Δευτέρα, 5 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Μικρές Κυκλάδες: Οι γεύσεις τους μέσω Νέζου έφτασαν έως το...

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: Οι γεύσεις τους μέσω Νέζου έφτασαν έως το Βόλο

|

Σε κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Βόλου έγινε τη Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου η παρουσίαση του βιβλίου: “Μαγειρεύοντας στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες” του Χρήστου Νέζου – Η special εμφάνιση του Δημήτρη Καπούνη και η υπόσχεση του Νέζου προς τον Μιχάλη

“Στον πηγαιμό για τη Νάξο…Ελάτε μαζί μου για ένα ονειρεμένο ταξίδι σε  μεθυστικά αρώματα, εκρηκτικά χρώματα, μαγικές μυρωδιές, και παραδοσιακές πανάρχαιες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Ελάτε σε έναν καταγάλανο παραδεισένιο τόπο, ευλογημένο με  κάλλος και αρχαία σοφία. Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει! Ένα ταξίδι στον χώρο, στον χρόνο και στις χαρές του ουρανίσκου! Καλοτάξιδες θάλασσες και ούριοι άνεμοι λοιπόν!”  Αυτή είναι η αναφορά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες”. Βιβλίο που έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος και φίλος της Νάξου, Χρήστος Νέζος και το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Ωκεανός” γεμάτο συνταγές με άρωμα και γεύση Νάξου… Και σε 320 σελίδες.

Και το οποίο έφτασε έως το Βόλο, την πατρίδα του τσίπουρου και των γευστικών μεζέδων που έχουν αναγάγει σε επιστήμη το υπέροχο φαγητό…   Και μάλιστα η εκδήλωση που έγινε εκεί και σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου είχε τεράστια απήχηση… Εκπληξη αποτελεί η εμφάνιση του Δημήτρη Καπούνη, του προέδρου και Διευθύνοντα συμβούλου της ΕΑΣ Νάξου που αναφέρθηκε σε σύντομη ομιλία στην κίνηση του Χρήστου Νέζου σχετικά με το βιβλίο. Τόνισε ότι για δύο χρόνια ο γνωστός δημοσιογράφος ανέβαλε την έκδοση  του βιβλίου αλλά στο τέλος όλα πήγαν καλά, αναφέρθηκε στο ταξίδι στην Ηρακλειά και εξέφρασε το παράπονό του «Χρήστο, ο Μιχάλης (σ.σ. Κορρές) είναι αυτός που ήταν σκιά σου σε όλο αυτό το ταξίδι κι εσύ δεν έχεις γράψει ούτε μία λέξη και ο Μιχάλης συνέχεια μου παραπονιέται…» Και ο Χρήστος Νέζος με ψυχραιμία απάντησε «το έκανε επίτηδες… Θα γίνει ιδιαίτερη  αναφορά για τον Μιχάλη στην αγγλική έκδοση του βιβλίου, καθότι ο Μιχάλης με την συνεισφορά του στο βιβλίο με βοήθησε πάρα πολύ και αξίζει το καλύτερο δυνατό¨. Εμείς να αναφέρουμε ότι το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η Ναξιώτισσα τραγουδίστρια Στέλλα Κονιτοπούλου που αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για το εν λόγω βιβλίο…

Ο ίδιος ο Νέζος πάντως αναφερόμενος στη προσπάθεια αυτή επανέλαβε για μία ακόμη φορά «όταν είπα την ιδέα μου στον Δημήτρη Καπούνη, τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου ενθουσιάστηκε και με στήριξε από τη πρώτη στιγμη. Δεν είμαι σεφ, απλά μαγειρεύω στο σπίτι, όπως όλοι σχεδόν όταν έχουμε χρόνο. Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε αρκετές συνταγές που έχουν βάση τα τοπικά προϊοντα της Νάξου  και των Μικρών Κυκλάδων, η ποιότητα των οποίων είναι ξεχωριστή. οι αγαπημένες μου συνταγές; Πολλές. Αν και ξεχωρίζω δύο: τους κουραμπιέδες που όπως ξέρω από την οικογένειά μου δεν είναι μόνο μίας συγκεκριμένης περιόδου αλλά σε όλες σχεδόν τις γιορτές του έτους και το κριθαράκι με μοσχαρίσιο κρέας. Συνταγή  που έρχεται από τα Κουφονήσια και έχει πολλά λαχανικά. Από εκεί και πέρα, έχουμε συνταγές που μου έδωσαν γνωστοί φίλοι, όπως η Ντίνα Νικολάου που λατρεύει τη Νάξο ή ο Μάριος Γλύκας αλλά και τόσοι άλλοι… Και βέβαια όταν μιλάμε για προϊοντα της Νάξου δεν μπορούμε παρά να μην αναφερθούμε στο Ζαμπόνι της Απειράνθου, ανώτερο και από το προσούτο, τις προβάτσες που δεν ήξερα τι είναι ή τα σεφουκλωτά… Τα γνωστά σεσκουλα…”

Οσο για την εκδήλωση; Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα onlarissa.gr “ Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019,  ώρα 19.30, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Domotel Xenia Volos (Πλαστήρα 1, Βόλος), έγινε η παρουσίαση του βιβλίου ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ του δημοσιογράφου Χρήστου Νέζου. Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος προλόγισε το βιβλίο και συντόνισε την εκδήλωση. Για τον Χρήστο Νέζο και το βιβλίο του μίλησαν η πλαστική χειρουργός Αθηνά Μπέη, η τραγουδίστρια Στέλλα Κονιτοπούλου και η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ Δημήτρης Καπούνης, ο οποίος ήρθε ειδικά από τη Νάξο για να κάνει έκπληξη στον Χρήστο Νέζο! Μίλησε δε με μεγάλο ενθουσιασμό για την έκδοση, αλλά και για τη φιλία του με τον Χρήστο. Ο Χρήστος Νέζος ετοίμασε με μεγάλο μεράκι και ενθουσιασμό το βιβλίο του με συνταγές από τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Σε αυτό θα βρει κανείς τις πιο νόστιμες συνταγές από τη Νάξο, τη Δονούσα και τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια και την Ηρακλειά.

“Να λοιπόν ένα βιβλίο γεμάτο φως ελληνικό, γεύσεις και συνταγές που ξεπερνούν την καθημερινότητα και την επαναφέρουν στην πραγματικότητά που της αναλογεί: στο δικό μας χώρο. Κι ακόμη πρόκειται για φαγητά που γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για αυτά, για υλικά που υπάρχουν στον μανάβη της γειτονιάς μας, για φαγητά που η γεύση έχει μνήμη και διασώζει ευτυχώς και επιτυχώς την ανάμνησή τους”. Απόσπασμα από τον πρόλογο της Ροσσάνας Πώποτα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Elxis Spa & Elxis Medical».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Isea: Καταγγελία για παράνομη αλίευση προστατευόμενου καρχαρία Mako στην Κέα

Ο Ρυγχοκαρχαρίας Isurus oxyrinchus είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος – Το περιστατικό καταγγέλθηκε στις λιμενικές αρχές για άμεση διερεύνηση

Η Σαντορίνη πάει… Μέγαρο: Φιλαρμονική και χορωδία του Δήμου Θήρας στο 19ο Διεθνές φεστιβάλ μουσικών συνόλων

Μια σπουδαία μουσική αποστολή ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στην καρδιά της Αθήνας, μεταφέροντας ήχο, πολιτισμό και συγκίνηση

Κίνηση Προστασία Νησίδων: “Αντίσταση” από τις τοπικές (Νάξου) κοινωνίες στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση στο Χαλκί της Νάξου για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων – Συνεχίζεται η δράση της “Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων”

“Smart Islands”: 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Καστελόριζο (20 – 21 Σεπτεμβρίου)

Το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Smart Islands» στο Καστελόριζο 20 – 21 Σεπτεμβρίου

Avaton 1739: Η γαστρονομική εμπειρία στην καρδιά του Κάστρου της Νάξου

Ένα all-day café & wine bar που συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση και τη σύγχρονη κυκλαδίτικη γαστρονομία, με φόντο την πανοραμική θέα της Χώρας.

Νάξος – Φιλώτι (Oxford School): Όταν η γνώση συναντά τον σεβασμό και την ευαισθησία

Ένα απόγευμα με περιεχόμενο και ουσία από το Oxford School – Κέντρο Ξένων Γλωσσών της Μαράκη Κατερίνας, με θέμα τη σημασία των ορίων και την επιβράβευση της εκπαιδευτικής προσπάθειας

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Κίμωλος: Στα “κρυφά διαμάντια” της Ελλάδας για το 2025 σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου

Οι Βρετανοί αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες και η Κίμωλος γίνεται ξανά επίκεντρο, με το Χωριό να ξεχωρίζει για την απλότητα, την ηρεμία και την πολιτιστική του ταυτότητα

Πάρος: Νέα προσωρινή στέγη για το ΚΕΠ

Προσωρινή μεταφορά λειτουργίας του ΚΕΠ Παροικίας λόγω ανακαίνισής του

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Δευτέρα και μακαρόνια στο τραπέζι μας... Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου