Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Μέλανες: Μία ξεχωριστή εμπειρία όταν περάσεις τη πόρτα του κτήματος...

Νάξος – Μέλανες: Μία ξεχωριστή εμπειρία όταν περάσεις τη πόρτα του κτήματος Κάμπονες (photo)

|

Από το χωράφι στο τηγάνι: Πριβέ γεύμα στο Κτήμα Κάμπονες στη Νάξο

Αν με ρωτούσε κάποιος ποιο είναι το αγαπημένο μου νησί θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη τη Νάξο. Είναι τα τόσα καλοκαίρια που πήγαινα και μου έμειναν αξέχαστα; Είναι οι μαγικές της παραλίες με τη χοντρή άμμο και τα απίθανα κολπάκια στο Αλυκό, που όμοιά τους δεν συναντάς πουθενά αλλού στο Αιγαίο;

Της Νάντια Λάργκοβα (olivemagazine.gr

Είναι αυτή η ξερολιθιά με τις γιγάντιες πέτρες, που μοιάζουν λες και δεν τοποθετήθηκαν έτσι τυχαία; Οι Κούροι και τα αρχαία της που σε ταξιδεύουν στο χρόνο ή τα εναέρια βαγονάκια στην ορεινή Νάξο, που φτάνουν μέχρι τη Μουτσούνα και σου θυμίζουν πως κάποτε -ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- προμήθευαν όλο τον κόσμο με ένα σπάνιο πέτρωμα, το σμυρίγλι; (ιστορία που θα μπορούσε να έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί καλύτερα σήμερα, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα).

kabones-oloi1.jpgΜήπως είναι το φαγητό και τα ντόπια προϊόντα; Το πιο ευλογημένο και αυτοδύναμο ελληνικό νησί παράγει σχεδόν τα πάντα και είναι όλα τόσο νόστιμα από μόνα τους, που δεν χρειάζονται καμία φιοριτούρα για να σε κερδίσουν. Τρως πατάτα τηγανητή Νάξου, αυγά ελευθέρας βοσκής από την κότα και μια χωριάτικη με ξινομυζήθρα και κλαις, που λέει κι ο φίλος μου ο Διονύσης. Τρως γεμιστά ψημένα στον ξυλόφουρνο και κολοκυθοκεφτέδες από τα χέρια της κυρίας Ιουλίας και αναστενάζεις.

Λες και δεν έφτιαχνε η δική σου μάνα γεμιστά. «Μα τι βάζετε και είναι τόσο νόστιμα;», τη ρώτησα πριν λίγες μέρες στο κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη «Κάμπονες», κάπου στη μέση του πουθενά στο δρόμο για τις Μέλανες. Και αφού μου αράδιασε όλα τα υλικά, που τα ήξερα ήδη, τότε κατάλαβα πως δεν είναι ο τρόπος και η συνταγή, αλλά η ποιότητα των υλικών που τα κάνουν ιδιαίτερα νόστιμα. Και φυσικά ο ξυλόφουρνος. Όπως και το λάδι, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο cyclάδι, που παράγει το νησί.

Εκεί, στη μέση του πουθενά, στο κτήμα Κάμπονες, βίωσα μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όταν επισκέφτηκα το αγαπημένο μου νησί για την παρουσίαση του βιβλίου «Greek Islands» του Χρύσανθου Πανά -ενός ακόμη λάτρη της Νάξου. Την επομένη της παρουσίασης οι λιγοστοί προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι, περιηγηθήκαμε στο κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη, το οποίο προσφέρεται για μαθήματα μαγειρικής και πριβέ γεύματα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

Σε μια χωριάτικη αυλή, στον κάμπο (βλ. Κάμπονες), δίπλα από ένα μικρό αγροτόσπιτο του 16ου αιώνα, γευτήκαμε το πιο νόστιμο, το πιο αυθεντικό και το πιο ελληνικό φαγητό, που ήταν φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη. Είναι το ίδιο αγροτόσπιτο που είχε επισκεφτεί και ο Άντονι Μπουρντέν, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της εκπομπής του «Parts Unknown». Η κυρία Ιουλία τον είχε μαγέψει με τις μαγειρικές της ικανότητες και την πηγαία απλότητά της. Όπως μάγεψε κι εμάς, αλλά και τον Χρύσανθο που της έδωσε στο πολυτελές βιβλίο του τη θέση που της αξίζει κι αυτή του το ανταπόδωσε χαρίζοντάς του μια από τις αγαπημένες της συνταγές.

kabones-maria.jpgΣτο φιλόξενο τραπέζι της πιο αξιοζήλευτης αυλής, τους κολοκυθοκεφτέδες διαδέχτηκαν οι ακόμη πιο νόστιμοι ντοματοκεφτέδες, που τηγανίζονταν μπροστά μας, στα ξύλα, από τα χέρια της κυρίας Ιουλίας. Ακολούθησαν τα γεμιστά της που άξιζαν ομολογουμένως βραβείο, κι έπειτα ήρθαν τα κρέατα από την αντικριστιέρα: κοντοσούβλι, κοτόπουλο και αρνί. Ο άντρας της, ο κ. Στάθης και ο γαμπρός της και έπαρχος του νησιού, Γιάννης Μαργαρίτης, είχαν φροντίσει να είναι ψημένα στην εντέλεια και να μας τα σερβίρουν με ταιριαστό ροζέ κρασί του κτήματος Γαία. Εν ολίγοις, κάναμε Πάσχα στο νησί, κι ας ήταν κατακαλόκαιρο στα μέσα του Ιούλη!

Ανάμεσα σε λουλούδια, πορσελάνινα σερβίτσια και χαμογελαστά από την ικανοποίηση και τη θαλπωρή πρόσωπα ακούγονταν πού και πού οι ξένοιαστες φωνούλες των παιδιών, που έπαιζαν στο κτήμα. Μόνο όταν προσγειώθηκαν στο τραπέζι οι πληθωρικοί αλλά ανάλαφροι λουκουμάδες -περιποιημένοι με εκλεκτό ναξιώτικο μέλι «Μελισσουργός», μπόλικη κανέλα και σουσάμι- μαζεύτηκαν και χύμηξαν στις πιατέλες! Βλέπετε, κι αυτοί οι λουκουμάδες ήταν φτιαγμένοι με εκλεκτά υλικά, αλλά και με πολλή αγάπη.

Τελικά, τώρα που το ξανασκέφτομαι, η Νάξος είναι όλα όσα είπα παραπάνω, αλλά κυρίως οι άνθρωποί της, που όσους συνάντησα και γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια που την επισκέπτομαι, έχουν την ίδια μεγαλοσύνη και χαρά να σε φιλέψουν, να σε φιλοξενήσουν και να σε κάνουν να αγαπήσεις το νησί τους.

Η εμπειρία στην πράξη
Το τουρ ξεκινά με ξενάγηση στον Κούρο που βρίσκεται στις Μέλανες, στο Φλεριό, ένα ημιτελές άγαλμα του 6ου π.Χ. αιώνα που έχει μήκος 6,5 μέτρα και βρίσκεται πολύ κοντά σε μια φάρμα από την οποία μπορεί ο επισκέπτης να αγοράσει κάποια εποχικά προϊόντα. Η συνέχεια της περιήγησης είναι στο κτήμα Κάμπονες και στο αγροτόσπιτο, που προανέφερα, στο οποίο όλο το μαγείρεμα γίνεται αποκλειστικά στη φωτιά, καθώς δεν έχει καν ρεύμα.

Η κυρία Ιουλία με την κόρη της Μαρία καθοδηγούν τους επισκέπτες να φτιάξουν οι ίδιοι μαζί τους 4 διαφορετικές παραδοσιακές ελληνικές συνταγές: κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, γεμιστά και λουκουμάδες με μέλι. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται δύο φορές την ημέρα, στις 09.30 το πρωί και στις 15.00 το μεσημέρι και διαρκούν 4 ώρες. Μπορούν να γίνουν τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ενώ περιλαμβάνουν και τη μεταφορά (Περισσότερα: https://naxianexperiences.com).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μουσική Βραδιά με τον Γιάννη Τεργιάκη και την Άννα Μαρία Ντεληγιώργη στο AMEN Nightclub στη Νάξο

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025, η καρδιά της μουσικής χτυπά στη Νάξο! Ο Γιάννης Τεργιάκης και η Άννα Μαρία Ντεληγιώργη ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια εκρηκτική εμφάνιση στο AMEN Nightclub, το απόλυτο hot spot του νησιού.

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Το Σεπτέμβριο ανοίγει τις εργασίες του το Ε΄ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Στον Αδάμαντα της Μήλου από την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2025 έως και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025 με τίτλο: ΚΥΚΛΑΔΕΣ : Αειφορία - Πολιτισμός

Μήλος: Η κίνηση της Δημοτικής Αρχή με βάση το περιβάλλον και τη προστασία του

Επείγον δημοτικό κάλεσμα για την περιβαλλοντική προστασία της Μήλου - Ποιος ο λόγος; τι θέλει να πετύχει;

Με την ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου

Στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος έθεσε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της εταιρίας και ενημέρωσε τον Υπουργό για τις δραστηριότητες του φυτώριου.

Ξενοδοχεία: Επενδύσεις ύψους 8 εκ. ευρώ σε μονάδες στην Σχοινούσα και Μήλο

Πέντε (5) νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο, Κω, Μήλο, Σχοινούσα, Χαλκίδα

Εγγραφή στο «Μητρώο 11» για την αποφυγή ανεπιθύμητων κλήσεων – Η διαδικασία

Ασπίδα για τις ενοχλητικές κλήσεις αυτού του είδους αποτελεί η ένταξη των συνδρομητών στο ειδικό «μητρώο 11» των εταιρειών κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας

Τουρισμός: 1.300 νέες απευθείας πτήσεις σε 8 μεγάλα Ελληνικά αεροδρόμια φέτος

Το μεγαλύτερο αριθμό νέων πτήσεων το 2025 συγκεντρώνει το αεροδρόμιο Ηρακλείου, με συνολικά 343 νέες πτήσεις και 10 νέες συνδέσεις

Ακτοπλόοι για αύξηση εισιτηρίων: Να ακολουθήσει η Κυβέρνηση το μοντέλο Ιταλών και Γερμανών

Ακτοπλοϊκές: Τα 5 μέτρα που προτείνουν για να μην γίνουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων

Σύρος: Η μπασκετική γιορτή Stoiximan AegeanBall Festival επιστρέφει στις 27-29 Ιουνίου 2025

Φέτος, η διοργάνωση ανεβάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα, με καλεσμένους-έκπληξη, πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις και νέες εμπειρίες

Π.Ν.Αι. – Ρόδος: Συνεδρίαση για την αποκατάσταση ζημιών από την θεομηνία Bora

Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την καθαίρεση της κατεστραμμένης γέφυρας στο Φαληράκι. Εντός των ημερών εγκαθίσταται ο ανάδοχος

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Ευαγγελία Γατσωτή: Πρεμιέρα σήμερα (17/01) για τη παράσταση “Γιάννης το βούδι”

Δύο παραστάσεις έργων με την υπογραφή της ανερχόμενης συγγραφέα από τη Νάξο Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα: «Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 20/1) και «Γιάννης το βούδι» (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 17/1)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη