Σε μια παγκόσμια στιγμή καταξίωσης για το νησί της Νάξου και την ελληνική τυροκομία, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στέκεται πρώτη στον κόσμο, κατακτώντας την κορυφή της λίστας του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα τυριά από παστεριωμένο γάλα. Πρόκειται για έναν άθλο, όχι μόνο γευστικό αλλά και πολιτισμικό, που τιμά τον κόπο, τη γνώση και την αγάπη δεκαετιών για την παραγωγή αυθεντικών, παραδοσιακών προϊόντων.
Το Taste Atlas – η πιο αναγνωρίσιμη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της παγκόσμιας γαστρονομίας – ανέδειξε την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. 12μηνης ωρίμανσης Πιτταρά στην 1η θέση, με βαθμολογία 4.7/5, μέσα από πάνω από 30.000 χρήσιμες αξιολογήσεις παγκόσμιων food lovers. Στη δεύτερη και τρίτη θέση ακολουθούν άλλα δύο προϊόντα του ίδιου τυροκομείου: η κλασική Γραβιέρα ΠΟΠ (4.5) και η Γραβιέρα ΠΟΠ σε μπαστούνι (4.5), διαμορφώνοντας ένα ιστορικό «βάθρο» αποκλειστικά αφιερωμένο στην Νάξο.
Πίσω από τη γεύση, υπάρχει όραμα
Ο Νικόλας Πιτταράς, συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης τριών γενεών, δηλώνει:
«Αυτή η διάκριση δεν είναι απλώς μια νίκη. Είναι η δικαίωση μιας κοπιώδους πορείας, της πίστης μας στην ποιότητα, στην τοπική κτηνοτροφία και στο σεβασμό απέναντι στη φύση και τον άνθρωπο. Η Γραβιέρα Νάξου δεν είναι απλώς ένα τυρί. Είναι η γεύση της γης μας».
Το Τυροκομείο Πιτταρά στις Μέλανες Νάξου έχει εξελιχθεί σε πρότυπο μονάδας, με πιστοποιήσεις για μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, φροντίδα για την ευζωία των ζώων και παραγωγή που στηρίζεται στην τοπική, ορεινή κτηνοτροφία.
Παγκόσμιες διακρίσεις – Ένας χρόνος γεμάτος επιτυχίες
Η διάκριση στο Taste Atlas έρχεται να προστεθεί σε ένα εντυπωσιακό παλμαρέ βραβεύσεων του 2024–2025:
-
World Cheese Awards 2024:
🥈 Ασημένιο μετάλλιο για τη Γραβιέρα ΠΟΠ
🥉 Χάλκινο για τη Γραβιέρα 12μηνης ωρίμανσης -
Mediterranean Taste Awards 2024 – Λονδίνο:
🏆 7 συνολικά βραβεία, ανάμεσά τους Πλατινένια και Χρυσά για Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Ξινοτύρι και Μυζήθρα -
International Taste Institute – Superior Taste Awards:
🌟 12 αστέρια για 6 προϊόντα, με 3 αστέρια για τη 12μηνη Γραβιέρα ΠΟΠ -
Excellent Taste Awards 2025:
🥇 Πλατινένια διάκριση για τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ
Από τη Νάξο στον κόσμο
Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. δεν αποτελεί πια μόνο έναν γευστικό πρεσβευτή του νησιού. Είναι ένας πυλώνας της εθνικής ταυτότητας στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Ο τίτλος της «καλύτερης γραβιέρας του κόσμου» δεν απονέμεται απλώς για τη γεύση, αλλά και για την αυθεντικότητα, την τοπικότητα, την ηθική παραγωγή και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα που την περιβάλλει.
Μια νίκη για τη νησιωτική παραγωγή
Η νίκη αυτή αναδεικνύει παράλληλα τη δυναμική της νησιωτικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε έναν κόσμο που συχνά κυριαρχείται από βιομηχανικά μεγαθήρια. Το τυρί αυτό κουβαλά τη δροσιά του αιγαιοπελαγίτικου αέρα, το άρωμα της θυμαρίσιας χλόης, τη σκληράδα του ημιορεινού εδάφους της Νάξου.
Όπως σημειώνει ο Νικόλας Πιτταράς:
«Η αναγνώριση αυτή μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να παράγουμε με σεβασμό στον τόπο μας και την ιστορία του. Η Νάξος αξίζει να είναι στην κορυφή. Και θα είναι.»