Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Συνδυασμός πρώτων υλών και μοναδικής κουζίνας

Νάξος: Συνδυασμός πρώτων υλών και μοναδικής κουζίνας

|

Κάθε στάση σε μια γαστρονομική περιήγηση στη Νάξο κρύβει εκπλήξεις και νοστιμιές των ανθρώπων και της Φύσης. 

Δεν είναι τυχαίο που ο θρυλικός ταξιδευτής και σεφ Άντονι Μπουρντέν αφιέρωσε ένα ολόκληρο επεισόδιο της εκπομπής του στη Νάξο το 2016. Φήμες λένε ότι το Κυκλαδονήσι θα ήταν μόνο μία στάση στο γαστροταξίδι του στο Αιγαίο, αλλά ο αμερικανός σεφ εντυπωσιάστηκε από τους γευστικούς θησαυρούς του νησιού και αποφάσισε να τους εξερευνήσει προσεκτικά, αφιερώνοντας χρόνο.

Πράγματι, η Νάξος είναι ένα από τα πιο εύφορα και παραγωγικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, με πολλούς από τους κατοίκους της να ασχολούνται ακόμα με τον πρωτογενή τομέα. Ωραίες παραλίες, πλούσια ιστορία και ένα γαστρονομικό παρελθόν, παρόν και μέλλον κάνουν τη Νάξο ιδανικό προορισμό για τους foodies. 

Τα προϊόντα 

Στα πεδινά του νησιού τα κηπευτικά, εσπεριδοειδή, ελιές και ανάμεσά τους και η περίφημη πατάτα Νάξου. Στα πιο ορεινά τα αιγοπρόβατα και οι στάνες, εδώ ξεκινάει η διαδικασία για τα γνωστά τυριά του νησιού. Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων δεν γοητεύτηκε από τις σειρήνες του εκμοντερνισμού και του μαζικού τουρισμού και όλα αυτά τα χρόνια διατήρησε τον γεωργικό και κτηνοτροφικό της χαρακτήρα. Δεν διατηρήθηκαν όλα τα χωράφια, τα περιβόλια και τα κοπάδια. Αλλά οι Ναξιώτες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι παράγουν δικά τους προϊόντα, εκλεκτά και προσεγμένα, φτιαγμένα με την αλμύρα της θάλασσας που την περιβάλλει και με αγνές πρώτες ύλες.

Από τα πιο αγαπημένα ναξιώτικα προϊόντα είναι η γραβιέρα που έχει χαρακτηριστεί προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και έχει γλυκιά, βουτυράτη γεύση. Παράγεται από γάλα αγελαδινό ή μίγμα αυτού με πρόβειο ή γίδινο.  

Πιο πολύπλοκη γεύση έχει το αρσενικό Νάξου, ένα σκληρό, αψύ, πικάντικο τυρί που αλείφεται με ελαιόλαδο και αφήνεται να ωριμάσει για 3 ή περισσότερους μήνες. Παράγεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και έχει πάρει και αυτό πιστοποίηση Π.Ο.Π.

Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης έχει και η πατάτα του νησιού, ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά προϊόντα. Καλλιεργείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και η αξία της ως τοπικό προϊόν υψηλής ποιότητας έχει καταγραφεί ήδη από τη δεκαετία του 1950. Εξαιρετικής νοστιμιάς θεωρείται και το κατσικάκι Νάξου και θα βρείτε κατσικάκι ντόπιο με πατάτες στον φούρνο σε πολλές ταβέρνες του νησιού. 

 

 

 

Λιγότερο γνωστό είναι το κίτρο που φτιάχνεται από τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στα φύλλα του δέντρου του κίτρου. Παράγεται εδώ και αιώνες και η πρώτη εξαγωγή του λικέρ από κίτρο έγινε το 1928. Το απόσταγμα με την ήπια και γλυκιά γεύση πίνεται δροσερό, συνήθως μετά το φαγητό ως χωνευτικό. Βγαίνει σε τρεις εκδοχές, κίτρινο, λευκό και πράσινο που διαφοροποιούνται ανάλογα με τους βαθμούς αλκοόλ και την προσθήκη ζάχαρης.

Στο χωριό Χαλκί λειτουργεί το παραδοσιακό αποστακτήριο «Βαλληνδρά» το οποίο είναι επισκέψιμο και θα δείτε όλη τη διαδικασία παραγωγής και τη ιστορία του λικέρ. (Τηλ. 22850 31220). Για να δοκιμάσετε μια μεγάλη συλλογή ναξιώτικων τυριών και τοπικών προϊόντων αναζητήστε το μπακάλικο του «Τζιμπλάκη» (Παπαβασιλείου, Χώρα Νάξου, Τηλ. 22850 22230). 

 

kitro.jpg

5 γευστικές στάσεις στη Νάξο

Μία από τις πιο δυνατές γαστρονομικές εμπειρίες στο νησί είναι αυτή που θα βιώσετε στην ταβέρνα «Αξιώτισσα» (Καστράκι, Νάξος, Τηλ. 22850 75107). Πολλά προϊόντα είναι δικής τους παραγωγής, ενώ για τα υπόλοιπα συνεργάζονται μόνο με ντόπιους παραγωγούς. Στην ταβέρνα «Στου Βασιλαρακιού» (Κυνίδαρος, Νάξος, Τηλ. 22850 32088) θα πάτε για το νόστιμα, ντόπια κρεατικά, ανάμεσά τους και σιτεμένα ή μοντερνιστί dry aged. Στην ταβέρνα «Ματίνα-Σταύρος» (Κόρωνος, Νάξος, Τηλ. 22850 51243) θα ευχαριστηθείτε χειροποίητες πίτες, μαγειρευτά κατσαρόλας και ψητά, όπως το πεντανόστιμο λεμονάτο αρνάκι. 

Στον «Λευτέρη» (Απείρανθος, Νάξος, Τηλ. 22850 61333) θα πάτε για το φημισμένο γεμιστό μπιφτέκι με γραβιέρα Νάξου, τις τηγανισμένες με μεράκι ντόπιες πατάτες και το καλοψημένο αρνί στα κάρβουνα.

Το «Barozzi» (Αριάδνης, Χώρα Νάξου, Τηλ. 22850 27672) είναι το gourmet εστιατόριο του νησιού το οποίο τιμά τον γευστικό πλούτο του νησιού, χρησιμοποιώντας ναξιώτικες πρώτες ύλες και δίνοντας στα πιάτα δημιουργική διάσταση, όπως το κατσίκι Νάξου στον ξυλόφουρνο με βερίκοκα, κρέμα από φασόλια Λήμνου και σάλτσα με μαστίχα και λεμόνι ή στο ταρτάρ από ναξιώτικο μοσχάρι με κρέμα κίτρινου κολοκυθιού, μάραθο και τραγανή ταπιόκα.

Με πληροφορίες από τη σελίδα travel.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Μήλος στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ορυκτός πλούτος, σύρματα και ιστορίες του Αιγαίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ταξιδεύουν σήμερα στον ΣΚΑΪ στις 14:45 σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς των Κυκλάδων

Λιμενικό έργο ουσίας για την Ηρακλειά, ανακοίνωση του Έπαρχου Ι. Μαργαρίτη

Ο νέος προβλήτας πρυμνοδέτησης απαντά σε χρόνια ανάγκη και ενισχύει τη νησιωτική σύνδεση, ασφάλεια και λειτουργικότητα του λιμανιού

“Χωρίς Πυξίδα”: Επιστρέφει στην ΕΡΤ2 η ταξιδιωτική εκπομπή με Φραγκίσκο και Πλάκα

Γιάννης Φραγκίσκος και Πηνελόπη Πλάκα ξεκινούν νέα τηλεοπτική περιπλάνηση με 12 επεισόδια σε ελληνικούς προορισμούς – Σύντομα η πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 και στο ERTFLIX.

Keftikas: Σεφαραδίτικοι κεφτέδες με μαϊντανό και σάλτσα ξηρών καρπών

Από τις εβραϊκές κουζίνες της Μεσογείου στο σημερινό τραπέζι – Οι μοσχαρίσιοι κεφτέδες με πλούσια σάλτσα από αμύγδαλα και φουντούκια γίνονται ο πρωταγωνιστής του καλοκαιρινού σας μενού

Ψηφιακή Πανοραμική Δοντιών: Επαναστατικό Εργαλείο Διάγνωσης για Όλο το Στόμα

Ανώδυνη, γρήγορη και υψηλής ακρίβειας εξέταση που αναβαθμίζει την οδοντιατρική φροντίδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση που αλλάζει τα δεδομένα.

Έργο πνοής για την Ηρακλειά: Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου η βελτίωση του λιμανιού

Με προϋπολογισμό 740.000 ευρώ, ξεκινά το 2025 το κρίσιμο έργο αναβάθμισης του μοναδικού λιμένα της Ηρακλειάς – Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021–2027

Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: «Οτι κρατάει στο χρόνο, θέλει κόπο και συνέπεια» (video)

Λίγο πριν τη συναυλία του -- χθες Τετάρτη 16 Ιουλίου - στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, ο αγαπημένος ερμηνευτής μιλά στο NaxosPress για την αγάπη του για τη Νάξο, την πορεία του στο τραγούδι και τις συμβουλές προς τους νέους καλλιτέχνες.

Στις Κυκλάδες ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, πρώτη επίσκεψη στην Αντίπαρο

Επίσκεψη σε Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και Σύρο από 17 έως 19 Ιουλίου – Στο επίκεντρο τα λιμάνια, οι υποδομές ύδρευσης και η νησιωτικότητα

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το κλίμα στην αγορά είναι υψηλό και το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα