Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Τυροκομείο Πιτταράς: Τα τυριά της Νάξου στα καλύτερά τους

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταράς: Τα τυριά της Νάξου στα καλύτερά τους

|

Βουτηγμένος στο γάλα από παιδί είναι ο τυροκόμος Νικόλας Πιτταράς από το Κουρουνοχώρι Νάξου. Τη χρονιά που γεννήθηκε, ο πατέρας του αγόρασε μια μοσχίδα για να πίνουν γάλα τα παιδιά του. «Αγωγιάτης ήταν ο πατέρας μου κι έφτιαχνε και καμίνια με ασβέστη και κάρβουνο, για να μας μεγαλώσει. Αγόρασε και κάποια στρέμματα που τα δούλευαν με τη μάνα μου. Ήταν δύσκολα χρόνια.

Κείμενο: Νικολέτα Μακρυωνίτου / Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / Sooc (γαστρονόμος)

Στο μεταξύ η μια μοσχίδα γέννησε, έκανε μοσχαράκια, κι ο πατέρας δεν πούλησε ποτέ του θηλυκό ζώο». Ο ίδιος δηλώνει πρωτίστως κτηνοτρόφος. «Τα κορίτσια μου»: Έτσι αποκαλεί τις αγελάδες του και, πώς αλλιώς, αφού μεγάλωσε μες στα ζώα.

Λέει χαρακτηριστικά: «Την πρώτη φορά που έκλαψα με κάτι άσχετο από τον εαυτό μου, ήταν το 1975, όταν πέθανε η πρώτη μοσχίδα μας». Η μητέρα του, η ογδοντάχρονη κ. Ανδριανή, ταΐζει με το μπιμπερό τα νεαρά μοσχαράκια.

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΤρεις γενιές τυροκόμων καταπιάνονται με τα πάντα σε μια κάθετη επιχείρηση που λειτουργεί με όρους κυκλικής οικονομίας.

«Τα κορίτσια μου»: έτσι αποκαλεί τις αγελάδες του ο Νικόλας.

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΤα παιδιά του μεγαλώνουν σε αρμονία με τη φύση, και ζουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, έχοντας μια τελείως διαφορετική εικόνα της Νάξου από αυτή των εκατοντάδων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί.

Ο Νικόλας έμαθε από την οικογένειά του την παραδοσιακή τυροκόμηση. «Είκοσι εννιά χρονών ήμουν όταν αποφάσισα να ξεκινήσω το τυροκομείο. Όταν κατάλαβα τι σημαίνει “φτιάχνω ένα τυροκομείο”, ήταν πια πολύ αργά. Σκέφτηκα πως, αφού το αποφάσισα, θα έπρεπε να κάνω τη δουλειά και να δω το αύριό μου όποιο κι αν είναι αυτό. Τελικά κατάφερα να κάνω την πρώτη τυροκόμησή μου το 2008».

Σταδιακά εκσυγχρόνισε και μεγάλωσε την επιχείρησή του, μετατρέποντάς τη σε ένα καθετοποιημένο τυροκομείο, εφάρμοσε γενετική βελτίωση των ζώων, καλλιέργησε ζωοτροφές, επένδυσε σε σύγχρονα μηχανήματα και έκανε τη βιωσιμότητα πράξη, αποδεικνύοντας πόσο ωφέλιμη είναι μια ολιστική προσέγγιση.

Για παράδειγμα, αξιοποιεί την κοπριά για λίπασμα στα χωράφια και το τυρόγαλα για ζωοτροφή. «Η επιχείρηση υπάρχει και στέκεται μόνο και μόνο από τα απόβλητά της», λέει ο Νικόλας, δίνοντας έμφαση στον τρόπο διαχείρισης που έχουν υιοθετήσει.

Ο Ναξιώτης τυροκόμος είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του και προσπαθεί συνεχώς να κάνει τα τυριά τους ακόμα καλύτερα.

 

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΑπασχολεί περί τους 13 υπαλλήλους, στους οποίους είναι ευγνώμων.

 

Εμπειρικός τυροκόμος, κατόρθωσε να φτιάξει τυριά «με τη γεύση του σπόρου που φουσκώνει και σκάει στο χωράφι», όπως λέει. Τυροκομεί 365 ημέρες τον χρόνο περί τους 8 τόνους λιπαρό, ολόφρεσκο γάλα ημερησίως και απασχολεί περί τους 13 υπαλλήλους, στους οποίους είναι ευγνώμων, μια και όπως λέει: «Δεν είναι εύκολη δουλειά. Δεν χώνεται κανένας μέρα νύχτα μες στην κοπριά. Πρέπει να τα αγαπάς πολύ τα ζώα για να το κάνεις αυτό».

Τα τυριά του, που τα βρίσκουμε και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, διαθέτουν πιστοποιήσεις για καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων, και για χρήση μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών.

Παράγει εξαιρετικό κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, μυζήθρα γλυκιά, ανθότυρο και ξινότυρο-δυναμίτη, που ενθουσίασε τους ειδικούς του Γαστρονόμου στην τυφλή γευσιγνωσία του περιοδικού.

Η σπεσιαλιτέ του, όμως, είναι η ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου 12μηνης ωρίμανσης, ένα σπάνιας πολυπλοκότητας ρωμαλέο τυρί, που όχι απλώς ξεχώρισε στη γευσιγνωσία, αλλά και αποθεώθηκε ως ένα από τα τυροκομικά διαμάντια που παράγει η Ελλάδα, μια μεστή, αληθινή γραβιέρα.

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΟ Νίκος Λιαρμακόπουλος, τσαμπουνιέρης από το χωριό Κινίδαρος, και υπάλληλος στο τυροκομείο, όταν δεν παίζει την τσαμπούνα του, ασχολείται με το καθάρισμα των τυριών, απαραίτητη διαδικασία κατά τη φάση της ωρίμανσης.

 

 

«Αν δεν γεμίσει το στόμα σου με λίπος το οποίο έχει ζυμωθεί και έχει ωριμάσει με το υπόλοιπο γάλα, πώς θα πεις ότι είναι νόστιμο το τυρί», λέει ο ίδιος, δίνοντας έμφαση στο πόσο πλούσιο και θρεπτικό είναι το γάλα των ντόπιων ζώων.

«Τα τυριά αυτά είναι ο πολιτισμός μας και η τρέλα μας. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του Γαστρονόμου να μας επιλέξει ανάμεσα σε άλλους καλούς συναδέλφους. Γιατί αυτό το βραβείο θα άξιζε σε οποιονδήποτε αρμέγει μια αχτίνα γάλακτος και τυροκομεί οποιοδήποτε τυρί σε οποιοδήποτε νησί των Κυκλάδων, με όλες αυτές τις δυσκολίες και με όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες που δυστυχώς επωμιζόμαστε λόγω της νησιωτικότητας και της αύξησης του τουρισμού, που, αν και θα έπρεπε να μας βοηθάει να υπάρχουμε, καταλήγει μάλλον να μας κυνηγάει.

Αυτή η βράβευση θα είναι για εμάς όχι μόνο επιστέγασμα των προσπαθειών μας, αλλά σταθμός και μοχλός δύναμης για να πάμε παραπέρα σε ποιοτικότερα και νοστιμότερα προϊόντα», είπε ο ίδιος με γλυκόπικρη αυτεπίγνωση, παραλαμβάνοντας ένα βραβείο που μας θυμίζει γιατί η Νάξος είναι γίγαντας στο τυρί.

 

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο Πιττάρας

Τυροκομείο Νικόλαου Πιτταρά, Μέλανες, Νάξος, Τ/22850-62.223

Την απλή γραβιέρα τη βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος εκτός Αττικής, και σε όλη την Ελλάδα στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Μασούτης. Κάποια από τα υπόλοιπα προϊόντα τα βρίσκουμε στον Θανόπουλο και σε επιλεγμένα deli όπως στον Αλεξανδρή και στα Καραμανλίδικα του Φάνη.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.