Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Τι σχέση έχει η Κατερίνα Ανδριέλου, το National Geographic και τα...

Νάξος: Τι σχέση έχει η Κατερίνα Ανδριέλου, το National Geographic και τα γεμιστά της γιαγιάς στον Καλόξυλο

|

Το National Geographic αποθεώνει το χωριό Καλόξυλος της Νάξου – Πώς μια νεαρή φιλόλογος (Κατερίνα Ανδριέλου) έβαλε το ξεχασμένο χωριό 30 κατοίκων, μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως

Τί κάνουν δύο Αμερικανίδες σε ένα ξεχασμένο χωριό των Κυκλάδων; Η Μπέλα και η Έλεν ήρθαν στην Eλλάδα από περιέργεια να δουν πώς είναι η ζωή σε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια ελληνικής γης. Ο Καλόξυλος, ένα απομονωμένο ορεινό χωριουδάκι 30 κατοίκων στη Νάξο, φιγουράρει αυτή τη στιγμή στα social media των πιο ενωμερωμένων travellers διεθνώς ενώ και το National Geographic Traveler τον αποθεώνει ως ένα από τα πιο αυθεντικά μέρη του πλανήτη. 

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Μια νεαρή φιλόλογος σε φροντιστήρια της Αθήνας, η Κατερίνα Ανδριέλου, αποφάσισε να αφήσει τα πάντα και να επιστρέψει στο χωριό καταγωγής της, κάπου στην ορεινή Νάξο. Εκεί κατάφερε να μετατρέψει το παλιό πατρικό της οικογένειας σε ένα «διδασκαλείο» μαγειρικής, το «VIOMA», χωρίς τότε να φαντάζεται οτι γύρω από αυτό θα στηνόταν ένα ακόμη μεγαλύτερο εγχείρημα: Οι λιγοστοί κάτοικοι του Καλόξυλου ανέλαβαν κι αυτοί δράση κι έτσι ολόκληρο το χωριό εξελίχθηκε σε ένα ιδιότυπο, ανοιχτό, workshop μαγειρικής. Η ίδια μαγειρεύει απλές, αυθεντικές συνταγές της Νάξου, χωρίς να έχει σπουδάσει σεφ ή μάγειρας αλλά γνωρίζοντας καλά τη ντόπια κουζίνα και τις ρίζες της.

Μέχρι στιγμής από το κυκλαδίτικο αυτό «ησυχαστήριο», έχουν περάσει πολλοί επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης όπως Ευρώπη, Αυστραλία, Ν. Αφρική και Αμερική. Όλοι τους αφήνουν μετά χαράς τις παραδεισένιες παραλίες της Νάξου και φτάνουν μέχρι εδώ για να βιώσουν κάτι αυθεντικό, μοναδικό και ανεκτίμητο, την καθημερινότητα των ντόπιων. Οι ασβεστωμένες μάντρες, οι γλάστρες στα περβάζια, τα σεμεδάκια στα τραπέζια στήνουν το σκηνικό ενός κόσμου στον οποίο το ρολόι έχει σταματήσει κάποιες δεκαετίες πίσω.

Η Κατερίνα Ανδριέλου

«Πώς είναι η ζωή στον Καλόξυλο; Καλωσορίζουμε επισκέπτες που έρχονται από μέρη μακρινά και ξεκινάμε να μαγειρέψουμε ένα τυπικό ντόπιο γεύμα. Οι πίτες, τα λαχανικά και τα τυριά βρίσκονται στο επίκεντρο όλων αυτών», εξηγεί η Κατερίνα Ανδριέλου στην ATHENS VOICE. Η αγάπη της για την αυθεντική Νάξο και την τοπική κουζίνα, η έμφυτη ανάγκη για επικοινωνία, η λατρεμένη συνήθεια να έχει φίλους στο σπίτι και να μαγειρεύουν όλοι μαζί από το πρωί μέχρι το βράδυ ήταν η αφορμή για να στηθεί όλο αυτό. «Ακόμη συνεχίζουμε με καινούργιες ιδέες και κάθε μέρα το βελτιώνουμε. Ήταν μία ιδέα που σε 5 μήνες βρήκε εφαρμογή. Ξεκινήσαμε από το μάθημα μαγειρικής στον Καλόξυλο και τώρα προσφέρουμε 5 tours στη περιοχή».

 Όπως μαθαίνουμε, οι κάτοικοι της γειτονιάς, θα βγουν έξω να φιλέψουν τους ξένους λίγο τυρί, σταφύλι, ελιά ή ό, τι έχει ο καθένας. Θα κοντοσταθούν στα ξύλινα περβάζια, θα βγουν στο κατώφλι του καφενείου να τους καλωσορίσουν, θα τους δείξουν πώς πίνουν τον καφέ τους ή ροφήματα που φτιάχνουν από τα αρωματικά βότανα που φυτρώνουν απ’ άκρη σ’ άκρη στον τόπο τους. O φούρναρης θα τους βάλει μέσα, μπροστά στον παραδοσιακό ξύλινο φούρνο για να μυρίσουν το ψωμί που ψήνεται. Μετά θα τους τυλίξει πίτες για το πικνίκ τους κάτω από τα δέντρα. Σειρά έχει μια στάση στο τυροκομείο, εκεί ο τυροκόμος θα τους μιλήσει για τις ποικιλίες τυριών που παράγει. Αμέσως μετά, επιβάλλεται μια δοκιμή στο τοπικό αποστακτήριο για μια «γύρα» τοπικών κρασιών και ηδύποτων.

Τα τυριά της Νάξου έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο γευστικό tour

Το νησί φημίζεται για τα τοπικά του αποστάγματα

«Έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ντόπιοι και αγαπούν αυτό που κάνω! Λένε στους επισκέπτες για τη ζωή τους ή ιστορίες για όσους από τους συγγενείς τους ταξίδεψαν στην Αμερική τον περασμένο αιώνα. Και οι επισκέπτες από τη μεριά τους το απολαμβάνουν που τρώνε φαγητό σε κυκλαδίτικο σπίτι και γνωρίζουν τον τόπο “εκ των έσω”».

Οι περιβόητες πίτες του Καλόξυλου

Έτσι το food tasting αναδεικνύεται σιγά σιγά ως ο βασικός τουρισμός του Καλόξυλου! Πρόκειται άλλωστε για το πιο δημοφιλές trend στη νέα γενιά ταξιδιωτών ανά τον κόσμο. Η γαστρονομία είναι για πολλούς μεγάλο κίνητρο για ταξίδια και παίζει καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή του προορισμού. 

Η Νάξος από την άλλη είναι ένας γνωστός γαστρονομικός παράδεισος με μεγάλη ποικιλία προϊόντων. H κτηνοτροφία στη περιοχή δίνει κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πολύ συχνά βραβευμένα για την εξαιρετική γεύση τους. Η εύφορη δυτική πλευρά του νησιού είναι φημισμένη για την πατάτα αλλά και τα μποστάνια της ενώ τα ορεινά μέρη παρέχουν το ελαιόλαδο του χειμώνα. 

To παραδοσιακό γεύμα

Όπως μας λέει η Κατερίνα «τα απαράμιλλα γεμιστά των νοικοκυρών του χωριού και τα τυριά στέφονται νικητές της όλης διαδικασίας. Πέρα από αυτά αυτά, τους αρέσουν και το κατσικάκι, τα χοιρινά, τα σαλατικά-μποστανικά και βέβαια οι πίτες μας. Αγαπημένη ώρα για όλους είναι όταν έρχεται η στιγμή να πιάσουν τον πλάστη στα χέρια τους και να ανοίξουν φύλλο αλλά και όταν γεύονται το τζατζίκι! Αξέχαστη στιγμή φέτος όταν κάποιος είδε μία κατσίκα και με ρώτησε αν είναι κάποιο άγριο ζώο ή μπορεί να το πλησιάσει!»

Οι φωτογραφίες με τις παραδοσιακές συνταγές της Νάξου, όπως το κοκκινιστό κατακλυζουν τα social media των επισκεπτών

Oι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται τον ιστότοπο της επιχείρησης (vioma.gr) ώστε να κάνουν online κρατήσεις. Η Κατερίνα έρχεται σε επαφή μαζί τους ώστε να καταλάβει τα γούστα τους ή αν έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε υλικά και γεύσεις ώστε να κανονιστεί το μενού για το μαγειρικό «session». 

Η στιγμή που οι ξένοι πιάνουν πλάστη για πρώτη φορά στα χέρια τους μένει αξέχαστη

Η ίδια πάντως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα κατάφερνε όχι μόνο να στήσει τη δική της επιχείρηση αλλά και να βάλει το ξεχασμένο ορεινό χωριό της στους καταλόγους των μεγαλύτερων τουριστικών πρακτορείων του πλανήτη. Από την άλλη είναι και το ρίσκο. Η αποκέντρωση, με την ελληνική γραφειοκρατία, εξακολουθεί να μην είναι το ευκολότερο πράγμα για ένα νέο άτομο.

«Όταν ξεκινάς τίποτα δεν είναι εύκολο. Οι νέοι όμως αγαπούν τις δυσκολίες και γενικά είμαι της άποψης ότι αν θέλεις κάτι θα το πετύχεις και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Όσο για την επιστροφή στην Αθήνα, δεν σκέφτηκα ποτέ να γυρίσω! Δεν αφήνεις εύκολα τον παράδεισο».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Άγιος Προκόπιος: Ο δρόμος των θαυμάτων (και των κορναρισμάτων)

Όταν η ελληνική φιλοξενία συναντά τον αστικό σουρεαλισμό – το οδικό χάος γίνεται εμπειρία ζωής στην πιο πολυσύχναστη τουριστική γωνιά της Νάξου.

Νάξος – Λυώνας: Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία για το συρματόπλεγμα

Τρεις επιστήμονες με βαθιά προσωπική σχέση με τον Λυώνα αντιδρούν στη νέα εικόνα του οικισμού και καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για «επένδυση στον διχασμό» και «αισθητική βαρβαρότητα»