Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - ΕΑΣ Νάξου: Πρόταση για ρομαντικό δείπνο με "γεύση" Γραβιέρας Νάξου...

Νάξος – ΕΑΣ Νάξου: Πρόταση για ρομαντικό δείπνο με “γεύση” Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ

|

Η ΕΑΣ Νάξου και ο σεφ Στέλιος Κορρές μας κάνουν το τραπέζι.. Αγίου Βαλεντίνου σε μερικές ημέρες και η πρόταση της βραδιάς… 

Για την 14η Φεβρουαρίου, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, του έρωτα και των ερωτευμένων, ο καταξιωμένος και πολυβραβευμένος Ναξιώτης executive chef, Στέλιος Κορρές, εμπνέεται και σας κάνει την δική του πρόταση για ένα ρομαντικό δείπνο με άρωμα και γεύση… Νάξου!

Πρωταγωνιστικό υλικό, άλλωστε, των προτάσεών του δεν είναι άλλο από το κορυφαίο ναξιώτικο τυρί που αγαπά όλη η Ελλάδα, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, την οποία, παράλληλα, πλαισιώνουν κι άλλα εκλεκτά προϊόντα της Ε.Α.Σ. και του ευλογημένου μας νησιού!

Τι προτείνει ο chef; Για κυρίως πιάτο, μιλφέιγ Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. με λαχανικά και σως Γραβιέρας και, για γλυκό, τσιζκέικ με Γραβιέρα Νάξου!

Για το μιλφέιγ θα χρειαστούμε:

  • 2 κομμάτια σφολιάτα
  • 3 χοντρές φέτες Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 2 φέτες λεπτές ζαμπόνι (το εμβληματικό αλλαντικό της Νάξου) από την Απείρανθο
  • 3 φέτες Πατάτες Νάξου Π.Γ.Ε. της Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 2 φέτες μελιτζάνα
  • 3 φέτες κολοκυθάκια

Για την σως Γραβιέρας θα χρειαστούμε:

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 100 γρ. Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου τριμμένη
  • 1 κουταλιά νισεστέ
  • 20 γρ. φρέσκο γάλα Ε.Α.Σ. Νάξου
  • Λίγο πιπέρι γλυκό

Εκτέλεση: Κόβουμε με κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς τα δύο φύλλα σφολιάτας και τις τρεις φέτες Γραβιέρας. Τηγανίζουμε τις φέτες μελιτζάνας, πατάτας και κολοκυθιού και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Για την σως Γραβιέρας: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε την Γραβιέρα και το πιπέρι και τέλος το νισεστέ λιωμένο σε λίγο γάλα. Την περιχύνουμε ζεστή.

Στήσιμο πιάτου: Σε ένα όμορφο πιάτο τοποθετούμε ως βάση το φύλλο σφολιάτας σε σχήμα καρδιάς και από πάνω, διαδοχικά, την Γραβιέρα σε σχήμα καρδιάς, την τηγανιτή πατάτα, την φέτα ζαμπόνι, την μελιτζάνα, την δεύτερη φέτα Γραβιέρας, ξανά ζαμπόνι, το κολοκύθι, την τελευταία φέτα Γραβιέρας και έπειτα σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Τα ψήνουμε όλα στους 150 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η Γραβιέρα. Ύστερα, γαρνίρουμε με την σως Γραβιέρας ζεστή και τριμμένη Γραβιέρα.

eas-fagito2.jpg

Τσιζκέικ ναξιώτικο με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

Για την βάση μπισκότο:

  • 80 γρ. κουλουράκια βανίλιας ξυλόφουρνου Κορρέ
  • 40 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο Ε.Α.Σ. Νάξου λιωμένο
  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη

Τρόπος παρασκευής βάσης: Τρίβουμε τα κουλουράκια στο μούλτι και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και την ζάχαρη.

Για την κρέμα:

  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 100 γρ. τριμμένη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 50 γρ. γλυκιά μυζήθρα Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 100 γρ. γλυκό αγριοκέρασο για την γαρνιτούρα

Τρόπος παρασκευής κρέμας: χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να στέκεται καλά, προσθέτουμε την μυζήθρα και την Γραβιέρα, τις οποίες πρώτα έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί, τα χτυπάμε όλα μαζί και έτοιμη η κρέμα!

Στήσιμο γλυκού: σε φόρμα με σχήμα καρδιάς βάζουμε κάτω κάτω την βάση μπισκότο, από πάνω την κρέμα και στο τέλος το γλυκό αγριοκέρασο.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!

easn-fagi.jpg

Λίγα λόγια για την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 1996, έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της Νάξου (σ.σ. το άλλο είναι η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά. Έχει υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα (η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση), συμπαγή ελαστική μάζα, μικρές διάσπαρτες οπές, έντονο άρωμα βουτύρου και γάλακτος, γλυκιά και λεπτή γεύση και ήπια επίγευση. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, ενώ μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια (ενός, τριών και εννέα κιλών). Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα. Ακόμη, είναι η μοναδική ελληνική Γραβιέρα με βάση το αγελαδινό γάλα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π. Τέλος, έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς, ενώ εξάγεται από την Ε.Α.Σ. Νάξου σε περισσότερες από δέκα χώρες του εξωτερικού.

 

Ποιος είναι ο executive chef, Στέλιος Κορρές

Γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στο μικρό χωριό Σκαδό της Νάξου. Από μικρός έπαιρνε μαθήματα πάνω στην κουζίνα από το παραδοσιακό καφενείο-εστιατόριο που διατηρούσε η μητέρα του στο χωριό. Δεκατεσσάρων χρονών, μαζί με τα μεγαλύτερα αδέλφια του, άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην Χώρα της Νάξου – από εκεί και πέρα, όλα πήραν τον δρόμο τους! Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, έχει κατακτήσει αρκετούς ακόμη τίτλους και διακρίσεις (λ.χ. Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας από τον παγκόσμιο οργανισμό Greek Taste Beyond Borders), ενώ εδώ και χρόνια προωθεί και διαφημίζει τα τοπικά προϊόντα της Νάξου αλλά και των υπόλοιπων Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων στις μεγαλύτερες εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού και αρθρογραφώντας σε τοπικά περιοδικά και στην ΕΡΤ. Είναι άμεσος συνεργάτης και πρεσβευτής των προϊόντων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, διευθυντής Γαστρονομίας της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και μέλος κριτικής επιτροπής γευσιγνωσίας στα βραβεία Olymp Awards. Διατηρεί επιχείρηση οργάνωσης δεξιώσεων-ζαχαροπλαστείο με παραδοσιακό ξυλόφουρνο στην Χώρα της Νάξου και είναι διάσημος για τα πλούσια μενού του σε μπουφέ και το καινοτόμο στιλ μαγειρικής του, που συνδυάζει αυθεντικότητα, παράδοση και γκουρμέ υφή και παρουσίαση.

Τέλος, τις δύο συνταγές που δημιούργησε και σας προτείνει ο Στέλιος Κορρές φωτογράφισε ο Πέτρος Κονδύλης (Petros Kondilis Photography)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Κοροϊδία οι δωρεάν μετακινήσεις μόνο στις άγονες γραμμές – Ανάγκη κάλυψης όλων των σωματείων»

Ο πρώην πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟ και τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το κυβερνητικό μέτρο ως μισή αλήθεια και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

Γ. Μαργαρίτης: “Δίνει πνοή και ελπίδα στους νέους μας, διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες”

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία – Δήλωση του Επάρχου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Μουσικός Περίβολος 2025: Συναυλία (27/08) με τον Βασίλη Σκουλά

Ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής έρχεται στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο Γυμνάσιο Νάξου.

Δήμος Νάξου: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Αγγίδια λόγω εργασιών στο 5ο Νηπιαγωγείο

Από 27 έως 30 Αυγούστου η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά για τη σύνδεση του νέου WC ΑμεΑ με το κεντρικό δίκτυο

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: «Άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου»

Σοβαρές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου – Ερωτήματα λογοδοσίας προς την Περιφέρεια

Ψέριμος: Ιδρύεται μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για δύο παιδιά

ε απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το μικρό ακριτικό νησί αποκτά Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του.

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοσή του

Παράταση έως 5 Νοεμβρίου 2025 για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού. Στατιστικά, οδηγίες και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SKY express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28 Αυγούστου

SKY express: Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη — πιθανές μόνο χρονικές προσαρμογές αν γίνει η στάση εργασίας

Νάξος – Fani’s Dance Studio: Νέα χορευτική χρονιά, εγγραφές από 3 Σεπτεμβρίου

Μετά από μια πρώτη επιτυχημένη χρονιά, η σχολή χορού Fani’s Dance Studio ανοίγει ξανά τις πόρτες της και καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη μαγεία του χορού.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί