Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: γιατί η απόλαυση στο φαγητό έχει ονοματεπώνυμο

Νάξος: γιατί η απόλαυση στο φαγητό έχει ονοματεπώνυμο

|

Μικρές και μεγάλες απολαύσεις… Εστιατόρια και όχι μόνο όπου μπορεί ο καθένας να γευτεί τις λιχουδιές της Νάξου – Ενα γαστρονομικό ταξίδι στο νησί του Διόνυσου και οπως λένε “καλή μας όρεξη” 

Με μακρόχρονη ιστορία, αμέτρητα αξιοθέατα, πολλές απέραντες παραλίες και εξαιρετική τοπική κουζίνα, το μεγαλύτερο και πιο εύφορο κυκλαδονήσι κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα, προσφέροντας δελεαστικά «πακέτα» εμπειριών για όλα τα γούστα. Το ταξίδι στη Νάξο υπόσχεται μία αληθινή γευστική εμπειρία στους λάτρεις του καλού φαγητού. Η εύφορη γη του νησιού συνεχίζει να προμηθεύει με αγνά υλικά το ναξιώτικο τραπέζι –διάσημα είναι τα τυροκομικά προϊόντα, το κίτρο και οι πατάτες Νάξου– ενώ πολλές είναι οι παραδοσιακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά στα χέρια των νοικοκυρών και μπορείς να τις απολαύσεις στα ταβερνάκια του νησιού. Και η ιστοσελίδα greekguide.com δημιούργησε τη δική της λίστα με τις γευστικές στάσεις που πρέπει να κάνεις στο νησί.

 

Για δημιουργική κουζίνα

Tortuga

Το Tortuga αποτελεί από το καλοκαίρι του 2017 μια ξεχωριστή γαστρονομική πρόταση στην Πλάκα, μία από τις ωραιότερες παραλίες της Νάξου. Πρόκειται για ένα boho chic beach bar-restaurant εντός του ξενοδοχείου Naxian on the Beach. Σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον με θέα θάλασσα, θα γευτείτε εξαιρετικές γεύσεις µεσογειακής δηµιουργικής κουζίνας µε ντόπιες πινελιές. Η πολύ ενημερωμένη λίστα κρασιών θα συγκινήσει και τους πλέον απαιτητικούς. Το περιοδικό Forbes συμπεριέλαβε το Tortuga στους λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφθεί κάποιος τον γαστρονομικό παράδεισο που είναι η Νάξος.

Πληροφορίες

Πλάκα, τηλ. 22850 44300, fb page: Tortuga Naxos

Barozzi

Άνοιξε τον Ιούλιο του 2017 και έγινε αμέσως talk of the island. Σε ένα ανακαινισμένο πετρόκτιστο κτήριο στη Χώρα της Νάξου, πίσω από τη Μαρίνα, το restaurant & cocktail bar Barozzi σερβίρει ένα πλούσιο μενού ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με πρώτες ύλες που αντλούνται σε μεγάλο βαθμό από το νησί. Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Μιχάλης Μερζένης και την εκτέλεση του έχει αναλάβει ο σεφ Νίκος Κωστιδάκης. Στα συν η εξαιρετική cocktail list, σε επιμέλεια του γνωστού bartender Χρήστου Χουσέα.

Πληροφορίες

Αριάδνης, Χώρα, τηλ. 22850 27672, https://barozzinaxos.com, fb page: Barozzi Naxos

 

Για παραδοσιακή κουζίνα

Αξιώτισσα

Εξαιρετική ναξιώτικη κουζίνα με υλικά του τόπου θα βρείτε στη φημισμένη ταβέρνα της Αξιώτισσας, στο Καστράκι (18 χλμ. νότια της Χώρας). Ντόπιοι και «μιλημένοι» τουρίστες σπεύδουν να πιάσουν θέση στη δροσερή βεράντα της για να γευτούν τα νόστιμα μαγειρευτά του κύριου Γιάννη. Ειδική μνεία αξίζει στο κατσικάκι στη λαδόκολλα, στις ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι και στο χούμους, τα οποία θα συνοδεύσετε με δικό τους ζυμωτό ψωμί. Τα ζαρζαβατικά προέρχονται από το πλούσιο μποστάνι τους, ενώ πολλά από τα προϊόντα είναι βιολογικά. Τα γλυκά της ημέρας (καρυδόπιτες, ξινόγαλο με μέλι κ.ά.) προσφέρουν ιδανικό φινάλε στο καλοκαιρινό γεύμα.

Πληροφορίες

18ο χλμ. Νάξου-Αλυκού, Καστράκι, τηλ. 22850 75107, fb page: Axiotissa

Ματίνα Σταύρος Πλάτσα

Στέκι με πιστούς φίλους στη γραφική πλατεία του χωριού Κόρωνος. Μια επίσκεψη στην ταβέρνα της Ματίνας προσφέρει μια αίσθηση επιστροφής στα παλιά, κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια. Αξίζει να κάνετε τη διαδρομή μέχρι εδώ (περίπου 30 χλμ. από τη Χώρα) για να δοκιμάσετε τα ξακουστά μαμαδίστικα μαγειρευτά της κυρίας Ματίνας στην περιποιημένη νησιώτικη αυλή με την κληματαριά. Λεμονάτο αρνάκι με πατάτες, κατσικάκι κοκκινιστό, μπριάμ και ομελέτες με ντόπια χόρτα, όλα είναι γευστικότατα και φτιαγμένα με προϊόντα δικής τους παραγωγής. Θα τα συνοδεύσετε με το φημισμένο κορωνιδιάτικο κρασί. Αφήστε χώρο για κάποιο από τα πολύ πετυχημένα γλυκά του κουταλιού.

Πληροφορίες

Κόρωνος, τηλ. 22850 51243, fb page: Ματίνα Σταύρος Πλάτσα

Χάρης

Σε ένα ήσυχο πλάτωμα στο χωριό Εγγαρές, η ταβέρνα του Χάρη σερβίρει παραδοσιακές ναξιώτικες συνταγές, ωραία ψητά και μαγειρευτά. Δοκιμάστε γίδα κοκκινιστή, κόκορα κοκκινιστό και κουνέλι λεμονάτο και μην χάσετε την τεράστια ομελέτα με δέκα (το λιγότερο) φρέσκα αυγά, γραβιέρα Νάξου και πατάτες Νάξου. Οι τιμές είναι μια ευχάριστη έκπληξη. 

Πληροφορίες

Εγγαρές, τηλ. 22850 62266, fb page: ΧΑΡΗΣ

Στου Λευτέρη

Οικογενειακή ταβέρνα στο χωριό Απείρανθος με απλό μενού και τραπέζια σε μια όμορφη, καταπράσινη αυλή με θέα τα βουνά της Νάξου. Τα ψητά σχάρας από ντόπια κρέατα έχουν την τιμητική τους, με διασημότερο πιάτο το γεμιστό μπιφτέκι (με γραβιέρα Νάξου, ντομάτα και πιπεριά). Ξεχωρίζουν επίσης το χωριάτικο λουκάνικο, οι δροσερές σαλάτες με ζαρζαβατικά από τον κήπο της οικογένειας και η τυρόπιτα. 

Πληροφορίες

Απείρανθος, τηλ. 22850 61333

Στέλλα

Για πεντανόστιμη σπιτική κουζίνα, οι ντόπιοι θα σας στείλουν χωρίς δεύτερη σκέψη στη Στέλλα, στο χωριό Εγγαρές. Στο απλό ταβερνάκι της, απέναντι από την εκκλησία του Χριστού, η κυρία Στέλλα μαγειρεύει καθημερινά ό,τι βγαίνει από το μποστάνι της. Σε μια βεράντα με θέα στα βουνά και τα περιβόλια της περιοχής, θα φάτε καλομαγειρεμένα λαδερά, νοστιμότατες ομελέτες με δικά τους λαχανικά και τυριά, κοκκινιστό κουνέλι και κατσικάκι λεμονάτο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την κορυφαία φρουτάλια (ομελέτα με πατάτες) και τον καγιανά (ομελέτα με ντομάτα).

