Η κυρία Ιουλία από τη Νάξο και δη από τις Μέλανες έχει να λέει ότι ανάμεσα στα άλλα ότι όχι μόνο μαγείρεψε για τον Anthony Bourdain αλλά τον “ανάγκασε” να φάει γλυκό – Τι είχε ζητήσει το 2015 ο γνωστός τηλεκριτικός γαστρονομίας (video)
“Naxos delivers the good life, find out why”. Με αυτή τη φράση, ο Anthony Bourdain προλόγιζε το επεισόδιο του Parts Unknown που ήταν αφιερωμένο στη Νάξο και την κουζίνα της μεγαλύτερης των Κυκλάδων. Ο γαστρονομικός αντι-ήρωας, αμετανόητος ταξιδιώτης, και ευρηματικός storyteller είχε βρεθεί στο νησί τον Σεπτέμβριο του 2015, με το εν λόγω επεισόδιο, με τίτλο In the Greek Islands, να προβάλλεται τον Μάιο του επόμενου έτους.
Μεταξύ των ανθρώπων που συναναστράφηκε ο θρυλικός σεφ και παρουσιαστής στη Νάξο ήταν και η κα Ιουλία Πολυκρέτη. Για την ακρίβεια, η Ναξιώτισσα νοικοκυρά τον υποδέχτηκε μαζί στο οικογενειακό κτήμα στις Μέλανες, όπου μέχρι σήμερα μαγειρεύει στον ξυλόφουρνο για επισκέπτες του νησιού, στο πλαίσιο των cooking lessons και των εμπειριών που προσφέρει το Naxian Collection. Ο φούρνος εδώ λοιπόν ανάβει από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι και από αργά το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα. Από αυτόν βγαίνουν καθημερινά καλοφτιαγμένα φαγητά όπως γεμιστά, αρνάκι και γίγαντες, παράλληλα με κολοκυθοκεφτέδες, σαλάτες και σεσκουλοντολμάδες.
Ένα “νόστιμο” κτήμα στις Μέλανες.
Η Ιουλία Πολυκρέτη γεννήθηκε, μεγάλωσε και έχει ζήσει όλη της τη ζωή στη Νάξο. Η καταγωγή της κρατά από το Κουρουνοχώρι, στα βορειοδυτικά του νησιού, εκεί όπου η μητέρα της την έμαθε να μαγειρεύει: “Όχι επειδή ήταν η μητέρα μου, αλλά μιλάμε για την καλύτερη μαγείρισσα του χωριού. Φαγητά που έφτιαχνε η ίδια όπως το λεμονάτο, τα γεμιστά, το κοκκινιστό με τα μακαρόνια ήταν εκείνα που με έκαναν να θέλω να μαγειρεύω κι εγώ. Θυμάμαι που ζυμώναμε κιόλας μία φορά την εβδομάδα και με τα υπολείμματα της ζύμης φτιάχναμε το κέικ του λαδιού. Όλες αυτές οι αναμνήσεις του τότε παραμένουν έντονες στο μυαλό μου και είναι ο οδηγός μου” λέει η ίδια μιλώντας στο περιοδικό athinorama
Ο χώρος που έχει διαμορφωθεί εδώ, με τα ελαιόδεντρα, τα λαχανικά και τα βότανα σε διάφορα επίπεδα συν τον ξυλόφουρνο και το χώρο του dining, αποτελεί από μόνο του ένα στοιχείο εντυπωσιασμού για τους επισκέπτες, κυρίως για εκείνους από τις ΗΠΑ, που αναζητούν μία αληθινή εμπειρία ελληνικού φαγητού, κοντά στη φύση.
“Πολλοί με αγκαλιάζουν, με φιλούν. Υπάρχουν πολλοί που μου ζητούν να πάω μαζί τους στην Αμερική για να τους μαγειρεύω. Με γεμίζει πάρα πολύ αυτό” αναφέρει η κα Ιουλία, με την κόρη της, Μαρία Πολυκρέτη (σ.σ. η οποία τρέχει πολλά από τα διαδικαστικά του κτήματος και παράλληλα είναι ο άνθρωπος πίσω από το πολύ αξιόλογο Tortuga, στην παραλία της Πλάκας) να συμπληρώνει χαριτολογώντας πως “η μητέρα μου είχε πάντοτε όνειρο να ανοίξει ένα δικό της ζαχαροπλαστείο, στο οποίο μεταξύ άλλων θα μπορούσε να φτιάχνει και το πραγματικά υπέροχο γαλακτομπούρεκό της. Αυτό δε συνέβη και τώρα, εδώ στο κτήμα, μέσω του μαγειρέματος είναι σαν να παίρνει το αίμα της πίσω“.
...στο οποίο έφαγε ο Anthony Bourdain
Η κα Ιουλία μου αποκαλύπτει πως λατρεύει να μαγειρεύει με υλικά όπως ο μαϊντανός, το σκόρδο, το κρεμμύδι ή τη ρίγανη, που η ίδια μαζεύει από το βουνό. “Καλό υλικό και αγάπη. Έτσι όλα τα πιάτα γίνονται νόστιμα” τονίζει χαμογελώντας και με αυτό ακριβώς τον τρόπο χειρίστηκε και την επίσκεψη του Anthony Bourdain, 7 χρόνια πριν, στην “έδρα” της.
Τα γεμιστά. Αυτό.
“Δε γίνεται να ξεχάσω την ημέρα που είχε έρθει. Ήταν πολύ ευγενικός και προσιτός. Το πρώτο πράγμα που μου ζήτησε ήταν τα γεμιστά. Και κόκορα μακαρονάδα. Και λαγό στιφάδο. Φτιάξαμε επίσης πατάτες, κολοκυθοκεφτέδες. Το συναρπαστικό ήταν όμως αυτό που συνέβη με τον μπακλαβά. Είναι γνωστό πως ο Anthony Bourdain δεν έτρωγε γλυκά. Έφαγε τρία κομμάτια και πήρε το υπόλοιπο στο ξενοδοχείο, στον Naxian Collection. Θυμάμαι επιπλέον τη λέξη που χρησιμοποίησε στο τέλος: Excellent. Με ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του και ακόμη και τώρα θυμάμαι με πολύ μεγάλη συγκίνηση εκείνη την ημέρα“.