Στη Νάξο – για δεύτερη φορά σε έντεκα μήνες – οι δράσεις “Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners”, στις 4 Μαΐου 2019, ώρα 17.00, στην πλατεία Απειράνθου, στo πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019» (video).
Οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean Gardeners», επιστρέφουν και πάλι στη Νάξο… Θα φθάσουν στις 4 Μαΐου και δη στην Απείρανθο (17:00) με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου, στο πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019». Το μήνυμα της δράσης «η νησιώτικη κουζίνα στο νησιώτικο σπίτι» με τη χρήση των τοπικών προϊόντων θα είναι το θέμα της δημιουργικής συνάντησης με το κοινό της Νάξου στην πλατεία Απειράνθου.
Οι μαμάδες, οι γιαγιάδες, τα παιδιά, θα συναντήσουν τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων για να μαγειρέψουν και να συζητήσουν για όλα αυτά που «οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα». Τα τοπικά προϊόντα, η παραδοσιακή κουζίνα και η σύγχρονη προσέγγισή της στο σπίτι, η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού με όλα τα μέλη της οικογένειας, η υγιεινή διατροφή, τα αρωματικά και τα βότανα, είναι θέματα που θα αναπτύξουμε.
Τα παιδιά θα ασχοληθούν στο δικό τους εργαστήρι, θα φτιάξουν κουλουράκια, θα πλάσουν το δικό τους ζυμάρι ενώ οι «Οι κηπουροί του Αιγαίου» θα μιλήσουν με τα παιδιά για τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, τους παραδοσιακούς σπόρους, τα φυτέματα, τα αρωματικά, τα βότανα, την προσφορά τους στην διατροφή και την υγεία.
Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου. Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines
Τι έγινε πέρυσι; Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιουνίου στην παραλία Βίντζι στη Γρόττα με κεντρικό θέμα «Τα τοπικά προϊόντα και η παραδοσιακή κουζίνα στην καθημερινότητα της Νάξου». Αντιπροσωπευτική ήταν η συμμετοχή παραγωγών με επικεφαλής την δραστήρια Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Νάξου με αντίστοιχη προβολή προϊόντων και προσφορά κερασμάτων στους συμμετέχοντες. Οι σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και Στέλιος Κορρές μαγείρεψαν το κατσίκι κοκινιστό γιαχνί, χαρακτηριστικό φαγητό των γάμων, την πατάτα κυδωνάτη (τηγανιτή), παραδοσιακή συνταγή, ενώ παράλληλες ήταν η παρασκευή σεφουκλωτής , από το χωριό Κόρωνος από τη νεαρή Χριστίνα Χουζούρη, κρέας με προβάτσες (άγρια χόρτα) από την κα Μαρία Κατσούλη, εκπρόσωπο του Συλλόγου Σαγκρίου “οι Πνοές” και ρόστο (ψητό κατσαρόλας) από τη κα Μαριέττα Γαλάνη από το χωριό Απείρανθος.
Παρουσιάστηκαν οι κατ΄εξοχήν παρασκευές της Ναξιώτικης κουζίνας, κομμάτι της καθημερινότητας από τη γιαγιά στη μαμά με τη συμμετοχή του παιδιού, σε κάθε σπίτι. Μίλησε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κος Ιάκωβος Βαλέρης για τα προϊόντα και την παραγωγή του νησιού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων κος Στέλιος Μανιός για την παραγωγή μελιού στη Νάξο και ο κάθε παραγωγός ή βιοτέχνης για τα προϊόντα του. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης κ. Γιάννης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της γαστρονομίας με έμφαση στο ρόλο της μητέρας στην εξέλιξη και διάδοση της παραδοσιακής κουζίνας. Η κα Μαρία Βερυκόκου διαιτολόγος διατροφολόγος αναφέρθηκε στην Αιγαιακή διατροφή και στα οφέλη της για την ανάπτυξη των παιδιών. Η εκδήλωση άνοιξε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου «Ο ΖΕΥΣ».