φορές νικήτρια εκπροσωπούμενη από την Ειρήνη Γεωργουδιού, τη μετέπειτα νικήτρια του Top Chef Greece το 2021, και τον Σταμάτη Μισομικέ, ενώ την περσινή χρονιά ο Ανδρέας Δερμάτης κατέκτησε για λογαριασμό της Περιφέρειας μία ακόμα δεύτερη θέση μετά τον Σπύρο Κουγιό παρουσιάζοντας στην πόλη Μπράγκα της Πορτογαλίας τη ροδίτικη συνταγή «λακάνη» στην παραδοσιακή καινοτόμα εκδοχή της.

Στις ενέργειες της Περιφέρειας προστίθεται και η στήριξη προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις εκδηλώσεις τους που κρατούν ζωντανά τα έθιμα και τη γαστρονομική παράδοση. Ενδεικτικά, στη 14η Γιορτή του Γιαπρακιού που πραγματοποιήθηκε στο Σάλακο της Ρόδου οι άνθρωποι της Περιφέρειας μαζί με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου, κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, βοήθησαν τους εθελοντές να εξυπηρετήσουν πάνω από 3000 επισκέπτες.

Στην προσπάθεια της να διαφυλάξει τη γαστρονομική παράδοση των νησιών η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποίησε επίσης δύο πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή πάντα των κατοίκων. Το ”Aegean mamas know best” τέθηκε σε εφαρμογή με αφορμή την απονομή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού και έδωσε ενεργό ρόλο στις μαμάδες και τις γιαγιάδες, τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικογένειας.

Στόχος της δράσης η αναβίωση εθίμων, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα τοπικά προϊόντα και η διάδοση και διάσωση των τοπικών συνταγών του κάθε νησιού. Περισσότερες από 1.000 μητέρες, γιαγιάδες, γυναίκες από πολιτιστικούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς, σεφ, διατροφολόγοι, παραγωγοί και παιδιά συμμετείχαν στη δράση.

Το πρόγραμμα ”Aegean Gardeners” από την άλλη, που εγκαινιάστηκε τον Μάιο 2017 σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, επεδίωξε να μυήσει τους μικρούς μαθητές στην αιγαιακή διατροφή μέσα από τη συμμετοχή τους στην παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους.

Περισσότεροι από 2.000 μαθητές από 94 σχολεία μετείχαν στο πρόγραμμα και έμαθαν τον κύκλο της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο. Δημιούργησαν τον δικό τους λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου, παρακολούθησαν τη διαδικασία φύτευσης λαχανοκομικών φυτών και ενημερώθηκαν για τους τρόπους καλλιέργειας.

Απώτερος σκοπός της δράσης να εξοικειωθούν οι μικροί κηπουροί με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, να καλλιεργήσουν στο μέλλον τα δικά τους χωράφια ή ακόμη και να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα στηρίζοντας την τοπική παραγωγή.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Realvoice995.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"