Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - ΕΑΣ Νάξου: Πιστοποίηση αυθεντικότητας της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ

Νάξος – ΕΑΣ Νάξου: Πιστοποίηση αυθεντικότητας της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ

|

Πιστοποίηση της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής προέλευσης της Γραβιέρας Νάξου – Βασικός στόχος είναι, στο τέλος του προγράμματος, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου να έχει το δικό της δακτυλικό αποτύπωμα

Η ΕΑΣ Νάξου θέλει να αναβαθμίσει τα προϊόντα του… Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συνεργασίες με ανθρώπους που γνωρίζουν και κυρίως έχουν την τεχνογνωσία… Οπότε; Ηρθε η στιγμή… Πιστοποίηση της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής προέλευσης της Γραβιέρας Νάξου.  Το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Παρακολούθηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο Π.Ο.Π. προϊόν Γραβιέρα Νάξου για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής προέλευσης», υλοποιείται στα πλαίσια της  Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β΄ ΚΥΚΛΟΣ» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (εφεξής, Ε.Α.Σ. Νάξου), με κορυφαίο της προϊόν την παραδοσιακή Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ιδρύθηκε το 1926 και, από τότε έως και σήμερα, διαδραματίζει, με τη λειτουργία και την πολυποίκιλη δράση της και πάντοτε μέσω της Συνεταιριστικής Ιδέας, ρόλο πρωταγωνιστικό στο να αναπτυχθούν η αγροτική παραγωγή και η οικονομία του τόπου μας, ενώ παράλληλα στηρίζει, έμπρακτα και με πολλούς τρόπους, τον αγρότη.

Στην κατεύθυνση αυτή, ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ανάπτυξη επιστημονικών εργαλείων που θα ισχυροποιούν την μοναδικότητα του Π.Ο.Π. προϊόντος και κατ’ επέκταση την θέση του ναξιώτη παραγωγού στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι ένα προϊόν υψηλής οικονομικής αξίας καθώς αντανακλά τα ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του Νοτίου Αιγαίου.

Βασικός στόχος είναι, στο τέλος του προγράμματος, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου να έχει το δικό της δακτυλικό αποτύπωμα και επομένως μία προστιθέμενη αξία στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων που αφορούν την γραβιέρα – αξία, η οποία θα ενισχύσει την εμπορική αξιοποίηση του Π.Ο.Π. προϊόντος σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Τον Φεβρουάριο του 2021 ολοκληρώθηκε το πρώτο έτος υλοποίησης του προγράμματος. Με αφορμή το γεγονός αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα κεντρικά γραφεία στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, όπου παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά αποτελέσματα του πρώτου έτους υλοποίησης του έργου. Η Δρ. Χαντζή Παρασκευή (Επιστημονικά Υπεύθυνη και Συντονίστρια του προγράμματος) ενημέρωσε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Δημήτρη Καπούνη, τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και τον Γεωπόνο και Διευθυντή Παραγωγής της Ε.Α.Σ. Νάξου, Βερνίκο Μιχάλη, σχετικά με την εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκε το εύρος των ισοτοπικών τιμών (δ18O, δ13C, δ15Ν) που χαρακτηρίζουν τους βιογεωχημικούς κύκλους του οξυγόνου, του άνθρακα και του αζώτου στο σύστημα της νήσου Νάξου και του αποτυπώματός τους σε αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα την περίοδο χαμηλής υδροφορίας και υψηλού θερμοκρασιακού και ανεμολογικού προφίλ (Ιούλιος-Αυγουστος-Σεπτέμβριος 2020). Αυτή η βάση δεδομένων αποτέλεσε την αφετηρία για τον καθορισμό 13 εκτροφών αναφοράς σε συνδυασμό με δεδομένα που αφορούν την καλή υγεία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την ποιότητα του εισκομιζόμενου γάλακτος και το ζωοτεχνικό μοντέλο εκτροφής (π.χ. τύπος της εκτροφής, πρωτόκολλα διαχείρισης της αναπαραγωγής, ποιότητα και μοντέλο σιτηρεσίου).

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη δειγματοληψιών περιβαλλοντικών και τροφικών δειγμάτων στους σταθμούς αναφοράς την περίοδο υψηλής υδροφορίας και χαμηλού θερμοκρασιακού προφίλ (Ιανουάριος 2021), η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.

Η συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με την οριοθέτηση και συζήτηση των στόχων της επόμενης περιόδου, που αφορούν στην ερμηνεία των φυσικών διεργασιών οι οποίες καθορίζουν το χαρακτηριστικό εύρος ισοτοπικών τιμών και στις βελτιώσεις στην υλοποίηση του προγράμματος με την προμήθεια αναγκαίου επιστημονικού εξοπλισμού.

Στα πλαίσια του απολογισμού του πρώτου έτους υλοποίησης του προγράμματος καταγράφηκε η θετική ανταπόκριση του μεγαλύτερου ποσοστού των κτηνοτρόφων της Νάξου συμβάλλοντας έμπρακτα στην προσπάθεια της Ε.Α.Σ. Νάξου για την ανάπτυξη καινοτόμων επιστημονικών εργαλείων που ικανοποιούν βασικές απαιτήσεις τόσο αγροτικού κόσμου όσο και του καταναλωτή όπως η ιχνηλασιμότητα των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Μουσική βραδιά απόψε (20/08) στο Γλινάδο (αφίσα)

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση με τραγούδι και μελωδίες που θα ταξιδέψουν το κοινό.

Ελλείψεις αίματος τον Αύγουστο: Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία από πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις λόγω Αυγούστου – Ειδική αιμοδοσία στο Σύνταγμα 20-23 Αυγούστου με διευρυμένο ωράριο

Στη Γ΄ Γυμνασίου το νέο μάθημα Οικονομίας – Αλλαγή σχεδίων στο… παρά πέντε

Από το εκπαιδευτικό έτος 2025-2026 οι μαθητές θα διδάσκονται οικονομικό εγγραμματισμό μία ώρα την εβδομάδα

Συναγερμός στη Δήλο: Φωτιά σε ιστιοφόρο – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού

Η έγκαιρη κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Μυκόνου και η συμβολή ιδιωτικού σκάφους αποσόβησαν τα χειρότερα – Δήλωση του Γιώργου Βάλλη για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Guardian: Οι ξένοι ζουν το όνειρο, οι Έλληνες αποκλείονται από τις διακοπές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές, την ώρα που ο τουρισμός «σπάει ρεκόρ».

Η Δανία καταργεί τον ΦΠΑ στα βιβλία για να ενισχύσει την ανάγνωση

Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την «κρίση ανάγνωσης» στους νέους, καταργώντας τον υψηλότερο φόρο βιβλίου στην Ευρώπη.

E-Kouros 2025: Υποχρεωτική εγγραφή για όλα τα αθλητικά σωματεία έως 31 Αυγούστου

E-Kouros 2025: Υποχρεωτική εγγραφή για όλα τα αθλητικά σωματεία έως 31 Αυγούστου – Το μήνυμα Βρούτση

Καμία επικινδυνότητα στο Ημεροβίγλι, διαβεβαιώνει ο Δήμος Θήρας

Το περιστατικό αποκόλλησης εδαφών εντάσσεται στη γεωλογική ιδιομορφία του νησιού – Η Σαντορίνη παραμένει απολύτως ασφαλής

Νάξος: Στις 28 Αυγούστου η 4η λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Ειδική συνεδρίαση (λογοδοσία) του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 28 Αυγούστου για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2025

Όταν η ελπίδα έχει τέσσερα πόδια: Σκύλοι θεραπείας στο πλευρό των ασθενών στο νοσοκομείο Μεταξά

Στο νοσοκομείο Μεταξά, οι αγκαλιές με τους τετράποδους φίλους χαρίζουν χαμόγελα και δύναμη σε όσους δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι