Πρωταθλητής στην υψηλή γαστρονομία αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το Νότιο Αιγαίο, στην τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το «αθηνόραμα», με 43 από τα 117 βραβεία να απονέμονται σε εστιατόρια των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Αναλυτικότερα, χθες Τρίτη 13 Ιουνίου, στο “MakedoniaPalace” της Θεσσαλονίκης, 117 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα τιμήθηκαν με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, σε μια ιδιαίτερη βραδιά, που ανέδειξε τους άριστους της εθνικής μας κουζίνας είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη και δημιουργική της έκφανση, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων που φέτος γιορτάζουν τα 30 τους χρόνια.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ήταν εκεί για να απονείμει βραβεία στους νικητές, σε μία τελετή κατά την οποία το Νότιο Αιγαίο«ακούστηκε» 43 φορές, χάρη στα εστιατόρια-νικητές:
ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΑ
Noble Gourmet, ξενοδοχείο “Elysium Resort & Spa”, Ρόδος 15/20
Γευsea, Νίσυρος 14,5/20 NEW ENTRY
Broadway, Κως 14/20
Cesar Meze Bar, Ρόδος 14/20
Five Senses – Sophisticated Greek Gastronomy, ξενοδοχείο “Lindos Blu Luxury Hotel & Suites”, Ρόδος 14/20
Fresh, ξενοδοχείο “Elysium Resort & Spa”, Ρόδος 14/20
Hellas, Ρόδος 14/20
Ο Ηλίας, Ρόδος 14/20
Το Λημέρι του Ληστή, Ρόδος 14/20
Μαυρίκος, Ρόδος 14/20
Mylos, ξενοδοχείο “Atlantica Imperial Resort & Spa”, Ρόδος 14/20
Παράγκα, Ρόδος 14/20
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Selene, ξεν.”Katikies Garden”, Σαντορίνη 15,5/20
Varoulko Santorini, ξεν. “Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection”, Σαντορίνη 15,5/20 NEW ENTRY
Grandma’s, ξενοδοχείο “Liostasi Hotel & Suites”, Ίος 15/20
Petra Restaurant, ξενοδοχείο “Canaves Oia Suites”, Σαντορίνη 15/20
Cantina, Σίφνος 14,5/20
Ches, ξενοδοχείο “Calilo”, Ίος 14,5/20 NEW ENTRY
Efisia, ξενοδοχείο “Myconian Ambassador”, Μύκονος 14,5/20
Iθaka, Ίος 14,5/20
Kenshō Ornos, ξενοδοχείο “Kenshō Ornos”, Μύκονος 14,5/20
Μαραθιά, Τήνος 14,5/20
Nōema, Μύκονος 14,5/20
Panigyri Festival Food, Σαντορίνη 14,5/20
Vezene Santorini, ξενοδοχείο “Cavo Tagoo Santorini”, Σαντορίνη 14,5/20 NEW ENTRY
Araklia, Ηρακλειά 14/20 NEW ENTRY
Bostani, ξενοδοχείο “Verina Astra”, Σίφνος 14/20 NEW ENTRY
Fly Away, ξενοδοχείο”West East Suites”, Σαντορίνη 14/20
Ηλιοβασίλεμα, Σύρος 14/20
Ήταν ένα μικρό καράβι, Τήνος 14/20 NEW ENTRY
Το Θαλασσάκι, Τήνος 14/20
Idol Restaurant Bar, Σαντορίνη 14/20
Kalopsia, Τήνος 14/20 NEW ENTRY
Mario, Πάρος 14/20 NEW ENTRY
Mia’s, Σαντορίνη 14/20 NEW ENTRY
Noa, ξενοδοχείο “Myconian Kyma”, Μύκονος 14/20
Nos, ξενοδοχείο “Nos”, Σίφνος 14/20 NEW ENTRY
Pere Ubu, ξενοδοχείο “Kalesma Myconos”, Μύκονος 14/20 NEW ENTRY
Rada, ξενοδοχείο “Cove Paros”, Πάρος 14/20 NEW ENTRY
Η Ταβέρνα του Μανώλη, Σίφνος 14/20 NEWENTRY
Vassilenas Blue, Αντίπαρος 14/20 NEW ENTRY
Ω Omega 3, Σίφνος 14/20 NEW ENTRY
Την υπερηφάνεια του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος γι’ αυτές τις επιδόσεις, καθώς στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, που λειτουργεί με αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης και βράβευσης, το Νότιο Αιγαίο-βραβευμένη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, αποσπά σημαντικές και πολυάριθμες διακρίσεις τα τελευταία χρόνια και απέδειξε ακόμα μία φορά πόσο καλά υπηρετεί την εθνική μας γαστρονομία.
Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 παρουσίασαν οι ηθοποιοί Ναταλία Δραγούμη και Γιώργος Παπαγεωργίου μέσα από ένα γαστρονομικό παιχνίδι με τίτλο “Ελληνική κουζίνα και βραβευμένη γαστρονομία: Μύθοι και αλήθειες“.
Το “παρών” στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, μεγάλοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.
Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης.