Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Συνδυασμός πρώτων υλών και μοναδικής κουζίνας

Νάξος: Συνδυασμός πρώτων υλών και μοναδικής κουζίνας

|

Κάθε στάση σε μια γαστρονομική περιήγηση στη Νάξο κρύβει εκπλήξεις και νοστιμιές των ανθρώπων και της Φύσης. 

Δεν είναι τυχαίο που ο θρυλικός ταξιδευτής και σεφ Άντονι Μπουρντέν αφιέρωσε ένα ολόκληρο επεισόδιο της εκπομπής του στη Νάξο το 2016. Φήμες λένε ότι το Κυκλαδονήσι θα ήταν μόνο μία στάση στο γαστροταξίδι του στο Αιγαίο, αλλά ο αμερικανός σεφ εντυπωσιάστηκε από τους γευστικούς θησαυρούς του νησιού και αποφάσισε να τους εξερευνήσει προσεκτικά, αφιερώνοντας χρόνο.

Πράγματι, η Νάξος είναι ένα από τα πιο εύφορα και παραγωγικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, με πολλούς από τους κατοίκους της να ασχολούνται ακόμα με τον πρωτογενή τομέα. Ωραίες παραλίες, πλούσια ιστορία και ένα γαστρονομικό παρελθόν, παρόν και μέλλον κάνουν τη Νάξο ιδανικό προορισμό για τους foodies. 

Τα προϊόντα 

Στα πεδινά του νησιού τα κηπευτικά, εσπεριδοειδή, ελιές και ανάμεσά τους και η περίφημη πατάτα Νάξου. Στα πιο ορεινά τα αιγοπρόβατα και οι στάνες, εδώ ξεκινάει η διαδικασία για τα γνωστά τυριά του νησιού. Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων δεν γοητεύτηκε από τις σειρήνες του εκμοντερνισμού και του μαζικού τουρισμού και όλα αυτά τα χρόνια διατήρησε τον γεωργικό και κτηνοτροφικό της χαρακτήρα. Δεν διατηρήθηκαν όλα τα χωράφια, τα περιβόλια και τα κοπάδια. Αλλά οι Ναξιώτες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι παράγουν δικά τους προϊόντα, εκλεκτά και προσεγμένα, φτιαγμένα με την αλμύρα της θάλασσας που την περιβάλλει και με αγνές πρώτες ύλες.

Από τα πιο αγαπημένα ναξιώτικα προϊόντα είναι η γραβιέρα που έχει χαρακτηριστεί προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και έχει γλυκιά, βουτυράτη γεύση. Παράγεται από γάλα αγελαδινό ή μίγμα αυτού με πρόβειο ή γίδινο.  

Πιο πολύπλοκη γεύση έχει το αρσενικό Νάξου, ένα σκληρό, αψύ, πικάντικο τυρί που αλείφεται με ελαιόλαδο και αφήνεται να ωριμάσει για 3 ή περισσότερους μήνες. Παράγεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και έχει πάρει και αυτό πιστοποίηση Π.Ο.Π.

Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης έχει και η πατάτα του νησιού, ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά προϊόντα. Καλλιεργείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και η αξία της ως τοπικό προϊόν υψηλής ποιότητας έχει καταγραφεί ήδη από τη δεκαετία του 1950. Εξαιρετικής νοστιμιάς θεωρείται και το κατσικάκι Νάξου και θα βρείτε κατσικάκι ντόπιο με πατάτες στον φούρνο σε πολλές ταβέρνες του νησιού. 

 

 

 

Λιγότερο γνωστό είναι το κίτρο που φτιάχνεται από τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στα φύλλα του δέντρου του κίτρου. Παράγεται εδώ και αιώνες και η πρώτη εξαγωγή του λικέρ από κίτρο έγινε το 1928. Το απόσταγμα με την ήπια και γλυκιά γεύση πίνεται δροσερό, συνήθως μετά το φαγητό ως χωνευτικό. Βγαίνει σε τρεις εκδοχές, κίτρινο, λευκό και πράσινο που διαφοροποιούνται ανάλογα με τους βαθμούς αλκοόλ και την προσθήκη ζάχαρης.

Στο χωριό Χαλκί λειτουργεί το παραδοσιακό αποστακτήριο «Βαλληνδρά» το οποίο είναι επισκέψιμο και θα δείτε όλη τη διαδικασία παραγωγής και τη ιστορία του λικέρ. (Τηλ. 22850 31220). Για να δοκιμάσετε μια μεγάλη συλλογή ναξιώτικων τυριών και τοπικών προϊόντων αναζητήστε το μπακάλικο του «Τζιμπλάκη» (Παπαβασιλείου, Χώρα Νάξου, Τηλ. 22850 22230). 

 

kitro.jpg

5 γευστικές στάσεις στη Νάξο

Μία από τις πιο δυνατές γαστρονομικές εμπειρίες στο νησί είναι αυτή που θα βιώσετε στην ταβέρνα «Αξιώτισσα» (Καστράκι, Νάξος, Τηλ. 22850 75107). Πολλά προϊόντα είναι δικής τους παραγωγής, ενώ για τα υπόλοιπα συνεργάζονται μόνο με ντόπιους παραγωγούς. Στην ταβέρνα «Στου Βασιλαρακιού» (Κυνίδαρος, Νάξος, Τηλ. 22850 32088) θα πάτε για το νόστιμα, ντόπια κρεατικά, ανάμεσά τους και σιτεμένα ή μοντερνιστί dry aged. Στην ταβέρνα «Ματίνα-Σταύρος» (Κόρωνος, Νάξος, Τηλ. 22850 51243) θα ευχαριστηθείτε χειροποίητες πίτες, μαγειρευτά κατσαρόλας και ψητά, όπως το πεντανόστιμο λεμονάτο αρνάκι. 

Στον «Λευτέρη» (Απείρανθος, Νάξος, Τηλ. 22850 61333) θα πάτε για το φημισμένο γεμιστό μπιφτέκι με γραβιέρα Νάξου, τις τηγανισμένες με μεράκι ντόπιες πατάτες και το καλοψημένο αρνί στα κάρβουνα.

Το «Barozzi» (Αριάδνης, Χώρα Νάξου, Τηλ. 22850 27672) είναι το gourmet εστιατόριο του νησιού το οποίο τιμά τον γευστικό πλούτο του νησιού, χρησιμοποιώντας ναξιώτικες πρώτες ύλες και δίνοντας στα πιάτα δημιουργική διάσταση, όπως το κατσίκι Νάξου στον ξυλόφουρνο με βερίκοκα, κρέμα από φασόλια Λήμνου και σάλτσα με μαστίχα και λεμόνι ή στο ταρτάρ από ναξιώτικο μοσχάρι με κρέμα κίτρινου κολοκυθιού, μάραθο και τραγανή ταπιόκα.

Με πληροφορίες από τη σελίδα travel.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Στοίχημα – Ευρώπη: Τριάδα επιλογών με επίκεντρο Γιουνάιτεντ και Φιορεντίνα

Μία τριάδα επιλογών από τις σημερινές αναμετρήσεις σε Europa League και Conference - Ποια είναι τα προτεινόμενα παιχνίδια

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – “Σώστε τις Παραλίες”: Τι είδαν τα μέλη του Κινήματος στην αυτοψία που έγινε στη Πλάκα (photos)

28η συνάντηση του Κινήματος "Σώστε τις Παραλίες της Νάξου" - Πότε; τι έδειξε η αυτοψία της παραλίας "Πλάκα" στο Νότιο Τμήμα της

Sky Express: Μεταφέρει για μία ακόμη χρονιά το Αγιο Φως σε περιοχές της Ελλάδας

Sky Εxpress: Μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Πυροτεχνήματα και τρόμος για ζώα

Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Η σκοτεινή πλευρά της λάμψης – Πώς τα πυροτεχνήματα τρομοκρατούν την άγρια ζωή

Μεγάλη Πέμπτη: Τα Πάθη, η Σταύρωση και τα Δώδεκα Ευαγγέλια

Τη Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνουν στην Εκκλησία μας τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη, η Σταύρωση και τα 12 Ευαγγέλια,

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Νάξος – Παντάνασσα: “Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται” (photos – video)

Κυριακή των Βαϊών και πραγματοποιήθηκε ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας όπου και ακούγεται το "Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται" (video - photos)