Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Τηγάνι: Απολαμβάνοντας αστακομακαρονάδες στο εστιατόριο Alos

Νάξος – Τηγάνι: Απολαμβάνοντας αστακομακαρονάδες στο εστιατόριο Alos

|

Η Μουτσούνα στα ανατολικά της Νάξου είναι το επίνειο τ’ Απεράθου, ένα ψαροχώρι κυρίως γνωστό ως εμπορικός όρμος εξαγωγής σμύριδας. Τα σκουριασμένα απομεινάρια του εναέριου τελεφερίκ είναι μάρτυρες πως η περιοχή υπήρξε κέντρο φόρτωσης του σμυριγλιού κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, γοητευτικά, αιωρούμενα φαντάσματα που μένουν να θυμίζουν παλιές, τραχιές εποχές.

Η απόσταση από τη Χώρα της Νάξου ως τη Μουτσούνα, αν και μεγάλη –γύρω στα 40 χιλιόμετρα που για να τα διανύσεις θέλεις περίπου μια ώρα με το αμάξι–, είναι ιδιαιτέρως γοητευτική, και η διαδρομή απολαυστική, με πολλές αξιόλογες στάσεις στο ενδιάμεσο, όπως τα χωριά Σαγκρί, Φιλότι, Απείρανθος, αλλά και η όαση του Αγίου Μάμμα, οι παλιοί νερόμυλοι του Δανακού και η Ιερά Μονή Φωτοδότη.

Λίγο πιο πέρα από τη Μουτσούνα, σε μια απόσταση 2 λεπτών με το αυτοκίνητο, βρίσκεται η μικρή αμμουδερή παραλία Τηγάνι και το χαριτωμένο ξενοδοχείο Ostria Inn, ένα γαλήνιο καταφύγιο, που λειτουργεί από την οικογένεια Κώτσου που έχουν καταγωγή από τ’ Απεράθου. Ακριβώς μπροστά στη θάλασσα με θέα στις Μικρές Κυκλάδες, στον ίδιο μίνιμαλ χώρο όπου σερβίρεται το νόστιμο πρωινό του ξενοδοχείου, βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό το ανακαινισμένο εστιατόριό τους, το Alos που έχει πάρει το όνομά του από το δακτυλίδι της σελήνης.

Εκεί ο σεφ Άρης Ρούσσος έχει επιμεληθεί ένα ελληνικό μενού «χωρίς πειραγμένες και αποδομημένες συνταγές στο όνομα της μοντέρνας κουζίνας, αλλά με παγκόσμιες τεχνικές μαγειρικής, αξιοποιώντας την πρώτη ύλη της Νάξου που είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα, ακόμα και υλικά που έχουν πια χαθεί από τις κουζίνες», όπως λέει ο ίδιος.

Αρκετά από τα λαχανικά και τα φρούτα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους τα τροφοδοτεί ο δικός τους κήπος, κάποια από τα κρεατικά όπως κουνέλια και κόκορες, αλλά και αυγά, είναι από τα δικά τους ζώα, τα μοσχάρια είναι από το Γλινάδο, τα ψάρια από καΐκια από τις μικρές Κυκλάδες, ενώ ελαιόλαδο και μέλι προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς του νησιού.

Αγοράζουν ντόπια γραβιέρα την οποία ωριμάζουν στο κελάρι τους και την ξεπλένουν με θαλασσινό νερό, ενώ η ξινομυζήθρα, το ανθότυρο και το ξινότυρο παράγονται από τον παππού της οικογένειας που έχει αιγοπρόβατα στον Άη Λεφτέρη.

Το πρωί σερβίρουν νόστιμα αυγά ποσέ με ρόκα και ναξιώτικη γραβιέρα, καγιανά, λουκουμάδες και γιαούρτι με θυμαρίσιο μέλι, και μερικές ακόμα προτάσεις ταιριαστές στον τόπο και τον χρόνο.

Το βράδυ ξεκινήσαμε με ένα πιάτο δροσερό καρπούζι με ντοματίνια και ντόπια ξινομυζήθρα, δοκιμάσαμε ένα ωμό μυλοκόπι με ωραίο λαδολέμονο αρωματισμένο με φραγκόσυκο, γούνα από ψάρι ημέρας που «ψήνεται» με αφύγρανση σε χοντρό αλάτι, κροκέτες με γραβιέρα, φέτα και ξινομυζήθρα, και ήπιαμε πορτοκαλί, νησιώτικο κρασί.

Συνεχίσαμε με κριθαράκι με γάμπαρη, σαφράν και miso, μοσχαρίσιο φιλέτο Νάξου με κρέμα πατάτας, πορτομπέλο και θυμάρι, και κλείσαμε με το απαλό και βουτυράτο cheesecake με ξινομυζήθρα Νάξου και ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.

Φαγητό καλοφτιαγμένο, με σύνεση και νοστιμιά. Η λίστα με τα κρασιά, σφιχτή και αρκετά ενδιαφέρουσα, με τις περισσότερες επιλογές να προέρχονται από μικρά οινοποιεία από τις Κυκλάδες και το Αιγαίο, ενώ και τα κοκτέιλ τα οποία επιμελείται το ένα από τα αδέρφια της οικογένειας, ο Κωνσταντίνος Κώτσoς, είναι νόστιμα και με καλές ισορροπίες, ιδανικά για το άνοιγμα ή το κλείσιμο του δείπνου στη ρομαντζάδα της βεράντας.

Alos, ξενοδοχείο Ostria Inn
Μουτσούνα, Νάξος

Τηλέφωνο: 22850-68.235 ή 6944-00.25.46
Ωράριο: Καθημερινά 12:30 – 22:30
Κόστος: 40-50/ άτομο χωρίς τα ποτά

Περιοδικό “Γαστρονόμος” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων