Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Η κυρία Ιουλία που έμαθε τον Anthony Bourdain να τρώει...

Νάξος: Η κυρία Ιουλία που έμαθε τον Anthony Bourdain να τρώει μπακλαβά (!!!)

|

Η κυρία Ιουλία από τη Νάξο και δη από τις Μέλανες έχει να λέει ότι ανάμεσα στα άλλα ότι όχι μόνο μαγείρεψε για τον Anthony Bourdain αλλά τον “ανάγκασε” να φάει γλυκό – Τι είχε ζητήσει το 2015 ο γνωστός τηλεκριτικός γαστρονομίας  (video) 

“Naxos delivers the good life, find out why”. Με αυτή τη φράση, ο Anthony Bourdain προλόγιζε το επεισόδιο του Parts Unknown που ήταν αφιερωμένο στη Νάξο και την κουζίνα της μεγαλύτερης των Κυκλάδων. Ο γαστρονομικός αντι-ήρωας, αμετανόητος ταξιδιώτης, και ευρηματικός storyteller είχε βρεθεί στο νησί τον Σεπτέμβριο του 2015, με το εν λόγω επεισόδιο, με τίτλο In the Greek Islands, να προβάλλεται τον Μάιο του επόμενου έτους.  

Μεταξύ των ανθρώπων που συναναστράφηκε ο θρυλικός σεφ και παρουσιαστής στη Νάξο ήταν και η κα Ιουλία Πολυκρέτη. Για την ακρίβεια, η Ναξιώτισσα νοικοκυρά τον υποδέχτηκε μαζί στο οικογενειακό κτήμα στις Μέλανες, όπου μέχρι σήμερα μαγειρεύει στον ξυλόφουρνο για επισκέπτες του νησιού, στο πλαίσιο των cooking lessons και των εμπειριών που προσφέρει το Naxian Collection. Ο φούρνος εδώ λοιπόν ανάβει από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι και από αργά το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα. Από αυτόν βγαίνουν καθημερινά καλοφτιαγμένα φαγητά όπως γεμιστά, αρνάκι και γίγαντες, παράλληλα με κολοκυθοκεφτέδες, σαλάτες και σεσκουλοντολμάδες. 

Ένα “νόστιμο” κτήμα στις Μέλανες.
Η Ιουλία Πολυκρέτη γεννήθηκε, μεγάλωσε και έχει ζήσει όλη της τη ζωή στη Νάξο. Η καταγωγή της κρατά από το Κουρουνοχώρι, στα βορειοδυτικά του νησιού, εκεί όπου η μητέρα της την έμαθε να μαγειρεύει: “Όχι επειδή ήταν η μητέρα μου, αλλά μιλάμε για  την καλύτερη μαγείρισσα του χωριού. Φαγητά που έφτιαχνε η ίδια όπως το λεμονάτο, τα γεμιστά, το κοκκινιστό με τα μακαρόνια ήταν εκείνα που με έκαναν να θέλω να μαγειρεύω κι εγώ. Θυμάμαι που ζυμώναμε κιόλας μία φορά την εβδομάδα και με τα υπολείμματα της ζύμης φτιάχναμε το κέικ του λαδιού. Όλες αυτές οι αναμνήσεις του τότε παραμένουν έντονες στο μυαλό μου και είναι ο οδηγός μου” λέει η ίδια μιλώντας στο περιοδικό athinorama

Ιουλία Πολυκρέτη Νάξος Bourdain 2

Ο χώρος που έχει διαμορφωθεί εδώ, με τα ελαιόδεντρα, τα λαχανικά και τα βότανα σε διάφορα επίπεδα συν τον ξυλόφουρνο και το χώρο του dining, αποτελεί από μόνο του ένα στοιχείο εντυπωσιασμού για τους επισκέπτες, κυρίως για εκείνους από τις ΗΠΑ, που αναζητούν μία αληθινή εμπειρία ελληνικού φαγητού, κοντά στη φύση.

 “Πολλοί με αγκαλιάζουν, με φιλούν. Υπάρχουν πολλοί που μου ζητούν να πάω μαζί τους στην Αμερική για να τους μαγειρεύω. Με γεμίζει πάρα πολύ αυτό” αναφέρει η κα Ιουλία, με την κόρη της, Μαρία Πολυκρέτη (σ.σ. η οποία τρέχει πολλά από τα διαδικαστικά του κτήματος και παράλληλα είναι ο άνθρωπος πίσω από το πολύ αξιόλογο Tortuga, στην παραλία της Πλάκας) να συμπληρώνει χαριτολογώντας πως “η μητέρα μου είχε πάντοτε όνειρο να ανοίξει ένα δικό της ζαχαροπλαστείο, στο οποίο μεταξύ άλλων θα μπορούσε να φτιάχνει και το πραγματικά υπέροχο γαλακτομπούρεκό της. Αυτό δε συνέβη και τώρα, εδώ στο κτήμα, μέσω του μαγειρέματος είναι σαν να παίρνει το αίμα της πίσω“.

...στο οποίο έφαγε ο Anthony Bourdain

Η κα Ιουλία μου αποκαλύπτει πως λατρεύει να μαγειρεύει με υλικά όπως ο μαϊντανός, το σκόρδο, το κρεμμύδι ή τη ρίγανη, που η ίδια μαζεύει από το βουνό. “Καλό υλικό και αγάπη. Έτσι όλα τα πιάτα γίνονται νόστιμα” τονίζει χαμογελώντας και με αυτό ακριβώς τον τρόπο χειρίστηκε και την επίσκεψη του Anthony Bourdain, 7 χρόνια πριν, στην “έδρα” της.

Τα γεμιστά. Αυτό.

“Δε γίνεται να ξεχάσω την ημέρα που είχε έρθει. Ήταν πολύ ευγενικός και προσιτός. Το πρώτο πράγμα που μου ζήτησε ήταν τα γεμιστά. Και κόκορα μακαρονάδα. Και λαγό στιφάδο. Φτιάξαμε επίσης πατάτες, κολοκυθοκεφτέδες. Το συναρπαστικό ήταν όμως αυτό που συνέβη με τον μπακλαβά. Είναι γνωστό πως ο Anthony Bourdain δεν έτρωγε γλυκά. Έφαγε τρία κομμάτια και πήρε το υπόλοιπο στο ξενοδοχείο, στον Naxian Collection. Θυμάμαι επιπλέον τη λέξη που χρησιμοποίησε στο τέλος: Excellent. Με ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του και ακόμη και τώρα θυμάμαι με πολύ μεγάλη συγκίνηση εκείνη την ημέρα“. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”: «Ο Γιάννης το βούδι» της Ευαγγελίας Γατσωτή επί σκηνής

Η συγκινητική και σκληρή ιστορία του «Γιάννη» ζωντανεύει ξανά - Πότε, που και με ποιους συντελεστές (video)

Έρευνα ΣΕΤΕ: Υπερτουρισμός. Υπάρχει, αλλά στην… άλλη γειτονιά

Τι δείχνει η έρευνα κοινού του ΣΕΤΕ για την Ελλάδα

Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Το τραγούδι είναι ένας όμορφος και βιωματικός τρόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη νοηματική γλώσσα

Σαντορίνη 2025: Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – πρόσκληση για σχεδιασμό λογοτύπου

Η σύνθεση που θα επιλεγεί θα πρέπει να ενσωματώνει το πνεύμα του έτους όπως αποτυπώνεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας.

Σαντορίνη: «Νησιώτικο Γλέντι»στο «Χριστουγεννιάτικο Πάρκο»

Ο Αργύρης Αρβανίτης (βιολί) και ο Αντώνης Ξαγοράρης (Λαούτο) θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος – “Αλσος των Χριστουγέννων”: Απόψε έχει δράσεις με Ελευθερίου, Κωνσταντόπουλου αλλά και ΛΕ.ΜΟ.Ν

Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το "Αλσος των Χριστουγέννων" στη Νάξο - Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά λύγισε στο τέλος από τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας

Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Πανναξιακό ΑΟΚ, αυτή τη φορά εντός έδρας από τον Ιωνικό Νικαίας (77-70) - Παραμένει στην πρώτη τριάδα - υποδέχεται με το νέο έτος το Πικέρμι

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Αριστείδης και Ειρήνη Βερυκόκκου τραγουδούν “Μαζί” (video)

Στον ... αέρα εδώ και μερικές ώρες το νέο τραγούδι των Αριστείδη και Ειρήνη Βερυκόκκου με τίτλο "Μαζί" σε στίχους Θανάση Περιστεράκη... (video)