Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Μαρ. Γαλάνη: Το Απεραθίτικο ρόστο στο τραπέζι μας

Νάξος – Μαρ. Γαλάνη: Το Απεραθίτικο ρόστο στο τραπέζι μας

|

Τ’ Απεραθίτικο ρόστο, βγαίνει απ’ την Ιταλική λέξη arrosto που θα πει μεγάλο κομμάτι ψημένο κρέας.

Στην Απεραθίτικη παράδοση το συναντάμε σε ρόστο ιτσικό του γάμου, που το κάνομε φουρνιστό σε βαθιά ταψά με πατάτες κυδωνάτες ή κόκκινο δλδ με πελτέ ντομάτας ( που είναι και το πιο σύνηθες) σε χαρανιά στη φωθιά η αλλότες σε αλουμινένιες μεγάλες λεκάνες στο φούρνο και το σερβίρουμε με μακαρόνια και τυρί τριμμένο αρσενικό.

Το άσπρο ρόστο τση κατσαρόλας (Photo Credit: Μαρία Κατεινά) που κάνει τη σάλτσα ντου απ’ το κρασί, και το σερβίρομε με πάτατες τηγανιτές το πρόβατο …ρόστο πάλι κατσαρόλας (κόκκινο) που αν ακούσεις παλιό Απεραθίτη θα σου πει πως ευτό δα είναι το ρόστο!!!! …και κανένα άλλο… Και το ρόστο τση Τυρνής!!

Όπως όμως και να το φτιάξουμε είναι ακαταμάχητο!!!

Η αγαπημένη μαγείρισσα και ερευνήτρια γεύσεων και παράδοσης Μαριέττα Γαλάνη μας μιλάει για το Ρόστο και στη συνέχεια όπως βλέπεται και στο σχετικό video μας το .. παρουσιάζει…

Οπως αναφέρει: Μαγειρεύουμε Ρόστο Απεραθίτικο Απεραθίτικο ρόστο όπως το έφτιαχνε η Γιαγιά μου! Υπάρχουν μικρές διαφορές σε κάθε Απεραθίτικο νοικοκυριό. Η Γιαγιά μου έκαιγε τη δάφνη απ την αρχή όπως το κάνω εδώ, αντίθετα, η Μητέρα μου την έβαζε την ώρα που έσβηνε το κρέας.

Οι Γιαγιάδες και οι παλιές Απεραθίτισσες έβαζαν λάδι μέσα στη γέμιση του σκόρδου όπως εγώ εδώ, άλλες Απεραθίτισσες καινούριες μαγείρισσες δεν βάζουν .

Το μαγείρεμα του ρόστου εξαρτάται απο το μέγεθος. Αν είναι 3 κιλά και ένα κομμάτι θέλει και 4 ώρες μαγείρεμα, αν είναι 2 κιλά γύρω στις 2 και 30 ώρες .π.χ. αυτό που σας έφτιαξα είναι 2 κιλά και ένα κομμάτι μου πήρε 2 και 30 ώρες στο σπίτι όμως που το μαγειρέυω σε 3 κομμάτια θέλει μια ώρα και 30 λεπτά

Μυστικά της γιαγιάς.

1. Αν είναι δικό μας το κρέας φρεσκοσφαγμένο θα το αφήσουμε σε μια λεκάνη να στραγγίσει, θα πάρουμε το αίμα του και θα το σβήσουμε και με το κρασί και το αίμα, γίνεται ακόμα πιο ωραίο.

2. όταν το μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, ή παρασκιά, ή πετρογκάζι για να μη πιάσει στη κατσαρόλα, αναμιγνύουμε το κρασί με τη σάλτσα και το σβήνουμε. Έτσι προλαβαίνει και ο πελτές και τσιγαρίζεται ομοιόμορφα αλλιώς λόγω δυνατής φωτιάς έχει φόβο να πιάσει στη κατσαρόλα και να πικρίσει..

3. Το λάδι στη γέμιση βοηθάει να μην σκορπίσει (η γέμιση) στο μαγείρεμα και βγει αλμυρό..

4. Τα μακαρόνια που μαγειρεύουμε στη σάλτσα θέλουν συνεχώς ανακάτεμα.

5. Η δάφνη στο ρόστο προσθέτει μια άλλη γεύση και έτσι η γιαγιά επηρεασμένη από τη μητέρα της που ήταν 13 χρόνια στη Κωνσταντινούπολη μαγείρισσα την πρόσθετε πολλές φορές. Επίσης και εγω όταν έχω καλέσει μουσαφίρη ξενομπασάρη θα βάλω 2 φύλλα δάφνη μες τη κατσαρόλα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεκαπενταύγουστος 2025: 81.500 επιβάτες φεύγουν για τα νησιά – Η μεγάλη καλοκαιρινή έξοδος

Γεμάτα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Αυξημένη κίνηση και μετά την αργία

Κάδος στο κεδροδάσος: 30 μέτρα που αποκαλύπτουν την έλλειψη παιδείας

Όταν ο εθελοντισμός δεν φτάνει και η αδιαφορία σκορπίζει σκουπίδια στον αέρα

Άνοδος 6,5% στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων ΥΠΑ, «Πετάει» η Σύρος με 125,5% αύξηση

Ρεκόρ για τη Σύρο και σταθερή άνοδος σε Πάρο, Νάξο και Μήλο – Συνολικά 44,7 εκατ. επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το επτάμηνο.

Μήνυμα Δημάρχου Τήνου για τον Δεκαπενταύγουστο και την Παναγία της Μεγαλόχαρης

Ο Παναγιώτης Κροντηράς στέλνει ευχές και μήνυμα αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, τιμώντας ταυτόχρονα την επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης».

Η Πορτάρα της Νάξου: Το μνημείο των 26 αιώνων που φυλάει μυστικά και θρύλους

Από τον Διόνυσο και την Αριάδνη έως τις σύγχρονες μάχες για την προστασία του εμβληματικού μνημείου που στέκει αγέρωχο στο Αιγαίο

Δωρεάν βραδινά δρομολόγια Σαντορίνης – Θηρασιάς με το «ΑΛΜΙ»

Ο Δήμος Θήρας επεκτείνει τη θαλάσσια σύνδεση των δύο νησιών, προσφέροντας βραδινά δρομολόγια χωρίς κόστος για κατοίκους και επισκέπτες.

Χίος: Αγώνας για τον πλήρη έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς, 42.000 καμένα στρέμματα γης

Μειώθηκε η ένταση της φωτιάς στη Βόρεια Χίο – Εκτεταμένες οι καταστροφές σε σπίτια, δάση και δίκτυο ηλεκτροδότησης.

ΑΜΣ Φιλωτίου: Άνοιξαν οι εγγραφές για τη νέα σεζόν στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου

Η αθλητική οικογένεια του Φιλωτίου καλεί παλιούς και νέους αθλητές να φορέσουν ξανά τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια.

Καβαλώντας τα κύματα, μιλώντας στον άνεμο, μία μέρα με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Lennart Neubauer (photos)

Από τους λόφους της Νάξου μέχρι την αλμυρή άκρη της Λαγκούνας, πέρασα μια ολόκληρη μέρα με τον Lennart Neubauer, τον 21χρονο Παγκόσμιο και Ευρωπαίο Πρωταθλητή Windsurf Freestyle, ανάμεσα σε σανίδες, ιστορίες και τον ρυθμό του Bob Marley.

Ίος: Το νησί που ζει το πιο φωτεινό του καλοκαίρι

Αυθεντική κυκλαδίτικη ψυχή, χρυσές παραλίες και γιορτές που γεμίζουν το Αιγαίο με χαμόγελα.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.