Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Κάνοντας το τραπέζι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νάξος: Κάνοντας το τραπέζι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

|

Ο Chef Δημήτρης Γιαννάκης μας κάνει το …τραπέζι. Και μας εξηγεί ποιο ήταν το μενού που ετοίμασε μαζί με την ομάδα του, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την περασμένη Κυριακή 11 Αυγούστου όταν βρέθηκε στη Νάξο .. Και όπως μας λέει ” Τι είναι πέντε πιάτα σε 45 λεπτά της ώρας για 150 άτομα; Τ’ έχουμε»…

«Το μόνο πραγματικό εμπόδιο είναι ο φόβος της αποτυχίας. Στο μαγείρεμα, πρέπει να έχεις μια αντιμετώπιση του τύπου «Ε, και τι έγινε…!»…. Ποιος το είπε αυτό; Έχει σημασία; Για την ιστορία μας έχει… Το είχε αναφέρει η Julia Child, η Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής σε κάποια από τις διάσημες ατάκες της…

Όμως, ήταν ουσιαστικά, η πρώτη σκέψη, που ήρθε στο μυαλό του πρωταγωνιστή μας, του Chef Δημήτρη Γιαννάκη, όταν έκλεισε το τηλέφωνο στην επικοινωνία που είχε με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Οταν του πρότειναν, να αναλάβει το γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα βρίσκονταν στην Νάξο σε ταξίδι αστραπή με σκοπό να εγκαινιάσει το «Μνημείο Σμυριδεργάτη» στην Μουτσούνα και στη συνέχεια να τιμηθεί ως Επίτιμος Δημότης… 

Ο Chef Δημήτρης, ή … μάγειρας Τάκης, όπως προτιμάει να χαρακτηρίζει τον εαυτό του, έστριψε για λίγο το μουστάκι και σκέφτηκε «Αλήθεια, τι έχω να χάσω; Τι είναι πέντε πιάτα σε 45 λεπτά της ώρας για 150 άτομα; Τ’ έχουμε»…

Έκλεισε τα μάτια και φαντάστηκε το επίσημο γεύμα… Είδε την “ψαρόσουπα βελούτε” να γίνεται, έδωσε οδηγίες στους συνεργάτους του, τους ανθρώπους που τον τιμούν, τον εμπιστεύονται, οι μισοί να καθαρίσουν τα ψάρια (μπαρμπούνια και κουτσομούρα, το τελευταίο το ζήτησε ο Πρόεδρος) και οι άλλοι μισοί να ασχοληθούν με τη σαλάτα που είχε ως βάση το χταπόδι και τη πατάτα… Στη Νάξο είμαστε άλλωστε. Σε νησί και το ψάρι έχει τη τιμητική του…

Ποιο το πλάνο του αγαπημένου μας μάγειρα; «Να κλείσω μέσα σε μία συνταγή, όλες τις Κυκλάδες, τις γεύσεις, τα αρώματά τους… Να αναδείξουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα, σε ένα καλοκαιρινό μενού, ελαφρύ που όμως θα έχει πινελιές από μοντέρνες τάσεις»…

Και τα τηγάνια (και όχι μόνο) πήραν φωτιά… Άλλωστε, ο Πρόεδρος μπορεί να είναι απλός και χαλαρός, αλλά σίγουρα του αρέσει το καλό φαγητό. Και δη τα ψάρια. Ήταν η μοναδική απαίτηση που εκφράστηκε από την Προεδρία  (σ.σ. ζήτησε κάτι σε χταπόδι και κουτσομούρα) όταν ο Chef Δημήτρης ήρθε σε επικοινωνία. Να μάθει τα μικρά μυστικά του εκλεκτού καλεσμένου…

«Κανένα πρόβλημα δεν είχε. Ήταν απλός, όπως τον βλέπουμε στις κινήσεις του. Ένα πάθος με την κουτσομούρα την έχει πάντως»… Που το καταλάβαμε; Παρά το γεγονός ότι ήταν οριακά εκτός προγράμματος, όταν είδε την κουτσομούρα με καπνιστό αλάτι και δεντρολίβανο να έρχεται στο τραπέζι του απλά είπε «Αυτή είναι η δική μου παραγγελία». Και κάθισε και την απόλαυσε, όπως μπόρεσαν όλοι όσοι όλοι βρίσκονταν στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου Golden Sun να δουν… Και βέβαια του ευχήθηκαν ότι καλύτερο, μέσα από ένα ποτήρι κρασί είτε ήταν αυτό Μαλαγουζιά, Ασύρτικο ή και Φωκιανό

Να πω την αλήθεια πάντως, αυτό που με εντυπωσίασε  ήταν ο γαύρος ριγανάτος στο φούρνο με σαλάτα αλμύρα και βινεγκρέτ ντομάτας. Και όπως μας λέει ο chef Δημήτρης (σ.σ. για σπάσιμο θα τον λέμε έτσι, καθότι όπως τονίζει και ο ίδιος, «η μετριοφροσύνη αγάπες μου είναι γα τους μέτριους») «το μυστικό είναι στην αλμύρα. Τα χόρτα που φυτρώνουν μόνο εδώ και έχουν μία ξεχωριστή γεύση… Αξίζει πραγματικά κανείς να τα απολαύσει»… 

Και ο Δημήτρης όταν μαγειρεύει βάζει και τη ψυχή του … Ηταν μία από τις πρώτες ατάκες που έμαθε όταν άρχισε να μαγειρεύει και την μεταφέρει και ο ίδιος στους μαθητές του, καθότι καθηγητής μαγειρικής στο ΔΙΕΚ Νάξου και μέλος του Club Μαγείρων Ελλάδας  … Ποια είναι; «Μια συνταγή δεν έχει ψυχή. Εσύ, ως μάγειρας, πρέπει να φέρεις την ψυχή στη συνταγή». Λόγια διάσημων σεφ που όμως μεταφέρονται από γενιά σε γενιά..

Όμως, ο χρόνος κυλάει… και έρχεται η ώρα του επιδόρπιου… Το πρώτο πιάτο, χταπόδι, μετά η σαλάτα, μετά το μπαρμπούνι ή η κουτσομούρα και τέλος; Το πλέον Ναξιώτικο γλυκό: Καρυδόπιτα με σιρόπι ρακόμελου. Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει η καρυδόπιτα με το ρακόμελο ε; Είπαμε… Μοντέρνες πινελιές σε παραδοσιακά πιάτα.  Και ο Chef Δημήτρης, δεν φοβάται τα πειράματα στην κουζίνα…  Αυτό που τον εξιτάρει άλλωστε να γίνεται όλο και καλύτερος…

Και γνωρίζει ότι η εμπειρία της προετοιμασίας και παρασκευής φαγητού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι κάτι το ξεχωριστό … «Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία νομίζω ότι οι Ναξιώτες μάγειροι έδειξαν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και τον πιο δύσκολο ή πιο γνωστό επισκέπτη. Αρκεί να πιστέψουμε όλοι στις δυνάμεις μας… Και να εξελισσόμαστε χωρίς όμως να ξεχνάμε τις ρίζες μας»…

Ο ήχος από το τηγάνι, κάνει τον Chef Δημήτρη να επιστρέψει στη πραγματικότητα. Η κουζίνα του ξενοδοχείου Golden Sun είναι σαν ένα μικρό πεδίο μάχης… Ευχαριστεί από καρδιάς όσους τον βοήθησαν, (σ.σ. για να μην γίνει παρεξήγηση όσον αφορά κάποιο όνομα, το “ευχαριστώ” δόθηκε ιδιωτικά σε όλους με χαμόγελο και μία γεμάτη αγκαλιά). Και δεν ξεχνάει ποτέ, αυτό που του είχε πει ο πατέρας του, όταν για πρώτη φορά μπήκε στη κουζίνα… Ο Αποστόλης (σ.σ. ο Δημήτρης μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, τρέχουν το εστιατόριο Apostolis, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης) όταν του έδωσε την ποδιά, του είπε δυνατά για να το καταλάβει έως το βάθος της ψυχής του «καλά είναι αυτά που έμαθες στη σχολή, αλλά μην ξεχνάς τις γεύσεις και τις μυρωδιές της μάνας σου… Γιατί αυτές θα κυλάνε πάντα στο αίμα σου»…

Για την ιστορία και εάν δεν έχει καταλάβει το μενού της 11ης Αυγούστου που είχε στα χέρια του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και οι περίπου 150 καλεσμένοι αποτελούνταν από:

# Νησιώτικη πατατοσαλάτα με χταπόδι βραστό, φρέσκο κρεμμύδι και σάλτσα άνηθου

# Γαύρος ριγανάτος φούρνου με σαλάτα αλμύρα και βινεγκέτ ντομάτας

# Ψαρόσουπα βελουτέ

# Μπαρμπούνια – Κουτσομούρα τηγανητά με καπνιστό αλάτι και δεντρολίβανο

# Καρυδόπιτα με σιρόπι ρακόμελου

Κρασιά: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Φωκιανό

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Μουστάκη για ΣΑΕΚ Νάξου: “Ο Δήμαρχος Νάξου δεν απάντησε σε βασικά ερωτήματα” (video)

Η δημοτική Σύμβουλος Κατερίνα Μουστάκη με ανάρτησή της σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από το ΣΑΕΚ Νάξου (video)

ΚΕΔΕ: Ξεκινά σήμερα στη Ρόδο το τριήμερο συνέδριο

Ξεκινά σήμερα στη Ρόδο το τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ - ποια είναι τα θέματα

Βασ. Φλεριανός: “Ο χρόνος θα δείξει ποιος πράγματι εργάζεται για το κοινό καλό” (video)

Η ανάρτησή του αντιδημάρχου Βασίλη Φλεριανού επί ... προσωπικού "Οφείλουμε λοιπόν να προχωράμε με σεβασμό και δημιουργικό διάλογο" (video)

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου για ΣΑΕΚ: Στελέχωση σχολής, παροχής κινήτρων και όχι υποβάθμιση

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου για τη ΣΑΕΚ ...

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ερχεται αλλαγή στο ποσοστό εκλογής δημάρχου;

Τι ακούγεται πως θα ανακοινώσει στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Θεόδωρος Λιβάνιος

Αμοργός: Σε εξέλιξη η διαβούλευση για το νέο “αλιευτικό” καταφύγιο της Αιγιάλης

Σε διαβούλευση το νέο "αλιευτικό" καταφύγιο της Αιγιάλης στην Αμοργό

Πρόταση Ημέρας: Σφολιάτα με τυριά και μανιτάρια

Έτοιμη σφολιάτα με τυριά, μανιτάρια και μορταδέλα

Ανδρος: Υπογραφή νέου έργου από την ΗΛΕΚΤΩΡ

Ποιο είναι το νέο έργο που ανέλαβε η ΗΛΕΚΤΩΡ στην Ανδρο

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Ο Ταυρόπουλος έφυγε, ο Δάγλας ήρθε

Αλλαγή προπονητή στον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Η ανακοίνωση της Ναξιώτικης ομάδας

Φ. Φόρτωμας: «Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, θεμελιώδης πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης»

Παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, η ηγεσία του ΥΠΕΞ παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο δράσης και το  πλαίσιο στο οποίο θα κινείται η ελληνική πολιτεία για την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους Έλληνες της διασποράς

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι

Αμοργός – 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς: Συμπεράσματα και εδραίωση συνεργασιών (Photos)

Ολοκληρώθηκε το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αμοργό - Συμπεράσματα (photos)

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)