Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Με οδηγό το Barozzi στο χάρτη της γαστρονομίας

Νάξος: Με οδηγό το Barozzi στο χάρτη της γαστρονομίας

|

βήματα της Νάξου στο χάρτη της σύγχρονης γαστρονομίας χάρη σε εστιατόρια με την φινέτσα του Barozzi, το οποίο βρίσκεται στην Νάξο – Τα μικρά μυστικά όπως τα ανακάλυψε η Νενέλα Γεωργελέ για το Athensvoice  

Πάω χρόνια στο νησί και το λατρεύω, γυρίζω ξανά και ξανά την ενδοχώρα και γλυκαίνομαι από τους Κυκλαδίτες και την αυθεντική ζωή τους, κολυμπάω στις ονειρεμένες του παραλίες, ξέρω απ’ έξω κι ανακατωτά κάθε μικρή και μεγαλύτερη ταβέρνα που μαγειρεύει την ντόπια κουζίνα.

Της Νενέλα Γεωργελέ (athensvoice.gr) 

Όμως φέτος, αρχές καλοκαιριού, βρίσκομαι και πάλι εδώ, στον αγαπημένο τόπο, αυτή τη φορά καλεσμένη σε ένα γαστρονομικό τριήμερο που διοργανώνει το καινούργιο και λαμπερό εστιατόριο Barozzi. Ανοιχτό από πέρυσι πάνω σε μια εξαιρετική θέση στο λιμάνι, -για όσους ξέρουν εκεί που παλιότερα υπήρχε το Escoba-, είναι ένα εστιατόριο που ξεφεύγει από τα γαστρονομικά δεδομένα του νησιού και αξιοποιώντας τον πλούτο των εξαιρετικών ντόπιων προϊόντων προτείνει μια φρέσκια προσέγγιση.

 

Μαθαίνω πως το όνομα του εστιατορίου δόθηκε σε ανάμνηση των Ενετών Della Rocca – Barozzi, αρχοντική οικογένεια που ήρθε στο νησί μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, απόγονός της και ο σημερινός ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Διονύσης Αλιμπέρτης. Τον υπέροχο χώρο με τις λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές υπογράφει το αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο GFRA και ο Τάσος Γούσης, το μενού επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Μερζένης (γνωστός από το Drakoulis Meat & Row) και το υποστηρίζει προσθέτοντας συνεχώς και νέα πιάτα ο ταλαντούχος Νίκος Κωστιδάκης. Τη λίστα των ποτών επιμελείται ένα πολύ γνωστό όνομα, ο mixologist Χρήστος Χουσέας, ενώ σύμβουλος εστιατορίου και υπεύθυνος για όλες τις μικρές ή μεγαλύτερες λεπτομέρειες, από τη διακόσμηση που συνδυάζει την urban αισθητική με τη νωχέλεια και την ομορφιά του ναξιώτικου καλοκαιριού μέχρι την art de la table και τα της κουζίνας είναι ο αεικίνητος και πανταχού παρών Γιάννης Ζυγομαλάς.

Οι δυο πραγματικά απολαυστικές βραδιές στο Barozzi ξεκίνησαν όχι τρώγοντας, αλλά…πίνοντας. Ωραιότατα κοκτέιλ φτιαγμένα από τον Χουσέα, τέλεια negroni (9 «μυστικά» συστατικά βάζει ο αλχημιστής…) και άλλες δικές του εμπνεύσεις με μυρωδικά και κυκλαδίτικα βότανα σε κοκτέιλ φτιαγμένα ανάλογα με τα γούστα μας. Η ίδια sur mesure φιλοσοφία περνάει και στην ώρα του φαγητού, καθώς ο Χρήστος επιδιώκει τα ποτά του να συνδυάζονται τέλεια με τα πιάτα του μενού. Το δείπνο της πρώτης βραδιάς ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Από το υπέρκομψο… δεντράκι που είχε πάνω του, σαν καρπούς, δυο μακαρόν γεμιστά με κρέμα από αρσενικό τυρί Νάξου μέχρι το άγριο στρείδι με το ζελέ βότκας, κι από τον γύρο κουνελιού με τζατζίκι ραπανιού σε αέρινες τορτίγιες, μέχρι τον μουσακά από ντόπιο κατσικάκι και παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου, τα καταπληκτικά νιόκι γλυκοπάτατας με την πλούσια κρέμα αρσενικού και το άρωμα φασκόμηλου αλλά και το κριθαρότο θαλασσινών με μελάνι σουπιάς και πέστο ρόκας.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλά ακόμη και εξόχως νόστιμα, ενώ το team της κουζίνας έχει τη δυνατότητα να μαγειρέψει και sur mesure δείπνα που θα ζητήσει κάποια παρέα. Τα κρασιά που «άλλαξαν» τα κοκτέιλ μας ήταν κυκλαδίτικα και όχι μόνο, το Barozzi διαθέτει μια εξαιρετική λίστα κρασιών από κάθε τόπο της Ελλάδας που φημίζεται για τα κρασιά του και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Την άλλη μέρα απολαύσαμε ένα ακόμη συναρπαστικό δείπνο, αυτή τη φορά μαζί μας, σαν guest chef ήταν ο Πάνος Ιωαννίδης, ο κριτής του Master Chef, ο οποίος ενθουσιασμένος με την ποιότητα των ναξιώτικων πρώτων υλών απλά… μεγαλούργησε!

Τα πρωινά είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και άλλα ωραία γαστρονομικά της Νάξου, μια και ο Διονύσης Αλιμπέρτης, ιδιοκτήτης του Barozzi, δεν είναι μόνο ένας φανατικός Ναξιώτης που θέλει να δείξει τις ομορφιές του νησιού του, κυρίως ανήκει στη νέα γενιά επιχειρηματιών που γνωρίζει ότι μόνο όταν όλοι είναι ενωμένοι στην ανάδειξη του κοινού στόχου μπορεί ο τόπος να πάει μπροστά.

Έτσι, ξεκινήσαμε από το περίφημο Ακταίον, το φημισμένο ζαχαροπλαστείο του νησιού, εκεί ο Σταμάτης Ξενάκης και η Καλίτσα Φράγκου φτιάχνουν με ντόπια υλικά παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα γλυκά, όπως τα μακαρόν με ελαιόλαδο, βασιλικό και περγαμόντο που βραβεύτηκαν, παρακαλώ, από τη γαλλική πρεσβεία. Περάσαμε και από τα Organic Islands του συμπαθέστατου Νίκου Χατζηανδρέου, για χρόνια στην Αθήνα σαν σύμβουλος επιχειρήσεων, γύρισε στον τόπο του και ασχολείται με τα αρωματικά βότανα. Είναι πιστοποιημένα και ήδη βραβευμένα, κυκλοφορούν μεμονωμένα ή ανάμεικτα (σε μείγματα που του φτιάχνει Βέλγος σεφ), φτιάχνει ακόμη και λουκούμια (έφαγα με άρωμα φασκόμηλου και ήταν τέλεια), καθώς και αιθέρια έλαια.

Κάποια άλλη στιγμή δώσαμε ραντεβού στην καινούργια κάβα –wine bar Οινοχώρος του νεαρού Κωνσταντίνου Μακρυδημήτρη, ο πατέρας του για χρόνια φτιάχνει κρασί από την περιοχή Τρανά Αμπέλια, τώρα το έχουν εμφιαλώσει (Τρανάμπελος λέγεται), αλλά έχουν και πολλά άλλα διαμάντια από όλες τις Κυκλάδες. Την τελευταία μέρα την περάσαμε περίπου σαν σχολική εκδρομή,  πήγαμε στο Χαλκί και στην κιτροποιία Βαλληνδρά, κάναμε βόλτα στα μαγαζάκια του χωριού, καταλήξαμε στον Πύργο Μπαζαίου, αυτό το διαμάντι του νησιού που 18 χρόνια τώρα κινεί το Φεστιβάλ Νάξου με πολλές, πάντα καταπληκτικές εκδηλώσεις για όλο το καλοκαίρι.

Η Vioma Naxos, μια ομάδα νέων παιδιών που διοργανώνουν περιηγήσεις ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει την πραγματική ζωή του τόπου, μαζί με τον Νίκο Κωστιδάκη, τον σεφ του Barozzi, είχαν φτιάξει για όλους εμάς ένα καταπληκτικό πρωινομεσημεριανό με χίλια καλούδια: πίτες, καταπληκτικά ντόπια τυριά, ομελέτες, μαρμελάδες, βούτυρα κι όλα τα φρούτα, ντόπιους υπέροχους χυμούς «Χυμουδιά», όλα αυτά έγιναν ανάρπαστα κάτω από τον πλατύ ίσκιο των δέντρων. Αυτά τα ωραία συμβαίνουν τώρα στο νησί και βάζουν τη Νάξο σε σύγχρονη γαστρονομική ρότα, δίπλα στα άλλα «δυνατά χαρτιά» του Αιγαίου, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.    


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.