“Eίν’τα τραταμέντα, γλύκα,
που μες στο βιβλίο, βρήκα
Κι ο καθένας για τρατάρι-
σμα, αξίζει,να το πάρει
Εχορτάσαμ’ όλοι, με τα
τραταμέντα σου,Μαριέττα
Γλυκίσματα και παγωτά
μας κέρασες,απανωτά
Η ποιότητα κι η γεύση,
έχουν , όλους,γοητεύσει
Τραταμέντα–κεράσματα–κεραστικά
Μαριέττα, σε ευχαριστούμε από καρδιάς”
Η αγαπημένη Ελένη Ελευθερίου με απεραθίτικα κοτσάκια με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο παρουσιάζει το νέο βιβλίο της Μαριέττας Γαλάνη “ένα δώρο από τη Νάξο (τραταμέντα τση κουβέντας)” ….
Να πω την αλήθεια, η μοναδική σχέση που έχω με την κουζίνα και την μαγειρική ή και ζαχαροπλαστική απεικονίζεται με τον καλύτερο τρόπο στην φωτογραφία που συνοδεύει μία συνταγή και έχει το πρόσωπό μου. Απολαμβάνω το φαγητό και δεν το έχω κρύψει ποτέ. Οπότε, όταν μου ζήτησε η κα Γαλάνη να πάρω μέρος στην φωτογράφηση για την παρουσίαση του βιβλίου δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Με τον Μανώλη Λυκουρόπουλο απέναντί μου και μέσα στα στενά της Καστρόπολης απλώς έφαγα… Και ήταν καταπληκτική η λεμονόπιτα (σ.σ. σελίδα 100) αν και θα προτιμούσα το κέικ με μήλα…
Δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και η αποδοχή του νέου βιβλίου της κας Γαλάνη είναι εντυπωσιακή. Πρόσφατα μάλιστα βρεθήκαμε (σ.σ. με τη Μαντώ Στουρνάρα) στο εστιατόριο “Doukato” στην είσοδο της παλιάς πόλης και ο chef Μάκης Καραγιάννης ζήτησε μία κοινή φωτογραφία. Πως μπορούσα να πω όχι μετά την υπέροχη σοκολατόπιτα. Και έτσι γίναμε για 2η φορά μοντέλα για χάρη της αγαπητής Μαριέττας….
Ααα όσο για το βιβλίο; “Είναι μία καταγραφή από εδέσματα, όπως αυτά που στρωνόταν και ακόμη στρώνονται μέσα από τα “τραταμέντα τση κουβέντας”, δηλαδή μέσα από τις συναντήσεις της οικογένειας, των φίλων, αλλά και της γειτονιάς”, δήλωσε πρόσφατα στην “Κοινή Γνώμη”, η συγγραφέας κα. Γαλάνη.
Τα “τραταμέντα τση κουβέντας”, μέσα από το βιβλίο “Ένα δώρο από την Νάξο” της Μαριέττας Γαλάνη, έρχεται να καταγράψει αυτή τη φορά τις γλυκές συνταγές της Νάξου.
Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση της κα. Γαλάνη, η οποία το 2020, είχε παρουσιάσει παραδοσιακές συνταγές του φημισμένου χωριού από όπου κατάγεται, την Απείρανθο της Νάξου.
Το βιβλίο ζαχαροπλαστικής της ερευνήτριας μαγείρισσας Μαριέττας, παρουσιάζει συνταγές, μέσα από τις οποίες αναδύονται γεύσεις, μυρωδιές και αναμνήσεις του παρελθόντος, συνδυασμένες με το σήμερα, μέσα πάντα από τη δική της ματιά.
Οπως δε τονίζει ” “Μάζεψα γεύσεις, μυρωδιές, πήρα κουβέντες, γέλια, τις ιστορίες που έζησα και άκουσα στις ρύμνες, τα πρόσωπα, τα λόγια τους, τα τίμια Ευαγγέλια, που ανάθρεψαν της ιερής παράδοσης τις μνήμες. Πάντρεψα με ευλάβεια, της γης τις πρώτες ύλες, προσθέτοντας πρωτότυπες ιδέες και σταγόνες, από το κουσκούσι του καφέ που πίνανε οι φίλες, τα καλοκαίρια στις αυλές, στη σάλα τους χειμώνες. Έχοντας στο παλιό τα αυτιά, στο σύγχρονο τα μάτια, συνδύασα ανάμνηση, μεράκι, νοσταλγία κι έφτιαξα νέες συνταγές που έχουνε κομμάτια, από τ’ ατόφια της ζωής, απ’ της ψυχής τα θεία”.