Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Συνδυασμός πρώτων υλών και μοναδικής κουζίνας

Νάξος: Συνδυασμός πρώτων υλών και μοναδικής κουζίνας

|

Κάθε στάση σε μια γαστρονομική περιήγηση στη Νάξο κρύβει εκπλήξεις και νοστιμιές των ανθρώπων και της Φύσης. 

Δεν είναι τυχαίο που ο θρυλικός ταξιδευτής και σεφ Άντονι Μπουρντέν αφιέρωσε ένα ολόκληρο επεισόδιο της εκπομπής του στη Νάξο το 2016. Φήμες λένε ότι το Κυκλαδονήσι θα ήταν μόνο μία στάση στο γαστροταξίδι του στο Αιγαίο, αλλά ο αμερικανός σεφ εντυπωσιάστηκε από τους γευστικούς θησαυρούς του νησιού και αποφάσισε να τους εξερευνήσει προσεκτικά, αφιερώνοντας χρόνο.

Πράγματι, η Νάξος είναι ένα από τα πιο εύφορα και παραγωγικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, με πολλούς από τους κατοίκους της να ασχολούνται ακόμα με τον πρωτογενή τομέα. Ωραίες παραλίες, πλούσια ιστορία και ένα γαστρονομικό παρελθόν, παρόν και μέλλον κάνουν τη Νάξο ιδανικό προορισμό για τους foodies. 

Τα προϊόντα 

Στα πεδινά του νησιού τα κηπευτικά, εσπεριδοειδή, ελιές και ανάμεσά τους και η περίφημη πατάτα Νάξου. Στα πιο ορεινά τα αιγοπρόβατα και οι στάνες, εδώ ξεκινάει η διαδικασία για τα γνωστά τυριά του νησιού. Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων δεν γοητεύτηκε από τις σειρήνες του εκμοντερνισμού και του μαζικού τουρισμού και όλα αυτά τα χρόνια διατήρησε τον γεωργικό και κτηνοτροφικό της χαρακτήρα. Δεν διατηρήθηκαν όλα τα χωράφια, τα περιβόλια και τα κοπάδια. Αλλά οι Ναξιώτες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι παράγουν δικά τους προϊόντα, εκλεκτά και προσεγμένα, φτιαγμένα με την αλμύρα της θάλασσας που την περιβάλλει και με αγνές πρώτες ύλες.

Από τα πιο αγαπημένα ναξιώτικα προϊόντα είναι η γραβιέρα που έχει χαρακτηριστεί προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και έχει γλυκιά, βουτυράτη γεύση. Παράγεται από γάλα αγελαδινό ή μίγμα αυτού με πρόβειο ή γίδινο.  

Πιο πολύπλοκη γεύση έχει το αρσενικό Νάξου, ένα σκληρό, αψύ, πικάντικο τυρί που αλείφεται με ελαιόλαδο και αφήνεται να ωριμάσει για 3 ή περισσότερους μήνες. Παράγεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και έχει πάρει και αυτό πιστοποίηση Π.Ο.Π.

Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης έχει και η πατάτα του νησιού, ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά προϊόντα. Καλλιεργείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και η αξία της ως τοπικό προϊόν υψηλής ποιότητας έχει καταγραφεί ήδη από τη δεκαετία του 1950. Εξαιρετικής νοστιμιάς θεωρείται και το κατσικάκι Νάξου και θα βρείτε κατσικάκι ντόπιο με πατάτες στον φούρνο σε πολλές ταβέρνες του νησιού. 

 

 

 

Λιγότερο γνωστό είναι το κίτρο που φτιάχνεται από τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στα φύλλα του δέντρου του κίτρου. Παράγεται εδώ και αιώνες και η πρώτη εξαγωγή του λικέρ από κίτρο έγινε το 1928. Το απόσταγμα με την ήπια και γλυκιά γεύση πίνεται δροσερό, συνήθως μετά το φαγητό ως χωνευτικό. Βγαίνει σε τρεις εκδοχές, κίτρινο, λευκό και πράσινο που διαφοροποιούνται ανάλογα με τους βαθμούς αλκοόλ και την προσθήκη ζάχαρης.

Στο χωριό Χαλκί λειτουργεί το παραδοσιακό αποστακτήριο «Βαλληνδρά» το οποίο είναι επισκέψιμο και θα δείτε όλη τη διαδικασία παραγωγής και τη ιστορία του λικέρ. (Τηλ. 22850 31220). Για να δοκιμάσετε μια μεγάλη συλλογή ναξιώτικων τυριών και τοπικών προϊόντων αναζητήστε το μπακάλικο του «Τζιμπλάκη» (Παπαβασιλείου, Χώρα Νάξου, Τηλ. 22850 22230). 

 

kitro.jpg

5 γευστικές στάσεις στη Νάξο

Μία από τις πιο δυνατές γαστρονομικές εμπειρίες στο νησί είναι αυτή που θα βιώσετε στην ταβέρνα «Αξιώτισσα» (Καστράκι, Νάξος, Τηλ. 22850 75107). Πολλά προϊόντα είναι δικής τους παραγωγής, ενώ για τα υπόλοιπα συνεργάζονται μόνο με ντόπιους παραγωγούς. Στην ταβέρνα «Στου Βασιλαρακιού» (Κυνίδαρος, Νάξος, Τηλ. 22850 32088) θα πάτε για το νόστιμα, ντόπια κρεατικά, ανάμεσά τους και σιτεμένα ή μοντερνιστί dry aged. Στην ταβέρνα «Ματίνα-Σταύρος» (Κόρωνος, Νάξος, Τηλ. 22850 51243) θα ευχαριστηθείτε χειροποίητες πίτες, μαγειρευτά κατσαρόλας και ψητά, όπως το πεντανόστιμο λεμονάτο αρνάκι. 

Στον «Λευτέρη» (Απείρανθος, Νάξος, Τηλ. 22850 61333) θα πάτε για το φημισμένο γεμιστό μπιφτέκι με γραβιέρα Νάξου, τις τηγανισμένες με μεράκι ντόπιες πατάτες και το καλοψημένο αρνί στα κάρβουνα.

Το «Barozzi» (Αριάδνης, Χώρα Νάξου, Τηλ. 22850 27672) είναι το gourmet εστιατόριο του νησιού το οποίο τιμά τον γευστικό πλούτο του νησιού, χρησιμοποιώντας ναξιώτικες πρώτες ύλες και δίνοντας στα πιάτα δημιουργική διάσταση, όπως το κατσίκι Νάξου στον ξυλόφουρνο με βερίκοκα, κρέμα από φασόλια Λήμνου και σάλτσα με μαστίχα και λεμόνι ή στο ταρτάρ από ναξιώτικο μοσχάρι με κρέμα κίτρινου κολοκυθιού, μάραθο και τραγανή ταπιόκα.

Με πληροφορίες από τη σελίδα travel.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Ο μίτος της Αριάδνης» στη Νάξο: Ξετυλίγοντας 200.000 χρόνια ιστορίας από τη Στελίδα μέχρι τον κόσμο

Η διεθνής έκθεση του Αρχαιολογικού Προγράμματος Στελίδας παρουσιάζεται στις 16 Μαΐου στη Σχολή Ουρσουλινών – Ομιλία του Καθ. Tristan Carter και διάλογος με το κοινό.

Social Media: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία συμμαχούν κόντρα στην ανεξέλεγκτη χρήση

Προωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσία, η οποία θα υποχρεώνει τα social media να επαληθεύουν την ηλικία κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού

Selected Hideaways: Ηγεσία στον τουρισμό υψηλής αισθητικής και απόδοσης

Στρατηγική ανάπτυξη, εξατομικευμένες υπηρεσίες και διεθνής προβολή για προορισμούς υψηλής ζήτησης

Φιλαρμονική Νάξου: Μουσική συγκίνηση και πολιτιστικό αποτύπωμα στην καρδιά της Αθήνας

Μελωδίες από τη Νάξο μέχρι το Σύνταγμα και το Μέγαρο Μουσικής – Θερμή υποδοχή για την πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής σε διεθνές φεστιβάλ.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star Paros στις 15, 22 & 29 Μαΐου

Ενισχύεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων με έκτακτα και τροποποιημένα δρομολόγια του Blue Star Paros από και προς τον Πειραιά.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου συγκίνησε με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα» που αφιέρωσε στη μνήμη του θείου του, Δημήτρη Ήμελλου. - Η ανάρτηση του Βασίλη Φλεριανού

Επιστρέφει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά μετά από 7 χρόνια – Το POWER JET φέρνει νέα πνοή

Η SEAJETS εγκαινιάζει νέα γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς από τις 20 Ιουνίου με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό σκάφος X-Shore ήρθε στην Ελλάδα και «σαλπάρει» για ένα πράσινο μέλλον (video)

Με αθόρυβη πλεύση, οικολογική σχεδίαση και υψηλή τεχνολογία, το σουηδικό ηλεκτρικό σκάφος X-Shore φέρνει επανάσταση στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών θαλασσών (video)

Νάξος – Λιμεναρχείο: Απαγόρευση αλιείας και αγκυροβολίας σε πολυσύχναστες παραλίες (χρονοδιάγραμμα)

Σε ισχύ η απόφαση του Λιμεναρχείου Νάξου για την προστασία λουομένων και θαλάσσιου περιβάλλοντος – Ποιες παραλίες επηρεάζονται. (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης