Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Τυροκομείο Πιτταράς: Τα τυριά της Νάξου στα καλύτερά τους

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταράς: Τα τυριά της Νάξου στα καλύτερά τους

|

Βουτηγμένος στο γάλα από παιδί είναι ο τυροκόμος Νικόλας Πιτταράς από το Κουρουνοχώρι Νάξου. Τη χρονιά που γεννήθηκε, ο πατέρας του αγόρασε μια μοσχίδα για να πίνουν γάλα τα παιδιά του. «Αγωγιάτης ήταν ο πατέρας μου κι έφτιαχνε και καμίνια με ασβέστη και κάρβουνο, για να μας μεγαλώσει. Αγόρασε και κάποια στρέμματα που τα δούλευαν με τη μάνα μου. Ήταν δύσκολα χρόνια.

Κείμενο: Νικολέτα Μακρυωνίτου / Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / Sooc (γαστρονόμος)

Στο μεταξύ η μια μοσχίδα γέννησε, έκανε μοσχαράκια, κι ο πατέρας δεν πούλησε ποτέ του θηλυκό ζώο». Ο ίδιος δηλώνει πρωτίστως κτηνοτρόφος. «Τα κορίτσια μου»: Έτσι αποκαλεί τις αγελάδες του και, πώς αλλιώς, αφού μεγάλωσε μες στα ζώα.

Λέει χαρακτηριστικά: «Την πρώτη φορά που έκλαψα με κάτι άσχετο από τον εαυτό μου, ήταν το 1975, όταν πέθανε η πρώτη μοσχίδα μας». Η μητέρα του, η ογδοντάχρονη κ. Ανδριανή, ταΐζει με το μπιμπερό τα νεαρά μοσχαράκια.

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΤρεις γενιές τυροκόμων καταπιάνονται με τα πάντα σε μια κάθετη επιχείρηση που λειτουργεί με όρους κυκλικής οικονομίας.

«Τα κορίτσια μου»: έτσι αποκαλεί τις αγελάδες του ο Νικόλας.

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΤα παιδιά του μεγαλώνουν σε αρμονία με τη φύση, και ζουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, έχοντας μια τελείως διαφορετική εικόνα της Νάξου από αυτή των εκατοντάδων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί.

Ο Νικόλας έμαθε από την οικογένειά του την παραδοσιακή τυροκόμηση. «Είκοσι εννιά χρονών ήμουν όταν αποφάσισα να ξεκινήσω το τυροκομείο. Όταν κατάλαβα τι σημαίνει “φτιάχνω ένα τυροκομείο”, ήταν πια πολύ αργά. Σκέφτηκα πως, αφού το αποφάσισα, θα έπρεπε να κάνω τη δουλειά και να δω το αύριό μου όποιο κι αν είναι αυτό. Τελικά κατάφερα να κάνω την πρώτη τυροκόμησή μου το 2008».

Σταδιακά εκσυγχρόνισε και μεγάλωσε την επιχείρησή του, μετατρέποντάς τη σε ένα καθετοποιημένο τυροκομείο, εφάρμοσε γενετική βελτίωση των ζώων, καλλιέργησε ζωοτροφές, επένδυσε σε σύγχρονα μηχανήματα και έκανε τη βιωσιμότητα πράξη, αποδεικνύοντας πόσο ωφέλιμη είναι μια ολιστική προσέγγιση.

Για παράδειγμα, αξιοποιεί την κοπριά για λίπασμα στα χωράφια και το τυρόγαλα για ζωοτροφή. «Η επιχείρηση υπάρχει και στέκεται μόνο και μόνο από τα απόβλητά της», λέει ο Νικόλας, δίνοντας έμφαση στον τρόπο διαχείρισης που έχουν υιοθετήσει.

Ο Ναξιώτης τυροκόμος είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του και προσπαθεί συνεχώς να κάνει τα τυριά τους ακόμα καλύτερα.

 

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΑπασχολεί περί τους 13 υπαλλήλους, στους οποίους είναι ευγνώμων.

 

Εμπειρικός τυροκόμος, κατόρθωσε να φτιάξει τυριά «με τη γεύση του σπόρου που φουσκώνει και σκάει στο χωράφι», όπως λέει. Τυροκομεί 365 ημέρες τον χρόνο περί τους 8 τόνους λιπαρό, ολόφρεσκο γάλα ημερησίως και απασχολεί περί τους 13 υπαλλήλους, στους οποίους είναι ευγνώμων, μια και όπως λέει: «Δεν είναι εύκολη δουλειά. Δεν χώνεται κανένας μέρα νύχτα μες στην κοπριά. Πρέπει να τα αγαπάς πολύ τα ζώα για να το κάνεις αυτό».

Τα τυριά του, που τα βρίσκουμε και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, διαθέτουν πιστοποιήσεις για καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων, και για χρήση μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών.

Παράγει εξαιρετικό κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, μυζήθρα γλυκιά, ανθότυρο και ξινότυρο-δυναμίτη, που ενθουσίασε τους ειδικούς του Γαστρονόμου στην τυφλή γευσιγνωσία του περιοδικού.

Η σπεσιαλιτέ του, όμως, είναι η ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου 12μηνης ωρίμανσης, ένα σπάνιας πολυπλοκότητας ρωμαλέο τυρί, που όχι απλώς ξεχώρισε στη γευσιγνωσία, αλλά και αποθεώθηκε ως ένα από τα τυροκομικά διαμάντια που παράγει η Ελλάδα, μια μεστή, αληθινή γραβιέρα.

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο ΠιττάραςΟ Νίκος Λιαρμακόπουλος, τσαμπουνιέρης από το χωριό Κινίδαρος, και υπάλληλος στο τυροκομείο, όταν δεν παίζει την τσαμπούνα του, ασχολείται με το καθάρισμα των τυριών, απαραίτητη διαδικασία κατά τη φάση της ωρίμανσης.

 

 

«Αν δεν γεμίσει το στόμα σου με λίπος το οποίο έχει ζυμωθεί και έχει ωριμάσει με το υπόλοιπο γάλα, πώς θα πεις ότι είναι νόστιμο το τυρί», λέει ο ίδιος, δίνοντας έμφαση στο πόσο πλούσιο και θρεπτικό είναι το γάλα των ντόπιων ζώων.

«Τα τυριά αυτά είναι ο πολιτισμός μας και η τρέλα μας. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του Γαστρονόμου να μας επιλέξει ανάμεσα σε άλλους καλούς συναδέλφους. Γιατί αυτό το βραβείο θα άξιζε σε οποιονδήποτε αρμέγει μια αχτίνα γάλακτος και τυροκομεί οποιοδήποτε τυρί σε οποιοδήποτε νησί των Κυκλάδων, με όλες αυτές τις δυσκολίες και με όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες που δυστυχώς επωμιζόμαστε λόγω της νησιωτικότητας και της αύξησης του τουρισμού, που, αν και θα έπρεπε να μας βοηθάει να υπάρχουμε, καταλήγει μάλλον να μας κυνηγάει.

Αυτή η βράβευση θα είναι για εμάς όχι μόνο επιστέγασμα των προσπαθειών μας, αλλά σταθμός και μοχλός δύναμης για να πάμε παραπέρα σε ποιοτικότερα και νοστιμότερα προϊόντα», είπε ο ίδιος με γλυκόπικρη αυτεπίγνωση, παραλαμβάνοντας ένα βραβείο που μας θυμίζει γιατί η Νάξος είναι γίγαντας στο τυρί.

 

Βραβεία ποιότητας, Τυροκομέιο Πιττάρας

Τυροκομείο Νικόλαου Πιτταρά, Μέλανες, Νάξος, Τ/22850-62.223

Την απλή γραβιέρα τη βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος εκτός Αττικής, και σε όλη την Ελλάδα στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Μασούτης. Κάποια από τα υπόλοιπα προϊόντα τα βρίσκουμε στον Θανόπουλο και σε επιλεγμένα deli όπως στον Αλεξανδρή και στα Καραμανλίδικα του Φάνη.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Κέικ σοκολάτας με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από την Μαριέττα Γαλάνη και έχει γλυκό: Κέικ σοκολάτας με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά και άρωμα ρακής!!

Νάξος: Αίσιο τέλος – με τη βοήθεια ρυμουλκού – για το “SuperRunner Jet” (video)

Μετά από τέσσερις ώρες αδυναμίας πρόσδεσης λόγω θυελλωδών ανέμων, το ταχύπλοο κατέπλευσε με ασφάλεια στη Νάξο μετά τα μεσάνυχτα με την αρωγή ρυμουλκού (video)

Πτήση για Ελλάδα = καθυστέρηση!

Οι πτήσεις προς ελληνικά αεροδρόμια παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην Ευρώπη – Ποιο νησί στην Ελλάδα είναι πρώτο

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Κυκλάδες – “Διονύσιος Σολωμός”: Ακυρώνονται τα δρομολόγια το διήμερο 19 και 20 Μαΐου

Ακυρώνονται τα δρομολόγια του “Διονύσιος Σολωμός” στις 19 και 20 Μαΐου – Επανέρχεται με τα χρώματα της Fast Ferries

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Σπέτσες – Κικίλιας: “Μείωση μέχρι 32% των τιμών των εισιτηρίων στα ταχύπλοα για οικογένειες και παρέες”

Βασίλης Κικίλιας από Σπέτσες: «Μείωση μέχρι 32% των τιμών των εισιτηρίων στα ταχύπλοα για την ελληνική οικογένεια και για τις παρέες που αποτελούνται από τρία άτομα και πάνω»

Σίφνος – “Speedrunner”: Ανεπιτυχής αρχικά η προσέγγιση λόγω ανέμων (video)

Θυελλώδεις άνεμοι απέτρεψαν την προσέγγιση του “Speedrunner Jet” στη Σίφνο το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά το πλοίο επέστρεψε και ολοκλήρωσε επιτυχώς την επιβίβαση και αποβίβαση.

National League 2: Τελικός ανόδου με φόντο την ελπίδα και την πίεση

Καραχάλιος και Καρακατσάνης μιλούν για τη μεγάλη μάχη Ιωνικού – Πανναξιακού που κρίνει την άνοδο στη National League 1

National League 2: Η Βάσω Τσαρούχα «σφυρίζει» τον τελικό ανόδου Ιωνικός – Πανναξιακός

Όλα για όλα στη Νίκαια – Στο γήπεδο και ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή επεισοδίων - Ποιοι είναι οι διαιτητές

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Νάξος: Η ψύχραιμη προσγείωση, ο γλάρος και η μάχη για τα “Likes”

Ψύχραιμη προσγείωση και υπερβολικές αντιδράσεις: Τι πραγματικά συνέβη με τον γλάρο στην πτήση της Ολυμπιακής στη Νάξο