Πέμπτη, 14 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Τυροκομείο Πιτταράς: Τα τυριά της Νάξου στα καλύτερά τους

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταράς: Τα τυριά της Νάξου στα καλύτερά τους

|

Βουτηγμένος στο γάλα από παιδί είναι ο τυροκόμος Νικόλας Πιτταράς από το Κουρουνοχώρι Νάξου. Τη χρονιά που γεννήθηκε, ο πατέρας του αγόρασε μια μοσχίδα για να πίνουν γάλα τα παιδιά του. «Αγωγιάτης ήταν ο πατέρας μου κι έφτιαχνε και καμίνια με ασβέστη και κάρβουνο, για να μας μεγαλώσει. Αγόρασε και κάποια στρέμματα που τα δούλευαν με τη μάνα μου. Ήταν δύσκολα χρόνια.

Κείμενο: Νικολέτα Μακρυωνίτου / Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / Sooc (γαστρονόμος)

Στο μεταξύ η μια μοσχίδα γέννησε, έκανε μοσχαράκια, κι ο πατέρας δεν πούλησε ποτέ του θηλυκό ζώο». Ο ίδιος δηλώνει πρωτίστως κτηνοτρόφος. «Τα κορίτσια μου»: Έτσι αποκαλεί τις αγελάδες του και, πώς αλλιώς, αφού μεγάλωσε μες στα ζώα.

Λέει χαρακτηριστικά: «Την πρώτη φορά που έκλαψα με κάτι άσχετο από τον εαυτό μου, ήταν το 1975, όταν πέθανε η πρώτη μοσχίδα μας». Η μητέρα του, η ογδοντάχρονη κ. Ανδριανή, ταΐζει με το μπιμπερό τα νεαρά μοσχαράκια.

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΤρεις γενιές τυροκόμων καταπιάνονται με τα πάντα σε μια κάθετη επιχείρηση που λειτουργεί με όρους κυκλικής οικονομίας.

«Τα κορίτσια μου»: έτσι αποκαλεί τις αγελάδες του ο Νικόλας.

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΤα παιδιά του μεγαλώνουν σε αρμονία με τη φύση, και ζουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, έχοντας μια τελείως διαφορετική εικόνα της Νάξου από αυτή των εκατοντάδων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί.

Ο Νικόλας έμαθε από την οικογένειά του την παραδοσιακή τυροκόμηση. «Είκοσι εννιά χρονών ήμουν όταν αποφάσισα να ξεκινήσω το τυροκομείο. Όταν κατάλαβα τι σημαίνει “φτιάχνω ένα τυροκομείο”, ήταν πια πολύ αργά. Σκέφτηκα πως, αφού το αποφάσισα, θα έπρεπε να κάνω τη δουλειά και να δω το αύριό μου όποιο κι αν είναι αυτό. Τελικά κατάφερα να κάνω την πρώτη τυροκόμησή μου το 2008».

Σταδιακά εκσυγχρόνισε και μεγάλωσε την επιχείρησή του, μετατρέποντάς τη σε ένα καθετοποιημένο τυροκομείο, εφάρμοσε γενετική βελτίωση των ζώων, καλλιέργησε ζωοτροφές, επένδυσε σε σύγχρονα μηχανήματα και έκανε τη βιωσιμότητα πράξη, αποδεικνύοντας πόσο ωφέλιμη είναι μια ολιστική προσέγγιση.

Για παράδειγμα, αξιοποιεί την κοπριά για λίπασμα στα χωράφια και το τυρόγαλα για ζωοτροφή. «Η επιχείρηση υπάρχει και στέκεται μόνο και μόνο από τα απόβλητά της», λέει ο Νικόλας, δίνοντας έμφαση στον τρόπο διαχείρισης που έχουν υιοθετήσει.

Ο Ναξιώτης τυροκόμος είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του και προσπαθεί συνεχώς να κάνει τα τυριά τους ακόμα καλύτερα.

 

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΑπασχολεί περί τους 13 υπαλλήλους, στους οποίους είναι ευγνώμων.

 

Εμπειρικός τυροκόμος, κατόρθωσε να φτιάξει τυριά «με τη γεύση του σπόρου που φουσκώνει και σκάει στο χωράφι», όπως λέει. Τυροκομεί 365 ημέρες τον χρόνο περί τους 8 τόνους λιπαρό, ολόφρεσκο γάλα ημερησίως και απασχολεί περί τους 13 υπαλλήλους, στους οποίους είναι ευγνώμων, μια και όπως λέει: «Δεν είναι εύκολη δουλειά. Δεν χώνεται κανένας μέρα νύχτα μες στην κοπριά. Πρέπει να τα αγαπάς πολύ τα ζώα για να το κάνεις αυτό».

Τα τυριά του, που τα βρίσκουμε και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, διαθέτουν πιστοποιήσεις για καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων, και για χρήση μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών.

Παράγει εξαιρετικό κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, μυζήθρα γλυκιά, ανθότυρο και ξινότυρο-δυναμίτη, που ενθουσίασε τους ειδικούς του Γαστρονόμου στην τυφλή γευσιγνωσία του περιοδικού.

Η σπεσιαλιτέ του, όμως, είναι η ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου 12μηνης ωρίμανσης, ένα σπάνιας πολυπλοκότητας ρωμαλέο τυρί, που όχι απλώς ξεχώρισε στη γευσιγνωσία, αλλά και αποθεώθηκε ως ένα από τα τυροκομικά διαμάντια που παράγει η Ελλάδα, μια μεστή, αληθινή γραβιέρα.

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΟ Νίκος Λιαρμακόπουλος, τσαμπουνιέρης από το χωριό Κινίδαρος, και υπάλληλος στο τυροκομείο, όταν δεν παίζει την τσαμπούνα του, ασχολείται με το καθάρισμα των τυριών, απαραίτητη διαδικασία κατά τη φάση της ωρίμανσης.

 

 

«Αν δεν γεμίσει το στόμα σου με λίπος το οποίο έχει ζυμωθεί και έχει ωριμάσει με το υπόλοιπο γάλα, πώς θα πεις ότι είναι νόστιμο το τυρί», λέει ο ίδιος, δίνοντας έμφαση στο πόσο πλούσιο και θρεπτικό είναι το γάλα των ντόπιων ζώων.

«Τα τυριά αυτά είναι ο πολιτισμός μας και η τρέλα μας. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του Γαστρονόμου να μας επιλέξει ανάμεσα σε άλλους καλούς συναδέλφους. Γιατί αυτό το βραβείο θα άξιζε σε οποιονδήποτε αρμέγει μια αχτίνα γάλακτος και τυροκομεί οποιοδήποτε τυρί σε οποιοδήποτε νησί των Κυκλάδων, με όλες αυτές τις δυσκολίες και με όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες που δυστυχώς επωμιζόμαστε λόγω της νησιωτικότητας και της αύξησης του τουρισμού, που, αν και θα έπρεπε να μας βοηθάει να υπάρχουμε, καταλήγει μάλλον να μας κυνηγάει.

Αυτή η βράβευση θα είναι για εμάς όχι μόνο επιστέγασμα των προσπαθειών μας, αλλά σταθμός και μοχλός δύναμης για να πάμε παραπέρα σε ποιοτικότερα και νοστιμότερα προϊόντα», είπε ο ίδιος με γλυκόπικρη αυτεπίγνωση, παραλαμβάνοντας ένα βραβείο που μας θυμίζει γιατί η Νάξος είναι γίγαντας στο τυρί.

 

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο Πιττάρας

Τυροκομείο Νικόλαου Πιτταρά, Μέλανες, Νάξος, Τ/22850-62.223

Την απλή γραβιέρα τη βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος εκτός Αττικής, και σε όλη την Ελλάδα στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Μασούτης. Κάποια από τα υπόλοιπα προϊόντα τα βρίσκουμε στον Θανόπουλο και σε επιλεγμένα deli όπως στον Αλεξανδρή και στα Καραμανλίδικα του Φάνη.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Οι Times προτείνουν: 17 ελληνικά νησιά-όνειρο για οικογενειακές διακοπές

Ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς η Νάξος, η Σίφνος και η Σκόπελος – Τι λένε οι εκπρόσωποι των νησιών για την εμπειρία που προσφέρουν στους ταξιδιώτες

Ουτρέχτη – Σερβέτ: Σφραγίζει την πρόκριση με νέα εντυπωσιακή εμφάνιση

Ουτρέχτη – Σερβέτ: Σφραγίζει την πρόκριση με νέα εντυπωσιακή εμφάνιση - Στο 2.30 ο άσος με ασιατικό χάντικαπ -1,5 για τη ρεβάνς του Europa League

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Η Ελένη Λεγάκη μιλά για τη μητέρα της, Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, και αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές (video)

Από τα πρώτα βήματα της μεγάλης κυρίας του νησιώτικου τραγουδιού, μέχρι τις τελευταίες της κουβέντες και τη μεγάλη επανένωση των Κονιτόπουλων. (video)

Μητρόπολη Παροναξίας: Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Φλώρου στο Καστράκι Νάξου

Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Φλώρου στο Καστράκι Νάξου - Τελέστηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Ντοματοσαλάτα με παξιμάδι & κρίταμο – Το καλοκαίρι στο πιάτο σας!

Μια δροσερή, χορταστική και υγιεινή σαλάτα που γίνεται… πλήρες γεύμα.

Τζόκερ: 26,5 εκατομμύρια ευρώ, απόψε κληρώνει το μεγαλύτερο τζακπότ στην ιστορία του παιχνιδιού!

Μετά από 41 συνεχόμενα τζακπότ, η σημερινή (14/08) κλήρωση μοιράζει ποσό-ρεκόρ. Η αγωνία κορυφώνεται στις 22:00.

Κανονικά το δρομολόγιο του “Blue Star 1” – Συμφωνία ΠΕΝΕΝ και Blue Star Ferries

Συμφωνία ΠΕΝΕΝ και Blue Star Ferries για την αμοιβή των εξπρές δρομολογίων - Η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλει τη διαφορά στο σύνολο των 102 ναυτικών του πλοίου

Τι είναι οι «Κρυφοί Γύροι Μπόνους» και γιατί οι περισσότεροι παίκτες οριακά τους προσέχουν

Τι είναι οι «Κρυφοί Γύροι Μπόνους» και γιατί οι περισσότεροι παίκτες οριακά τους προσέχουν

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.