“Οίνος ευφραίνει καρδίαν…” Εκφράση που έρχεται από τον 103ο ψαλμό του προφήτη και βασιλέα Δαυίδ και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “το κρασί κάνει την ψυχή του ανθρώπου να χαίρεται”... Πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από τα περίφημα τοπικά προϊόντα της Νάξου και έχει ως σκηνικό το Κάστρο της Νάξου.
ΜΕΘΥΡΕΣ λοιπόν….
Σάββατο 14 Οκτωβρίου. Απόγευμα με τον ήλιο να χάνεται στον ορίζοντα. Στην Ταράτσα του wine bar «Avaton 1739», οινόφιλοι και λάτρες της γαστρονομίας είχαμε τη τύχη να ζήσουμε μια μαγευτική εμπειρία με τις ευλογίες του Θεού Διονύσου.
Το πρώτο και μεγαλύτερο, από πολλά που έπονται, οινικό event στις Κυκλαδες είναι γεγονός.
Η ταράτσα της Παλιάς Μονής Ουρσουλινών γέμισε με “διψασμένους” για νέες γνώσεις , γεύσεις και αρώματα ανθρώπους κάθε ηλικίας .
Το κρασί , ως κέντρο του ενδιαφέροντος, παρέα με τοπικά τυριά, αλλαντικά αλλά και πολλά ακόμα βιολογικά προϊόντα ένωσε όπως πολύ καλά ξέρει να κάνει και μετέτρεψε το «Avaton» σε ένα Διονυσιακό Συμπόσιο τεράστιων διαστάσεων .
Τα νησιώτικα οινοποιεία που παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με τη παρουσία τους ήταν τα εξής
– Οινοποιείο Καρίμαλη από την Ικαρία με τα εξαιρετικά (αποδεδειγμένα εδώ και χρονια) κρασιά αλλά και τα καινουρια της Pet Nat που προκάλεσαν μόνο ευχάριστες εντυπώσεις .
– Οινοποιείο Μαλίχιν από τη Κρήτη με τα τέσσερα κρασιά της , αν και νεοσύστατο οινοποιείο (2019) , κατάφερε να εντυπωσιάσει όλους τους λάτρες της Βιολογικής Καλλιέργειας οίνου και του ξεχωριστού terroir .
– Οινοποιείο Σκλάβου από τη Κεφαλονιά που ξέρει να εντυπωσιάζει και έχει αποδείξει τη θέση του στον ελλαδικό αμπελώνα, πάραυτα μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα κρασιά του και να αποδείξει ακόμα μια φορά το μεράκι και την αγάπη του για την οινοποίηση.
– Οινοποιείο Φλαμουρού από την Ανάφη που μας σύστησε στο μοναδικό, σχεδόν ηφεστιακό, terroir του νησιού του και κατάφερε να προκαλέσει ενθουσιασμό .
– Και το Οινοποιείο Χατζάκη από τη Σύρο , το πρώτο Συριανό οινοποιείο που μετράει μόλις λίγο παραπάνω από δέκα χρόνια και γεμίζει τις οινικές μας βραδιές με το μονάκριβο του Σεριφιώτικο .
Ενώ τη Νάξο εκπροσώπησαν τα οινοποιεία
– Το Τρανάμπελο με το εξαιρετικό τους Ποταμίσσι αλλά και το Odd Blend παρέα με τη σειρά «ekho» που δεν σταματάει να εντυπωσιάζει με την εξέλιξη της στον χρόνο .
– Terra Grazia , ένα νεοσύστατο οινοποιείο από το Κάτω Σαγκρί που μας παρουσίασε το, από 100% Φωκιανός, ροζέ του αλλά και το λευκό μπλεντ από 15 ποικιλίες με όνομα “Mosaic”
– Και το Saint Anna Winery από τη Κάτω Ποταμιά με την συλλογή «Kouros» που μεταξυ αλλων μας «γλύκανε» με τα πεντανόστιμα γλυκά και ημίγλυκα κρασιά
Από ένα τέτοιο event δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά το παραδοσιακό Κίτρον Ναξου το οποίο παρουσιάστηκε από το Αποστακτήριο Προμπονά μαζί με τις χειροποίητες μαρμελάδες του αλλά και το Ρακί του αρωματισμένο με Κίτρο.
Με το κρασί συμπρωταγωνίστησαν τα Τυριά & Τα αλλαντικά του νησιού μας από τους
– Το Τυροκομείο Πιτταρα με το πεντανόστιμο κεφαλοτύρι & σαγανάκι του
– Το Κρεοπωλείο ΑΦΟΙ Σιδερή με το Ζαμπονι Νάξου του .
– Το τυροκομείο Ναξου του Κουφοπούλου με την μοναδική Γραβιέρα με Μαύρη Τρούφα ,
– Το Naxos Meats (Vasalakis) με τα ντόπια σιτεμένα κρέατα , τις ειδικές κοπές αλλά και τα καπνιστά λουκάνικα .
Σε μια εντελώς ξεχωριστή κατηγορία (ή μάλλον σε όλες) «η Μικρή Φάρμα της Ναξου» μας έδωσε να δοκιμάσουμε Dragon Fruit , Πιπεριές Habanero και Lemon Grass. Όλα καλλιεργημένα στη Νάξο (!) και πιο συγκεκριμένα λίγο έξω από τη Βίβλο !
Εν κατακλείδι όπως μας δήλωσε και ο συνιδιοκτήτης του Άβατον , Γιάννης Μαγγιώρος «Θέλαμε το κρασί λειτούργησε ως μια ενωτική δύναμη και εν τελει τα καταφέραμε !» .
Σημείωσε πως «Σαν νησί έχουμε τρομερή δυναμική και σίγουρα η ανταπόκριση του κόσμου μας δίνει έναν ακόμα λόγο να θελουμε να συνεχίσουμε και , γιατί όχι , όλο αυτό να γίνει θεσμος και ενας πόλος έλξης για το νησί του Διονύσου» .
Και κατέληξε λέγοντας ότι η όλη αυτή δράση έχει εξαιρετικά πολλές συνιστώσες και οι τομείς που μπορεί να οφελήσει το νησί είναι αρκετοί αλλά και πως είναι προς τιμήν όλων εκείνων των σημαντικών ανθρώπων του χώρου που παρευρέθηκαν εκεί και πολύ σημαντική η πολύ καλή εντύπωση που τους άφησε το νησί μας .
Κείμενο από τη σελίδα Kykladitis.gr