Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - «Travel and Leisure»: Το κτήμα "Κάμπονες" μας βάζει στον γαστρονομικό...

Νάξος – «Travel and Leisure»: Το κτήμα “Κάμπονες” μας βάζει στον γαστρονομικό χάρτη

|

Ντόπια παραδοσιακή κουζίνα και εξαιρετικά προϊόντα κατατάσσουν τη Νάξο στους περιζήτητους προορισμούς για ταξιδιώτες που αναζητούν τις αυθεντικές εμπειρίες – Ο ρόλος του κτήματος “Κάμπονες” της οικογένειας Πολυκρέτη 

Στο τεύχος του Σεπτεμβρίου το διεθνούς κύρους ταξιδιωτικό περιοδικό προτείνει στους αναγνώστες του τους ωραιότερους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ευρώπη μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η Νάξος, η εξαιρετική της κουζίνα, τα άφθαστα προϊόντα της αλλά και το υπέροχο κτήμα Κάμπονες της Μαρίας Πολυκρέτη που προσφέρει μοναδικές βιωματικές στιγμές στους τυχερούς που θα το επισκεφθούν.

maria1.jpg«Αισθανόμαστε μεγάλη συγκίνηση και χαρά που το σπουδαιότερο ταξιδιωτικό περιοδικό στον κόσμο μας συμπεριέλαβε στη λίστα με τις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες στην Ευρώπη. Μέσα από το “Naxian Experiences” πάγιος και ευγενής μας στόχος είναι η διατήρηση και προβολή της γαστρονομικής κουλτούρας και ιστορίας του τόπου μας, την οποία νιώθουμε ότι υπηρετούμε με σεβασμό και υπερηφάνεια. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι αυτή η εξαιρετική τιμή και αναγνώριση στο έργο μας απευθύνεται σε όλους τους Νάξιους, οι οποίοι σε πείσμα των σύγχρονων καιρών διατηρούν με αγάπη τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας, συνεχίζουν την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή του νησιού παράγοντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και προσφέρουν σε όλους τους επισκέπτες του νησιού μας την περίφημη αυθεντική ελληνική φιλοξενία» λέει η ομάδα Naxian Experiences στην ATHENS VOICE.

Ένα τυπικό κυριακάτικο ναξιώτικο τραπέζι μπορεί να περιλαμβάνει από καταπληκτικά τυριά και φρέσκιες σαλάτες μέχρι κατσικάκι ψητό με πατάτες και λαχανικά και πολλά άλλα νόστιμα βασισμένα στη φιλοσοφία «από τη φάρμα στο τραπέζι». Και φυσικά όλα τους έχουν τη μυρωδιά εκείνη που σε ξελογιάζει όπου και αν βρίσκεσαι και σου φέρνει αναμνήσεις από το παρελθόν. Μαγειρεύοντας παραδοσιακά στην ανοιχτή φωτιά όπως έκαναν οι γιαγιάδες πολλά χρόνια πριν, το Κτήμα Κάμπονες που διευθύνει η Μαρία Πολυκρέτη διατηρεί περήφανα την αυθεντική ναξιώτικη γαστρονομική εμπειρία μέσα από απλές αλλά νόστιμες συνταγές οι οποίες μάλιστα «διδάσκονται» στα μαθήματα μαγειρικής που διοργανώνει το κτήμα και ενθουσιάζουν τους σύγχρονους ταξιδιώτες που θέλουν να ζήσουν «από μέσα» την αυθεντική ζωή του τόπου και των κατοίκων του.

Στο «Travel and Leisure» η πρώτη στάση που προτείνει η Elizabeth Cantrell για να δημιουργήσει κανείς ταξιδιωτικές στιγμές με ναξιώτικη εμπειρία είναι ο Κούρος του Φλεριού, ένα ημιτελές άγαλμα μήκους 21 ποδιών, λαξευμένο τον 6ο αιώνα π.Χ. μέσα στο μεγάλο πλατανόδασος. Έπειτα, ακολουθεί η επίσκεψη στο οικογενειακό αγρόκτημα της Μαρίας Πολυκρέτη, ένα κτήμα που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και δεν διαθέτει ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε όλα μαγειρεύονται αργά και παραδοσιακά στη φωτιά όπως παλιά. Κολοκυθάκια και ντομάτες, τηγανητές πατάτες Νάξου, μαρμελάδα ροδάκινο, σιγοψημένο αρνί με πατάτες σε σάλτσα λεμονιού και μυρωδικών στον ξυλόφουρνο, ντολμαδάκια και πίτες, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα  και τις συνταγές που θα μάθει, θα γευτεί και σίγουρα θα θυμάται κάθε επισκέπτης.

maria2.jpgΣτις εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς επίσης, χάρη στη βοήθεια του Naxian Experiences ακολουθεί η γευσιγνωσία των παραδοσιακών προϊόντων της Νάξου. «Στο ορεινό χωριό Φιλότι θα έχετε την αποκλειστική ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα τοπικό μαντρί (στάνη), όπου ένας βοσκός θα μοιραστεί μαζί σας την ιστορία της τυροκομίας και θα δοκιμάσετε μερικά από τα διάσημα ναξιώτικα τυριά. Στην καταπράσινη κοιλάδα του χωριού Εγγαρές θα επισκεφθείτε το Μουσείο Ελαιολάδου για να γευτείτε τον “υγρό χρυσό” που παράγεται από ελαιόδεντρα χιλιάδων ετών. Φυσικά δεν μπορεί να παραλείψει κανείς το περίφημο κίτρο της Νάξου που αποστάζεται στο χωριό Χαλκί, ένα λικέρ – μοναδικό προϊόν, με ιστορία που χρονολογείται από το 1896. Τέλος, περιπλανηθείτε στα σοκάκια του ορεινού χωριού Απείρανθος, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε το λεγόμενο Ζαμπόνι, ένα αλμυρό και πικάντικο ζαμπόν σαν προσούτο που παράγεται μόνο σε αυτό το χωριό» τονίζουν στο site τους.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο άρθρο, ο σεφ Άντονι Μπουρντέν γευμάτισε με την οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη (που είναι και ο έπαρχος του νησιού), όταν έκανε γυρίσματα εκεί για την εκπομπή του Parts Unknown ενώ τόσο το CNN travel όσο και το Forbes magazine έχουν γράψει για εκείνους.

Η Μαρία Πολυκρέτη και ο Γιάννης Μαργαρίτης γεμάτοι χαρά πόσταραν στα social media τους τη συγκίνηση που ένιωσαν για το δημοσίευμα στο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό περιοδικό του κόσμου. «Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και για εμάς προσωπικά αλλά και για τη Νάξο, το νησί μας, που αποκτάει εξωστρέφεια και γίνεται γνωστό σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε πάντα με κίνητρο την αγάπη μας για το νησί και το όραμα μας για την καταξίωση του ως ένας κορυφαίος προορισμός που προσφέρει αυθεντικές και ποιοτικές εμπειρίες ζωής στους επισκέπτες του». 


 

Με πληροφορίες από τη σελίδα athensvoice.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου συγκίνησε με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα» που αφιέρωσε στη μνήμη του θείου του, Δημήτρη Ήμελλου. - Η ανάρτηση του Βασίλη Φλεριανού

Επιστρέφει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά μετά από 7 χρόνια – Το POWER JET φέρνει νέα πνοή

Η SEAJETS εγκαινιάζει νέα γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς από τις 20 Ιουνίου με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό σκάφος X-Shore ήρθε στην Ελλάδα και «σαλπάρει» για ένα πράσινο μέλλον (video)

Με αθόρυβη πλεύση, οικολογική σχεδίαση και υψηλή τεχνολογία, το σουηδικό ηλεκτρικό σκάφος X-Shore φέρνει επανάσταση στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών θαλασσών (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση θαλασσίων μέσων αναψυχής στα Κουφονήσια

Με απόφαση του Λιμενάρχη Νάξου, Αλέξη Αποστολόπουλου, απαγορεύεται πλήρως η χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής στα Άνω και Κάτω Κουφονήσια, με στόχο την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του τόπου.

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Ψήνεται ή δεν ψήνεται τελικά; Τα πανηγύρια, οι ψησταριές και το… φανταστικό catering

Μια σούβλα δεν φέρνει την άνοιξη – αλλά ευτυχώς, ούτε και η κυβέρνηση την απαγόρευσε.

Τουρισμός: “ΚΙΜΩΛΟΣ, όπως εσύ, Μοναδική, Αυθεντική, Αληθινή”

ο Δήμος Κιμώλου απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου

Νίκος Λεβογιάννης: “Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το παρελθόν”

Ο Νίκος Λεβογιάννης και η αγάπη του για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας και την κατάγραφή της.

Οικονομία: «Λευκό Μητρώο» και μπόνους συνέπειας – Νέα κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ψηφιακές επιβραβεύσεις, μειώσεις φόρων και προτεραιότητα στις επιστροφές για όσους πληρώνουν στην ώρα τους

Στοίχημα – Serie A: Οι “Βιόλα” αναζητούν το ξέσπασμα και … 2.55

Βενέτσια - Φιορεντίνα: «Ξεσπά» στη Βενετία και στο 2.55!

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης