Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Ν. Δημητροκάλλης: Μικρά μυστικά για την τέλεια μακαρονάδα

Νάξος – Ν. Δημητροκάλλης: Μικρά μυστικά για την τέλεια μακαρονάδα

|

Τα tips του Ναξιώτη σεφ Νίκου Δημητροκάλη για την τέλεια μακαρονάδα

Θέλετε να μάθετε μικρά και μεγάλα μυστικά για την ιδανική μακαρονάδα; Ε τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε αυτά που αναφέρει ο Ναξιώτης σεφ και ιδιοκτήτης του Dal Professore σε Μαρούσι και Νάξο, ο οποίος μέσα από την ιστοσελίδα Olivemagazine.gr  δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να φτιάξουμε πιάτα με ζυμαρικά με απόλυτη επιτυχία. Δεν έχει άλλωστε τυχαία το προσωνύμιο “ο βασιλιάς της Pasta” και για το οποίο είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο naxospress.gr «Το ζυμαρικό αν και είναι φαγητό του λαού απαιτεί σεβασμό, για μένα είναι η ναυαρχίδα του μενού μου”

Ας δούμε όμως τι λέει για την ιδανική μακαρόνάδα, και οφείλετε να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες βρασμού Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται ο ιδανικός χρόνος βρασμού των ζυμαρικών σας. Τον ακολουθείτε πιστά.

Νερό, αλάτι και ζυμαρικά στις σωστές αναλογίες
1:10:100 είναι οι ιδανικές αναλογίες. Που σημαίνει ότι σε κάθε λίτρο νερού προσθέτετε 10γρ. αλάτι και 100γρ. ζυμαρικών.

Δεν ρίχνετε ποτέ ελαιόλαδο στα ζυμαρικά που βράζουν
Το ελαιόλαδο στα ζυμαρικά την ώρα του βρασμού έχει σαν αποτέλεσμα την «αδιαβροχοποίησή» τους με αποτέλεσμα να μην απορροφούν τη σάλτσα.

Δεν σταματάτε το βρασμό των ζυμαρικών με κρύο νερό
Τα αφήνετε να βράσουν σωστά και αν για κάποιον λόγο πρέπει να προσθέσετε νερό, φροντίστε να έχει πρώτα βράσει σε βραστήρα.

Δεν ρίχνετε κρύο νερό όταν τα σουρώνετε
Από την κατσαρόλα τα ρίχνετε στη συνέχεια στο τηγάνι αν είναι δυνατό ακόμα και χωρίς να τα σουρώσετε, λίγα-λίγα. Με το κρύο νερό «παθαίνουν» θερμικό σοκ, απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο και λασπώνουν.

Δεν ολοκληρώνετε το μαγείρεμα των ζυμαρικών στην κατσαρόλα που βράζουν
Τα βράζετε πάντα στο 90% του χρόνου που αναφέρουν οι οδηγίες και συνεχίζετε το μαγείρεμα στο τηγάνι. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνουν το άμυλο και «δένει» σωστά η σάλτσα τους.

Προσθέτετε το τυρί εκτός φωτιάς
Το τυρί προστίθεται πάντα αφού κατεβάσετε τα ζυμαρικά σας από τη φωτιά για να λιώσει σωστά.

Κατεβάζετε από τη φωτιά τα ζυμαρικά πριν τα σερβίρετε
Τα ζυμαρικά «δένουν», δηλαδή απορροφούν πλήρως τη σάλτσα όταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά. Τη στιγμή που αρχίζουν να κρυώνουν η σάλτσα αγκαλιάζει το ζυμαρικό. Παίρνουν τη γεύση στη φωτιά, «δένουν» όμως εκτός φωτιάς.

Κρατάτε πάντα ένα ποτήρι νερό από τα ζυμαρικά
Για να το προσθέσετε στη σάλτσα. Βοηθά στο καλύτερο δέσιμό της μέσω του αμύλου.

Όταν σερβίρετε ραντίζετε με λίγο ωμό ελαιόλαδο
Είναι η ντελικάτη πινελιά φρεσκάδας στο πιάτο σας.

Αν θέλετε ακόμα καλύτερο «δέσιμο»
Την ώρα που βράζουν τα ζυμαρικά, για να απελευθερώσουν λίγο περισσότερο άμυλο προσθέτετε ελάχιστο κρύο νερό. Αυτό το tip βρίσκει εφαρμογή σε συνταγές όπως η pasta al olio που μαγειρεύονται στη λογική του ριζότο. Εδώ το ζυμαρικό βράζει στο 40% και στη συνέχεια μαγειρεύεται στο τηγάνι με σταδιακή προσθήκη νερού και να απελευθερωθεί άμυλο και να δέσει σωστά.

Δεν καίτε τα ζυμαρικά με βούτυρο (ή οποιαδήποτε λιπαρή ουσία)
Ένα από τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται στα νοικοκυριά είναι μετά το μαγείρεμα και το σούρωμα των ζυμαρικών, το κάψιμό τους σε κατσαρόλα που έχει λιώσει βούτυρο ή ζεσταθεί ελαιόλαδο. Αν θέλετε να φτιάξετε μια μακαρονάδα μόνο με βούτυρο, αφού βράσετε τα μακαρόνια, τα ρίχνετε στο τηγάνι με λίγο νερό από την κατσαρόλα που έβρασαν μαζί με λίγο παγωμένο βούτυρο σε κύβους. Μόλις το βούτυρο λιώσει, δεν το αφήνετε να κάψει αλλά κατεβάζετε τα ζυμαρικά από τη φωτιά. Όσο είναι κρεμώδες, πασπαλίζετε με λίγη παρμεζάνα, κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί της επιλογής σας. Έτσι φτιάχνεται και η γνωστή ιταλική pasta Alfredo.

Τα κατάλληλα ζυμαρικά με τις ανάλογες σάλτσες
Σε στιβαρά πιάτα με έντονες σάλτσες όπως ένα ραγού ή με κυνήγι, επιλέγετε χοντρά ζυμαρικά όπως παπαρδέλες, paccheri ή bucatini. Σε πιο ντελικάτες σάλτσες όπως για παράδειγμα με τρούφες, γαρίδες ή σολομό ταιριάζουν τα λεπτά και τα κοντά ζυμαρικά όπως σπαγγέτι ή πέννες.

Extra tips για άψογες σάλτσες

* Όταν φτιάχνετε σάλτσες με φρέσκια ντομάτα να αφαιρείτε πάντα τα σπόρια γιατί πικρίζουν.

* Χρησιμοποιείτε ιδανικά φρέσκα μυρωδικά και όχι αποξηραμένα γιατί έχουν τη σωστή ένταση.

* Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά. Τα φρεσκοτριμμένα έχουν πιο έντονα αρώματα και τελειοποιούν το αποτέλεσμα.

* Δεν σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά. Σε χαμηλή φωτιά απελευθερώνουν σταδιακά τα αρώματά τους ενώ σε δυνατή μπορεί να καούν και να πικρίσουν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Βλασσερός: «Η Κόρωνος δεν μπορεί να είναι μόνο καλοκαιρινό χωριό»

Στη γενική συνέλευση της Κορώνου, ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μέτρα στήριξης, καλύτερη συγκοινωνία και σταθερή υγειονομική κάλυψη.

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Γιάννης Ζουγανέλης, Λευτέρης Ελευθερίου, Ελένη Καρακάση και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος παρουσιάζουν τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 26 Αυγούστου.

Σαντορίνη – Γ. Βρούτσης: Ανακατασκευή τεσσάρων γηπέδων, έρχεται νέο στάδιο το 2026 (video)

Με προϋπολογισμό 326.000 ευρώ ξεκινά η αναβάθμιση των γηπέδων σε Εμπορείο, Ακρωτήρι, Βόθωνα και Θηρασιά, ενώ προχωρά το σχέδιο για σύγχρονο στάδιο στη Σαντορίνη.

Θεατρική Παράσταση στο Φιλώτι: «Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα» (αφίσα)

Μια κωμωδία μυστηρίου του David Tristram ζωντανεύει στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου, με τους Μάριο Αθανασίου, Βαλέρια Κουρούπη και Σπύρο Πούλη.

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ: Νέα ασθενοφόρα και ελικόπτερα – Παραμένει το πρόβλημα του προσωπικού

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ενίσχυση στόλου και καλύτερο συντονισμό, όμως η έλλειψη διασωστών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Αεροδρόμια: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε Αθήνα, Κρήτη, Καλαμάτα και 22 περιφερειακά

Από το φιλόδοξο σχέδιο των 1,28 δισ. ευρώ στο «Ελ. Βενιζέλος» έως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τις παραχωρήσεις στην Καλαμάτα και σε 22 περιφερειακά, η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά για να στηρίξει την άνοδο του τουρισμού.

Νάξος – AlteR riTmo: Γιορτάζει 10 χρόνια χορού και δημιουργίας με νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης (αφίσα)

Με αφορμή τα 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το Κέντρο Χοροκινητικής Έκφρασης AlteR riTmo ανανεώνει τα μαθήματά του, εγκαινιάζει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσφέρει 50% έκπτωση στα ετήσια δίδακτρα για νέες εγγραφές.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.