Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Ψάρεμα στο Αιγαίο με το σκάφος του καπετάν Παναγιώτη Σορώκου

Νάξος: Ψάρεμα στο Αιγαίο με το σκάφος του καπετάν Παναγιώτη Σορώκου

|

Ψάρεμα στα νερά των Κυκλάδων (ανάμεσα σε Νάξο – Σύρο – Μύκονο) με την μηχανότρατα “Α/Κ Παναγιώτης” … Μία μοναδική εμπειρία όπου στο τέλος αυτής το ψάρι γίνεται ακόμη πιο γευστικό όταν είναι στο πιάτο σου 

«Μόνο με μπουνάτσα θα σε πάρουν μαζί…» μου λέει ο έτερος Παναγιώτης, ο στεριανός, ο ξάδελφος του καπετάνιου. Αυτός γνωρίζει από πρώτο χέρι. «Αν έχει μελτέμι, δεν θέλεις να ξέρεις πώς είναι…» Ξεκάθαρη κουβέντα, αυστηρή και, σίγουρα, ποτισμένη με εμπειρία. Το βλέμμα είναι καθαρό, δεν σηκώνει αντιρρήσεις. Η άγνοια και η έπαρση δεν είναι καλοί συνοδοιπόροι στη θάλασσα, ειδικά μέσα σε ένα αλιευτικό σκάφος, όντας παρατηρητής ανάμεσα σε επαγγελματίες που εργάζονται· σε μία από τις πιο δύσκολες δουλειές.

Κείμενο – Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας (kathimerini.gr

Τα σχεδόν ακίνητα αλιευτικά στα ανοιχτά, όχι πολύ μακριά από κάθε ακτή, αλλά ούτε και τόσο κοντά, προκαλούν τη σκέψη. Όπως επίσης και τα φώτα τους τις νύχτες· δυνατά, λευκά, αλλά αθόρυβα μέσα στον σκοτεινό «θάλαμο» του μαύρου ορίζοντα. Μια καλή κουβέντα, ένα δυο τηλεφωνήματα ήταν αρκετά για να βρεθώ φιλοξενούμενος στη μηχανότρατα «Α/Κ Παναγιώτης», κάπου ανάμεσα στη Νάξο, τη Σύρο και τη Μύκονο, για περίπου 30 ώρες. 

Ο καιρός είναι καλός. Τρία μποφόρ, όχι παραπάνω. Η μηχανότρατα είναι δεμένη στον βραχίονα του λιμανιού της Νάξου. Κινητικότητα πολλή στο πλάι της. Φορτηγά-ψυγεία, μεγαλύτερα, άλλα μικρότερα, δέχονται με ρυθμό τα φελιζόλ με τα άριστα τακτοποιημένα ψάρια. Είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξη και περίμεναν. Με τα ψάρια, κάθε λεπτό μετράει. Με το πέρας της οικείας αυτής διαδικασίας, έχουμε άμεση αναχώρηση. Το σκάφος αναπτύσσει ταχύτητα και πλέει σχετικά γρήγορα, μέχρι να συναντήσει μία από τις προσχεδιασμένες γραμμές πλεύσης με οδηγό το ραντάρ. Εκεί η ταχύτητα πέφτει στους 2-3 κόμβους, ο μηχανισμός από το βίντσι ακούγεται να παίρνει μπρος και το δίχτυ βυθίζεται στο πέλαγος από την πρύμνη. Η διαδικασία αρχίζει. Με αυτή την ταχύτητα, με τη μηχανή του σκάφους μόλις να ακούγεται, ευλαβικά πάνω στην προδιαγεγραμμένη πορεία, για δυόμισι με τρεις ώρες. 


Επιδιόρθωση των διχτυών με ευφάνταστο ομπρελοκαπέλο. 

Ο «ενδιάμεσος χρόνος»

Είναι ο «ενδιάμεσος χρόνος». Χρόνος για μαγείρεμα (όχι μόνο ψάρι), μικροδουλειές, λίγο ύπνο με βάρδιες, μια μπουγάδα… Η ζωή μέσα στο αλιευτικό είναι μια διαρκής επανάληψη. Χωρισμένη σε τρίωρα. Όσο διαρκεί μία ψαριά. Όσο διαρκεί η αλιευτική περίοδος. Όταν έχει καλή θάλασσα. 

Στο σκάφος είναι μόνιμα ο καπετάνιος Παναγιώτης Σορώκος, ο μηχανικός Γιώργος Καραντάνης και οι τέσσερις Αιγύπτιοι αλιείς-μέλη του πληρώματος, άνθρωποι για όλες τις δουλειές. Ο Χασάν, ο Μαχμούτ, ο Αμπντούλ και ο Γιαχούντ αρκούνται να δώσουν μόνο τα μικρά τους ονόματα, αλλά μοιράζουν απλόχερα τη φιλοξενία τους, τις ικανότητές τους στη ναυτοσύνη και στην αλιεία και τον επαγγελματισμό τους. Όλα είναι διαρκώς υπό έλεγχο, και αυτές οι ικανότητες έχουν κάνει τους Αιγύπτιους αλιείς περιζήτητους. Ο καπετάνιος Παναγιώτης παρατηρεί από το πίσω μέρος της πιλοτίνας, δίνει κάποιες οδηγίες, αλλά δείχνει ήσυχος. Η ώρα πλησιάζει… 


Η κακαβιά ετοιμάζεται στην κατσαρόλα. 

Η μεγάλη ωρα

Το σήμα δίνεται, φοριούνται οι νιτσεράδες και οι γαλότσες, τα δίχτυα τραβιούνται στο σκάφος, αργά, αλλά σταθερά. Το βίντσι σηκώνει τον πράσινο μπόγο ψηλά, πάνω από την κουβέρτα, ο κόμπος λύνεται και μια θάλασσα από ψάρια αδειάζει. Όλο το σκάφος μοιάζει να σπαρταράει. Η διαλογή αρχίζει, η ταξινόμηση είναι άμεση, όλα γίνονται με μαθηματική ακρίβεια. Οι εργάτες συζητούν, λένε ιστορίες, συνεχίζουν, ίσως, μια κουβέντα που είχαν πριν από τρεις ώρες, την οποία μπορεί να συνεχίσουν ξανά… Τα καφάσια πλένονται, η κουβέρτα επίσης, τα ψάρια μπήκαν στα φελιζόλ, σκεπάστηκαν με τριμμένο πάγο και κατέβηκαν στο ψυγείο. Σε λίγες ώρες θα έχουν μοιραστεί στο εμπόριο. 

Στις ενδιάμεσες ώρες, οι ναυτικοί μού μιλούν για τις οικογένειές τους, για κάποιες αναποδιές, αλλά και για στιγμές δυνατές, όμορφες, σαν να έχουν την ανάγκη να τις μοιραστούν. Ο «ξένος» μέσα στο σκάφος είναι σίγουρα αυτός που σπάει τη μονοτονία, έστω για λίγο.

Στον χρόνο που πέρασα στη μηχανότρατα, σε αυτές τις περίπου 30 ώρες, έζησα οκτώ ψαριές, κοιμήθηκα τρεις φορές από δύο ώρες, απόλαυσα καταπληκτική κακαβιά μαγειρεμένη από τον καπετάνιο Παναγιώτη, έφαγα δύο φορές ολόφρεσκα τηγανητά ψάρια, κάηκα στον σβέρκο από τον ήλιο, κουνήθηκα αρκετά (τόσο ώστε να μην μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να είναι η ίδια εμπειρία με 5 μποφόρ, για παράδειγμα) και βίωσα την πλήρη απομυθοποίηση της δουλειάς του ψαρά στο Αιγαίο. Πάντως, από δω και πέρα το ψάρι είναι για μένα λίγο πιο νόστιμο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών για κλοπές άνω των 130.000 ευρώ

Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν – Εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις κλοπών από βίλες και τουριστικά καταλύματα

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι