Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΝότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

Νότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

|

Το βραβείο στην κατηγορία της πιο Βιώσιμης Συσκευασίας «Best Sustainable Packaging» κέρδισε, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, το προϊόν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με προστασία γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ «Early Harvest Extra Virgin Oil Natura Rodos» του παραγωγού από την Ρόδο, Σταύρου Κάλλα, κατά την Τελετή Απονομής του 5ου Διαγωνισμού World Food Gift Challenge, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου, στην Περιφέρεια Aseer της Σαουδικής Αραβίας.

Ο διεθνής διαγωνισμός, που θέτει στο προσκήνιο τους τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι κατασκευάζουν εκλεκτά, μοναδικά είδη σχετιζόμενα με τις γαστρονομικές παραδόσεις των περιοχών τους ανά τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη King Khalid University στην Abha της Σαουδικής Αραβίας, παρουσία τοπικών και διεθνών προσκεκλημένων, συγκεντρώνοντας 25 προϊόντα από οκτώ βραβευμένες και υποψήφιες Παγκόσμια/Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων το Νότιο Αιγαίο, η Μινόρκα, η Καταλονία, η Σικελία, το Gozo της Μάλτας, το Aseer της Σαουδικής Αραβίας κ.α.

Σε μία γιορτή της γαστρονομίας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, το Eλαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας της Natura Rodos, που παράγεται από ελιές της Ρόδου, μόνο με μηχανικές μεθόδους, σε κεραμικό μπουκάλι, κέρδισε τη διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία του απένειμε το βραβείο της Καλύτερης Βιώσιμης Συσκευασίας, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται η σύνδεση του δώρου γαστρονομίας με την παράδοση του τόπου, δείχνοντας σεβασμό στο οικοσύστημα της περιοχής και πίστη στις αρχές της βιωσιμότητας.

«Στο διαγωνισμό δώρων γαστρονομίας, είδαμε μια ευκαιρία να προβληθεί και να αναγνωριστεί ο μικρός τοπικός παραγωγός των νησιών μας. Κάθε χρόνο, προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου βραβεύονται ως πρεσβευτές της παράδοσης αλλά και της καινοτομίας, της τεχνολογίας αιχμής αλλά και της ηπιότερης παρέμβασης στη φύση. Το φετινό βραβείο στο παρθένο ελαιόλαδο Natura Rodos με την κεραμική συσκευασία υπογραμμίζει και τη δική μας αφοσίωση σε ένα μέλλον ποιότητας και αειφορίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σχετικά με τον διαγωνισμό, στον οποίο η Περιφέρεια συμμετείχε για τρίτη φορά φέτος, στο πλαίσιο των δράσεων περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και διασύνδεσής του με τον Τουρισμό.

 Το δύσκολο έργο της επιλογής των προϊόντων που βραβεύθηκαν ανέλαβε η διεθνής κριτική επιτροπή με τα ακόλουθα μέλη: Omar Valdez , μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IGCAT και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής (Ανδόρα). Δρ. Reham Mashat , Κοσμήτορας του Κολλεγίου Τουρισμού και Φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο King Khalid (Σαουδική Αραβία). José Luís Marques , Διευθυντής της Σχολής Φιλοξενίας και Τουρισμού της Κοΐμπρα (Πορτογαλία). Δρ. Edith Szivas , Αντιπρόεδρος της IGCAT και ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη (Ισπανία/Ηνωμένο Βασίλειο). Δρ. Iulia Dragut , Πρόεδρος του Cultural Association Euro East Alternative (Ρουμανία); και Károly Szabó , Εκτελεστικός Διευθυντής της ADI Harghita (Ρουμανία).

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, ο Πρόεδρος της, Omar Valdez ανέφερε ότι: «Η κριτική επιτροπή είχε μια πολύ έντονη συζήτηση για να κάνει την επιλογή των καλύτερων προϊόντων. Βασίσαμε την απόφασή μας στην υπόθεση ότι ένα δώρο φαγητού πρέπει να αντιπροσωπεύει έναν τουριστικό προορισμό και να εργάζεται ως πρεσβευτής. Θα πρέπει να μεταφέρει το άτομο που το παραλαμβάνει στην τοπική αγορά, στον τοπικό παραγωγό από όπου προέρχεται και να τον κάνει να ταξιδέψει σε αυτόν τον προορισμό με όλες τις αισθήσεις του. Η οπτική πτυχή είναι πολύ σημαντική, όπως και τα υλικά, οι μυρωδιές, οι ήχοι, οι υφές και φυσικά οι γεύσεις. Η ποιότητα θα πρέπει να υπερισχύει της ποσότητας και μια καλή ιδέα, έξυπνα συσκευασμένη και βιώσιμη, θα πρέπει πάντα να είναι η νικητήρια επιλογή».

Η Πρόεδρος της IGCAT, Δρ. Diane Dodd, σημείωσε ότι το βραβείο στοχεύει να αυξήσει την εκτίμηση στους μικρούς, τοπικούς παραγωγούς, επειδή είναι αυτοί που προστατεύουν την άυλη κληρονομιά των περιοχών μας και πρέπει να εκτιμώνται περισσότερο. 

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ακόμα από το Νότιο Αιγαίο τα προϊόντα των Κυκλάδων:

  • Συλλεκτικό βιολογικό μέλι θυμαρίσιο «AmorgianoHoney» του μελισσοκόμου Παναγιώτη Μαρούλη από την Αμοργό &
  • μία Συλλογή Βιολογικών ελληνικών βοτάνων «Organic herbs anniversary box set»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Παρουσιάστηκε η πρώτη ποιητική συλλογή της Παρασκευής Ανεβλαβή (video + Photos)

Δείτε την παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Ναξιώτισσας συγγραφέα Παρασκευής Ανεβλαβή - Που έγινε και πότε

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας παρουσιάζει “Ψωμάκια γεμιστά με ξινοτύρι Νάξου Πιτταρά”

Μία ξεχωριστή συνταγή.. Η Μαριέττα Γαλάνη κάνει το .. θαύμα της χάρη στα προϊόντα από το Τυροκομείο Πιτταρά

Νάξος – Απείρανθος: Ερχεται η 1η βραδιά ΠεριΠοίησης για το 2025

Πότε και που θα γίνουμε μύστες της 1ης βραδιάς ΠεριΠοίησης για το 2025 στην Απείρανθο

Τρίποδες – Δημοτικό Σχολείο: Κάλεσμα συμμετοχής στον μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας»

Το Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου καλεί μαθητές (Δημοτικού και Γυμνασίου) να συμμετάσχουν στο μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας» - Χρονοδιάγραμμα

Λέσβος – Σεισμός: Ενταση 5,1 R, αισθητός έως Κομοτηνή, κλειστά τα σχολεία σήμερα

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: Έπεσαν βράχοι, κλειστά σήμερα τα σχολεία -Τι λένε οι σεισμολόγοι

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παραδόθηκε στον Στυλιανίδη το σχέδιο αναβάθμισης των άγονων γραμμών

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Πρώτη διευρυμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υποθηκοφυλακεία: Μπήκε λουκέτο σε 392 γραφεία σε όλη την Ελλάδα

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Οριστικό τέλος για 392 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα - Πέρασαν στο ψηφιακό Κτηματολόγιο

Αεροδρόμια Κυκλάδες: Διπλάσια η επιβατική κίνηση της Πάρου σε σχέση με τη Νάξο

Mtc Group: Η εικόνα των αεροδρομίων στις Κυκλάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2024 με βάση την επιβατική κίνηση - Η "μάχη" Σαντορίνης - Μυκόνου και η πίεση από .. Πάρο και Μήλο προς τη Νάξο

Τήνος: Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη

Ενημέρωση από τον Δήμο Τήνου για την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη

Minoan Lines: Το …κέρδος της παρουσίας της με τη προσθήκη της Μήλου

Tα δυο πλοία της Minoan, η Μήλος και η «σφήνα» στη Sea Jets

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Σίφνος: Σε ποια περιοχή εγκρίθηκε κατασκευή 4αστερου ξενοδοχείου

“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Σίφνο

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη