Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Ενας διαφορετικός οδηγός του Καλοφαγά διά χειρός Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Νάξος: Ενας διαφορετικός οδηγός του Καλοφαγά διά χειρός Κωνσταντίνου Μπογδάνου

|

Τόσα χρόνια υμνώ τη Νάξο, καιρός δεν είναι να πούμε μερικά πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα; Ας ξεκινήσουμε με το φαγητό. Αν συνειδητοποιήσεις γιατί η Νάξος έχει τόσο θεϊκό φαγητό θα αντιληφθείς ότι πρόκειται για πολύ ποικιλόμορφο και εξαιρετικά γόνιμο τόπο. Η Αξά είναι τόσο κορυφή μαγείρισσα ακριβώς λόγω των πολλών και διαφορετικών πρώτης τάξεως υλικών που η κουζίνα της είχε πάντα στη διάθεσή της. Βουνά, κάμποι και θάλασσες τροφοδοτούν κυριολεκτικά το νησί με τα συστατικά της ευωχίας. 

Του Κωνσταντίνου Μπογδάνου (ιστοσελίδα meaculpa.gr

Που τρώμε, λοιπόν. Η παρακάτω λίστα δεν αποτελεί κάποιου είδους σειρά κατάταξης, ούτε περιέχει τα μόνα καλά εστιατόρια στο νησί. Αντίθετα, πολλές καλές επιχειρήσεις απουσιάζουν, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επανέλθουμε με περισσότερες επιλογές εν ευθέτω χρόνω. Κι αυτό διότι γαστρονομικά η Νάξος έχει ένα μεγάλο προτέρημα. Δύσκολα θα φας άσχημα σ’αυτό το νησί διότι το μέσο γαστρονομικό επίπεδο είναι υψηλό. Με αυτό υπ’όψιν, να μερικά μερικά μέρη που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Βασίλης – Μέλανες: Διάσημον οινοπτηνοφαγείον. Κόκκορας (ειδικά κοκκινιστός με χυλοπίτες), πάπια, πιτσούνι, αλλά και κουνέλι στην πρώτη γραμμή. Εξαιρετικά λαχανικά και κηπευτικά από το μποστάνι τους. Εδώ θα βρεις και το σωστό, αξώτικο, κεχριμπαρένιο, δυνατό και γλυκίζον φωκιανό κρασί. Δροσερή βεράντα ιδανική για βραδάκι στις γραφικές και ήσυχες Μέλανες.

Dal Professore – Χώρα: Στο ωραιότερο σημείο της προκυμαίας ο κορυφαίος σεφ Νίκος Δημητροκάλλης φτιάχνει την καλύτερη καρμπονάρα στο Αιγαίο και το συγκλονιστικότερο αφράτο ζυμάρι πίτσας εν Ελλάδι, ενώ αγγίζει με σεβασμό και φαντασία την τοπική κουζίνα αναμορφώνοντας και εκτοξεύοντας κλασικά πιάτα. Ένα σπουδαίο εστιατόριο όπου το φαγητό μιλά στην ψυχή.

Αμοργινός – Απείρανθος: Πίτες και μαγειρευτά με την παράδοση της ορεινής Νάξου. Ό,τι και να φας εδώ είναι καλό, αλλά μουσακάς, λουκάνικο, ρόστο (αξιώτικο χοιρινό κοκκινιστό με σκόρδο) είναι αχτύπητα. Για κρέατα, ρώτα τη Βούλα. Αν πετύχεις κατσικάκι (ριφάκι) γάλακτος ή καμιά καλοσιτεμένη μοσχαρίσια, θα περάσει από το νου σου να μετακομίσεις στ’Απεράθου.

Γοργόνα – Αγία Άννα: Greek Taverna με περιβάλλον και γεύσεις που σε στέλνουν πίσω στην ανεμελιά των 90s. Τραγανό, πιο-φρέσκο-πεθαίνεις μπαρμπουνάκι, μπυρίτσα, γλυκιά τηγανητή πατάτα και γενικώς ζωντανό ψάρι – ρώτα την μεγάλη αρχηγό, Κούλα, και θα σου πει. Γαριδομακαρονάδα πνιγμένη στην γραβιέρα για μερακλήδες και οτιδήποτε λαδερό με έξτρα έμφαση στη μελιτζάνα. 

Μάρω – Χώρα: Φά’τα όλα χωρίς δεύτερη σκέψη. Τεράστιες μερίδες, υψηλή ποιότητα, σκανδαλιστικές γεύσεις. Για πεινασμένους, οικονόμους και πρακτικούς. Δεν μπορείς να κλείσεις τραπέζι, δεν έχει γλυκό, ούτε θέα, αλλά δεν έχει και καμία σημασία. Ιδανική για κτηνωδίες μετά την παραλία, ή για take away – στα συν το πρόσχαρο, ευγενικό, αεικίνητο προσωπικό.

Λεφτέρης – Απείρανθος: Στα καλά του, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Ο πρώτος, ίσως, που κατάλαβε πόσο γκουρμέ μπορεί να είναι το κλασικό. Περιβάλλον που φέρνει στο νου Πήλιο, προσεγμένα κουβέρ, σταθερά πιάτα επί δεκαετίες όπου το απλό ανάγεται σε τέχνη. Φάβα, μπιφτέκι γεμιστό και σπιτικά γλυκά ταψιού που δεν χάνονται. Συστήνεται κράτηση.

Τζώννης – Σαγκρί: Στην σκιερή του αυλή, κοντά στον σαγηνευτικό ναό της Δήμητρας, ο Τζώννης προσφέρει τίμια κουζίνα από αγνά υλικά. Κοντράρει σε κρεατικά το γειτονικό Φιλότι, φτιάχνει μια σπέσιαλ σαλάτα με τριζάτο τυροντρέσινγκ, κάνει καλή greek πίτσα, φημίζεται και για το γαλακτομπούρεκό του, που συναγωνίζεται εκείνο του Γαλάνη στο Χαλκί.

ΝΙSSAKI – Χώρα: Το ομώνυμο ξενοδοχείο της οικογένειας Παπαδόπουλου στον Άη Γιώργη είναι πρωτοπόρο στο ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Στο εστιατόριό του, πάνω στο κύμα, τρως πιάτα καλοδουλεμένα, που απευθύνονται σε απαιτητικές παλέτες. Για τους οπαδούς, εδώ τα καλύτερα μουλ μαρινιέρ. Σοβαρό wine list, τοπ σέρβις, σημασία στη λεπτομέρεια καθ΄όλα.

ΟSTRIA INN – Μουτσούνα: Αξίζει να οδηγήσεις μέχρι τη Μουτσούνα μόνο και μόνο για να φας στον Γιάννη. Η νοστιμότερη ωριμασμένη μπριζόλα του νησιού, τρομερό ψάρι, μενού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων από μερακλή που το’χει ψάξει και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο. Προσοχή: Ίσως, η νούμερο ένα τηγανητή πατάτα στο νησί της πατάτας.

Αξιώτισσα – Καστράκι: Η ελευθεριακή ομάδα που διαχειρίζεται την επιχείρηση έχει φτιάξει ένα καλό εστιατόριο, που δίνει έμφαση στα δικά του, βιολογικά κατά το δυνατόν υλικά και συνταγές από το αρχιπέλαγος και την καθ’ημάς Ανατολή. Για να φας το αξιομνημόνευτό χουνκιάρ στο ειδυλλιακό περιβάλλον θα πρέπει να κλείσεις τραπέζι μέρες πριν.

Πηγή – Ποταμιά: Κατσικάκι στη γάστρα, μελιτζάνα γλύκισμα, πιπερόπιτα, αλλά και κοντοσούβλι, κοκορέτσι ποίημα, κόκορας θαύμα. Κλασική ελληνική κουζίνα με ναξιώτικη δύναμη σε ένα περιβάλλον που ανοίγει την όρεξη: Μέσα στα δέντρα, δίπλα ακριβώς σε μια κελαρυστή πηγή, θυμίζει ότι η Νάξος είναι ένα νησί που διαρκώς σε εκπλήσσει – σαν το φαγητό του. 

Tortuga – Πλάκα: Μύκονος χωρίς Άραβες. Κλείσε κρεβάτι στην άμμο, βούτα, πιες τον καφέ σου, χάζεψε το ψαρωτικό τοπίο, ανέβα στο εστιατόριο και βούτα στο μενού του Λαζάρου. Καβούρι-μάνγκο, χτένια, ριζότο θαλασσινών έπος, ΠΑΝΤΑ φοβερό κρέας και ψάρι, ταλιάτες, πικάνιες, ταρτάρ, σεβίτσε, σέα, μέα, στύρες, μπύρες, άσε. Εδώ επίσης η σοβαρότερη λίστα κρασιών στο νησί και μπαρ αξιώσεων.

Γενικά τιπς:

– Όπου υπάρχει διαθέσιμη ντόπια καλή ντομάτα (ρωτάμε, δεν είναι ντροπή) ζητάμε την ναξιώτικη χωριάτική με ξινομυζήθρα, που την κάνουν στο νησί κρεμώδη, πλούσια και εύγευστη. Βγάνομενε και σούπερ φασολάκια πράσινα. Και κηπευτικά γενικώς. Βουρ.

– Το τυρί της Νάξου είναι ολόκληρο γνωστικό πεδίο. Ο τόπος αυτός παράγει τυριά με φαντασία και αφοσίωση που απηχεί την πανάρχαια κτηνοτροφική ιστορία του. Δεκάδες χιλιάδες κεφάλια – και ζα και τυριά. You can’t go wrong μ’ένα πλατό τυριών πουθενά στην Αξά. Πριν φύγεις, πάρε από τον συνεταιρισμό ένα κεφαλάκι γραβιέρα, την παλαιωμένη με την τρούφα.

– Πατάτα: Στην Αθήνα και αλλού τη νοθεύουν οπότε αν δεν βρεις ΕΑΣ δεν ξέρεις πάντα τί γίνεται, αλλά στο νησί, νισάφι, η βασίλισσα είναι στο θρόνο της. Χτύπα την σε κάθε συνταγή και υφή. Το απόλυτο κριτήριο εστιατορίου. Αν δεν έχουν πατάτα Νάξου, μην κάτσεις. 

– Σφολιατοτυροπιτοειδή, κουλουράκια, ψωμάκια, κισάκια, σνακ, καφέ από το Ραντεβού, που κάνει και καλά γλυκά. Μακαρόν (ναι, μακαρόν) επιπέδου La Duree από το φίνο, αναπάντεχα αριστοκρατικό και γευστικώς εξαίσιο ζαχαροπλαστείο Ακταίον. 

– Έμπειρο οικογενειακό ψητοπωλείο μερακλή τύπου που φτιάχνει δικό του γύρο, το Σπιτικό στην προκυμαία. Εδώ κάθε είδους σουβλιστό και ψητό, καλό κρασάκι, σπιτική ρακή. Παραδίπλα το πιο φαστφουντέ, επίσης καθαρό και πιο light, Yasouvlaki. 

– Καφέ στη Χώρα στο Κίτρον. Εκεί και το ομώνυμο λικέρ το αποστασσόμενον εν Χαλκείω έτι σήμερον μετά παραδοσιακών υλικών, πατροπαραδότου συνταγής και τρόπου, χωνευτικόν και ορεκτικόν και βάση του απροσδόκητα καταπληκτικού κοκτέιλ 1896.

Αυτά, για την ώρα.

Σε όλα τα μέρη που συστήνω, μπορείς, αν θέλεις, να λες ότι σε στέλνω εγώ προσωπικά. Δεν θα είναι ψέματα. Καλή όρεξη και καλή αντάμωση σ’ευλογημένους τόπους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”: «Ο Γιάννης το βούδι» της Ευαγγελίας Γατσωτή επί σκηνής

Η συγκινητική και σκληρή ιστορία του «Γιάννη» ζωντανεύει ξανά - Πότε, που και με ποιους συντελεστές (video)

Έρευνα ΣΕΤΕ: Υπερτουρισμός. Υπάρχει, αλλά στην… άλλη γειτονιά

Τι δείχνει η έρευνα κοινού του ΣΕΤΕ για την Ελλάδα

Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Το τραγούδι είναι ένας όμορφος και βιωματικός τρόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη νοηματική γλώσσα

Σαντορίνη 2025: Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – πρόσκληση για σχεδιασμό λογοτύπου

Η σύνθεση που θα επιλεγεί θα πρέπει να ενσωματώνει το πνεύμα του έτους όπως αποτυπώνεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας.

Σαντορίνη: «Νησιώτικο Γλέντι»στο «Χριστουγεννιάτικο Πάρκο»

Ο Αργύρης Αρβανίτης (βιολί) και ο Αντώνης Ξαγοράρης (Λαούτο) θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος – “Αλσος των Χριστουγέννων”: Απόψε έχει δράσεις με Ελευθερίου, Κωνσταντόπουλου αλλά και ΛΕ.ΜΟ.Ν

Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το "Αλσος των Χριστουγέννων" στη Νάξο - Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά λύγισε στο τέλος από τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας

Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Πανναξιακό ΑΟΚ, αυτή τη φορά εντός έδρας από τον Ιωνικό Νικαίας (77-70) - Παραμένει στην πρώτη τριάδα - υποδέχεται με το νέο έτος το Πικέρμι

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Αριστείδης και Ειρήνη Βερυκόκκου τραγουδούν “Μαζί” (video)

Στον ... αέρα εδώ και μερικές ώρες το νέο τραγούδι των Αριστείδη και Ειρήνη Βερυκόκκου με τίτλο "Μαζί" σε στίχους Θανάση Περιστεράκη... (video)