Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Δ. Λιανός: "Προτεραιότητα η γαστρονομία μας για το 2024"

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η γαστρονομία μας για το 2024”

|

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με σκοπό να διευρύνει τις ενέργειες τουριστικής προβολής που υλοποιεί, πραγματοποίησε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση για τη προβολή της γαστρονομίας στα πέντε νησιά του Δήμου. Μία από τις σημαντικές διοργανώσεις που θα περιλαμβάνει ο “μαραθώνιος” της γαστρονομικής προβολής, θα είναι η εκδήλωση «Great Food of Naxos Celebration».

Δ. Λιανός: “Η ανάδειξη και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, σημαντικός πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού”

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το πόσο σημαντική είναι η γαστρονομία για τον τόπο του, τονίζοντας, ότι, “η ανάδειξη και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας του νησιού της Νάξου, καθώς και η διατροφική της αξία, είναι πάρα πολύ σημαντικός πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και του τουρισμού μας. Η Νάξος, λόγω της επάρκειας νερού που έχει, από αρχαιοτάτων χρόνων, παράγει αγροτικά προϊόντα και έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να την καθιστά, έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε ως προτεραιότητα τη γαστρονομία και την βάζουμε “μπροστά” στους στόχους για το 2024, πάντα σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους, από τον παραγωγό και τον εστιάτορα μέχρι τον καταναλωτή. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής και για να γίνει η προβολή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έγινε και συνεχίζει, η δημόσια διαβούλευση, γιατί για να πετύχει το εν λόγω εγχείρημα, χρειάζεται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων. ”

Διοργάνωση «Great Food of Naxos Celebration»

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε εκρηκτική αύξηση σε εκδηλώσεις γαστρονοµικού ενδιαφέροντος ανά την Ελλάδα, οι οποίες είτε εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο προϊόν (π.χ. Γιορτή Σαρδέλας, Fystiki Fest κοκ.) είτε στην τοπική κουζίνα της εκάστοτε περιοχής (π.χ. Taste Halkidiki, Cretan Gastronomy Days κοκ.). Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Νάξο µε τη διπλή γιορτή «Γιορτή Πατάτας Νάξου & Food Experience Graviera Naxos» που διοργανώνει η ΕΑΣ το Σεπτέµβριο. Αυτές οι εκδηλώσεις συχνά γίνονται σε πλατείες µε υπαίθριες επιδείξεις µαγειρικής, προσφορά εδεσµάτων στους επισκέπτες και πώληση προϊόντων. Οι εκδηλώσεις αυτής της µορφής έχουν αντικειµενικούς περιορισµούς τόσο ως προς την παρασκευή των εδεσµάτων όσο και ως προς την άνεση από πλευράς των επισκεπτών να απολαύσουν το φαγητό. Έτσι προκρίνεται µέσω της εδώ προτεινόµενης διοργάνωσης µια διαφορετική προσέγγιση, η οποία εστιάζει στην προσέλκυση των επισκεπτών εντός των επιχειρήσεων εστίασης και γαστρονοµίας εν γένει, όπου δηλ. θα απολαύσουν το φαγητό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και µε τη µεγαλύτερη δυνατή άνεση, ενώ και το οικονοµικό όφελος για τις επιχειρήσεις µεγιστοποιείται. Επίσης βασίζεται στην εµπειρία από άλλα αντίστοιχα γαστρονοµικά φεστιβάλ της Ευρώπης µε πολυήµερη διάρκεια και πρόσκληση των επισκεπτών στους χώρους των επιχειρήσεων αντί σε κάποιο δηµόσιο χώρο. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα διοργανώσεων αυτής της µορφής στην Ελλάδα αποτελούν το αθηναϊκό γαστρονοµικό event της Mastercard «Around the table» καθώς και οι «Ηµέρες Βραβευµένης Γαστρονοµίας» από το Αθηνόραµα.

Πόσο θα διαρκέσει

Το γαστρονοµικό φεστιβάλ µε τίτλο «Great Food of Naxos Celebration» προγραµµατίζεται να διαρκέσει ένα µήνα στο ξεκίνηµα της τουριστικής σεζόν και σύµφωνα µε τις προτιµήσεις των ίδιων των εστιατόρων. Συγκεκριµένα, οι ηµεροµηνίες του φεστιβάλ είναι οι εξής (λαµβάνοντας υπόψιν και το Πάσχα): 17 Μαΐου έως 16 Ιουνίου 2024. Η νέα διοργάνωση µε την εδώ προτεινόµενη µορφή λειτουργεί, συνεπώς, συµπληρωµατικά και όχι ανταγωνιστικά προς άλλες γαστρονοµικές πρωτοβουλίες της Νάξου και στοχεύει στην εξασφάλιση εκτεταµένης προβολής στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Οι ειδικότεροι στόχοι του «Great Food of Naxos Celebration»

Με τη διοργάνωση αυτού του γαστρονοµικού φεστιβάλ στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράµµατος Γαστρονοµικής Προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων επιδιώκεται η επίτευξη των εξής ειδικότερων στόχων:

  • Για τους επισκέπτες: Να ενθαρρυνθούν οι επισκέπτες να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και χρήµα,προκειµένου να απολαύσουν την τοπική κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή και µάλιστα µε προνοµιακούς όρους.
  • Για τις επιχειρήσεις γαστρονοµίας και τουρισµού: Να έχουν αυξηµένα έσοδα ήδη κατά τη χαµηλή τουριστική περίοδο και να τύχουν εκτεταµένης προβολής για όλη τη σεζόν του 2024.
  • Για τον τόπο: Να εδραιωθεί η φήµη της Νάξου ως κορυφαίου γαστρονοµικού προορισµού.

Με άλλα λόγια επιδιώκεται όσοι θα επισκεφτούν τα πέντε νησιά την άνοιξη να παρακινηθούν να αναζητήσουν τα καλύτερα εστιατόρια, να δαπανήσουν περισσότερα χρήµατα σε προϊόντα και σε εµπειρίες γαστρονοµίας αλλά και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση γευστικών συγκινήσεων. Η µεσοπρόθεσµη επιδίωξη αυτού του φεστιβάλ είναι να συµβάλλει στην άµβλυνση της εποχικότητας, καθώς θα βοηθήσει (1) να εδραιωθεί η Νάξος ως ένας ελκυστικός και δηµοφιλής ανοιξιάτικος προορισµός και (2) να έλθει µια νέα κατηγορία επισκεπτών — οι «γαστροτουρίστες» — οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα επέλεγαν τη Νάξο.

Περιγραφή του «Great Food of Naxos Celebration»

Οι πελάτες που θα επισκεφτούν τις µετέχουσες επιχειρήσεις εστίασης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα µπορούν να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τη ναξιώτικη γαστρονοµία µε προνοµιακό τρόπο, καθώς θα έχουν ένα σηµαντικό κίνητρο καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης:

  • Το κίνητρο µπορεί να λάβει λ.χ. τη µορφή µιας έκπτωσης επί του τιµοκαταλόγου ή την προσφορά δωρεάν εδέσµατος ή ποτού µε κάποια ελάχιστη παραγγελία. Κατόπιν συζήτησης µε µερικούς επαγγελµατίες της εστίασης φαίνεται να προκρίνεται µια τρίτη επιλογή, αυτή της προσφοράς ενός ειδικού µενού που θα ετοιµαστεί ειδικά για τη διοργάνωση. Συγκεκριµένα, οι µετέχουσες επιχειρήσεις εστίασης µπορούν να προσφέρουν ένα ολοκληρωµένο µενού τουλάχιστον τριών πιάτων βασισµένο υποχρεωτικά σε τοπικά υλικά και σε τοπικές συνταγές, είτε στην αυθεντική τους µορφή είτε σε µια πιο δηµιουργική εκδοχή. Αυτό το ειδικό µενού πολλαπλών πιάτων του φεστιβάλ θα προσφερθεί σε προνοµιακή τιµή, η οποία θα είναι δηλ. αισθητά χαµηλότερη σε σχέση µε το άθροισµα της τιµής καταλόγου αυτών των πιάτων, ενώ θα πρέπει επίσης να έχει ξεκάθαρες αναφορές στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες την τοπική κουζίνα.
  • Κάθε επιχείρηση θα έχει την ελευθερία να επιλέξει τι είδους κίνητρο θα προσφέρει στους πελάτες της. Στη συνέχεια θα αναλυθούν κάποιες πρακτικές πτυχές για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να προσφέρουν το ειδικό µενού.
  • Εφόσον προκριθεί η προσφορά του ειδικού µενού, αυτό θα τυπωθεί σε ένα φύλλο χαρτί που υποχρεωτικά θα φέρει το σήµα του «Great Food of Naxos Celebration» (βλ. το ενδεικτικό παράδειγµα της επόµενης σελίδας) και θα µπει ως ένθετο στον κανονικό κατάλογο κάθε εστιατορίου. Το µενού θα δηµοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα τόσο του Δήµου όσο και κάθε επιχείρησης και θα παροτρυνθούν οι επισκέπτες της Νάξου να δοκιµάσουν αυτό το µενού. Είναι στην κρίση κάθε επιχείρησης εάν θα συνεχίσει να προσφέρει το ειδικό µενού και µετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.
  • Εξυπακούεται ότι κάθε επιχείρηση θα προσφέρει παράλληλα µε το ειδικό µενού και όλα τα υπόλοιπα πιάτα του καταλόγου της. Έτσι οι πελάτες θα έχουν την επιλογή είτε να παραγγείλουν το ειδικό µενού είτε να παραγγείλουν από τον κατάλογο. Όποια επιχείρηση θέλει µπορεί να προσφέρει όχι ένα αλλά δύο ή και περισσότερα ειδικά µενού µε βάση τις απαιτήσεις της πελατείας της (π.χ. µενού χορτοφαγίας). Οι επιχειρήσεις µπορούν να ορίσουν ελάχιστο αριθµό ατόµων για την προσφορά του µενού (π.χ. για τουλάχιστον δύο άτοµα).
  • Το ειδικό µενού θα φέρει τον εξής τίτλο ανάλογα µε το νησί στο οποίο βρίσκεται κάθε επιχείρησης (βλ. το ενδεικτικό παράδειγµα της επόµενης σελίδας): The Taste of Naxos Menu / The Taste of Iraklia Menu / The Taste of Schinoussa Menu / The Taste of Koufonissi Menu / The Taste of Donoussa Menu

Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Σαντορίνη: Η πρώτη άφιξη του “Olympic Champion Jet” άγγιξε το … τέλειο

Το πρώτο δρομολόγιο για το 2024 του "Olympic Champion Jet" είναι γεγονός - Εκτακτη δρομολόγηση αύριο Πρωτομαγιά για Νάξο - Σαντορίνη

Αμοργός: Το Δημαρχείο στα “μπλε” για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Ο Δήμος Αμοργού φώτισε «μπλε» το Δημαρχείο για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Νότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

Ο φετινός διαγωνισμός δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge αναγνωρίζει την προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας - Ποια ήταν το προτεινόμενα προϊόντα

3+1 λόγοι που οι νέοι σπουδάζουν ψυχολογία σήμερα

Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν τους νέους για σπουδάσουν φέτος ψυχολογία (!!!)

Η Wolt τώρα διαθέσιμη και στην Πάρο

Η γεωγραφική επέκταση της Wolt συνεχίζεται, με το νησί της Πάρου να αποτελεί το νέο σημείο που εντάσσεται στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Νάξος: Θα φιλοξενήσει τον Μάιο – μετά από επτά χρόνια- το Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο

Ανακοίνωση ενημέρωσης εξέδωσε το Σωματείο Μαζικής Εστίασης "Φιλοξενία" για τη διοργάνωση του 51ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου στη Νάξο... Τι ζητάει

Νάξος – Κωμιακή: Επιασαν τη δουλειά και το χωριό άσπρισε ενόψει Αγίου Πάσχα

Μύρισε… άνοιξη στην Κωμιακή και ο ασβέστης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο – Ετοιμασίες εν όψει Πάσχα (Photos)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων