Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΝότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

Νότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

|

Το βραβείο στην κατηγορία της πιο Βιώσιμης Συσκευασίας «Best Sustainable Packaging» κέρδισε, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, το προϊόν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με προστασία γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ «Early Harvest Extra Virgin Oil Natura Rodos» του παραγωγού από την Ρόδο, Σταύρου Κάλλα, κατά την Τελετή Απονομής του 5ου Διαγωνισμού World Food Gift Challenge, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου, στην Περιφέρεια Aseer της Σαουδικής Αραβίας.

Ο διεθνής διαγωνισμός, που θέτει στο προσκήνιο τους τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι κατασκευάζουν εκλεκτά, μοναδικά είδη σχετιζόμενα με τις γαστρονομικές παραδόσεις των περιοχών τους ανά τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη King Khalid University στην Abha της Σαουδικής Αραβίας, παρουσία τοπικών και διεθνών προσκεκλημένων, συγκεντρώνοντας 25 προϊόντα από οκτώ βραβευμένες και υποψήφιες Παγκόσμια/Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων το Νότιο Αιγαίο, η Μινόρκα, η Καταλονία, η Σικελία, το Gozo της Μάλτας, το Aseer της Σαουδικής Αραβίας κ.α.

Σε μία γιορτή της γαστρονομίας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, το Eλαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας της Natura Rodos, που παράγεται από ελιές της Ρόδου, μόνο με μηχανικές μεθόδους, σε κεραμικό μπουκάλι, κέρδισε τη διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία του απένειμε το βραβείο της Καλύτερης Βιώσιμης Συσκευασίας, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται η σύνδεση του δώρου γαστρονομίας με την παράδοση του τόπου, δείχνοντας σεβασμό στο οικοσύστημα της περιοχής και πίστη στις αρχές της βιωσιμότητας.

«Στο διαγωνισμό δώρων γαστρονομίας, είδαμε μια ευκαιρία να προβληθεί και να αναγνωριστεί ο μικρός τοπικός παραγωγός των νησιών μας. Κάθε χρόνο, προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου βραβεύονται ως πρεσβευτές της παράδοσης αλλά και της καινοτομίας, της τεχνολογίας αιχμής αλλά και της ηπιότερης παρέμβασης στη φύση. Το φετινό βραβείο στο παρθένο ελαιόλαδο Natura Rodos με την κεραμική συσκευασία υπογραμμίζει και τη δική μας αφοσίωση σε ένα μέλλον ποιότητας και αειφορίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σχετικά με τον διαγωνισμό, στον οποίο η Περιφέρεια συμμετείχε για τρίτη φορά φέτος, στο πλαίσιο των δράσεων περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και διασύνδεσής του με τον Τουρισμό.

 Το δύσκολο έργο της επιλογής των προϊόντων που βραβεύθηκαν ανέλαβε η διεθνής κριτική επιτροπή με τα ακόλουθα μέλη: Omar Valdez , μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IGCAT και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής (Ανδόρα). Δρ. Reham Mashat , Κοσμήτορας του Κολλεγίου Τουρισμού και Φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο King Khalid (Σαουδική Αραβία). José Luís Marques , Διευθυντής της Σχολής Φιλοξενίας και Τουρισμού της Κοΐμπρα (Πορτογαλία). Δρ. Edith Szivas , Αντιπρόεδρος της IGCAT και ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη (Ισπανία/Ηνωμένο Βασίλειο). Δρ. Iulia Dragut , Πρόεδρος του Cultural Association Euro East Alternative (Ρουμανία); και Károly Szabó , Εκτελεστικός Διευθυντής της ADI Harghita (Ρουμανία).

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, ο Πρόεδρος της, Omar Valdez ανέφερε ότι: «Η κριτική επιτροπή είχε μια πολύ έντονη συζήτηση για να κάνει την επιλογή των καλύτερων προϊόντων. Βασίσαμε την απόφασή μας στην υπόθεση ότι ένα δώρο φαγητού πρέπει να αντιπροσωπεύει έναν τουριστικό προορισμό και να εργάζεται ως πρεσβευτής. Θα πρέπει να μεταφέρει το άτομο που το παραλαμβάνει στην τοπική αγορά, στον τοπικό παραγωγό από όπου προέρχεται και να τον κάνει να ταξιδέψει σε αυτόν τον προορισμό με όλες τις αισθήσεις του. Η οπτική πτυχή είναι πολύ σημαντική, όπως και τα υλικά, οι μυρωδιές, οι ήχοι, οι υφές και φυσικά οι γεύσεις. Η ποιότητα θα πρέπει να υπερισχύει της ποσότητας και μια καλή ιδέα, έξυπνα συσκευασμένη και βιώσιμη, θα πρέπει πάντα να είναι η νικητήρια επιλογή».

Η Πρόεδρος της IGCAT, Δρ. Diane Dodd, σημείωσε ότι το βραβείο στοχεύει να αυξήσει την εκτίμηση στους μικρούς, τοπικούς παραγωγούς, επειδή είναι αυτοί που προστατεύουν την άυλη κληρονομιά των περιοχών μας και πρέπει να εκτιμώνται περισσότερο. 

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ακόμα από το Νότιο Αιγαίο τα προϊόντα των Κυκλάδων:

  • Συλλεκτικό βιολογικό μέλι θυμαρίσιο «AmorgianoHoney» του μελισσοκόμου Παναγιώτη Μαρούλη από την Αμοργό &
  • μία Συλλογή Βιολογικών ελληνικών βοτάνων «Organic herbs anniversary box set»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πανηγύρι Αγίων Αποστόλων Μελάνων: Μουσική, χορός και προσφορά στην καρδιά της Νάξου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» προσκαλεί ντόπιους και επισκέπτες σε μια παραδοσιακή βραδιά με νησιώτικους σκοπούς και ιερό σκοπό.

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Naxos Medical: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσω του κρατικού προγράμματος «Προλαμβάνω»

Μια σπουδαία ευκαιρία για όλους: Αιματολογικός και καρδιολογικός έλεγχος χωρίς κόστος, εύκολα και άμεσα – χωρίς παραπεμπτικό.

AegeanBall Festival – Σύρος: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου

Με πρωτοβουλία της Stoiximan και την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη, το ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου απέκτησε νέα ζωή – Η έναρξη του AegeanBall Festival συνοδεύτηκε από συγκίνηση, χαμόγελα και πολλά εύστοχα σουτ!

Τήνος – ΜΟ.Μ.ΚΑ.: Συνεχίζει δυναμικά τις παρεμβάσεις με έργα ουσίας σε επίπεδο κυρίως αγροτικής οδοποιίας

Μεγάλη κινητοποίηση μηχανημάτων και προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του νησιού – Συγκινητική η συμβολή της ΜΟ.Μ.ΚΑ. στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Πανελλαδικές 2025: Πτώση κάτω από τη βάση για σχεδόν τους μισούς υποψηφίους

Μεγάλο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία και Αρχαία. Εξαιρετικές επιδόσεις μόνο σε επιλεγμένα μαθήματα. Πού αρίστευσαν οι μαθητές και τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα;

Νάξος – Μέλανες: Μια βραδιά παράδοσης, βράβευσης και συγκίνησης στον Κλήδονα (photos)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων "Κούρος ο Ελλήνας" τίμησε το έθιμο του Κλήδονα, γεμίζοντας την πλατεία με μουσική, χορούς και τη δύναμη της κοινότητας

Γιατί “κόπηκαν” τα υδατοδρόμια σε Σαντορίνη και Μήλο;

Σύγκρουση προσδοκιών και πραγματικότητας στα πιο τουριστικά νησιά της χώρας – Η ασφάλεια ναυσιπλοΐας και οι καιρικές συνθήκες καθοριστικοί παράγοντες.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Εκτακτο: Καταστροφική πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά – Εντολές εκκένωσης από το 112, απεγκλωβισμοί κατοίκων και τιτάνια επιχείρηση κατάσβεσης με επίγειες και εναέριες δυνάμεις

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία