Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝότιο Αιγαίο: Το World Food Gift Challenge 2023 έρχεται τον Απρίλιο...

Νότιο Αιγαίο: Το World Food Gift Challenge 2023 έρχεται τον Απρίλιο στην Κω

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει στην ανάδειξη των νησιών σε Διεθνείς Γαστρονομικούς Τουριστικούς προορισμούς

Τη γαστρονομική κληρονομιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων επιχειρεί να διαφυλάξει και ν’ αναδείξει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από την εκπροσώπησή της σε διεθνείς διαγωνισμούς γαστρονομίας και μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που εμπλέκουν ενεργά τις τοπικές κοινωνίες.

«Η επένδυση στη γαστρονομία, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε και η συνεχής άνοδος του επιπέδου της εμπειρίας που τα νησιά μας προσφέρουν, περνά και από την γαστρονομία.» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Τον Απρίλιο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα πρωταγωνιστήσει στη διεθνή γαστρονομική σκηνή φέρνοντας το World Food Gift Challenge 2023 στην Κω. Πιστεύοντας στις ευκαιρίες που προσφέρει ο διαγωνισμός αυτός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου πρότεινε η 4η διοργάνωσή του να διεξαχθεί στο νησί του Ιπποκράτη. Η πρόταση έγινε δεκτή και έτσι η Κως θα φιλοξενήσει από τις 26 έως τις 29 Απριλίου το World Food Gift Challenge 2023 του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT).

Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και όχι μόνο Περιφερειών και ειδικοί σε θέματα γαστρονομίας από 20 περίπου χώρες θα καταφτάσουν εκείνες τις ημέρες στην Κω για να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να επισκεφτούν τοπικούς φορείς και μονάδες παραγωγής της περιοχής. H διεθνής κριτική επιτροπή θα κληθεί ν’ αξιολογήσει γαστρονομικά δώρα με κριτήρια τη γεύση, τη βιωσιμότητα, τη σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία.

«Αυτά που μας έμαθαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο γαστρονομικός τους πλούτος και η ανταλλαγή καλών πρακτικών, μέσω της ετικέτας Aegean Cuisine, του θεσμού των Young Chef Awards, της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας και τώρα μέσω του World Food Gift Challenge είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για το διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο IGCAT», δήλωσε μετά την απόφαση της Επιτροπής η Diane Dodd Πρόεδρος του IGCAT και ιδρύτρια της πλατφόρμας των Ευρωπαϊκών/Διεθνών Περιφερειών Γαστρονομίας.

O κ. Χατζημάρκος επεσήμανε με τη σειρά του πως «Η Γαστρονομία υπήρξε βαριά επένδυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα ένας από τους αποδοτικότερους στόχους που υπηρετήσαμε. Πιστεύουμε στην αξία και το έργο των μικροπαραγωγών μας και τους υποστηρίζουμε με πράξεις».

Με το διεθνές ενδιαφέρον στραμμένο στο νησί των Δωδεκανήσων η Περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει τον γαστρονομικό και πολιτιστικό της πλούτο αλλά και να παρουσιάσει τα βήματα που έχει κάνει στο πεδίο του βιώσιμου τουρισμού. Μία ακόμη εξέλιξη που θα συμβάλλει καθοριστικά στην καθιέρωση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου ως διεθνείς γαστρονομικοί τουριστικοί προορισμοί.

Το «παρών» στο World Food Gift Challenge έδωσε για πρώτη φορά φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη πετυχαίνοντας μία σημαντική διάκριση. Στον διαγωνισμό αυτό που στοχεύει στη διεθνή προβολή υψηλής ποιότητας χειροποίητων τροφίμων και ειδών χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα, το οργανικό μέλι FAMiLY BEEZ από τη Σέριφο ξεχώρισε ανάμεσα σε 33 προϊόντα από ευρωπαϊκές και μη χώρες κερδίζοντας το βραβείο στην κατηγορία ”Best Story Telling”.

Πρόθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι οι τοπικοί, μικροί και μεσαίοι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων να ενδυναμωθούν μέσα από τη συμμετοχή τους στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Τροφίμων (World Food Gift Challenge) και να φωτιστούν οι ιστορίες που συνδέουν τα προϊόντα τους με τον τόπο.

«Mε τη βράβευση αυτή, βραβεύεται το Αιγαίο της παράδοσης αλλά και της καινοτομίας, της τεχνολογίας αιχμής αλλά και της ηπιότερης παρέμβασης στη φύση, των τουριστικών υποδομών αλλά και των ανεξερεύνητων τοπίων του.

Τόσο αυτό όσο και όλα τα προϊόντα από το Νότιο Αιγαίο που συμμετείχαν στον διαγωνισμό “World Food Gift Challenge”, στη Menorca, είναι οι πρεσβευτές μας, που διηγούνται στον κόσμο τη δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ένα μέλλον αειφορίας. Το μόνο μέλλον που έχουμε.», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκου.

Δράσεις ανάδειξης 

Σημαντική είναι η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στον διαγωνισμό European Young Chef Award. Έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα δύο φορές νικήτρια εκπροσωπούμενη από την Ειρήνη Γεωργουδιού, τη μετέπειτα νικήτρια του Top Chef Greece το 2021, και τον Σταμάτη Μισομικέ, ενώ την περσινή χρονιά ο Ανδρέας Δερμάτης κατέκτησε για λογαριασμό της Περιφέρειας μία ακόμα δεύτερη θέση μετά τον Σπύρο Κουγιό παρουσιάζοντας στην πόλη Μπράγκα της Πορτογαλίας τη ροδίτικη συνταγή «λακάνη» στην παραδοσιακή καινοτόμα εκδοχή της.

Στις ενέργειες της Περιφέρειας προστίθεται και η στήριξη προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις εκδηλώσεις τους που κρατούν ζωντανά τα έθιμα και τη γαστρονομική παράδοση. Ενδεικτικά, στη 14η Γιορτή του Γιαπρακιού που πραγματοποιήθηκε στο Σάλακο της Ρόδου οι άνθρωποι της Περιφέρειας μαζί με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου, κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, βοήθησαν τους εθελοντές να εξυπηρετήσουν πάνω από 3000 επισκέπτες.

Στην προσπάθεια της να διαφυλάξει τη γαστρονομική παράδοση των νησιών η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποίησε επίσης δύο πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή πάντα των κατοίκων. Το ”Aegean mamas know best” τέθηκε σε εφαρμογή με αφορμή την απονομή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού και έδωσε ενεργό ρόλο στις μαμάδες και τις γιαγιάδες, τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικογένειας.

Στόχος της δράσης η αναβίωση εθίμων, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα τοπικά προϊόντα και η διάδοση και διάσωση των τοπικών συνταγών του κάθε νησιού. Περισσότερες από 1.000 μητέρες, γιαγιάδες, γυναίκες από πολιτιστικούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς, σεφ, διατροφολόγοι, παραγωγοί και παιδιά συμμετείχαν στη δράση.

Το πρόγραμμα ”Aegean Gardeners” από την άλλη, που εγκαινιάστηκε τον Μάιο 2017 σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, επεδίωξε να μυήσει τους μικρούς μαθητές στην αιγαιακή διατροφή μέσα από τη συμμετοχή τους στην παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους.

Περισσότεροι από 2.000 μαθητές από 94 σχολεία μετείχαν στο πρόγραμμα και έμαθαν τον κύκλο της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο. Δημιούργησαν τον δικό τους λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου, παρακολούθησαν τη διαδικασία φύτευσης λαχανοκομικών φυτών και ενημερώθηκαν για τους τρόπους καλλιέργειας.

Απώτερος σκοπός της δράσης να εξοικειωθούν οι μικροί κηπουροί με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, να καλλιεργήσουν στο μέλλον τα δικά τους χωράφια ή ακόμη και να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα στηρίζοντας την τοπική παραγωγή.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Realvoice995.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο