Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Πιάτο ημέρας: Ο Γιάννης Βάσιλας προτείνει αγκινάρες με ξινόχοντρο

Νάξος – Πιάτο ημέρας: Ο Γιάννης Βάσιλας προτείνει αγκινάρες με ξινόχοντρο

|

Καλοκαιράκι… Και ο Γιάννης Βάσιλας – μάγειρας και ιδιοκτήτης της ταβέρνας Η Αξιώτισσα στη Νάξο – μέσω του Γαστρονόμου μας κάνει τη πρόταση της ημέρας “αγγινάρες με ξινόχοντρο” και καλή μας όρεξη 

Οπως είναι γνωστό μέσα από τις σελίδες του γνωστού περιοδικού “Γαστρονόμος” γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους…. Και σήμερα το τραπέζι μας κάνει ο αγαπημένος Γιάννης Βάσιλας από την “Αξιώτισσα” ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Νάξου. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα ανοίγει τις πόρτες του μετά το πέρας της καραντίνας και περιμένει τους πιστούς φίλους της κουζίνας του… Στηρίζεται και ποντάρει στα τοπικά προϊόντα και η ποιότητα είναι αυτό που χαρακτηρίζει την “Αξιώτισσα” με αναλλοίωτη την φιλοσοφία του εστιατορίου εδώ και χρόνια…. 

Και σήμερα, ο Γιάννης Βάσιλιας μας  μαγειρεύει αγκινάρες με ξινόχοντρο. Να πω την αλήθεια, το ξινόχοντρο δεν ξέρω τι είναι αλλά για το λένε αυτό κάτι θα ξέρουν οι ειδικοί έτσι δεν είναι; απολαύστε το… Α και δοκιμάστε το στο σπίτι. Επιτρέπεται… 

Υλικά

  • 16 αγκινάρες

  • 2 πράσα ή 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 200 γρ. ξινόχοντρο ή πλιγούρι
  • 1 μάτσο μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και επιπλέον για το τελείωμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σ’ ένα μπολ με νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λεμόνι και αλάτι για να μη μαυρίσουν.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα καρότα μαζί με τα πράσα για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μάραθο και τον ξινόχοντρο. Προσθέτουμε δυο φλιτζάνια νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο νερό, κατά προτίμηση ζεστό. Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ξινόχοντρο και τον μάραθο ψιλοκομμένο.

Σιγοβράζουμε για 10 ακόμα λεπτά μέχρι να γίνει ο τραχανάς. Σε αυτή την τελευταία φάση ανακατεύουμε συχνά το φαγητό και προσέχουμε να μην κολλήσει. Αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή χυμό λεμονιού. Στο τέλος γαρνίρουμε το φαγητό με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι στα πιάτα μας.

Στο ποτήρι μας: Ξηρά αφρώδη κρασιά, κυκλαδίτικα Ασύρτικα και Μονεμβασιές, Sauvignon.

* Να σημειώσουμε ότι η κεντρική φωτογραφία είναι από την σελίδα του εστιατορίου “Η Αξιώτισσα” στα social media 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Φίλιππος Φόρτωμας: “Η Δικαιοσύνη στις Κυκλάδες είναι προτεραιότητα”

Ο Βουλευτής Κυκλάδων συμμετείχε στη διήμερη περιοδεία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα σε Σύρο και Πάρο, με έμφαση στην αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών στα νησιά

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF): Ο σύγχρονος δρόμος προς τη γονεϊκότητα, βήμα προς βήμα

Μία από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, που προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες ζευγάρια στην Ελλάδα και διεθνώς

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.