Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - ΕΑΣ Νάξου: Πρόταση για ρομαντικό δείπνο με "γεύση" Γραβιέρας Νάξου...

Νάξος – ΕΑΣ Νάξου: Πρόταση για ρομαντικό δείπνο με “γεύση” Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ

|

Η ΕΑΣ Νάξου και ο σεφ Στέλιος Κορρές μας κάνουν το τραπέζι.. Αγίου Βαλεντίνου σε μερικές ημέρες και η πρόταση της βραδιάς… 

Για την 14η Φεβρουαρίου, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, του έρωτα και των ερωτευμένων, ο καταξιωμένος και πολυβραβευμένος Ναξιώτης executive chef, Στέλιος Κορρές, εμπνέεται και σας κάνει την δική του πρόταση για ένα ρομαντικό δείπνο με άρωμα και γεύση… Νάξου!

Πρωταγωνιστικό υλικό, άλλωστε, των προτάσεών του δεν είναι άλλο από το κορυφαίο ναξιώτικο τυρί που αγαπά όλη η Ελλάδα, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, την οποία, παράλληλα, πλαισιώνουν κι άλλα εκλεκτά προϊόντα της Ε.Α.Σ. και του ευλογημένου μας νησιού!

Τι προτείνει ο chef; Για κυρίως πιάτο, μιλφέιγ Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. με λαχανικά και σως Γραβιέρας και, για γλυκό, τσιζκέικ με Γραβιέρα Νάξου!

Για το μιλφέιγ θα χρειαστούμε:

  • 2 κομμάτια σφολιάτα
  • 3 χοντρές φέτες Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 2 φέτες λεπτές ζαμπόνι (το εμβληματικό αλλαντικό της Νάξου) από την Απείρανθο
  • 3 φέτες Πατάτες Νάξου Π.Γ.Ε. της Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 2 φέτες μελιτζάνα
  • 3 φέτες κολοκυθάκια

Για την σως Γραβιέρας θα χρειαστούμε:

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 100 γρ. Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου τριμμένη
  • 1 κουταλιά νισεστέ
  • 20 γρ. φρέσκο γάλα Ε.Α.Σ. Νάξου
  • Λίγο πιπέρι γλυκό

Εκτέλεση: Κόβουμε με κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς τα δύο φύλλα σφολιάτας και τις τρεις φέτες Γραβιέρας. Τηγανίζουμε τις φέτες μελιτζάνας, πατάτας και κολοκυθιού και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Για την σως Γραβιέρας: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε την Γραβιέρα και το πιπέρι και τέλος το νισεστέ λιωμένο σε λίγο γάλα. Την περιχύνουμε ζεστή.

Στήσιμο πιάτου: Σε ένα όμορφο πιάτο τοποθετούμε ως βάση το φύλλο σφολιάτας σε σχήμα καρδιάς και από πάνω, διαδοχικά, την Γραβιέρα σε σχήμα καρδιάς, την τηγανιτή πατάτα, την φέτα ζαμπόνι, την μελιτζάνα, την δεύτερη φέτα Γραβιέρας, ξανά ζαμπόνι, το κολοκύθι, την τελευταία φέτα Γραβιέρας και έπειτα σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Τα ψήνουμε όλα στους 150 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η Γραβιέρα. Ύστερα, γαρνίρουμε με την σως Γραβιέρας ζεστή και τριμμένη Γραβιέρα.

eas-fagito2.jpg

Τσιζκέικ ναξιώτικο με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

Για την βάση μπισκότο:

  • 80 γρ. κουλουράκια βανίλιας ξυλόφουρνου Κορρέ
  • 40 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο Ε.Α.Σ. Νάξου λιωμένο
  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη

Τρόπος παρασκευής βάσης: Τρίβουμε τα κουλουράκια στο μούλτι και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και την ζάχαρη.

Για την κρέμα:

  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 100 γρ. τριμμένη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 50 γρ. γλυκιά μυζήθρα Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 100 γρ. γλυκό αγριοκέρασο για την γαρνιτούρα

Τρόπος παρασκευής κρέμας: χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να στέκεται καλά, προσθέτουμε την μυζήθρα και την Γραβιέρα, τις οποίες πρώτα έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί, τα χτυπάμε όλα μαζί και έτοιμη η κρέμα!

Στήσιμο γλυκού: σε φόρμα με σχήμα καρδιάς βάζουμε κάτω κάτω την βάση μπισκότο, από πάνω την κρέμα και στο τέλος το γλυκό αγριοκέρασο.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!

easn-fagi.jpg

Λίγα λόγια για την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 1996, έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της Νάξου (σ.σ. το άλλο είναι η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά. Έχει υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα (η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση), συμπαγή ελαστική μάζα, μικρές διάσπαρτες οπές, έντονο άρωμα βουτύρου και γάλακτος, γλυκιά και λεπτή γεύση και ήπια επίγευση. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, ενώ μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια (ενός, τριών και εννέα κιλών). Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα. Ακόμη, είναι η μοναδική ελληνική Γραβιέρα με βάση το αγελαδινό γάλα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π. Τέλος, έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς, ενώ εξάγεται από την Ε.Α.Σ. Νάξου σε περισσότερες από δέκα χώρες του εξωτερικού.

 

Ποιος είναι ο executive chef, Στέλιος Κορρές

Γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στο μικρό χωριό Σκαδό της Νάξου. Από μικρός έπαιρνε μαθήματα πάνω στην κουζίνα από το παραδοσιακό καφενείο-εστιατόριο που διατηρούσε η μητέρα του στο χωριό. Δεκατεσσάρων χρονών, μαζί με τα μεγαλύτερα αδέλφια του, άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην Χώρα της Νάξου – από εκεί και πέρα, όλα πήραν τον δρόμο τους! Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, έχει κατακτήσει αρκετούς ακόμη τίτλους και διακρίσεις (λ.χ. Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας από τον παγκόσμιο οργανισμό Greek Taste Beyond Borders), ενώ εδώ και χρόνια προωθεί και διαφημίζει τα τοπικά προϊόντα της Νάξου αλλά και των υπόλοιπων Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων στις μεγαλύτερες εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού και αρθρογραφώντας σε τοπικά περιοδικά και στην ΕΡΤ. Είναι άμεσος συνεργάτης και πρεσβευτής των προϊόντων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, διευθυντής Γαστρονομίας της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και μέλος κριτικής επιτροπής γευσιγνωσίας στα βραβεία Olymp Awards. Διατηρεί επιχείρηση οργάνωσης δεξιώσεων-ζαχαροπλαστείο με παραδοσιακό ξυλόφουρνο στην Χώρα της Νάξου και είναι διάσημος για τα πλούσια μενού του σε μπουφέ και το καινοτόμο στιλ μαγειρικής του, που συνδυάζει αυθεντικότητα, παράδοση και γκουρμέ υφή και παρουσίαση.

Τέλος, τις δύο συνταγές που δημιούργησε και σας προτείνει ο Στέλιος Κορρές φωτογράφισε ο Πέτρος Κονδύλης (Petros Kondilis Photography)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιουβέντους – Ντόρτμουντ: Φαβορί η «Γηραιά Κυρία»· αξίζει ο άσος στο 2.05

Πρεμιέρα League Phase του Champions League με μεγάλο ζευγάρι στο Τορίνο (22:00) — φόρμα, δεδομένα και επιλογές με υπενθύμιση «Παίζουμε Υπεύθυνα».

Νέος Κ.Ο.Κ.: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση. Στο στόχαστρο όσοι κλείνουν ράμπες και θέσεις ΑμεΑ

Αφαίρεση πινακίδων, άδειας οδήγησης και πρόστιμα έως 2.000€ για τους παραβάτες, με στόχο τον σεβασμό στην προσβασιμότητα.

Νάξος: Καλοκαιρινές βραδιές Π.Ε.ΔΑΝ στη Βρύση Δανακού — Ζερβουδάκης & «Το μυστήριο της γύρης»

Η Πολιτισμική Εταιρεία Δανακού συνέχισε την παράδοση με δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις, ευχαριστώντας Δήμο, Περιφέρεια και χορηγούς για τη στήριξη.

Serifos Sunset Race: Για 7η χρονιά αθλητισμός και φύση σε αρμονία

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, η Σέριφος φιλοξένησε για 7η χρονιά μια γιορτή τρεξίματος και περιβαλλοντικής δράσης

Η Ολομέλεια του ΕΚ υιοθέτησε τις τροπολογίες Κουντουρά για δίκαιη μετάβαση, στεγαστική κρίση, ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιά

Ενισχυμένη στήριξη σε νησιωτικές και μεταβατικές περιοχές, προσιτή στέγη για όλους και στήριξη βιώσιμου τουρισμού. Σφοδρή κριτική στην Κομισιόν για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μετά το 2027.

Σαντορίνη – Ηφαίστεια 2025: Drone Light Show στην καλντέρα & δύο μεγάλες συναυλίες το Σάββατο (20/9)

Η εμβληματική αναπαράσταση της ηφαιστειακής έκρηξης επιστρέφει με φωτισμένα drones πάνω από το Ηφαίστειο και μουσικές βραδιές στη Μητρόπολη και στο Santo Wines.

TasteAtlas: Τρία ελληνικά «τυρένια» γλυκά στα κορυφαία του κόσμου — Μελόπιτα #4, Σφακιανόπιτα #10, Καλιτσούνια #15

Η Σίφνος και η Κρήτη βάζουν δυνατά την Ελλάδα στη διεθνή λίστα επιδορπίων με τυρί∙ από τη μελόπιτα και τη σφακιανόπιτα έως τα καλιτσούνια.

«Σπουδή στο Χρώμα»: 12 μαθήματα ζωγραφικής για ενήλικες αρχάριους στη Νάξο

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ανοίγει νέο κύκλο με την εικαστικό Αγγελική Θεοφίλου — Πρώτη συνάντηση την Πέμπτη 18/9 στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Πρόταση Ημέρας: Σπέσιαλ σπετσοφάι με Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά, καυτερό, μελωμένο, ακαταμάχητο!

Χωριάτικα λουκάνικα, τρεις πιπεριές, κύμινο & κεφαλοτύρι που λιώνει… η Νάξος στο πιάτο, όπως το υπογράφει η Μαριέττα Γαλάνη με προϊόντα Πιτταρά.

HMHS Britannic στην Κέα: ιστορική ανέλκυση αντικειμένων από >120 μ., στην έκθεση η καμπάνα του πλοίου

Εγκεκριμένο πρόγραμμα (6–13 Μαΐου 2025) υπό την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ανέλκυσε επιλεγμένα τεκμήρια από το ναυάγιο του «διδύμου» του Τιτανικού· τα ευρήματα οδεύουν στο Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική