Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - "Ο Χάρης": Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της...

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

|

Η ταβέρνα «Ο Χάρης» στις Εγγαρές Νάξου αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της αυθεντικής κυκλαδίτικης φιλοξενίας και γαστρονομίας. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, έχει διακριθεί στα FNL Best Restaurant Awards, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχή της προσήλωση στην ποιότητα και την παράδοση.

Ο Σπύρος, γιος της κας Ευγενίας Αρσένη – της ψυχής της ταβέρνας – μοιράστηκε με συγκίνηση την ανακοίνωση:

«Η παράδοση δεν είναι για εμάς μόδα – είναι τρόπος ζωής. Σας ευχαριστούμε που γίνεστε κομμάτι της ιστορίας μας, ξανά και ξανά».

Και πράγματι. Δεν είναι τα ακριβά υλικά ή τα εξεζητημένα μενού που κάνουν τη διαφορά – είναι το αγνό λάδι του μποστανιού, το τυρί που έφτιαξε η γιαγιά, τα χόρτα που κόπηκαν το πρωί, η ψυχή που μπαίνει στο μαγείρεμα.

Η παράδοση 

Στην καρδιά του χωριού Εγγαρές, στην είσοδο δίπλα στο σχολείο, η ταβέρνα προσφέρει πιάτα που παρασκευάζονται με φρέσκα, τοπικά προϊόντα, πολλά από τα οποία προέρχονται από το ίδιο το μποστάνι της οικογένειας. Με δικά τους ζώα – αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια, κουνέλια και κοκόρια – καθώς και περισσότερες από 300 αλανιάρες κότες που τους προσφέρουν καθημερινά αυγά, η κα Ευγενία Αρσένη, η ψυχή της ταβέρνας και σύζυγος του Χάρη, δημιουργεί αυθεντικά πιάτα που ξεχωρίζουν.

Το πιο διάσημο πιάτο τους είναι η θρυλική ομελέτα, φτιαγμένη με τουλάχιστον δέκα αυγά, ντόπιες πατάτες και γραβιέρα Νάξου. Μια γεύση που αγαπήθηκε τόσο, ώστε πολλοί πελάτες να τη ζητούν και σε πακέτο – για να την απολαύσουν και στο πρωινό της επόμενης ημέρας.

Η δουλειά στην κουζίνα είναι μοιρασμένη με αγάπη και εμπειρία. Ο Χάρης, ο οποίος από τα 25 του χρόνια βρίσκεται στις κουζίνες και ίδρυσε την ταβέρνα το 1988, αναλαμβάνει την ψησταριά, όπου μαγειρεύει με μαεστρία παϊδάκια, μπιφτέκια, μπριζόλες και το περίφημο χειροποίητο λουκάνικο από τρία διαφορετικά κρέατα: κατσίκι, μοσχάρι και χοίρο.

Μια οικογένεια, ένα τραπέζι, μια ιστορία

Η ιστορία της ταβέρνας δεν είναι απλώς μια επαγγελματική επιτυχία. Είναι μια διαδρομή χτισμένη πάνω σε αξίες: στον σεβασμό στη γη, στην αγάπη για τη φιλοξενία, στη σταθερότητα και στο ήθος.

Η κα Ευγενία δεν χρειάζεται συστάσεις για όσους την έχουν δει να μαγειρεύει, να σερβίρει, να χαμογελάει. Είναι η μαγείρισσα που θυμίζει μαμά, θεία ή γιαγιά, αλλά με τη φινέτσα επαγγελματία που δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.

Και ο Σπύρος, πάντα παρών, είναι η φωνή μιας νέας γενιάς που αντί να αλλάξει τον δρόμο, συνεχίζει με πίστη και συγκίνηση το μονοπάτι των δικών του. Με τον ίδιο σεβασμό. Με την ίδια αγάπη.

Το μέλλον μυρίζει… παρελθόν

Η βράβευση του «Ο Χάρης» αποδεικνύει ότι οι ρίζες μπορούν να ανθίζουν ξανά και ξανά, όταν τις φροντίζεις. Το χωριό, το μποστάνι, τα οικογενειακά χέρια, η απλότητα – όλα αυτά γίνονται σήμερα η πιο σύγχρονη γαστρονομική πρόταση.

Όταν το φαγητό σου λέει μια ιστορία – τότε έχεις ήδη κερδίσει. Και η ιστορία αυτής της ταβέρνας αξίζει να τη μοιράζεσαι, όπως μοιράζεσαι ένα πιάτο σπιτικό φαγητό κάτω απ’ τον ίσκιο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Σε εξέλιξη η 3η λογοδοσία (video)

Από την αντιπυρική προστασία και την επάρκεια νερού έως την πρόταση για Δημοτική Αγορά – Η αποτίμηση έργου και η δημόσια συζήτηση για τις ανάγκες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στις Μέλανες ανοίγει – από αύριο – ξανά τις πύλες του στο κοινό

Ένας από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της Νάξου γίνεται επισκέψιμος από 1 Ιουλίου έως 12 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ιστορίας και τέχνης στο κοινό

KALAMI FESTIVAL 2025: Η Μουσική συναντά τα καλάμια και τη θάλασσα στη Μικρή Βίγλα

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στη Νάξο: Usurum, Σκιαδαρέσες και aggelina ενώνουν τις φωνές τους στη μαγευτική τοποθεσία της Μικρής Βίγλας, στις 27 Ιουλίου 2025

Κατερίνα Μονογυιού: Προστατεύουμε τη Μύκονο από αυθαίρετες παρεμβάσεις

Η παρέμβασή της βασίζεται σε επιστολή του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Χρήστου Βερώνη, ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για πιθανή αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού

9 Υποτροφίες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σε συνεργασία με το Mediterranean College και τις ΣΑΕΚ ΑΛΦΑ – Αφορά μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει για τεχνικές εργασίες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αναλυτικό πρόγραμμα διακοπών και οδηγίες ασφάλειας για τους πολίτες.

Σαντορίνη – καθαρισμός Καλντέρας: Μήνυμα ευαισθητοποίησης και ευθύνης προς όλους

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση καθαρισμού της ακτογραμμής με τη συμβολή του Δήμου, του Λιμεναρχείου και των πολιτών – Μήνυμα συνεργασίας για την προστασία του φυσικού πλούτου της Σαντορίνης.

Ιούνιος 2025: Ρεκόρ ισχυρού μελτεμιού στο Αιγαίο, 24 ημέρες με ανέμους πάνω από 50 km/h (πίνακας)

Ο πιο «ανέφελος» μήνας των τελευταίων 17 ετών, σύμφωνα με τον σταθμό του Meteo.gr στην Τήνο, προκαλεί προβληματισμό για την ένταση και τη συχνότητα των καλοκαιρινών βοριάδων

Νάντια Σαλτερή: Παρουσία στη Γιορτή Φάβας 2025, στη Σχοινούσα

Με μηνύματα στήριξης και συγκίνησης, η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην παραδοσιακή γιορτή του νησιού, απολαμβάνοντας τη φιλοξενία και τη γεύση της φάβας

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.