Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Ενας διαφορετικός οδηγός του Καλοφαγά διά χειρός Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Νάξος: Ενας διαφορετικός οδηγός του Καλοφαγά διά χειρός Κωνσταντίνου Μπογδάνου

|

Τόσα χρόνια υμνώ τη Νάξο, καιρός δεν είναι να πούμε μερικά πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα; Ας ξεκινήσουμε με το φαγητό. Αν συνειδητοποιήσεις γιατί η Νάξος έχει τόσο θεϊκό φαγητό θα αντιληφθείς ότι πρόκειται για πολύ ποικιλόμορφο και εξαιρετικά γόνιμο τόπο. Η Αξά είναι τόσο κορυφή μαγείρισσα ακριβώς λόγω των πολλών και διαφορετικών πρώτης τάξεως υλικών που η κουζίνα της είχε πάντα στη διάθεσή της. Βουνά, κάμποι και θάλασσες τροφοδοτούν κυριολεκτικά το νησί με τα συστατικά της ευωχίας. 

Του Κωνσταντίνου Μπογδάνου (ιστοσελίδα meaculpa.gr

Που τρώμε, λοιπόν. Η παρακάτω λίστα δεν αποτελεί κάποιου είδους σειρά κατάταξης, ούτε περιέχει τα μόνα καλά εστιατόρια στο νησί. Αντίθετα, πολλές καλές επιχειρήσεις απουσιάζουν, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επανέλθουμε με περισσότερες επιλογές εν ευθέτω χρόνω. Κι αυτό διότι γαστρονομικά η Νάξος έχει ένα μεγάλο προτέρημα. Δύσκολα θα φας άσχημα σ’αυτό το νησί διότι το μέσο γαστρονομικό επίπεδο είναι υψηλό. Με αυτό υπ’όψιν, να μερικά μερικά μέρη που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Βασίλης – Μέλανες: Διάσημον οινοπτηνοφαγείον. Κόκκορας (ειδικά κοκκινιστός με χυλοπίτες), πάπια, πιτσούνι, αλλά και κουνέλι στην πρώτη γραμμή. Εξαιρετικά λαχανικά και κηπευτικά από το μποστάνι τους. Εδώ θα βρεις και το σωστό, αξώτικο, κεχριμπαρένιο, δυνατό και γλυκίζον φωκιανό κρασί. Δροσερή βεράντα ιδανική για βραδάκι στις γραφικές και ήσυχες Μέλανες.

Dal Professore – Χώρα: Στο ωραιότερο σημείο της προκυμαίας ο κορυφαίος σεφ Νίκος Δημητροκάλλης φτιάχνει την καλύτερη καρμπονάρα στο Αιγαίο και το συγκλονιστικότερο αφράτο ζυμάρι πίτσας εν Ελλάδι, ενώ αγγίζει με σεβασμό και φαντασία την τοπική κουζίνα αναμορφώνοντας και εκτοξεύοντας κλασικά πιάτα. Ένα σπουδαίο εστιατόριο όπου το φαγητό μιλά στην ψυχή.

Αμοργινός – Απείρανθος: Πίτες και μαγειρευτά με την παράδοση της ορεινής Νάξου. Ό,τι και να φας εδώ είναι καλό, αλλά μουσακάς, λουκάνικο, ρόστο (αξιώτικο χοιρινό κοκκινιστό με σκόρδο) είναι αχτύπητα. Για κρέατα, ρώτα τη Βούλα. Αν πετύχεις κατσικάκι (ριφάκι) γάλακτος ή καμιά καλοσιτεμένη μοσχαρίσια, θα περάσει από το νου σου να μετακομίσεις στ’Απεράθου.

Γοργόνα – Αγία Άννα: Greek Taverna με περιβάλλον και γεύσεις που σε στέλνουν πίσω στην ανεμελιά των 90s. Τραγανό, πιο-φρέσκο-πεθαίνεις μπαρμπουνάκι, μπυρίτσα, γλυκιά τηγανητή πατάτα και γενικώς ζωντανό ψάρι – ρώτα την μεγάλη αρχηγό, Κούλα, και θα σου πει. Γαριδομακαρονάδα πνιγμένη στην γραβιέρα για μερακλήδες και οτιδήποτε λαδερό με έξτρα έμφαση στη μελιτζάνα. 

Μάρω – Χώρα: Φά’τα όλα χωρίς δεύτερη σκέψη. Τεράστιες μερίδες, υψηλή ποιότητα, σκανδαλιστικές γεύσεις. Για πεινασμένους, οικονόμους και πρακτικούς. Δεν μπορείς να κλείσεις τραπέζι, δεν έχει γλυκό, ούτε θέα, αλλά δεν έχει και καμία σημασία. Ιδανική για κτηνωδίες μετά την παραλία, ή για take away – στα συν το πρόσχαρο, ευγενικό, αεικίνητο προσωπικό.

Λεφτέρης – Απείρανθος: Στα καλά του, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Ο πρώτος, ίσως, που κατάλαβε πόσο γκουρμέ μπορεί να είναι το κλασικό. Περιβάλλον που φέρνει στο νου Πήλιο, προσεγμένα κουβέρ, σταθερά πιάτα επί δεκαετίες όπου το απλό ανάγεται σε τέχνη. Φάβα, μπιφτέκι γεμιστό και σπιτικά γλυκά ταψιού που δεν χάνονται. Συστήνεται κράτηση.

Τζώννης – Σαγκρί: Στην σκιερή του αυλή, κοντά στον σαγηνευτικό ναό της Δήμητρας, ο Τζώννης προσφέρει τίμια κουζίνα από αγνά υλικά. Κοντράρει σε κρεατικά το γειτονικό Φιλότι, φτιάχνει μια σπέσιαλ σαλάτα με τριζάτο τυροντρέσινγκ, κάνει καλή greek πίτσα, φημίζεται και για το γαλακτομπούρεκό του, που συναγωνίζεται εκείνο του Γαλάνη στο Χαλκί.

ΝΙSSAKI – Χώρα: Το ομώνυμο ξενοδοχείο της οικογένειας Παπαδόπουλου στον Άη Γιώργη είναι πρωτοπόρο στο ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Στο εστιατόριό του, πάνω στο κύμα, τρως πιάτα καλοδουλεμένα, που απευθύνονται σε απαιτητικές παλέτες. Για τους οπαδούς, εδώ τα καλύτερα μουλ μαρινιέρ. Σοβαρό wine list, τοπ σέρβις, σημασία στη λεπτομέρεια καθ΄όλα.

ΟSTRIA INN – Μουτσούνα: Αξίζει να οδηγήσεις μέχρι τη Μουτσούνα μόνο και μόνο για να φας στον Γιάννη. Η νοστιμότερη ωριμασμένη μπριζόλα του νησιού, τρομερό ψάρι, μενού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων από μερακλή που το’χει ψάξει και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο. Προσοχή: Ίσως, η νούμερο ένα τηγανητή πατάτα στο νησί της πατάτας.

Αξιώτισσα – Καστράκι: Η ελευθεριακή ομάδα που διαχειρίζεται την επιχείρηση έχει φτιάξει ένα καλό εστιατόριο, που δίνει έμφαση στα δικά του, βιολογικά κατά το δυνατόν υλικά και συνταγές από το αρχιπέλαγος και την καθ’ημάς Ανατολή. Για να φας το αξιομνημόνευτό χουνκιάρ στο ειδυλλιακό περιβάλλον θα πρέπει να κλείσεις τραπέζι μέρες πριν.

Πηγή – Ποταμιά: Κατσικάκι στη γάστρα, μελιτζάνα γλύκισμα, πιπερόπιτα, αλλά και κοντοσούβλι, κοκορέτσι ποίημα, κόκορας θαύμα. Κλασική ελληνική κουζίνα με ναξιώτικη δύναμη σε ένα περιβάλλον που ανοίγει την όρεξη: Μέσα στα δέντρα, δίπλα ακριβώς σε μια κελαρυστή πηγή, θυμίζει ότι η Νάξος είναι ένα νησί που διαρκώς σε εκπλήσσει – σαν το φαγητό του. 

Tortuga – Πλάκα: Μύκονος χωρίς Άραβες. Κλείσε κρεβάτι στην άμμο, βούτα, πιες τον καφέ σου, χάζεψε το ψαρωτικό τοπίο, ανέβα στο εστιατόριο και βούτα στο μενού του Λαζάρου. Καβούρι-μάνγκο, χτένια, ριζότο θαλασσινών έπος, ΠΑΝΤΑ φοβερό κρέας και ψάρι, ταλιάτες, πικάνιες, ταρτάρ, σεβίτσε, σέα, μέα, στύρες, μπύρες, άσε. Εδώ επίσης η σοβαρότερη λίστα κρασιών στο νησί και μπαρ αξιώσεων.

Γενικά τιπς:

– Όπου υπάρχει διαθέσιμη ντόπια καλή ντομάτα (ρωτάμε, δεν είναι ντροπή) ζητάμε την ναξιώτικη χωριάτική με ξινομυζήθρα, που την κάνουν στο νησί κρεμώδη, πλούσια και εύγευστη. Βγάνομενε και σούπερ φασολάκια πράσινα. Και κηπευτικά γενικώς. Βουρ.

– Το τυρί της Νάξου είναι ολόκληρο γνωστικό πεδίο. Ο τόπος αυτός παράγει τυριά με φαντασία και αφοσίωση που απηχεί την πανάρχαια κτηνοτροφική ιστορία του. Δεκάδες χιλιάδες κεφάλια – και ζα και τυριά. You can’t go wrong μ’ένα πλατό τυριών πουθενά στην Αξά. Πριν φύγεις, πάρε από τον συνεταιρισμό ένα κεφαλάκι γραβιέρα, την παλαιωμένη με την τρούφα.

– Πατάτα: Στην Αθήνα και αλλού τη νοθεύουν οπότε αν δεν βρεις ΕΑΣ δεν ξέρεις πάντα τί γίνεται, αλλά στο νησί, νισάφι, η βασίλισσα είναι στο θρόνο της. Χτύπα την σε κάθε συνταγή και υφή. Το απόλυτο κριτήριο εστιατορίου. Αν δεν έχουν πατάτα Νάξου, μην κάτσεις. 

– Σφολιατοτυροπιτοειδή, κουλουράκια, ψωμάκια, κισάκια, σνακ, καφέ από το Ραντεβού, που κάνει και καλά γλυκά. Μακαρόν (ναι, μακαρόν) επιπέδου La Duree από το φίνο, αναπάντεχα αριστοκρατικό και γευστικώς εξαίσιο ζαχαροπλαστείο Ακταίον. 

– Έμπειρο οικογενειακό ψητοπωλείο μερακλή τύπου που φτιάχνει δικό του γύρο, το Σπιτικό στην προκυμαία. Εδώ κάθε είδους σουβλιστό και ψητό, καλό κρασάκι, σπιτική ρακή. Παραδίπλα το πιο φαστφουντέ, επίσης καθαρό και πιο light, Yasouvlaki. 

– Καφέ στη Χώρα στο Κίτρον. Εκεί και το ομώνυμο λικέρ το αποστασσόμενον εν Χαλκείω έτι σήμερον μετά παραδοσιακών υλικών, πατροπαραδότου συνταγής και τρόπου, χωνευτικόν και ορεκτικόν και βάση του απροσδόκητα καταπληκτικού κοκτέιλ 1896.

Αυτά, για την ώρα.

Σε όλα τα μέρη που συστήνω, μπορείς, αν θέλεις, να λες ότι σε στέλνω εγώ προσωπικά. Δεν θα είναι ψέματα. Καλή όρεξη και καλή αντάμωση σ’ευλογημένους τόπους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Νάξος – Κόρωνος: Τα πασχαλινά έθιμα της «ρουκάνας» και της μεταφοράς των εικόνων

Μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ μεταφέρθηκαν σε όλη την Ελλάδα τα έθιμα της Κορώνου

Νάξος – Μέλανες: Αγία Παρασκευή και οι “Περιφάνες” κάνουν την εμφάνισή τους (video)

Παραδοσιακό δρώμενο «περιφάνες» στις Μέλανες. Μεγάλη Παρασκευή 2 Μαϊου 2024, μετά τον εσπερινό. Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων. Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας»

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

ΕΚΥΤ: Εκδήλωση με θέμα “Κυκλάδες: Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή;”

Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) - Πότε και που θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα "Κυκλάδες- Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή"

Σαγκρί – ΠΝΟΕΣ: Μεγάλη Παρασκευή με περιφορά Επιταφίου, …τσουρέκια την Ανάσταση

Πρόσκληση παρουσίας την Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί - Τι έχουν ετοιμάσει τα μέλη από τις ΠΝΟΕΣ για την Ανάσταση

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Καλλίνικος: “Η βραδιά της Αναστάσεως να είναι μία ουσιαστικά εμπειρία κοινωνίας κι όχι μία εθιμοτυπική συμμετοχή”

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικου για την εορτή του Πάσχα προς τους Πιστούς Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου - Ποια είναι η ευχή του

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου