Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Κάνοντας το τραπέζι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νάξος: Κάνοντας το τραπέζι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

|

Ο Chef Δημήτρης Γιαννάκης μας κάνει το …τραπέζι. Και μας εξηγεί ποιο ήταν το μενού που ετοίμασε μαζί με την ομάδα του, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την περασμένη Κυριακή 11 Αυγούστου όταν βρέθηκε στη Νάξο .. Και όπως μας λέει ” Τι είναι πέντε πιάτα σε 45 λεπτά της ώρας για 150 άτομα; Τ’ έχουμε»…

«Το μόνο πραγματικό εμπόδιο είναι ο φόβος της αποτυχίας. Στο μαγείρεμα, πρέπει να έχεις μια αντιμετώπιση του τύπου «Ε, και τι έγινε…!»…. Ποιος το είπε αυτό; Έχει σημασία; Για την ιστορία μας έχει… Το είχε αναφέρει η Julia Child, η Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής σε κάποια από τις διάσημες ατάκες της…

Όμως, ήταν ουσιαστικά, η πρώτη σκέψη, που ήρθε στο μυαλό του πρωταγωνιστή μας, του Chef Δημήτρη Γιαννάκη, όταν έκλεισε το τηλέφωνο στην επικοινωνία που είχε με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Οταν του πρότειναν, να αναλάβει το γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα βρίσκονταν στην Νάξο σε ταξίδι αστραπή με σκοπό να εγκαινιάσει το «Μνημείο Σμυριδεργάτη» στην Μουτσούνα και στη συνέχεια να τιμηθεί ως Επίτιμος Δημότης… 

Ο Chef Δημήτρης, ή … μάγειρας Τάκης, όπως προτιμάει να χαρακτηρίζει τον εαυτό του, έστριψε για λίγο το μουστάκι και σκέφτηκε «Αλήθεια, τι έχω να χάσω; Τι είναι πέντε πιάτα σε 45 λεπτά της ώρας για 150 άτομα; Τ’ έχουμε»…

Έκλεισε τα μάτια και φαντάστηκε το επίσημο γεύμα… Είδε την “ψαρόσουπα βελούτε” να γίνεται, έδωσε οδηγίες στους συνεργάτους του, τους ανθρώπους που τον τιμούν, τον εμπιστεύονται, οι μισοί να καθαρίσουν τα ψάρια (μπαρμπούνια και κουτσομούρα, το τελευταίο το ζήτησε ο Πρόεδρος) και οι άλλοι μισοί να ασχοληθούν με τη σαλάτα που είχε ως βάση το χταπόδι και τη πατάτα… Στη Νάξο είμαστε άλλωστε. Σε νησί και το ψάρι έχει τη τιμητική του…

Ποιο το πλάνο του αγαπημένου μας μάγειρα; «Να κλείσω μέσα σε μία συνταγή, όλες τις Κυκλάδες, τις γεύσεις, τα αρώματά τους… Να αναδείξουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα, σε ένα καλοκαιρινό μενού, ελαφρύ που όμως θα έχει πινελιές από μοντέρνες τάσεις»…

Και τα τηγάνια (και όχι μόνο) πήραν φωτιά… Άλλωστε, ο Πρόεδρος μπορεί να είναι απλός και χαλαρός, αλλά σίγουρα του αρέσει το καλό φαγητό. Και δη τα ψάρια. Ήταν η μοναδική απαίτηση που εκφράστηκε από την Προεδρία  (σ.σ. ζήτησε κάτι σε χταπόδι και κουτσομούρα) όταν ο Chef Δημήτρης ήρθε σε επικοινωνία. Να μάθει τα μικρά μυστικά του εκλεκτού καλεσμένου…

«Κανένα πρόβλημα δεν είχε. Ήταν απλός, όπως τον βλέπουμε στις κινήσεις του. Ένα πάθος με την κουτσομούρα την έχει πάντως»… Που το καταλάβαμε; Παρά το γεγονός ότι ήταν οριακά εκτός προγράμματος, όταν είδε την κουτσομούρα με καπνιστό αλάτι και δεντρολίβανο να έρχεται στο τραπέζι του απλά είπε «Αυτή είναι η δική μου παραγγελία». Και κάθισε και την απόλαυσε, όπως μπόρεσαν όλοι όσοι όλοι βρίσκονταν στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου Golden Sun να δουν… Και βέβαια του ευχήθηκαν ότι καλύτερο, μέσα από ένα ποτήρι κρασί είτε ήταν αυτό Μαλαγουζιά, Ασύρτικο ή και Φωκιανό

Να πω την αλήθεια πάντως, αυτό που με εντυπωσίασε  ήταν ο γαύρος ριγανάτος στο φούρνο με σαλάτα αλμύρα και βινεγκρέτ ντομάτας. Και όπως μας λέει ο chef Δημήτρης (σ.σ. για σπάσιμο θα τον λέμε έτσι, καθότι όπως τονίζει και ο ίδιος, «η μετριοφροσύνη αγάπες μου είναι γα τους μέτριους») «το μυστικό είναι στην αλμύρα. Τα χόρτα που φυτρώνουν μόνο εδώ και έχουν μία ξεχωριστή γεύση… Αξίζει πραγματικά κανείς να τα απολαύσει»… 

Και ο Δημήτρης όταν μαγειρεύει βάζει και τη ψυχή του … Ηταν μία από τις πρώτες ατάκες που έμαθε όταν άρχισε να μαγειρεύει και την μεταφέρει και ο ίδιος στους μαθητές του, καθότι καθηγητής μαγειρικής στο ΔΙΕΚ Νάξου και μέλος του Club Μαγείρων Ελλάδας  … Ποια είναι; «Μια συνταγή δεν έχει ψυχή. Εσύ, ως μάγειρας, πρέπει να φέρεις την ψυχή στη συνταγή». Λόγια διάσημων σεφ που όμως μεταφέρονται από γενιά σε γενιά..

Όμως, ο χρόνος κυλάει… και έρχεται η ώρα του επιδόρπιου… Το πρώτο πιάτο, χταπόδι, μετά η σαλάτα, μετά το μπαρμπούνι ή η κουτσομούρα και τέλος; Το πλέον Ναξιώτικο γλυκό: Καρυδόπιτα με σιρόπι ρακόμελου. Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει η καρυδόπιτα με το ρακόμελο ε; Είπαμε… Μοντέρνες πινελιές σε παραδοσιακά πιάτα.  Και ο Chef Δημήτρης, δεν φοβάται τα πειράματα στην κουζίνα…  Αυτό που τον εξιτάρει άλλωστε να γίνεται όλο και καλύτερος…

Και γνωρίζει ότι η εμπειρία της προετοιμασίας και παρασκευής φαγητού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι κάτι το ξεχωριστό … «Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία νομίζω ότι οι Ναξιώτες μάγειροι έδειξαν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και τον πιο δύσκολο ή πιο γνωστό επισκέπτη. Αρκεί να πιστέψουμε όλοι στις δυνάμεις μας… Και να εξελισσόμαστε χωρίς όμως να ξεχνάμε τις ρίζες μας»…

Ο ήχος από το τηγάνι, κάνει τον Chef Δημήτρη να επιστρέψει στη πραγματικότητα. Η κουζίνα του ξενοδοχείου Golden Sun είναι σαν ένα μικρό πεδίο μάχης… Ευχαριστεί από καρδιάς όσους τον βοήθησαν, (σ.σ. για να μην γίνει παρεξήγηση όσον αφορά κάποιο όνομα, το “ευχαριστώ” δόθηκε ιδιωτικά σε όλους με χαμόγελο και μία γεμάτη αγκαλιά). Και δεν ξεχνάει ποτέ, αυτό που του είχε πει ο πατέρας του, όταν για πρώτη φορά μπήκε στη κουζίνα… Ο Αποστόλης (σ.σ. ο Δημήτρης μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, τρέχουν το εστιατόριο Apostolis, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης) όταν του έδωσε την ποδιά, του είπε δυνατά για να το καταλάβει έως το βάθος της ψυχής του «καλά είναι αυτά που έμαθες στη σχολή, αλλά μην ξεχνάς τις γεύσεις και τις μυρωδιές της μάνας σου… Γιατί αυτές θα κυλάνε πάντα στο αίμα σου»…

Για την ιστορία και εάν δεν έχει καταλάβει το μενού της 11ης Αυγούστου που είχε στα χέρια του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και οι περίπου 150 καλεσμένοι αποτελούνταν από:

# Νησιώτικη πατατοσαλάτα με χταπόδι βραστό, φρέσκο κρεμμύδι και σάλτσα άνηθου

# Γαύρος ριγανάτος φούρνου με σαλάτα αλμύρα και βινεγκέτ ντομάτας

# Ψαρόσουπα βελουτέ

# Μπαρμπούνια – Κουτσομούρα τηγανητά με καπνιστό αλάτι και δεντρολίβανο

# Καρυδόπιτα με σιρόπι ρακόμελου

Κρασιά: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Φωκιανό

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Ιστορική πρώτη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’

Ο Πάπας εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί από κοινού με τον Πατριάρχη τη Νίκαια για την 1700ή επέτειο της Α' Οικουμενικής Συνόδου – Κοινό όραμα για ειρήνη, διάλογο και προστασία του πλανήτη.

Γ. Πολυχρονάκος : ‘’ Χωρίς παιδίατρο από σήμερα η Ίος”

Γιάννης Πολυχρονάκος : ‘’ Χωρίς παιδίατρο από σήμερα η Ίος. Η κραυγή αγωνίας του παιδιάτρου που παραιτήθηκε δεν είναι αρκετή για να ευαισθητοποιήσει το Υπουργείο Υγείας.’’

Κωμιακή Νάξου: Το ξακουστό πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου αναβιώνει ξανά!

Την Τετάρτη 21 Μαΐου, οι κάτοικοι της Κωμιακής και φίλοι του χωριού γιορτάζουν με λατρεία, μουσική, μεζέδες και χορό ένα από τα ωραιότερα και πιο παραδοσιακά πανηγύρια της Ορεινής Νάξου.

Στοίχημα – Premier League: Ποντάρουμε στην έκπληξη, ακούει στο όνομα Μπόρνμουθ

Η πρόταση της ημέρας: Μάντσεστερ Σίτι - Μπόρνμουθ: Αξίζει η «έκπληξη» του 4.50!

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.

Μιχάλης Πολυτάρχου: Πανηγυρίζει άλλη μία άνοδο, σκέφτεται να κλείσει την καριέρα του στη Νάξο

Ο πολύπειρος Ναξιώτης γκαρντ οδήγησε τη Δάφνη Δαφνίου στον τίτλο και την άνοδο στη National League 1 και δηλώνει έτοιμος κάποια στιγμή να επιστρέψει στο νησί που τον ανέθρεψε μπασκετικά

Ένα πολύχρωμο βαν στη Νάξο μας ψιθυρίζει… ζωή!

Μια τυχαία συνάντηση στο πάρκινγκ της Χώρας έγινε αφορμή για βαθύτερο στοχασμό – ένα αυτοκίνητο ζωγραφισμένο με αγάπη, όνειρα και οικολογικά μηνύματα, υπενθυμίζει πως υπάρχει ακόμα ελπίδα στους δρόμους μας.

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με λουκάνικα και σάλτσα ντομάτας

Χαρακτηριστικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας με συκωτάκια κότας (ή άλλα υλικά, όπως γλυκάδια, λουκάνικα, αλλαντικά, τα Rigatoni alla romana είναι το αγαπημένο κυριακάτικο ή γιορτινό φαγητό στα τραπέζια της Ρώμης

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες