Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝότιο Αιγαίο: Το World Food Gift Challenge 2023 έρχεται τον Απρίλιο...

Νότιο Αιγαίο: Το World Food Gift Challenge 2023 έρχεται τον Απρίλιο στην Κω

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει στην ανάδειξη των νησιών σε Διεθνείς Γαστρονομικούς Τουριστικούς προορισμούς

Τη γαστρονομική κληρονομιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων επιχειρεί να διαφυλάξει και ν’ αναδείξει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από την εκπροσώπησή της σε διεθνείς διαγωνισμούς γαστρονομίας και μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που εμπλέκουν ενεργά τις τοπικές κοινωνίες.

«Η επένδυση στη γαστρονομία, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε και η συνεχής άνοδος του επιπέδου της εμπειρίας που τα νησιά μας προσφέρουν, περνά και από την γαστρονομία.» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Τον Απρίλιο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα πρωταγωνιστήσει στη διεθνή γαστρονομική σκηνή φέρνοντας το World Food Gift Challenge 2023 στην Κω. Πιστεύοντας στις ευκαιρίες που προσφέρει ο διαγωνισμός αυτός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου πρότεινε η 4η διοργάνωσή του να διεξαχθεί στο νησί του Ιπποκράτη. Η πρόταση έγινε δεκτή και έτσι η Κως θα φιλοξενήσει από τις 26 έως τις 29 Απριλίου το World Food Gift Challenge 2023 του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT).

Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και όχι μόνο Περιφερειών και ειδικοί σε θέματα γαστρονομίας από 20 περίπου χώρες θα καταφτάσουν εκείνες τις ημέρες στην Κω για να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να επισκεφτούν τοπικούς φορείς και μονάδες παραγωγής της περιοχής. H διεθνής κριτική επιτροπή θα κληθεί ν’ αξιολογήσει γαστρονομικά δώρα με κριτήρια τη γεύση, τη βιωσιμότητα, τη σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία.

«Αυτά που μας έμαθαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο γαστρονομικός τους πλούτος και η ανταλλαγή καλών πρακτικών, μέσω της ετικέτας Aegean Cuisine, του θεσμού των Young Chef Awards, της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας και τώρα μέσω του World Food Gift Challenge είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για το διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο IGCAT», δήλωσε μετά την απόφαση της Επιτροπής η Diane Dodd Πρόεδρος του IGCAT και ιδρύτρια της πλατφόρμας των Ευρωπαϊκών/Διεθνών Περιφερειών Γαστρονομίας.

O κ. Χατζημάρκος επεσήμανε με τη σειρά του πως «Η Γαστρονομία υπήρξε βαριά επένδυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα ένας από τους αποδοτικότερους στόχους που υπηρετήσαμε. Πιστεύουμε στην αξία και το έργο των μικροπαραγωγών μας και τους υποστηρίζουμε με πράξεις».

Με το διεθνές ενδιαφέρον στραμμένο στο νησί των Δωδεκανήσων η Περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει τον γαστρονομικό και πολιτιστικό της πλούτο αλλά και να παρουσιάσει τα βήματα που έχει κάνει στο πεδίο του βιώσιμου τουρισμού. Μία ακόμη εξέλιξη που θα συμβάλλει καθοριστικά στην καθιέρωση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου ως διεθνείς γαστρονομικοί τουριστικοί προορισμοί.

Το «παρών» στο World Food Gift Challenge έδωσε για πρώτη φορά φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη πετυχαίνοντας μία σημαντική διάκριση. Στον διαγωνισμό αυτό που στοχεύει στη διεθνή προβολή υψηλής ποιότητας χειροποίητων τροφίμων και ειδών χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα, το οργανικό μέλι FAMiLY BEEZ από τη Σέριφο ξεχώρισε ανάμεσα σε 33 προϊόντα από ευρωπαϊκές και μη χώρες κερδίζοντας το βραβείο στην κατηγορία ”Best Story Telling”.

Πρόθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι οι τοπικοί, μικροί και μεσαίοι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων να ενδυναμωθούν μέσα από τη συμμετοχή τους στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Τροφίμων (World Food Gift Challenge) και να φωτιστούν οι ιστορίες που συνδέουν τα προϊόντα τους με τον τόπο.

«Mε τη βράβευση αυτή, βραβεύεται το Αιγαίο της παράδοσης αλλά και της καινοτομίας, της τεχνολογίας αιχμής αλλά και της ηπιότερης παρέμβασης στη φύση, των τουριστικών υποδομών αλλά και των ανεξερεύνητων τοπίων του.

Τόσο αυτό όσο και όλα τα προϊόντα από το Νότιο Αιγαίο που συμμετείχαν στον διαγωνισμό “World Food Gift Challenge”, στη Menorca, είναι οι πρεσβευτές μας, που διηγούνται στον κόσμο τη δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ένα μέλλον αειφορίας. Το μόνο μέλλον που έχουμε.», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκου.

Δράσεις ανάδειξης 

Σημαντική είναι η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στον διαγωνισμό European Young Chef Award. Έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα δύο φορές νικήτρια εκπροσωπούμενη από την Ειρήνη Γεωργουδιού, τη μετέπειτα νικήτρια του Top Chef Greece το 2021, και τον Σταμάτη Μισομικέ, ενώ την περσινή χρονιά ο Ανδρέας Δερμάτης κατέκτησε για λογαριασμό της Περιφέρειας μία ακόμα δεύτερη θέση μετά τον Σπύρο Κουγιό παρουσιάζοντας στην πόλη Μπράγκα της Πορτογαλίας τη ροδίτικη συνταγή «λακάνη» στην παραδοσιακή καινοτόμα εκδοχή της.

Στις ενέργειες της Περιφέρειας προστίθεται και η στήριξη προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις εκδηλώσεις τους που κρατούν ζωντανά τα έθιμα και τη γαστρονομική παράδοση. Ενδεικτικά, στη 14η Γιορτή του Γιαπρακιού που πραγματοποιήθηκε στο Σάλακο της Ρόδου οι άνθρωποι της Περιφέρειας μαζί με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου, κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, βοήθησαν τους εθελοντές να εξυπηρετήσουν πάνω από 3000 επισκέπτες.

Στην προσπάθεια της να διαφυλάξει τη γαστρονομική παράδοση των νησιών η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποίησε επίσης δύο πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή πάντα των κατοίκων. Το ”Aegean mamas know best” τέθηκε σε εφαρμογή με αφορμή την απονομή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού και έδωσε ενεργό ρόλο στις μαμάδες και τις γιαγιάδες, τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικογένειας.

Στόχος της δράσης η αναβίωση εθίμων, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα τοπικά προϊόντα και η διάδοση και διάσωση των τοπικών συνταγών του κάθε νησιού. Περισσότερες από 1.000 μητέρες, γιαγιάδες, γυναίκες από πολιτιστικούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς, σεφ, διατροφολόγοι, παραγωγοί και παιδιά συμμετείχαν στη δράση.

Το πρόγραμμα ”Aegean Gardeners” από την άλλη, που εγκαινιάστηκε τον Μάιο 2017 σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, επεδίωξε να μυήσει τους μικρούς μαθητές στην αιγαιακή διατροφή μέσα από τη συμμετοχή τους στην παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους.

Περισσότεροι από 2.000 μαθητές από 94 σχολεία μετείχαν στο πρόγραμμα και έμαθαν τον κύκλο της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο. Δημιούργησαν τον δικό τους λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου, παρακολούθησαν τη διαδικασία φύτευσης λαχανοκομικών φυτών και ενημερώθηκαν για τους τρόπους καλλιέργειας.

Απώτερος σκοπός της δράσης να εξοικειωθούν οι μικροί κηπουροί με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, να καλλιεργήσουν στο μέλλον τα δικά τους χωράφια ή ακόμη και να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα στηρίζοντας την τοπική παραγωγή.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Realvoice995.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Μένει «στο σπίτι» ο Κώστας Μανωλάς!

Ο διεθνής αμυντικός ανανέωσε με τον Πανναξιακό για τη σεζόν 2025-26 – έμπνευση για τη νέα γενιά της Νάξου

Ελλάδα: Πρώτο κουδούνι για 1,3 εκατ. μαθητές, τα νέα μαθήματα

Πρεμιέρα και για τα 12 Ωνάσεια Σχολεία - Εισάγεται πιλοτικό μάθημα κατά των fake news - Συνεχίζει το ψηφιακό φροντιστήριο - Μπαίνουν 10.000 απινιδωτές - Πόσα σχολεία καταργούνται

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Ο τρύγος στον Καλόξυλο: Μνήμες, άνθρωποι και ευχές για «Καλά Κρασιά»

Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Τζιώτης μοιράζεται μέσα από τη σελίδα του εικόνες και συναισθήματα από τον Σεπτέμβρη της γης και των ανθρώπων

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέο απόκτημα ο Σέρβος γκαρντ Νεμάνια Μιλόσεβιτς

Η τέταρτη μεταγραφή ενισχύει την περιφέρεια ενόψει της National League 2

Το πρώτο κουδούνι στην Κωμιακή Νάξου χτυπά με μία .. ντουζίνα μαθητές

Ανάρτηση-κατάθεση ψυχής από τον Γιώργο Κρητικό, κάτοικο Κωμιακής, που θυμάται το σχολείο του πριν από 50 χρόνια

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Ζητούνται άμεσες λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάξου στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας

Αττική: Μέσα σε λίγες ώρες τρεις μικροσεισμοί σε Κηφισιά και Χαλάνδρι

Σεισμική διπλή δόνηση στα βόρεια προάστια της Αττικής – 2,5 Ρίχτερ στην Κηφισιά

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες