Καλοκαιράκι… Και ο Γιάννης Βάσιλας – μάγειρας και ιδιοκτήτης της ταβέρνας Η Αξιώτισσα στη Νάξο – μέσω του Γαστρονόμου μας κάνει τη πρόταση της ημέρας “αγγινάρες με ξινόχοντρο” και καλή μας όρεξη
Οπως είναι γνωστό μέσα από τις σελίδες του γνωστού περιοδικού “Γαστρονόμος” γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους…. Και σήμερα το τραπέζι μας κάνει ο αγαπημένος Γιάννης Βάσιλας από την “Αξιώτισσα” ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Νάξου. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα ανοίγει τις πόρτες του μετά το πέρας της καραντίνας και περιμένει τους πιστούς φίλους της κουζίνας του… Στηρίζεται και ποντάρει στα τοπικά προϊόντα και η ποιότητα είναι αυτό που χαρακτηρίζει την “Αξιώτισσα” με αναλλοίωτη την φιλοσοφία του εστιατορίου εδώ και χρόνια….
Και σήμερα, ο Γιάννης Βάσιλιας μας μαγειρεύει αγκινάρες με ξινόχοντρο. Να πω την αλήθεια, το ξινόχοντρο δεν ξέρω τι είναι αλλά για το λένε αυτό κάτι θα ξέρουν οι ειδικοί έτσι δεν είναι; απολαύστε το… Α και δοκιμάστε το στο σπίτι. Επιτρέπεται…
Υλικά
-
16 αγκινάρες
- 2 πράσα ή 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- χυμός από 2 λεμόνια
- 200 γρ. ξινόχοντρο ή πλιγούρι
- 1 μάτσο μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και επιπλέον για το τελείωμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σ’ ένα μπολ με νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λεμόνι και αλάτι για να μη μαυρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα καρότα μαζί με τα πράσα για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μάραθο και τον ξινόχοντρο. Προσθέτουμε δυο φλιτζάνια νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο νερό, κατά προτίμηση ζεστό. Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ξινόχοντρο και τον μάραθο ψιλοκομμένο.
Σιγοβράζουμε για 10 ακόμα λεπτά μέχρι να γίνει ο τραχανάς. Σε αυτή την τελευταία φάση ανακατεύουμε συχνά το φαγητό και προσέχουμε να μην κολλήσει. Αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή χυμό λεμονιού. Στο τέλος γαρνίρουμε το φαγητό με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι στα πιάτα μας.
Στο ποτήρι μας: Ξηρά αφρώδη κρασιά, κυκλαδίτικα Ασύρτικα και Μονεμβασιές, Sauvignon.
* Να σημειώσουμε ότι η κεντρική φωτογραφία είναι από την σελίδα του εστιατορίου “Η Αξιώτισσα” στα social media