Πληροφορίες

Εγγαρές, Νάξος, τηλ. 22850 62312

Ο Γιώργης

Ταβερνάκι στο χωριό Μέλανες, 8 χλμ. από τη Χώρα, με άπλετη θέα στον κατάφυτο κάμπο της περιοχής. Στην κουζίνα του Γιώργη μπαίνουν μόνο κρέατα, τυριά και λαχανικά που παράγει ο ίδιος. Στη μεγάλη βεράντα του θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, κουνέλι ψητό, κοκκινιστό κρασάτο κόκορα με φρέσκες τηγανητές πατάτες Νάξου, αρνάκι στάμνας και κοκορέτσι. Ένα από τα καλύτερα πιάτα του είναι ο παραδοσιακός καλόγερος (μοσχάρι με μελιτζάνες και τυρί παραγωγής του ιδιοκτήτη).

Πληροφορίες

Μέλανες, τηλ. 22850 62180, fb page: Ταβέρνα Ο Γιώργης – O Giorgis Family Tavern

Στης Ειρήνης

Στην παραλία της Χώρας, δίπλα στο λιμάνι, θα ανακαλύψετε την ταβέρνα-μεζεδοπωλείο Στης Ειρήνης. Διάσημη στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, επιβεβαιώνει τη φήμη της προσφέροντας παραδοσιακούς μεζέδες, μεγάλη ποικιλία πιάτων από τοπικές συνταγές, αλλά και φρέσκα ψάρια. Όλα τα πιάτα είναι μαγειρεμένα με ντόπια, αγνά υλικά. Έχει καλό κόκκινο κρασί και το service είναι γρήγορο και φιλικό.

Πληροφορίες

Χώρα, Νάξος, τηλ. 22850 26780, fb page: Irini’s Restaurant

Για ψάρι και θαλασσινά

Όστρια 

Σε μια κομψή βεράντα με υπέροχη θέα στις Μικρές Κυκλάδες, το Όστρια σερβίρει παραδοσιακή σπιτική κουζίνα και ολόφρεσκα ψάρια. Στο λιμανάκι της Μουτσούνας, κάτω από την Απείρανθο, αποτελεί ιδανική στάση για φαγητό μετά το μπάνιο στις παραλίες της ανατολικής ακτής. Πρόκειται για το εστιατόριο του ξενοδοχείου Ostria Inn, το οποίο είναι ανοιχτό και για τους επισκέπτες της περιοχής. Κάθε μέρα, ψαροκάικα από τη Μουτσούνα, αλλά και από το γειτονικό Κουφονήσι, φέρνουν λαχταριστά ψάρια και ζωντανούς αστακούς. Η γαριδομακαρονάδα και η αστακομαρονάδα είναι εξαιρετικές. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης νοστιμότατα μαγειρευτά, ενώ δεν λείπουν και οι πιο gourmet προτάσεις με μεσογειακές πινελιές.

Πληροφορίες

Παραλία Μουτσούνα, τηλ. 22850 68235, www.ostria.com

Meze2

Το Μeze2 αποτελεί must στάση στη Χώρα για ψαρομεζέδες με φόντο το λιμάνι. Δίπλα στα ψαροκάικα θα απολαύσετε πιάτα που μοσχομυρίζουν θάλασσα. Καλαμάρι γεμιστό με τυροκαυτερή, γούνα (σκουμπρί λιαστό), ριζότο θαλασσινών, μυδοπίλαφο και σαλατούρι (καλκάνι βρασμένο με κρεμμυδάκι και λαδολέμονο) είναι μερικά από τα καλύτερα εδέσματα που σερβίρει. Το μενού είναι αρκετά μεγάλο και, εκτός από φρέσκα ψάρια, περιλαμβάνει αρκετά πιάτα με ντόπια κρέατα. Για ορεκτικό προτείνουμε πατατοσαλάτα και ντάκο με ξινομυζήθρα Νάξου. Θα βρείτε και δεύτερο μαγαζί στην παραλία της Πλάκας.

Πληροφορίες

Χώρα, τηλ. 22850 26401, fb page: Meze Meze naxos

Για πρωινό & γλυκές απολαύσεις

Στο καφέ-παρασκευαστήριο της οικοτεχνίας Μελίμηλον Νάξου, πίσω από το Δημαρχείο, η μέρα σας θα ξεκινήσει με ένα πολύ γευστικό πρωινό που θα σας μείνει αξέχαστο. Οι επιλογές είναι πολλές, όλες με εξαιρετικές ναξιώτικες πρώτες ύλες –από υπέροχες τηγανίτες με σπιτικές μαρμελάδες και τυροκομικά Νάξου και λαχταριστές ομελέτες μέχρι χειροποίητα γλυκά. Επιπλέον, σερβίρει εδέσματα με αυθεντικά αξιώτικα προϊόντα μέχρι το βράδυ. Στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας της Χώρας, το cafe-ζαχαροπλαστείο Ραντεβού αποτελεί κλασικό και αγαπημένο προορισμό για εξαιρετικά, παραδοσιακά γλυκά (καρυδόπιτα, ραβανί, σάμαλι, λουκουμάδες με παγωτό παραγωγής τους) και καφέ με θέα στο λιμάνι. Στο ζαχαροπλαστείο Ακταίον τιμούν τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού, ενώ ταυτόχρονα, δίνουν τοπική χροιά σε διεθνή γλυκά, όπως τα μακαρόν (η εκδοχή τους με ελαιόλαδο, βασιλικό και περγαμόντο πήρε το δεύτερο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Le Μeilleur Macaron Grec”). Στον κεντρικό δρόμο του χωριού Χαλκί, το παραδοσιακό καφενείο του Γαλάνη αποτελεί σταθερή αξία για τους ντόπιους και τους πιστούς φίλους του νησιού, αλλά και must στάση για τους νέους επισκέπτες. Πρόκειται για το παλαιότερο καφενείο του χωριού και φημίζεται για το πεντανόστιμο σπιτικό γαλακτομπούρεκό του, η συνταγή του οποίου αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Πέρα από καφέ και φρέσκα γλυκά, εδώ θα βρείτε και καλό σπιτικό φαγητό. Τέλος, επιβάλλεται να κάνετε μια στάση στο Waffle House (το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα) για βάφλα με παγωτό βανίλια.

Στάσεις για τοπικά καλούδια

Για τα περίφημα τυριά του νησιού (γραβιέρα, αρσενικό, μυζήθρα και ξινομυζήθρα) επισκεφτείτε το κατάστημα της Τυροκομίας Νάξου Κουφόπουλος (τηλ. 22850 26018) ή αυτό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (τηλ. 22850 22883) που βρίσκονται στη Χώρα. Μην παραλείψετε να οργανώσετε μια περιήγηση στο παραδοσιακό αποστακτήριο Βαλληνδρά (τηλ. 22850 31220) που στεγάζεται σε ένα όμορφο αρχοντικό στο Χαλκί, για να γνωρίσετε την ιστορία του περίφημου τοπικού ηδύποτου Κίτρο και να μάθετε όλα τα μυστικά της παραγωγής του από την παλαιότερη ποτοποιία της Νάξου. Μπορείτε να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις και να δείτε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης. Φυσικά, θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε και να αγοράσετε το ξακουστό Κίτρο Νάξου, που παράγεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους και αποτελεί ένα από τα τρία ελληνικά ηδύποτα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αξίζει επίσης να κάνετε μια στάση στο Ναξίων Γεύσεις (τηλ. 22854 00091), στην παραλία της Χώρας (υπάρχει και το εργαστήριο στο δρόμο από τη Χώρα προς τα Αγγίδια). Γλυκά του κουταλιού από όλα τα φρούτα της Νάξου, σπιτικές μαρμελάδες, πίτες με ντόπια τυριά, γλυκά ταψιού και λαχταριστά κουλουράκια είναι μόνο κάποια από τα προϊόντα που θα βρείτε στο περιποιημένο μαγαζί της κυρίας Μαριέττας Μαργαρίτου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

Silver Alert: Χάθηκε η λεπτομύτα

Η λεπτομύτα δεν θα ξαναπετάξει: Και επισήμως εξαφανισμένο το αποδημητικό πουλί

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Παραιτήσεις μελών από Τήνο και Σύρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ποια η σχέση του με τα μέλη… Νέες παραιτήσεις

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Νάξος: Γιατί ο Δημήτρης Λιανός μιλάει για “ιδιαίτερη τιμή”;

Η ανάρτηση που έγινε από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή την εκδήλωση χθες Πέμπτη (21/11) στη Νάξο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

Κατερίνα Μονογυιού: Στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)