Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Μαρ. Γαλάνη: Το Απεραθίτικο ρόστο στο τραπέζι μας

Νάξος – Μαρ. Γαλάνη: Το Απεραθίτικο ρόστο στο τραπέζι μας

|

Τ’ Απεραθίτικο ρόστο, βγαίνει απ’ την Ιταλική λέξη arrosto που θα πει μεγάλο κομμάτι ψημένο κρέας.

Στην Απεραθίτικη παράδοση το συναντάμε σε ρόστο ιτσικό του γάμου, που το κάνομε φουρνιστό σε βαθιά ταψά με πατάτες κυδωνάτες ή κόκκινο δλδ με πελτέ ντομάτας ( που είναι και το πιο σύνηθες) σε χαρανιά στη φωθιά η αλλότες σε αλουμινένιες μεγάλες λεκάνες στο φούρνο και το σερβίρουμε με μακαρόνια και τυρί τριμμένο αρσενικό.

Το άσπρο ρόστο τση κατσαρόλας (Photo Credit: Μαρία Κατεινά) που κάνει τη σάλτσα ντου απ’ το κρασί, και το σερβίρομε με πάτατες τηγανιτές το πρόβατο …ρόστο πάλι κατσαρόλας (κόκκινο) που αν ακούσεις παλιό Απεραθίτη θα σου πει πως ευτό δα είναι το ρόστο!!!! …και κανένα άλλο… Και το ρόστο τση Τυρνής!!

Όπως όμως και να το φτιάξουμε είναι ακαταμάχητο!!!

Η αγαπημένη μαγείρισσα και ερευνήτρια γεύσεων και παράδοσης Μαριέττα Γαλάνη μας μιλάει για το Ρόστο και στη συνέχεια όπως βλέπεται και στο σχετικό video μας το .. παρουσιάζει…

Οπως αναφέρει: Μαγειρεύουμε Ρόστο Απεραθίτικο Απεραθίτικο ρόστο όπως το έφτιαχνε η Γιαγιά μου! Υπάρχουν μικρές διαφορές σε κάθε Απεραθίτικο νοικοκυριό. Η Γιαγιά μου έκαιγε τη δάφνη απ την αρχή όπως το κάνω εδώ, αντίθετα, η Μητέρα μου την έβαζε την ώρα που έσβηνε το κρέας.

Οι Γιαγιάδες και οι παλιές Απεραθίτισσες έβαζαν λάδι μέσα στη γέμιση του σκόρδου όπως εγώ εδώ, άλλες Απεραθίτισσες καινούριες μαγείρισσες δεν βάζουν .

Το μαγείρεμα του ρόστου εξαρτάται απο το μέγεθος. Αν είναι 3 κιλά και ένα κομμάτι θέλει και 4 ώρες μαγείρεμα, αν είναι 2 κιλά γύρω στις 2 και 30 ώρες .π.χ. αυτό που σας έφτιαξα είναι 2 κιλά και ένα κομμάτι μου πήρε 2 και 30 ώρες στο σπίτι όμως που το μαγειρέυω σε 3 κομμάτια θέλει μια ώρα και 30 λεπτά

Μυστικά της γιαγιάς.

1. Αν είναι δικό μας το κρέας φρεσκοσφαγμένο θα το αφήσουμε σε μια λεκάνη να στραγγίσει, θα πάρουμε το αίμα του και θα το σβήσουμε και με το κρασί και το αίμα, γίνεται ακόμα πιο ωραίο.

2. όταν το μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, ή παρασκιά, ή πετρογκάζι για να μη πιάσει στη κατσαρόλα, αναμιγνύουμε το κρασί με τη σάλτσα και το σβήνουμε. Έτσι προλαβαίνει και ο πελτές και τσιγαρίζεται ομοιόμορφα αλλιώς λόγω δυνατής φωτιάς έχει φόβο να πιάσει στη κατσαρόλα και να πικρίσει..

3. Το λάδι στη γέμιση βοηθάει να μην σκορπίσει (η γέμιση) στο μαγείρεμα και βγει αλμυρό..

4. Τα μακαρόνια που μαγειρεύουμε στη σάλτσα θέλουν συνεχώς ανακάτεμα.

5. Η δάφνη στο ρόστο προσθέτει μια άλλη γεύση και έτσι η γιαγιά επηρεασμένη από τη μητέρα της που ήταν 13 χρόνια στη Κωνσταντινούπολη μαγείρισσα την πρόσθετε πολλές φορές. Επίσης και εγω όταν έχω καλέσει μουσαφίρη ξενομπασάρη θα βάλω 2 φύλλα δάφνη μες τη κατσαρόλα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.