Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Τι σχέση έχει η Κατερίνα Ανδριέλου, το National Geographic και τα...

Νάξος: Τι σχέση έχει η Κατερίνα Ανδριέλου, το National Geographic και τα γεμιστά της γιαγιάς στον Καλόξυλο

|

Το National Geographic αποθεώνει το χωριό Καλόξυλος της Νάξου – Πώς μια νεαρή φιλόλογος (Κατερίνα Ανδριέλου) έβαλε το ξεχασμένο χωριό 30 κατοίκων, μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως

Τί κάνουν δύο Αμερικανίδες σε ένα ξεχασμένο χωριό των Κυκλάδων; Η Μπέλα και η Έλεν ήρθαν στην Eλλάδα από περιέργεια να δουν πώς είναι η ζωή σε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια ελληνικής γης. Ο Καλόξυλος, ένα απομονωμένο ορεινό χωριουδάκι 30 κατοίκων στη Νάξο, φιγουράρει αυτή τη στιγμή στα social media των πιο ενωμερωμένων travellers διεθνώς ενώ και το National Geographic Traveler τον αποθεώνει ως ένα από τα πιο αυθεντικά μέρη του πλανήτη. 

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Μια νεαρή φιλόλογος σε φροντιστήρια της Αθήνας, η Κατερίνα Ανδριέλου, αποφάσισε να αφήσει τα πάντα και να επιστρέψει στο χωριό καταγωγής της, κάπου στην ορεινή Νάξο. Εκεί κατάφερε να μετατρέψει το παλιό πατρικό της οικογένειας σε ένα «διδασκαλείο» μαγειρικής, το «VIOMA», χωρίς τότε να φαντάζεται οτι γύρω από αυτό θα στηνόταν ένα ακόμη μεγαλύτερο εγχείρημα: Οι λιγοστοί κάτοικοι του Καλόξυλου ανέλαβαν κι αυτοί δράση κι έτσι ολόκληρο το χωριό εξελίχθηκε σε ένα ιδιότυπο, ανοιχτό, workshop μαγειρικής. Η ίδια μαγειρεύει απλές, αυθεντικές συνταγές της Νάξου, χωρίς να έχει σπουδάσει σεφ ή μάγειρας αλλά γνωρίζοντας καλά τη ντόπια κουζίνα και τις ρίζες της.

Μέχρι στιγμής από το κυκλαδίτικο αυτό «ησυχαστήριο», έχουν περάσει πολλοί επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης όπως Ευρώπη, Αυστραλία, Ν. Αφρική και Αμερική. Όλοι τους αφήνουν μετά χαράς τις παραδεισένιες παραλίες της Νάξου και φτάνουν μέχρι εδώ για να βιώσουν κάτι αυθεντικό, μοναδικό και ανεκτίμητο, την καθημερινότητα των ντόπιων. Οι ασβεστωμένες μάντρες, οι γλάστρες στα περβάζια, τα σεμεδάκια στα τραπέζια στήνουν το σκηνικό ενός κόσμου στον οποίο το ρολόι έχει σταματήσει κάποιες δεκαετίες πίσω.

Η Κατερίνα Ανδριέλου

«Πώς είναι η ζωή στον Καλόξυλο; Καλωσορίζουμε επισκέπτες που έρχονται από μέρη μακρινά και ξεκινάμε να μαγειρέψουμε ένα τυπικό ντόπιο γεύμα. Οι πίτες, τα λαχανικά και τα τυριά βρίσκονται στο επίκεντρο όλων αυτών», εξηγεί η Κατερίνα Ανδριέλου στην ATHENS VOICE. Η αγάπη της για την αυθεντική Νάξο και την τοπική κουζίνα, η έμφυτη ανάγκη για επικοινωνία, η λατρεμένη συνήθεια να έχει φίλους στο σπίτι και να μαγειρεύουν όλοι μαζί από το πρωί μέχρι το βράδυ ήταν η αφορμή για να στηθεί όλο αυτό. «Ακόμη συνεχίζουμε με καινούργιες ιδέες και κάθε μέρα το βελτιώνουμε. Ήταν μία ιδέα που σε 5 μήνες βρήκε εφαρμογή. Ξεκινήσαμε από το μάθημα μαγειρικής στον Καλόξυλο και τώρα προσφέρουμε 5 tours στη περιοχή».

 Όπως μαθαίνουμε, οι κάτοικοι της γειτονιάς, θα βγουν έξω να φιλέψουν τους ξένους λίγο τυρί, σταφύλι, ελιά ή ό, τι έχει ο καθένας. Θα κοντοσταθούν στα ξύλινα περβάζια, θα βγουν στο κατώφλι του καφενείου να τους καλωσορίσουν, θα τους δείξουν πώς πίνουν τον καφέ τους ή ροφήματα που φτιάχνουν από τα αρωματικά βότανα που φυτρώνουν απ’ άκρη σ’ άκρη στον τόπο τους. O φούρναρης θα τους βάλει μέσα, μπροστά στον παραδοσιακό ξύλινο φούρνο για να μυρίσουν το ψωμί που ψήνεται. Μετά θα τους τυλίξει πίτες για το πικνίκ τους κάτω από τα δέντρα. Σειρά έχει μια στάση στο τυροκομείο, εκεί ο τυροκόμος θα τους μιλήσει για τις ποικιλίες τυριών που παράγει. Αμέσως μετά, επιβάλλεται μια δοκιμή στο τοπικό αποστακτήριο για μια «γύρα» τοπικών κρασιών και ηδύποτων.

Τα τυριά της Νάξου έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο γευστικό tour

Το νησί φημίζεται για τα τοπικά του αποστάγματα

«Έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ντόπιοι και αγαπούν αυτό που κάνω! Λένε στους επισκέπτες για τη ζωή τους ή ιστορίες για όσους από τους συγγενείς τους ταξίδεψαν στην Αμερική τον περασμένο αιώνα. Και οι επισκέπτες από τη μεριά τους το απολαμβάνουν που τρώνε φαγητό σε κυκλαδίτικο σπίτι και γνωρίζουν τον τόπο “εκ των έσω”».

Οι περιβόητες πίτες του Καλόξυλου

Έτσι το food tasting αναδεικνύεται σιγά σιγά ως ο βασικός τουρισμός του Καλόξυλου! Πρόκειται άλλωστε για το πιο δημοφιλές trend στη νέα γενιά ταξιδιωτών ανά τον κόσμο. Η γαστρονομία είναι για πολλούς μεγάλο κίνητρο για ταξίδια και παίζει καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή του προορισμού. 

Η Νάξος από την άλλη είναι ένας γνωστός γαστρονομικός παράδεισος με μεγάλη ποικιλία προϊόντων. H κτηνοτροφία στη περιοχή δίνει κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πολύ συχνά βραβευμένα για την εξαιρετική γεύση τους. Η εύφορη δυτική πλευρά του νησιού είναι φημισμένη για την πατάτα αλλά και τα μποστάνια της ενώ τα ορεινά μέρη παρέχουν το ελαιόλαδο του χειμώνα. 

To παραδοσιακό γεύμα

Όπως μας λέει η Κατερίνα «τα απαράμιλλα γεμιστά των νοικοκυρών του χωριού και τα τυριά στέφονται νικητές της όλης διαδικασίας. Πέρα από αυτά αυτά, τους αρέσουν και το κατσικάκι, τα χοιρινά, τα σαλατικά-μποστανικά και βέβαια οι πίτες μας. Αγαπημένη ώρα για όλους είναι όταν έρχεται η στιγμή να πιάσουν τον πλάστη στα χέρια τους και να ανοίξουν φύλλο αλλά και όταν γεύονται το τζατζίκι! Αξέχαστη στιγμή φέτος όταν κάποιος είδε μία κατσίκα και με ρώτησε αν είναι κάποιο άγριο ζώο ή μπορεί να το πλησιάσει!»

Οι φωτογραφίες με τις παραδοσιακές συνταγές της Νάξου, όπως το κοκκινιστό κατακλυζουν τα social media των επισκεπτών

Oι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται τον ιστότοπο της επιχείρησης (vioma.gr) ώστε να κάνουν online κρατήσεις. Η Κατερίνα έρχεται σε επαφή μαζί τους ώστε να καταλάβει τα γούστα τους ή αν έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε υλικά και γεύσεις ώστε να κανονιστεί το μενού για το μαγειρικό «session». 

Η στιγμή που οι ξένοι πιάνουν πλάστη για πρώτη φορά στα χέρια τους μένει αξέχαστη

Η ίδια πάντως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα κατάφερνε όχι μόνο να στήσει τη δική της επιχείρηση αλλά και να βάλει το ξεχασμένο ορεινό χωριό της στους καταλόγους των μεγαλύτερων τουριστικών πρακτορείων του πλανήτη. Από την άλλη είναι και το ρίσκο. Η αποκέντρωση, με την ελληνική γραφειοκρατία, εξακολουθεί να μην είναι το ευκολότερο πράγμα για ένα νέο άτομο.

«Όταν ξεκινάς τίποτα δεν είναι εύκολο. Οι νέοι όμως αγαπούν τις δυσκολίες και γενικά είμαι της άποψης ότι αν θέλεις κάτι θα το πετύχεις και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Όσο για την επιστροφή στην Αθήνα, δεν σκέφτηκα ποτέ να γυρίσω! Δεν αφήνεις εύκολα τον παράδεισο».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάννη: “Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα”

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.