Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Ενας διαφορετικός οδηγός του Καλοφαγά διά χειρός Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Νάξος: Ενας διαφορετικός οδηγός του Καλοφαγά διά χειρός Κωνσταντίνου Μπογδάνου

|

Τόσα χρόνια υμνώ τη Νάξο, καιρός δεν είναι να πούμε μερικά πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα; Ας ξεκινήσουμε με το φαγητό. Αν συνειδητοποιήσεις γιατί η Νάξος έχει τόσο θεϊκό φαγητό θα αντιληφθείς ότι πρόκειται για πολύ ποικιλόμορφο και εξαιρετικά γόνιμο τόπο. Η Αξά είναι τόσο κορυφή μαγείρισσα ακριβώς λόγω των πολλών και διαφορετικών πρώτης τάξεως υλικών που η κουζίνα της είχε πάντα στη διάθεσή της. Βουνά, κάμποι και θάλασσες τροφοδοτούν κυριολεκτικά το νησί με τα συστατικά της ευωχίας. 

Του Κωνσταντίνου Μπογδάνου (ιστοσελίδα meaculpa.gr

Που τρώμε, λοιπόν. Η παρακάτω λίστα δεν αποτελεί κάποιου είδους σειρά κατάταξης, ούτε περιέχει τα μόνα καλά εστιατόρια στο νησί. Αντίθετα, πολλές καλές επιχειρήσεις απουσιάζουν, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επανέλθουμε με περισσότερες επιλογές εν ευθέτω χρόνω. Κι αυτό διότι γαστρονομικά η Νάξος έχει ένα μεγάλο προτέρημα. Δύσκολα θα φας άσχημα σ’αυτό το νησί διότι το μέσο γαστρονομικό επίπεδο είναι υψηλό. Με αυτό υπ’όψιν, να μερικά μερικά μέρη που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Βασίλης – Μέλανες: Διάσημον οινοπτηνοφαγείον. Κόκκορας (ειδικά κοκκινιστός με χυλοπίτες), πάπια, πιτσούνι, αλλά και κουνέλι στην πρώτη γραμμή. Εξαιρετικά λαχανικά και κηπευτικά από το μποστάνι τους. Εδώ θα βρεις και το σωστό, αξώτικο, κεχριμπαρένιο, δυνατό και γλυκίζον φωκιανό κρασί. Δροσερή βεράντα ιδανική για βραδάκι στις γραφικές και ήσυχες Μέλανες.

Dal Professore – Χώρα: Στο ωραιότερο σημείο της προκυμαίας ο κορυφαίος σεφ Νίκος Δημητροκάλλης φτιάχνει την καλύτερη καρμπονάρα στο Αιγαίο και το συγκλονιστικότερο αφράτο ζυμάρι πίτσας εν Ελλάδι, ενώ αγγίζει με σεβασμό και φαντασία την τοπική κουζίνα αναμορφώνοντας και εκτοξεύοντας κλασικά πιάτα. Ένα σπουδαίο εστιατόριο όπου το φαγητό μιλά στην ψυχή.

Αμοργινός – Απείρανθος: Πίτες και μαγειρευτά με την παράδοση της ορεινής Νάξου. Ό,τι και να φας εδώ είναι καλό, αλλά μουσακάς, λουκάνικο, ρόστο (αξιώτικο χοιρινό κοκκινιστό με σκόρδο) είναι αχτύπητα. Για κρέατα, ρώτα τη Βούλα. Αν πετύχεις κατσικάκι (ριφάκι) γάλακτος ή καμιά καλοσιτεμένη μοσχαρίσια, θα περάσει από το νου σου να μετακομίσεις στ’Απεράθου.

Γοργόνα – Αγία Άννα: Greek Taverna με περιβάλλον και γεύσεις που σε στέλνουν πίσω στην ανεμελιά των 90s. Τραγανό, πιο-φρέσκο-πεθαίνεις μπαρμπουνάκι, μπυρίτσα, γλυκιά τηγανητή πατάτα και γενικώς ζωντανό ψάρι – ρώτα την μεγάλη αρχηγό, Κούλα, και θα σου πει. Γαριδομακαρονάδα πνιγμένη στην γραβιέρα για μερακλήδες και οτιδήποτε λαδερό με έξτρα έμφαση στη μελιτζάνα. 

Μάρω – Χώρα: Φά’τα όλα χωρίς δεύτερη σκέψη. Τεράστιες μερίδες, υψηλή ποιότητα, σκανδαλιστικές γεύσεις. Για πεινασμένους, οικονόμους και πρακτικούς. Δεν μπορείς να κλείσεις τραπέζι, δεν έχει γλυκό, ούτε θέα, αλλά δεν έχει και καμία σημασία. Ιδανική για κτηνωδίες μετά την παραλία, ή για take away – στα συν το πρόσχαρο, ευγενικό, αεικίνητο προσωπικό.

Λεφτέρης – Απείρανθος: Στα καλά του, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Ο πρώτος, ίσως, που κατάλαβε πόσο γκουρμέ μπορεί να είναι το κλασικό. Περιβάλλον που φέρνει στο νου Πήλιο, προσεγμένα κουβέρ, σταθερά πιάτα επί δεκαετίες όπου το απλό ανάγεται σε τέχνη. Φάβα, μπιφτέκι γεμιστό και σπιτικά γλυκά ταψιού που δεν χάνονται. Συστήνεται κράτηση.

Τζώννης – Σαγκρί: Στην σκιερή του αυλή, κοντά στον σαγηνευτικό ναό της Δήμητρας, ο Τζώννης προσφέρει τίμια κουζίνα από αγνά υλικά. Κοντράρει σε κρεατικά το γειτονικό Φιλότι, φτιάχνει μια σπέσιαλ σαλάτα με τριζάτο τυροντρέσινγκ, κάνει καλή greek πίτσα, φημίζεται και για το γαλακτομπούρεκό του, που συναγωνίζεται εκείνο του Γαλάνη στο Χαλκί.

ΝΙSSAKI – Χώρα: Το ομώνυμο ξενοδοχείο της οικογένειας Παπαδόπουλου στον Άη Γιώργη είναι πρωτοπόρο στο ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Στο εστιατόριό του, πάνω στο κύμα, τρως πιάτα καλοδουλεμένα, που απευθύνονται σε απαιτητικές παλέτες. Για τους οπαδούς, εδώ τα καλύτερα μουλ μαρινιέρ. Σοβαρό wine list, τοπ σέρβις, σημασία στη λεπτομέρεια καθ΄όλα.

ΟSTRIA INN – Μουτσούνα: Αξίζει να οδηγήσεις μέχρι τη Μουτσούνα μόνο και μόνο για να φας στον Γιάννη. Η νοστιμότερη ωριμασμένη μπριζόλα του νησιού, τρομερό ψάρι, μενού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων από μερακλή που το’χει ψάξει και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο. Προσοχή: Ίσως, η νούμερο ένα τηγανητή πατάτα στο νησί της πατάτας.

Αξιώτισσα – Καστράκι: Η ελευθεριακή ομάδα που διαχειρίζεται την επιχείρηση έχει φτιάξει ένα καλό εστιατόριο, που δίνει έμφαση στα δικά του, βιολογικά κατά το δυνατόν υλικά και συνταγές από το αρχιπέλαγος και την καθ’ημάς Ανατολή. Για να φας το αξιομνημόνευτό χουνκιάρ στο ειδυλλιακό περιβάλλον θα πρέπει να κλείσεις τραπέζι μέρες πριν.

Πηγή – Ποταμιά: Κατσικάκι στη γάστρα, μελιτζάνα γλύκισμα, πιπερόπιτα, αλλά και κοντοσούβλι, κοκορέτσι ποίημα, κόκορας θαύμα. Κλασική ελληνική κουζίνα με ναξιώτικη δύναμη σε ένα περιβάλλον που ανοίγει την όρεξη: Μέσα στα δέντρα, δίπλα ακριβώς σε μια κελαρυστή πηγή, θυμίζει ότι η Νάξος είναι ένα νησί που διαρκώς σε εκπλήσσει – σαν το φαγητό του. 

Tortuga – Πλάκα: Μύκονος χωρίς Άραβες. Κλείσε κρεβάτι στην άμμο, βούτα, πιες τον καφέ σου, χάζεψε το ψαρωτικό τοπίο, ανέβα στο εστιατόριο και βούτα στο μενού του Λαζάρου. Καβούρι-μάνγκο, χτένια, ριζότο θαλασσινών έπος, ΠΑΝΤΑ φοβερό κρέας και ψάρι, ταλιάτες, πικάνιες, ταρτάρ, σεβίτσε, σέα, μέα, στύρες, μπύρες, άσε. Εδώ επίσης η σοβαρότερη λίστα κρασιών στο νησί και μπαρ αξιώσεων.

Γενικά τιπς:

– Όπου υπάρχει διαθέσιμη ντόπια καλή ντομάτα (ρωτάμε, δεν είναι ντροπή) ζητάμε την ναξιώτικη χωριάτική με ξινομυζήθρα, που την κάνουν στο νησί κρεμώδη, πλούσια και εύγευστη. Βγάνομενε και σούπερ φασολάκια πράσινα. Και κηπευτικά γενικώς. Βουρ.

– Το τυρί της Νάξου είναι ολόκληρο γνωστικό πεδίο. Ο τόπος αυτός παράγει τυριά με φαντασία και αφοσίωση που απηχεί την πανάρχαια κτηνοτροφική ιστορία του. Δεκάδες χιλιάδες κεφάλια – και ζα και τυριά. You can’t go wrong μ’ένα πλατό τυριών πουθενά στην Αξά. Πριν φύγεις, πάρε από τον συνεταιρισμό ένα κεφαλάκι γραβιέρα, την παλαιωμένη με την τρούφα.

– Πατάτα: Στην Αθήνα και αλλού τη νοθεύουν οπότε αν δεν βρεις ΕΑΣ δεν ξέρεις πάντα τί γίνεται, αλλά στο νησί, νισάφι, η βασίλισσα είναι στο θρόνο της. Χτύπα την σε κάθε συνταγή και υφή. Το απόλυτο κριτήριο εστιατορίου. Αν δεν έχουν πατάτα Νάξου, μην κάτσεις. 

– Σφολιατοτυροπιτοειδή, κουλουράκια, ψωμάκια, κισάκια, σνακ, καφέ από το Ραντεβού, που κάνει και καλά γλυκά. Μακαρόν (ναι, μακαρόν) επιπέδου La Duree από το φίνο, αναπάντεχα αριστοκρατικό και γευστικώς εξαίσιο ζαχαροπλαστείο Ακταίον. 

– Έμπειρο οικογενειακό ψητοπωλείο μερακλή τύπου που φτιάχνει δικό του γύρο, το Σπιτικό στην προκυμαία. Εδώ κάθε είδους σουβλιστό και ψητό, καλό κρασάκι, σπιτική ρακή. Παραδίπλα το πιο φαστφουντέ, επίσης καθαρό και πιο light, Yasouvlaki. 

– Καφέ στη Χώρα στο Κίτρον. Εκεί και το ομώνυμο λικέρ το αποστασσόμενον εν Χαλκείω έτι σήμερον μετά παραδοσιακών υλικών, πατροπαραδότου συνταγής και τρόπου, χωνευτικόν και ορεκτικόν και βάση του απροσδόκητα καταπληκτικού κοκτέιλ 1896.

Αυτά, για την ώρα.

Σε όλα τα μέρη που συστήνω, μπορείς, αν θέλεις, να λες ότι σε στέλνω εγώ προσωπικά. Δεν θα είναι ψέματα. Καλή όρεξη και καλή αντάμωση σ’ευλογημένους τόπους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις