Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Η κυρία Ιουλία που έμαθε τον Anthony Bourdain να τρώει...

Νάξος: Η κυρία Ιουλία που έμαθε τον Anthony Bourdain να τρώει μπακλαβά (!!!)

|

Η κυρία Ιουλία από τη Νάξο και δη από τις Μέλανες έχει να λέει ότι ανάμεσα στα άλλα ότι όχι μόνο μαγείρεψε για τον Anthony Bourdain αλλά τον “ανάγκασε” να φάει γλυκό – Τι είχε ζητήσει το 2015 ο γνωστός τηλεκριτικός γαστρονομίας  (video) 

“Naxos delivers the good life, find out why”. Με αυτή τη φράση, ο Anthony Bourdain προλόγιζε το επεισόδιο του Parts Unknown που ήταν αφιερωμένο στη Νάξο και την κουζίνα της μεγαλύτερης των Κυκλάδων. Ο γαστρονομικός αντι-ήρωας, αμετανόητος ταξιδιώτης, και ευρηματικός storyteller είχε βρεθεί στο νησί τον Σεπτέμβριο του 2015, με το εν λόγω επεισόδιο, με τίτλο In the Greek Islands, να προβάλλεται τον Μάιο του επόμενου έτους.  

Μεταξύ των ανθρώπων που συναναστράφηκε ο θρυλικός σεφ και παρουσιαστής στη Νάξο ήταν και η κα Ιουλία Πολυκρέτη. Για την ακρίβεια, η Ναξιώτισσα νοικοκυρά τον υποδέχτηκε μαζί στο οικογενειακό κτήμα στις Μέλανες, όπου μέχρι σήμερα μαγειρεύει στον ξυλόφουρνο για επισκέπτες του νησιού, στο πλαίσιο των cooking lessons και των εμπειριών που προσφέρει το Naxian Collection. Ο φούρνος εδώ λοιπόν ανάβει από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι και από αργά το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα. Από αυτόν βγαίνουν καθημερινά καλοφτιαγμένα φαγητά όπως γεμιστά, αρνάκι και γίγαντες, παράλληλα με κολοκυθοκεφτέδες, σαλάτες και σεσκουλοντολμάδες. 

Ένα “νόστιμο” κτήμα στις Μέλανες.
Η Ιουλία Πολυκρέτη γεννήθηκε, μεγάλωσε και έχει ζήσει όλη της τη ζωή στη Νάξο. Η καταγωγή της κρατά από το Κουρουνοχώρι, στα βορειοδυτικά του νησιού, εκεί όπου η μητέρα της την έμαθε να μαγειρεύει: “Όχι επειδή ήταν η μητέρα μου, αλλά μιλάμε για  την καλύτερη μαγείρισσα του χωριού. Φαγητά που έφτιαχνε η ίδια όπως το λεμονάτο, τα γεμιστά, το κοκκινιστό με τα μακαρόνια ήταν εκείνα που με έκαναν να θέλω να μαγειρεύω κι εγώ. Θυμάμαι που ζυμώναμε κιόλας μία φορά την εβδομάδα και με τα υπολείμματα της ζύμης φτιάχναμε το κέικ του λαδιού. Όλες αυτές οι αναμνήσεις του τότε παραμένουν έντονες στο μυαλό μου και είναι ο οδηγός μου” λέει η ίδια μιλώντας στο περιοδικό athinorama

Ιουλία Πολυκρέτη Νάξος Bourdain 2

Ο χώρος που έχει διαμορφωθεί εδώ, με τα ελαιόδεντρα, τα λαχανικά και τα βότανα σε διάφορα επίπεδα συν τον ξυλόφουρνο και το χώρο του dining, αποτελεί από μόνο του ένα στοιχείο εντυπωσιασμού για τους επισκέπτες, κυρίως για εκείνους από τις ΗΠΑ, που αναζητούν μία αληθινή εμπειρία ελληνικού φαγητού, κοντά στη φύση.

 “Πολλοί με αγκαλιάζουν, με φιλούν. Υπάρχουν πολλοί που μου ζητούν να πάω μαζί τους στην Αμερική για να τους μαγειρεύω. Με γεμίζει πάρα πολύ αυτό” αναφέρει η κα Ιουλία, με την κόρη της, Μαρία Πολυκρέτη (σ.σ. η οποία τρέχει πολλά από τα διαδικαστικά του κτήματος και παράλληλα είναι ο άνθρωπος πίσω από το πολύ αξιόλογο Tortuga, στην παραλία της Πλάκας) να συμπληρώνει χαριτολογώντας πως “η μητέρα μου είχε πάντοτε όνειρο να ανοίξει ένα δικό της ζαχαροπλαστείο, στο οποίο μεταξύ άλλων θα μπορούσε να φτιάχνει και το πραγματικά υπέροχο γαλακτομπούρεκό της. Αυτό δε συνέβη και τώρα, εδώ στο κτήμα, μέσω του μαγειρέματος είναι σαν να παίρνει το αίμα της πίσω“.

...στο οποίο έφαγε ο Anthony Bourdain

Η κα Ιουλία μου αποκαλύπτει πως λατρεύει να μαγειρεύει με υλικά όπως ο μαϊντανός, το σκόρδο, το κρεμμύδι ή τη ρίγανη, που η ίδια μαζεύει από το βουνό. “Καλό υλικό και αγάπη. Έτσι όλα τα πιάτα γίνονται νόστιμα” τονίζει χαμογελώντας και με αυτό ακριβώς τον τρόπο χειρίστηκε και την επίσκεψη του Anthony Bourdain, 7 χρόνια πριν, στην “έδρα” της.

Τα γεμιστά. Αυτό.

“Δε γίνεται να ξεχάσω την ημέρα που είχε έρθει. Ήταν πολύ ευγενικός και προσιτός. Το πρώτο πράγμα που μου ζήτησε ήταν τα γεμιστά. Και κόκορα μακαρονάδα. Και λαγό στιφάδο. Φτιάξαμε επίσης πατάτες, κολοκυθοκεφτέδες. Το συναρπαστικό ήταν όμως αυτό που συνέβη με τον μπακλαβά. Είναι γνωστό πως ο Anthony Bourdain δεν έτρωγε γλυκά. Έφαγε τρία κομμάτια και πήρε το υπόλοιπο στο ξενοδοχείο, στον Naxian Collection. Θυμάμαι επιπλέον τη λέξη που χρησιμοποίησε στο τέλος: Excellent. Με ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του και ακόμη και τώρα θυμάμαι με πολύ μεγάλη συγκίνηση εκείνη την ημέρα“. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εξπρές Σάμινα” – Ναυάγιο: Η Ρούλα Μπαϊράμη – τότε 5 μηνών έγκυος – δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνο το βράδυ

Τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000, η Ρούλα Μπαϊράμη ταξιδεύει με το «Εξπρές Σάμινα» προς Νάξο - Πήδηξε στη θάλασσα ενώ βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Αμοργός- Αθλητικά Μονοπάτια: Άνοιξαν οι εγγραφές

Άνοιξαν οι εγγραφές και τα Αθλητικά Μονοπάτια στην Αμοργό ξεκινούν σύντομα!

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Νοσοκομείο Νάξου: Ηρθε (4ος) παιδιάτρος, οι επόμενες κινήσεις

Αναλαμβάνει δράση ένας ακόμη (4ος) Παιδίατρος - Η εικόνα του Νοσοκομείου και οι επόμενοι που έρχονται

Κέα – ΟΤΑ Awards 2023: Η τηλεμετρία διακρίθηκε με το 1ο βραβείο

Η τηλεμετρία της Κέας διακρίθηκε με το 1ο βραβείο

Ναξιακά Γράμματα: Νέο τεύχος (47ο), η κυκλαδική ναοδομία στο προσκήνιο

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (47) των "Ναξιακών Γραμμάτων" - Τι περιλαμβάνει

Πειραιάς: Σύλληψη τριών στελεχών ταχύπλοου λόγω πτώσης ναυτικών στην θάλασσα

ρεις συλλήψεις διέταξε η Εισαγγελία Πειραιά μετά την πτώση δύο ναυτών στη θάλασσα - Εατελούσαν εργασίες καθαρισμού στο SpeedRunner Jet

Νάξος: Σε λειτουργία το ΚΕΠ Νάξου, ετοιμάζονται σε Δρυμαλία και Μικρές Κυκλάδες

Παραδόθηκε στους πολίτες το ΚΕΠ στη Χώρα – Με εντατικούς ρυθμούς προχωράνε οι εργασίες στα υπόλοιπα σε Δρυμαλία και Μικρές Κυκλάδες - Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Μήλος – Εστίαση & Καταλύματα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο

Στη Μήλο οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων τουρισμού το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο – Εκτός λίστας η Νάξος – Το ρεκόρ της Μυκόνου

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Συνελήφθη διοικητής ΑΤ σε νησί των Κυκλάδων – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία

Συνελήφθη διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στις Κυκλάδες – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους - Με προυπηρεσία σε Μύκονο και Κουφονήσια

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)

Ναξιακά Γράμματα: Νέο τεύχος (47ο), η κυκλαδική ναοδομία στο προσκήνιο

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (47) των "Ναξιακών Γραμμάτων" - Τι περιλαμβάνει