Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Τι σχέση έχει η Κατερίνα Ανδριέλου, το National Geographic και τα...

Νάξος: Τι σχέση έχει η Κατερίνα Ανδριέλου, το National Geographic και τα γεμιστά της γιαγιάς στον Καλόξυλο

|

Το National Geographic αποθεώνει το χωριό Καλόξυλος της Νάξου – Πώς μια νεαρή φιλόλογος (Κατερίνα Ανδριέλου) έβαλε το ξεχασμένο χωριό 30 κατοίκων, μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως

Τί κάνουν δύο Αμερικανίδες σε ένα ξεχασμένο χωριό των Κυκλάδων; Η Μπέλα και η Έλεν ήρθαν στην Eλλάδα από περιέργεια να δουν πώς είναι η ζωή σε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια ελληνικής γης. Ο Καλόξυλος, ένα απομονωμένο ορεινό χωριουδάκι 30 κατοίκων στη Νάξο, φιγουράρει αυτή τη στιγμή στα social media των πιο ενωμερωμένων travellers διεθνώς ενώ και το National Geographic Traveler τον αποθεώνει ως ένα από τα πιο αυθεντικά μέρη του πλανήτη. 

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Μια νεαρή φιλόλογος σε φροντιστήρια της Αθήνας, η Κατερίνα Ανδριέλου, αποφάσισε να αφήσει τα πάντα και να επιστρέψει στο χωριό καταγωγής της, κάπου στην ορεινή Νάξο. Εκεί κατάφερε να μετατρέψει το παλιό πατρικό της οικογένειας σε ένα «διδασκαλείο» μαγειρικής, το «VIOMA», χωρίς τότε να φαντάζεται οτι γύρω από αυτό θα στηνόταν ένα ακόμη μεγαλύτερο εγχείρημα: Οι λιγοστοί κάτοικοι του Καλόξυλου ανέλαβαν κι αυτοί δράση κι έτσι ολόκληρο το χωριό εξελίχθηκε σε ένα ιδιότυπο, ανοιχτό, workshop μαγειρικής. Η ίδια μαγειρεύει απλές, αυθεντικές συνταγές της Νάξου, χωρίς να έχει σπουδάσει σεφ ή μάγειρας αλλά γνωρίζοντας καλά τη ντόπια κουζίνα και τις ρίζες της.

Μέχρι στιγμής από το κυκλαδίτικο αυτό «ησυχαστήριο», έχουν περάσει πολλοί επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης όπως Ευρώπη, Αυστραλία, Ν. Αφρική και Αμερική. Όλοι τους αφήνουν μετά χαράς τις παραδεισένιες παραλίες της Νάξου και φτάνουν μέχρι εδώ για να βιώσουν κάτι αυθεντικό, μοναδικό και ανεκτίμητο, την καθημερινότητα των ντόπιων. Οι ασβεστωμένες μάντρες, οι γλάστρες στα περβάζια, τα σεμεδάκια στα τραπέζια στήνουν το σκηνικό ενός κόσμου στον οποίο το ρολόι έχει σταματήσει κάποιες δεκαετίες πίσω.

Η Κατερίνα Ανδριέλου

«Πώς είναι η ζωή στον Καλόξυλο; Καλωσορίζουμε επισκέπτες που έρχονται από μέρη μακρινά και ξεκινάμε να μαγειρέψουμε ένα τυπικό ντόπιο γεύμα. Οι πίτες, τα λαχανικά και τα τυριά βρίσκονται στο επίκεντρο όλων αυτών», εξηγεί η Κατερίνα Ανδριέλου στην ATHENS VOICE. Η αγάπη της για την αυθεντική Νάξο και την τοπική κουζίνα, η έμφυτη ανάγκη για επικοινωνία, η λατρεμένη συνήθεια να έχει φίλους στο σπίτι και να μαγειρεύουν όλοι μαζί από το πρωί μέχρι το βράδυ ήταν η αφορμή για να στηθεί όλο αυτό. «Ακόμη συνεχίζουμε με καινούργιες ιδέες και κάθε μέρα το βελτιώνουμε. Ήταν μία ιδέα που σε 5 μήνες βρήκε εφαρμογή. Ξεκινήσαμε από το μάθημα μαγειρικής στον Καλόξυλο και τώρα προσφέρουμε 5 tours στη περιοχή».

 Όπως μαθαίνουμε, οι κάτοικοι της γειτονιάς, θα βγουν έξω να φιλέψουν τους ξένους λίγο τυρί, σταφύλι, ελιά ή ό, τι έχει ο καθένας. Θα κοντοσταθούν στα ξύλινα περβάζια, θα βγουν στο κατώφλι του καφενείου να τους καλωσορίσουν, θα τους δείξουν πώς πίνουν τον καφέ τους ή ροφήματα που φτιάχνουν από τα αρωματικά βότανα που φυτρώνουν απ’ άκρη σ’ άκρη στον τόπο τους. O φούρναρης θα τους βάλει μέσα, μπροστά στον παραδοσιακό ξύλινο φούρνο για να μυρίσουν το ψωμί που ψήνεται. Μετά θα τους τυλίξει πίτες για το πικνίκ τους κάτω από τα δέντρα. Σειρά έχει μια στάση στο τυροκομείο, εκεί ο τυροκόμος θα τους μιλήσει για τις ποικιλίες τυριών που παράγει. Αμέσως μετά, επιβάλλεται μια δοκιμή στο τοπικό αποστακτήριο για μια «γύρα» τοπικών κρασιών και ηδύποτων.

Τα τυριά της Νάξου έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο γευστικό tour

Το νησί φημίζεται για τα τοπικά του αποστάγματα

«Έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ντόπιοι και αγαπούν αυτό που κάνω! Λένε στους επισκέπτες για τη ζωή τους ή ιστορίες για όσους από τους συγγενείς τους ταξίδεψαν στην Αμερική τον περασμένο αιώνα. Και οι επισκέπτες από τη μεριά τους το απολαμβάνουν που τρώνε φαγητό σε κυκλαδίτικο σπίτι και γνωρίζουν τον τόπο “εκ των έσω”».

Οι περιβόητες πίτες του Καλόξυλου

Έτσι το food tasting αναδεικνύεται σιγά σιγά ως ο βασικός τουρισμός του Καλόξυλου! Πρόκειται άλλωστε για το πιο δημοφιλές trend στη νέα γενιά ταξιδιωτών ανά τον κόσμο. Η γαστρονομία είναι για πολλούς μεγάλο κίνητρο για ταξίδια και παίζει καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή του προορισμού. 

Η Νάξος από την άλλη είναι ένας γνωστός γαστρονομικός παράδεισος με μεγάλη ποικιλία προϊόντων. H κτηνοτροφία στη περιοχή δίνει κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πολύ συχνά βραβευμένα για την εξαιρετική γεύση τους. Η εύφορη δυτική πλευρά του νησιού είναι φημισμένη για την πατάτα αλλά και τα μποστάνια της ενώ τα ορεινά μέρη παρέχουν το ελαιόλαδο του χειμώνα. 

To παραδοσιακό γεύμα

Όπως μας λέει η Κατερίνα «τα απαράμιλλα γεμιστά των νοικοκυρών του χωριού και τα τυριά στέφονται νικητές της όλης διαδικασίας. Πέρα από αυτά αυτά, τους αρέσουν και το κατσικάκι, τα χοιρινά, τα σαλατικά-μποστανικά και βέβαια οι πίτες μας. Αγαπημένη ώρα για όλους είναι όταν έρχεται η στιγμή να πιάσουν τον πλάστη στα χέρια τους και να ανοίξουν φύλλο αλλά και όταν γεύονται το τζατζίκι! Αξέχαστη στιγμή φέτος όταν κάποιος είδε μία κατσίκα και με ρώτησε αν είναι κάποιο άγριο ζώο ή μπορεί να το πλησιάσει!»

Οι φωτογραφίες με τις παραδοσιακές συνταγές της Νάξου, όπως το κοκκινιστό κατακλυζουν τα social media των επισκεπτών

Oι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται τον ιστότοπο της επιχείρησης (vioma.gr) ώστε να κάνουν online κρατήσεις. Η Κατερίνα έρχεται σε επαφή μαζί τους ώστε να καταλάβει τα γούστα τους ή αν έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε υλικά και γεύσεις ώστε να κανονιστεί το μενού για το μαγειρικό «session». 

Η στιγμή που οι ξένοι πιάνουν πλάστη για πρώτη φορά στα χέρια τους μένει αξέχαστη

Η ίδια πάντως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα κατάφερνε όχι μόνο να στήσει τη δική της επιχείρηση αλλά και να βάλει το ξεχασμένο ορεινό χωριό της στους καταλόγους των μεγαλύτερων τουριστικών πρακτορείων του πλανήτη. Από την άλλη είναι και το ρίσκο. Η αποκέντρωση, με την ελληνική γραφειοκρατία, εξακολουθεί να μην είναι το ευκολότερο πράγμα για ένα νέο άτομο.

«Όταν ξεκινάς τίποτα δεν είναι εύκολο. Οι νέοι όμως αγαπούν τις δυσκολίες και γενικά είμαι της άποψης ότι αν θέλεις κάτι θα το πετύχεις και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Όσο για την επιστροφή στην Αθήνα, δεν σκέφτηκα ποτέ να γυρίσω! Δεν αφήνεις εύκολα τον παράδεισο».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής