Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Ν. Δημητροκάλλης: Μικρά μυστικά για την τέλεια μακαρονάδα

Νάξος – Ν. Δημητροκάλλης: Μικρά μυστικά για την τέλεια μακαρονάδα

|

Τα tips του Ναξιώτη σεφ Νίκου Δημητροκάλη για την τέλεια μακαρονάδα

Θέλετε να μάθετε μικρά και μεγάλα μυστικά για την ιδανική μακαρονάδα; Ε τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε αυτά που αναφέρει ο Ναξιώτης σεφ και ιδιοκτήτης του Dal Professore σε Μαρούσι και Νάξο, ο οποίος μέσα από την ιστοσελίδα Olivemagazine.gr  δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να φτιάξουμε πιάτα με ζυμαρικά με απόλυτη επιτυχία. Δεν έχει άλλωστε τυχαία το προσωνύμιο “ο βασιλιάς της Pasta” και για το οποίο είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο naxospress.gr «Το ζυμαρικό αν και είναι φαγητό του λαού απαιτεί σεβασμό, για μένα είναι η ναυαρχίδα του μενού μου”

Ας δούμε όμως τι λέει για την ιδανική μακαρόνάδα, και οφείλετε να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες βρασμού Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται ο ιδανικός χρόνος βρασμού των ζυμαρικών σας. Τον ακολουθείτε πιστά.

Νερό, αλάτι και ζυμαρικά στις σωστές αναλογίες
1:10:100 είναι οι ιδανικές αναλογίες. Που σημαίνει ότι σε κάθε λίτρο νερού προσθέτετε 10γρ. αλάτι και 100γρ. ζυμαρικών.

Δεν ρίχνετε ποτέ ελαιόλαδο στα ζυμαρικά που βράζουν
Το ελαιόλαδο στα ζυμαρικά την ώρα του βρασμού έχει σαν αποτέλεσμα την «αδιαβροχοποίησή» τους με αποτέλεσμα να μην απορροφούν τη σάλτσα.

Δεν σταματάτε το βρασμό των ζυμαρικών με κρύο νερό
Τα αφήνετε να βράσουν σωστά και αν για κάποιον λόγο πρέπει να προσθέσετε νερό, φροντίστε να έχει πρώτα βράσει σε βραστήρα.

Δεν ρίχνετε κρύο νερό όταν τα σουρώνετε
Από την κατσαρόλα τα ρίχνετε στη συνέχεια στο τηγάνι αν είναι δυνατό ακόμα και χωρίς να τα σουρώσετε, λίγα-λίγα. Με το κρύο νερό «παθαίνουν» θερμικό σοκ, απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο και λασπώνουν.

Δεν ολοκληρώνετε το μαγείρεμα των ζυμαρικών στην κατσαρόλα που βράζουν
Τα βράζετε πάντα στο 90% του χρόνου που αναφέρουν οι οδηγίες και συνεχίζετε το μαγείρεμα στο τηγάνι. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνουν το άμυλο και «δένει» σωστά η σάλτσα τους.

Προσθέτετε το τυρί εκτός φωτιάς
Το τυρί προστίθεται πάντα αφού κατεβάσετε τα ζυμαρικά σας από τη φωτιά για να λιώσει σωστά.

Κατεβάζετε από τη φωτιά τα ζυμαρικά πριν τα σερβίρετε
Τα ζυμαρικά «δένουν», δηλαδή απορροφούν πλήρως τη σάλτσα όταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά. Τη στιγμή που αρχίζουν να κρυώνουν η σάλτσα αγκαλιάζει το ζυμαρικό. Παίρνουν τη γεύση στη φωτιά, «δένουν» όμως εκτός φωτιάς.

Κρατάτε πάντα ένα ποτήρι νερό από τα ζυμαρικά
Για να το προσθέσετε στη σάλτσα. Βοηθά στο καλύτερο δέσιμό της μέσω του αμύλου.

Όταν σερβίρετε ραντίζετε με λίγο ωμό ελαιόλαδο
Είναι η ντελικάτη πινελιά φρεσκάδας στο πιάτο σας.

Αν θέλετε ακόμα καλύτερο «δέσιμο»
Την ώρα που βράζουν τα ζυμαρικά, για να απελευθερώσουν λίγο περισσότερο άμυλο προσθέτετε ελάχιστο κρύο νερό. Αυτό το tip βρίσκει εφαρμογή σε συνταγές όπως η pasta al olio που μαγειρεύονται στη λογική του ριζότο. Εδώ το ζυμαρικό βράζει στο 40% και στη συνέχεια μαγειρεύεται στο τηγάνι με σταδιακή προσθήκη νερού και να απελευθερωθεί άμυλο και να δέσει σωστά.

Δεν καίτε τα ζυμαρικά με βούτυρο (ή οποιαδήποτε λιπαρή ουσία)
Ένα από τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται στα νοικοκυριά είναι μετά το μαγείρεμα και το σούρωμα των ζυμαρικών, το κάψιμό τους σε κατσαρόλα που έχει λιώσει βούτυρο ή ζεσταθεί ελαιόλαδο. Αν θέλετε να φτιάξετε μια μακαρονάδα μόνο με βούτυρο, αφού βράσετε τα μακαρόνια, τα ρίχνετε στο τηγάνι με λίγο νερό από την κατσαρόλα που έβρασαν μαζί με λίγο παγωμένο βούτυρο σε κύβους. Μόλις το βούτυρο λιώσει, δεν το αφήνετε να κάψει αλλά κατεβάζετε τα ζυμαρικά από τη φωτιά. Όσο είναι κρεμώδες, πασπαλίζετε με λίγη παρμεζάνα, κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί της επιλογής σας. Έτσι φτιάχνεται και η γνωστή ιταλική pasta Alfredo.

Τα κατάλληλα ζυμαρικά με τις ανάλογες σάλτσες
Σε στιβαρά πιάτα με έντονες σάλτσες όπως ένα ραγού ή με κυνήγι, επιλέγετε χοντρά ζυμαρικά όπως παπαρδέλες, paccheri ή bucatini. Σε πιο ντελικάτες σάλτσες όπως για παράδειγμα με τρούφες, γαρίδες ή σολομό ταιριάζουν τα λεπτά και τα κοντά ζυμαρικά όπως σπαγγέτι ή πέννες.

Extra tips για άψογες σάλτσες

* Όταν φτιάχνετε σάλτσες με φρέσκια ντομάτα να αφαιρείτε πάντα τα σπόρια γιατί πικρίζουν.

* Χρησιμοποιείτε ιδανικά φρέσκα μυρωδικά και όχι αποξηραμένα γιατί έχουν τη σωστή ένταση.

* Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά. Τα φρεσκοτριμμένα έχουν πιο έντονα αρώματα και τελειοποιούν το αποτέλεσμα.

* Δεν σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά. Σε χαμηλή φωτιά απελευθερώνουν σταδιακά τα αρώματά τους ενώ σε δυνατή μπορεί να καούν και να πικρίσουν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καπετάν Μήτσος Σκοπελίτης: Ο θρύλος των Μικρών Κυκλάδων που ένωνε θάλασσες και καρδιές

Μια ζωή με τα χέρια στο τιμόνι και την ψυχή του δοσμένη στα νησιά – Ο άνθρωπος που δεν φοβήθηκε ποτέ τη φουρτούνα και έγινε σύμβολο αγάπης και προσφοράς για τους νησιώτες

Το ζητήσατε… το επαναλαμβάνουν – Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» (video)

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή του Ιουλίου, το εργαστήριο καλαθοπλεκτικής διοργανώνεται ξανά στις 9 & 10 Αυγούστου 2025, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά μια παραδοσιακή τέχνη της Σαντορίνης

«Δεν μεγαλώσαμε παίζοντας»: Μνήμες από τις στοές της Σερίφου

Παιδιά που μπήκαν στις «στοές του θανάτου» για να ζήσουν. Μεταλλωρύχοι που διεκδίκησαν αξιοπρέπεια με αίμα. Μαρτυρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη και ο Νίκος Μπελαβίλας ζωντανεύουν την ιστορία της Σερίφου

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία…» – Η Νάξος γίνεται μια χορευτική αλυσίδα!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί κατοίκους και επισκέπτες να ενώσουν τα βήματά τους στον παραδοσιακό Συρτό, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα διεκδικήσω τρίτη θητεία – Δεν κάνω πίσω στην αυτοδυναμία»

Ο Πρωθυπουργός μιλά εφ’ όλης της ύλης στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» για την πολιτική, την οικονομία, τα σκάνδαλα, αλλά και την προσωπική του ζωή.

Symi On The Rocks: Το σπιτάκι του ψαρά που έγινε viral φαντασίωση του ελληνικού καλοκαιριού

Ένα λευκό σπίτι πάνω στα βράχια στη Σύμη έγινε παγκόσμια φαντασίωση – από τους influencers του Instagram μέχρι τους ρομαντικούς ταξιδιώτες που αναζητούν γαλήνη.

Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να σώσει μια ζωή – Δες πώς (video)

Μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκπαιδεύουν το κοινό στη σωστή εφαρμογή της λαβής Χάιμλιχ – Μαθήματα και οδηγίες διαθέσιμα στο www.samarites.gr

Attica Group: Εκπτώσεις για τους νέους φοιτητές – Ταξίδια με έκπτωση έως 50% για την πρώτη μετακίνηση

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025, ο Όμιλος Attica στηρίζει τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών με σημαντικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Ισχύει και για τους συνοδούς τους.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)