Μία ξεχωριστη εμπειρία από το “Φίλεμα” και το “Κτημα Τρανάμπελο” ξεκινάει… Ημέρες Τρύγου από τις 16 έως τις 18 Αυγούστου στη Νάξο
Το «Φίλεμα» και το «Κτήμα Τρανάμπελο» σας προσκαλούν να λάβετε μέρος σε μια προσπάθεια ανάδειξης της μακράς αμπελουργικής ιστορίας της Νάξου και της αγροτουριστικής δυναμικής του νησιού μας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν αποσπασματικά ή στο σύνολο της τριήμερης εκδήλωσης, είτε ενεργά είτε ως απλοί παρατηρητές.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΕΜΠΤΗ 16/8 – ‘Πριν τον τρύγο’
17:00 – 21:00
• Περιήγηση στον αμπελώνα*
– αναγνώριση γηγενών ποικιλιών
– σύγκριση μεθόδων παραδοσιακής-σύγχρονης αμπελοκαλλιέργειας
– σχολιασμός τεχνικών κλαδέματος
– terroir (οι εδαφοκλιματικές συνθήκες που διαμορφώνουν το χαρακτήρα ενός κρασιού)
• Προετοιμασία αμπελώνα (καθαρισμός λινούς και στροφιλιάς, τελάρων και εργαλείων)
• Προετοιμασία τρύγου**
– χειρωνακτική αποβοστρύχωση σταφυλιών
– πίεση στη στροφιλιά για την εξαγωγή σταφυλοχυμού
– πρώτες μετρήσεις και αναλύσεις γλεύκους
• Μπάρμπεκιου (με τοπικά προϊόντα και συνταγές), γευσιγνωσία επιλεγμένων οίνων:
- Κτήμα Μωραΐτη, ‘ΠΑΡΟΣ’, Π.Ο.Π. Πάρος, 2017, Μονεμβασιά 100%
-
Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου, ‘ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ’, Π.Ο.Π. Σαντορίνη, 2017, Ασύρτικο – Αθήρι & Αηδάνι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/08 – «Τρανάμπελο»: Ημέρα Τρύγου
8:00 – 11:00 (με δεκατιανό) και 11:00 – 14:00 (με μεσημεριανό γεύμα)
• Περιήγηση στον αμπελώνα*
• Προετοιμασία τρύγου **
• Τρύγος ποικιλιών που συνθέτουν τον οίνο «Τρανάμπελο» (Ποταμίσι, Μονεμβασιά, Μανδηλαριά)
• Ποιοτικός έλεγχος των σταφυλιών και επιμέλεια μεταφοράς των τελάρων στο χώρο συντήρησης
• Brunch ή χορτοφαγικό μεσημεριανό γεύμα (με τοπικά προϊόντα και συνταγές)
• Γευσιγνωσία οίνου «Τρανάμπελο» τριών διαφορετικών ετών
ΣΑΒΒΑΤΟ 18/08 – Πειραματικός τρύγος: «Ποταμίσι Single»
9:00 – 15:00
• Καλωσόρισμα με καφέ, παραδοσιακό γλυκό και τσίπουρο
• Παρουσίαση της ιδέας «Ποταμίσι Single»
• Περιήγηση στον αμπελώνα*
• Προετοιμασία τρύγου **
• Αυστηρή επιλογή σταφυλιών (επιλεκτικός τρύγος)
• Ποιοτικός έλεγχος των σταφυλιών και επιμέλεια μεταφοράς των τελάρων στο χώρο συντήρησης
• Μπάρμπεκιου με κρέατα Νάξου και παραδοσιακά πιάτα
• Γευσιγνωσία κρασιών της ποικιλίας «Ποταμίσι» από παραγωγούς των Κυκλάδων
- Χρήστος Φόνσος, ‘ΜΠΕΛΩΝΗ’, Τήνος, 2017, Ποταμίσι 100%
- Κήπος Ξυδάκη, ‘POTAMISI’ & ‘POTAMISI Sur Lies’, Μύκονος, 2017 & 2015, Ποταμίσι 100%
Ωράριο
• Πέμπτη 16/8
17:00 – 21:00
• Παρασκευή 17/8
8:00 έως 11:00
11:00 έως 14:00
• Σάββατο 18/08
9:00 – 15:00
Σημειώσεις:
– Η συμμετοχή στις εργασίες είναι προαιρετική, υπάρχει και η δυνατότητα απλής παρατήρησης.
– Στα πακέτα συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά προς και από τον αμπελώνα, όπως επίσης το φαγητό, το κρασί και οι υπηρεσίες ξενάγησης.
– Ειδικά πακέτα τιμών για συμμετοχή σε περισσότερες από μία ημέρες.
– Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
• Για δήλωση συμμετοχής, καλέστε στο 6980168391 ή μέσω email στο info@philemafoodtours.com
Στην τοποθεσία Τρανά Αμπέλια, στο Γλινάδο της Νάξου και σε οροπέδιο μεσημβρινό, επικλινές 5%, σε υψόμετρο 150 μέτρων έχει φυτευτεί ο αμπελώνας μας. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ο κατακερματισμός των εκτάσεων, σε μικρά εύκολα διαχειρήσιμα αγροτεμάχια, για προφανείς λόγους ανάπτυξης της οικόσιτης αγροτικής οικονομίας.
Το χωράφι ήταν ακούραστο (μια και είχε περιέλθει σε αγρανάπαυση τα τελευταία πενήντα χρόνια) και απαιτήθηκε μια εξ αρχής προετοιμασία, με «κόψιμο» και «γύρισμα» σε βάθος τριών μέτρων, ακολούθησε η πρώτη διαμόρφωση με το αροτροδίυνο και η τελική επίστρωση με φρέζα επιφανείας, αξιοποιώντας το αμπελουργικό διαξονικό τρακτεράκι μας, Kubota. (www.car.gr/peppas)
Πριν την φύτευση του αμπελώνα έγινε εδαφολογική ανάλυση με τριγωνική δειγματοληψία σε δύο βάθη 0,30 εκ. και 0,60εκ. που έδειξε ότι το χωράφι ήταν φτωχό σε οργανική ουσία και ανεπαρκώς εφοδιασμένο με αφομοιώσιμο φώσφορο –κάλιο, χωρίς πρόβλημα αλκαλίωσης. Το έδαφος γενικά χαρακτηρίστηκε από το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, ως ελαφρύ, πηλοαμμώδες, χαλικώδες και μέσης σύστασης (www.ssia.gr)