Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Μαρ. Γαλάνη: Το Απεραθίτικο ρόστο στο τραπέζι μας

Νάξος – Μαρ. Γαλάνη: Το Απεραθίτικο ρόστο στο τραπέζι μας

|

Τ’ Απεραθίτικο ρόστο, βγαίνει απ’ την Ιταλική λέξη arrosto που θα πει μεγάλο κομμάτι ψημένο κρέας.

Στην Απεραθίτικη παράδοση το συναντάμε σε ρόστο ιτσικό του γάμου, που το κάνομε φουρνιστό σε βαθιά ταψά με πατάτες κυδωνάτες ή κόκκινο δλδ με πελτέ ντομάτας ( που είναι και το πιο σύνηθες) σε χαρανιά στη φωθιά η αλλότες σε αλουμινένιες μεγάλες λεκάνες στο φούρνο και το σερβίρουμε με μακαρόνια και τυρί τριμμένο αρσενικό.

Το άσπρο ρόστο τση κατσαρόλας (Photo Credit: Μαρία Κατεινά) που κάνει τη σάλτσα ντου απ’ το κρασί, και το σερβίρομε με πάτατες τηγανιτές το πρόβατο …ρόστο πάλι κατσαρόλας (κόκκινο) που αν ακούσεις παλιό Απεραθίτη θα σου πει πως ευτό δα είναι το ρόστο!!!! …και κανένα άλλο… Και το ρόστο τση Τυρνής!!

Όπως όμως και να το φτιάξουμε είναι ακαταμάχητο!!!

Η αγαπημένη μαγείρισσα και ερευνήτρια γεύσεων και παράδοσης Μαριέττα Γαλάνη μας μιλάει για το Ρόστο και στη συνέχεια όπως βλέπεται και στο σχετικό video μας το .. παρουσιάζει…

Οπως αναφέρει: Μαγειρεύουμε Ρόστο Απεραθίτικο Απεραθίτικο ρόστο όπως το έφτιαχνε η Γιαγιά μου! Υπάρχουν μικρές διαφορές σε κάθε Απεραθίτικο νοικοκυριό. Η Γιαγιά μου έκαιγε τη δάφνη απ την αρχή όπως το κάνω εδώ, αντίθετα, η Μητέρα μου την έβαζε την ώρα που έσβηνε το κρέας.

Οι Γιαγιάδες και οι παλιές Απεραθίτισσες έβαζαν λάδι μέσα στη γέμιση του σκόρδου όπως εγώ εδώ, άλλες Απεραθίτισσες καινούριες μαγείρισσες δεν βάζουν .

Το μαγείρεμα του ρόστου εξαρτάται απο το μέγεθος. Αν είναι 3 κιλά και ένα κομμάτι θέλει και 4 ώρες μαγείρεμα, αν είναι 2 κιλά γύρω στις 2 και 30 ώρες .π.χ. αυτό που σας έφτιαξα είναι 2 κιλά και ένα κομμάτι μου πήρε 2 και 30 ώρες στο σπίτι όμως που το μαγειρέυω σε 3 κομμάτια θέλει μια ώρα και 30 λεπτά

Μυστικά της γιαγιάς.

1. Αν είναι δικό μας το κρέας φρεσκοσφαγμένο θα το αφήσουμε σε μια λεκάνη να στραγγίσει, θα πάρουμε το αίμα του και θα το σβήσουμε και με το κρασί και το αίμα, γίνεται ακόμα πιο ωραίο.

2. όταν το μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, ή παρασκιά, ή πετρογκάζι για να μη πιάσει στη κατσαρόλα, αναμιγνύουμε το κρασί με τη σάλτσα και το σβήνουμε. Έτσι προλαβαίνει και ο πελτές και τσιγαρίζεται ομοιόμορφα αλλιώς λόγω δυνατής φωτιάς έχει φόβο να πιάσει στη κατσαρόλα και να πικρίσει..

3. Το λάδι στη γέμιση βοηθάει να μην σκορπίσει (η γέμιση) στο μαγείρεμα και βγει αλμυρό..

4. Τα μακαρόνια που μαγειρεύουμε στη σάλτσα θέλουν συνεχώς ανακάτεμα.

5. Η δάφνη στο ρόστο προσθέτει μια άλλη γεύση και έτσι η γιαγιά επηρεασμένη από τη μητέρα της που ήταν 13 χρόνια στη Κωνσταντινούπολη μαγείρισσα την πρόσθετε πολλές φορές. Επίσης και εγω όταν έχω καλέσει μουσαφίρη ξενομπασάρη θα βάλω 2 φύλλα δάφνη μες τη κατσαρόλα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Υποδέχθηκε μαθητές από την Ιταλία στο πλαίσιο του Erasmus+

Ένα εναλλακτικό ταξίδι στη Μεσόγειο με όχημα την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη φιλοξενία και τη βιωσιμότητα

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Ο «Άνθρωπος ορχήστρα» μιλά για τη μουσική άνοιξη των Κυκλάδων (video)

Μια ιστορική εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων και το όραμα για ένα μουσικό Αιγαίο

Η Κέα “ταξιδεύει” στον προαστιακό: Δεύτερη συνεχής προβολή του νησιού στην καρδιά της Αθήνας

Ο Δήμος Κέας συνεχίζει τη στρατηγική του τουριστική καμπάνια μέσα από 11 σταθμούς του προαστιακού, προσεγγίζοντας χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. (video)

Κραυγή αγωνίας από τη Φολέγανδρο: Ανεπαρκής η ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση ενόψει τουριστικής σεζόν

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του νησιού καλεί το Υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει άμεση λύση – Αποκλεισμός σε περίοδο αιχμής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Έντονη διαμαρτυρία για επεισόδια στον αγώνα με τον Ιωνικό Νίκαιας

Προπηλακισμοί, ύβρεις και επικίνδυνα περιστατικά καταγγέλλει ο Πανναξιακός – Καλεί τις αρχές να αναλάβουν δράση

Εφ. Καλογεροπούλου: «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα» (video)

Η Έφη Καλογεροπούλου μοιράζεται αναμνήσεις και αλήθειες από τις «Μάντρες» και τη «Μαργαρίτα» – δύο σταθερές σε ένα νησί που συνεχώς μεταμορφώνεται. (video)

Καταγγελίες πολιτών στη Σίφνο: «Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται»

Πολίτες καταγγέλλουν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στο νησί – Ζητούν αναστολή αδειών και απόδοση ευθυνών σε αρμόδιες υπηρεσίες.

«Habemus Papam»: Από την τιάρα στο πάλλιο – Οι τελετές στέψης και ενθρόνισης του Πάπα από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ αναλαμβάνει επισήμως τη διακονία του Επισκόπου Ρώμης – Από τη χλιδή του παρελθόντος στη λιτότητα της σύγχρονης τελετής.

Αμοργός: Το Αμοργιανό Φεστιβάλ επιστρέφει 7–9 Ιουνίου με χορωδίες, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη μουσική, την παράδοση και τη μνήμη με ελεύθερη είσοδο σε όλο το νησί – Συμμετέχουν σύλλογοι από Τρίπολη και Αμοργό.

Πρόταση ημέρας: Ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι Πιτταρά

Πρόταση ημέρας από τον Γαστρονόμο. Για τους φίλους των ζυμαρικών και των τυροκομικών ... Αα και της μπάμιας

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση