Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Γαστρονομικό εστιατόριο-happening που ακούει στο όνομα "Barozzi"

Νάξος: Γαστρονομικό εστιατόριο-happening που ακούει στο όνομα “Barozzi”

|

Ιστορία, αρχιτεκτονική, τέχνες, γαστρονομία, τοπικότητα, εποχές, σέρβις σαν θεατρική παράσταση. Αν έβαζα αυτά τα keywords στην αναζήτηση, το αποτέλεσμα που θα έβγαινε θα ήταν Barozzi.

Το δημιουργικό εστιατόριο της Νάξου που άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2017 διανύει αισίως την έβδομη σεζόν λειτουργίας του, και ποντάρει όχι μόνο στο φαγητό, αλλά σε μια ενορχηστρωμένη γαστρονομική παράσταση και μια ολιστική, βιωματική εμπειρία, η οποία στεγάζεται σε ένα επιβλητικό, λιθόκτιστο κτίριο του 1930.

Το κτίριο ανακαινίστηκε από την εταιρεία Aliberti Projects με την αρχιτεκτονική ματιά της ομάδας του γραφείου gfra, για λογαριασμό του ιδιοκτήτη και δημιουργού του Barozzi, του Ναξιώτη Διονύση Αλιμπέρτη, από τον οποίο μαθαίνουμε ότι οι καταβολές της οικογένειάς του συνδέονται με τη δυναστεία των Barozzi.

Και μας εξηγεί: «Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες οι Ναξιώτες με το επίθετο Αλιμπέρτη έχουν καταγωγή από τους Barozzi. Μπαρότσι (Barozzi, Baroci ή Barocci) ονομάζεται μια από τις περίφημες δώδεκα οικογένειες ενετών πατρικίων, τις επονομαζόμενες και «αποστολικές», οι οποίες, σύμφωνα με την παράδοση, γύρω στον 7o αιώνα ίδρυσαν τη Βενετία, τότε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους της Γαληνοτάτης Βενετικής Δημοκρατίας.

Το δείπνο σερβίρεται σε μια ατμοσφαιρική αυλή στο λιθόκτιστο κτίριο του 1930
 

Ραβιόλια με κουνέλι Νάξου
 

Ναξιώτικος κήπος με λαχανικά farm to table

 

Η ονομασία της οικογένειας ανάγεται ετυμολογικά στο μεσαιωνικό λατινικό επίθετο barus που σημαίνει γενναίος, ενώ πολλοί απόγονοι των Μπαρότσι διέπρεψαν στις τέχνες, στις επιστήμες, και κατείχαν πολιτικά, στρατιωτικά και εκκλησιαστικά αξιώματα.

Κλάδοι της οικογένειας εμφανίζονται τον 13o αιώνα ως φεουδάρχες στο Αιγαίο, όπου μεταξύ άλλων νησιών, στη Νάξο διασώζονται οικόσημά τους. Φέουδα των Μπαρότσι εντοπίζονται σε διάφορα σημεία στην Νάξο, ενώ από το φέουδο στην Κωμιακή κατάγεται ο Αλμπέρτο Μπαρότσι, ο γιός του οποίου λέγεται πως άλλαξε το επώνυμό του σε Αλιμπέρτος, και από αυτόν προήλθαν οι οικογένειες Αλιμπέρτη του νησιού».

 

Μια γαστρονομική παράσταση

Η φιλοσοφία της κουζίνας στο Barozzi εστιάζει στην ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης και μεσογειακής γαστρονομίας, χωρίς ακραία στοιχεία εντυπωσιασμού, αλλά ποντάροντας και χρησιμοποιώντας άριστες ντόπιες πρώτες ύλες, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν γεύσεις οικείες και ελληνικές με σύγχρονη οπτική.

Ο consultant chef Γκίκας Ξενάκης βρίσκεται εδώ εντελώς στο στοιχείο του, και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του ως εμπνευστή του μενού για τέσσερα συναπτά χρόνια. Η συνεργασία του με τους Barozzi κούμπωσε από την αρχή, και έτσι τα νόστιμα, δημιουργικά πιάτα που ετοιμάζει για την κάθε σεζόν, υλοποιούνται επιτυχώς από μια σφιχτή ομάδα ταλαντούχων resident μαγείρων, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Βότανο και τον sous chef του Αντώνη Νικηταρά.

Το μενού κάθε χρόνο καταρτίζεται ύστερα από ένα γαστρονομικό σαφάρι στο καρπερό και σχεδόν αυτάρκες νησί. Οι σεφ εξορμούν σε τυροκομεία, φάρμες, μπαξέδες, αλλά και για foraging στη φύση, για να δοκιμάσουν και να επιλέξουν τα υλικά επάνω στα οποία θα χτιστεί το μενού, επηρεασμένο εν πολλοίς από την παραδοσιακή κουζίνα της Νάξου.

Αυτή η μικρή περιπέτεια μεταφέρεται ως βιωματική εμπειρία και στο μενού, και γίνεται αντιληπτή και από τους επισκέπτες του εστιατορίου μέσω του περιγραφικού σέρβις του οποίου ηγείται ως μαέστρος σε καλοκουρδισμένη παράσταση, ο μάναντζερ και ψυχή του εστιατορίου, Γιάννης Ζυγομαλάς.

 

Ο resident σεφ Κωνσταντίνος Βότανος είναι υπεύθυνος για την άρτια εκτέλεση των πιάτων
 

Υπέροχη σφυρίδα πλακί

 

Στο Barozzi σερβίρονται δύο μενού degustation των 7 σταδίων (135€), δύο των 5 σταδίων (110 €), και υπάρχει επίσης και το μενού των 3 σταδίων που χτίζεται με πιάτα της επιλογής μας (85 €).

Δοκιμάσαμε μια υπερτέλεια παλαμίδα βουτυράτη, καρυκευμένη με Ναξιώτικα εσπεριδοειδή, ελαφρά καψαλισμένη και σερβιρισμένη με αγγούρι τουρσί, ζωμό καπνιστής ρέγκας και χρένο, ως ένα ένδοξο αλίπαστο.

Λιχουδιά τα ψητά χτένια που σερβίρονται με απαλή κρέμα καρότο, απάκι, κολούμπρα κι έναν ζωμό καραβίδας με απύθμενη νοστιμιά, ενώ highlight της βραδιάς είναι η πράσινη μελιτζάνα Ανάφης με φυστικοβούτυρο, πετιμέζι και granola ηλιόσπορου με μπαχαρικά.

Στα κυρίως, είναι πολύ δυνατά πιάτα τόσο τα ραβιόλια με κουνέλι Νάξου, όσο και η σφυρίδα πλακί.

Επιλέξαμε το φιλέτο από ντόπιο μοσχάρι , με τερίνα φάβας , σύκο, κρεμμύδια και σάλτσα λεμονοθύμαρο, και το μελωμένο κατσίκι Νάξου στον ξυλόφουρνο, με κρέμα αγκινάρας, πέστο αγριομάραθου και σάλτσα από τους χυμούς του, δύο πιάτα με πολλά επίπεδα γεύσης, άρτιες τεχνικές, σάλτσες σαν μαγικούς ζωμούς και ζουμερή νοστιμιά με ουσία.

Κλείσαμε με δύο επιδόρπια ανάλαφρα, τα οποία επιμελείται η pastry chef Βασιλική Τσέλιου (Aleria). Τη σοκολάτα με κεράσια, γκανάς πικρής σοκολάτας, Kirsch και παγωτό σουμάδα, και το μυκονιάτικο γιαούρτι με βερίκοκο , κρεμέ αμύγδαλο και σορμπέ δεντρολίβανο.

 

Τα επιδόρπια επιμελείται η pastry chef Βασιλική Τσέλιου
 

Σοκολάτα με κεράσια, γκανάς πικρής σοκολάτας, Kirsch και παγωτό σουμάδα

 

 

Παράλληλα ο Γιάννης Ζυγομαλάς με τη συνεργάτιδά του στη σάλα, την Έλενα Λυσίκοβα, έχουν επιμεληθεί και την πολύ αξιόλογη αιγαιοπελαγίτικη λίστα με τα κρασιά. Έχουν μάλιστα καταρτίσει και τέσσερα μενού οινογνωσίας, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται με τα μενού, αν και μπορούν να σερβιριστούν και μόνα τους, στο μπαρ.

Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη και ενδιαφέρουσα κίνηση, κάτι που σπάνια συναντάμε σε εστιατόριο, τουλάχιστον σε αυτή την έκταση, αν λάβουμε υπόψη ότι τα μεν δύο μενού αποτελούνται από κυκλαδίτικα Ασύρτικα (το ένα περιλαμβάνει 6 και το άλλο 8 ετικέτες, στα 70 € και 90 € αντίστοιχα), ενώ τα άλλα δύο αποτελούνται από πολύ αξιόλογα κρασιά από όλη την Ελλάδα.

Η εμπειρία αρχίζει και τελειώνει στο μπαρ, όπου τα κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο mixologist Χρήστος Χουσέας, δημιουργώντας μια σειρά από signature cocktails με άρωμα Κυκλάδων, βασισμένα σε τοπικά υλικά.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην εξωτερική αυλή τους, όμως οι εσωτερικοί χώροι του Barozzi, ατμοσφαιρικά φωτισμένοι και με εξαιρετικό γούστο επιμελημένοι, χρήζουν επίσκεψης, ειδικά όταν –συχνά– φιλοξενούνται εκθέσεις έργων τέχνης, όπως μαρμαρόγλυπτα από ναξιακό μάρμαρο, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Με πληροφορίες από τον gastronomos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιωάννα Συνοδινού: “Με την καρδιά στην Αμοργό, όταν το τρέξιμο γίνεται γιορτή ψυχής” (video)

Στο Amorgos Trail Challenge 2025, δεν μετρά μόνο ο τερματισμός, αλλά κάθε βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, στην κοινότητα, και στον εαυτό μας.

Αμοργός: Διάσταση απόψεων στην τοπική κοινωνία για την διάνοιξη δρόμου

Ο δήμος υποστήριξε ότι ο δρόμος είχε διανοιχθεί ως εργοταξιακός, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης ενός ναΐσκου

Βατικανό – Corriers Della Sera: “Η στάση του Παρολίν και ο …διχασμός έδωσαν πλεονέκτημα στον Πρέβοστ”

Πάπας Λέων ΙΔ': Πώς τον επέλεξε το Κονκλάβιο - Προηγούνταν ο Παρολίν, αλλά έκανε πίσω

ΕΠΑΛ Νάξου: Δράση με περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Χώρα Νάξου

Το τμήμα Α3 του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" συμμετείχε σε δράση καθαρισμού στο Φλοίσβο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Δράση και Δημιουργία για το Σχολείο και τον Τόπο μου"

Αλ. Φρατζέσκος: “Η καρδιά της Νάξου απειλείται, κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος”

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση, ο Αλέξανδρος Φρατζέσκος καλεί σε συσπείρωση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων που αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητα του νησιού

“Το Πλαστικό μου κι Εγώ”: Το περιβαλλοντικό ταξίδι συνεχίζεται, πρώτος σταθμός η Νάξος

Μαθητές νησιών του Αιγαίου γίνονται πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για λιγότερο πλαστικό – Εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και πράξη από το Cyclades Preservation Fund, την OPUS και με τη στήριξη της ΔΕΗ

Γαλάζιες Σημαίες 2025: Ανακοινώνονται την επόμενη Πέμπτη (15/05)

Ανακοινώνονται οι “Γαλάζιες Σημαίες” στην Ελλάδα για το 2025

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έως τις 23 Μαΐου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025–2026

Eνίσχυση για οινάμπελα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων – Αναλυτικά οι όροι και τα κριτήρια προτεραιότητας

Κύθνος: Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Ανοιχτά της Κύθνου εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων