Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Δ. Λιανός: "Προτεραιότητα η γαστρονομία μας για το 2024"

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η γαστρονομία μας για το 2024”

|

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με σκοπό να διευρύνει τις ενέργειες τουριστικής προβολής που υλοποιεί, πραγματοποίησε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση για τη προβολή της γαστρονομίας στα πέντε νησιά του Δήμου. Μία από τις σημαντικές διοργανώσεις που θα περιλαμβάνει ο “μαραθώνιος” της γαστρονομικής προβολής, θα είναι η εκδήλωση «Great Food of Naxos Celebration».

Δ. Λιανός: “Η ανάδειξη και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, σημαντικός πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού”

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το πόσο σημαντική είναι η γαστρονομία για τον τόπο του, τονίζοντας, ότι, “η ανάδειξη και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας του νησιού της Νάξου, καθώς και η διατροφική της αξία, είναι πάρα πολύ σημαντικός πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και του τουρισμού μας. Η Νάξος, λόγω της επάρκειας νερού που έχει, από αρχαιοτάτων χρόνων, παράγει αγροτικά προϊόντα και έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να την καθιστά, έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε ως προτεραιότητα τη γαστρονομία και την βάζουμε “μπροστά” στους στόχους για το 2024, πάντα σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους, από τον παραγωγό και τον εστιάτορα μέχρι τον καταναλωτή. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής και για να γίνει η προβολή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έγινε και συνεχίζει, η δημόσια διαβούλευση, γιατί για να πετύχει το εν λόγω εγχείρημα, χρειάζεται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων. ”

Διοργάνωση «Great Food of Naxos Celebration»

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε εκρηκτική αύξηση σε εκδηλώσεις γαστρονοµικού ενδιαφέροντος ανά την Ελλάδα, οι οποίες είτε εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο προϊόν (π.χ. Γιορτή Σαρδέλας, Fystiki Fest κοκ.) είτε στην τοπική κουζίνα της εκάστοτε περιοχής (π.χ. Taste Halkidiki, Cretan Gastronomy Days κοκ.). Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Νάξο µε τη διπλή γιορτή «Γιορτή Πατάτας Νάξου & Food Experience Graviera Naxos» που διοργανώνει η ΕΑΣ το Σεπτέµβριο. Αυτές οι εκδηλώσεις συχνά γίνονται σε πλατείες µε υπαίθριες επιδείξεις µαγειρικής, προσφορά εδεσµάτων στους επισκέπτες και πώληση προϊόντων. Οι εκδηλώσεις αυτής της µορφής έχουν αντικειµενικούς περιορισµούς τόσο ως προς την παρασκευή των εδεσµάτων όσο και ως προς την άνεση από πλευράς των επισκεπτών να απολαύσουν το φαγητό. Έτσι προκρίνεται µέσω της εδώ προτεινόµενης διοργάνωσης µια διαφορετική προσέγγιση, η οποία εστιάζει στην προσέλκυση των επισκεπτών εντός των επιχειρήσεων εστίασης και γαστρονοµίας εν γένει, όπου δηλ. θα απολαύσουν το φαγητό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και µε τη µεγαλύτερη δυνατή άνεση, ενώ και το οικονοµικό όφελος για τις επιχειρήσεις µεγιστοποιείται. Επίσης βασίζεται στην εµπειρία από άλλα αντίστοιχα γαστρονοµικά φεστιβάλ της Ευρώπης µε πολυήµερη διάρκεια και πρόσκληση των επισκεπτών στους χώρους των επιχειρήσεων αντί σε κάποιο δηµόσιο χώρο. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα διοργανώσεων αυτής της µορφής στην Ελλάδα αποτελούν το αθηναϊκό γαστρονοµικό event της Mastercard «Around the table» καθώς και οι «Ηµέρες Βραβευµένης Γαστρονοµίας» από το Αθηνόραµα.

Πόσο θα διαρκέσει

Το γαστρονοµικό φεστιβάλ µε τίτλο «Great Food of Naxos Celebration» προγραµµατίζεται να διαρκέσει ένα µήνα στο ξεκίνηµα της τουριστικής σεζόν και σύµφωνα µε τις προτιµήσεις των ίδιων των εστιατόρων. Συγκεκριµένα, οι ηµεροµηνίες του φεστιβάλ είναι οι εξής (λαµβάνοντας υπόψιν και το Πάσχα): 17 Μαΐου έως 16 Ιουνίου 2024. Η νέα διοργάνωση µε την εδώ προτεινόµενη µορφή λειτουργεί, συνεπώς, συµπληρωµατικά και όχι ανταγωνιστικά προς άλλες γαστρονοµικές πρωτοβουλίες της Νάξου και στοχεύει στην εξασφάλιση εκτεταµένης προβολής στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Οι ειδικότεροι στόχοι του «Great Food of Naxos Celebration»

Με τη διοργάνωση αυτού του γαστρονοµικού φεστιβάλ στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράµµατος Γαστρονοµικής Προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων επιδιώκεται η επίτευξη των εξής ειδικότερων στόχων:

  • Για τους επισκέπτες: Να ενθαρρυνθούν οι επισκέπτες να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και χρήµα,προκειµένου να απολαύσουν την τοπική κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή και µάλιστα µε προνοµιακούς όρους.
  • Για τις επιχειρήσεις γαστρονοµίας και τουρισµού: Να έχουν αυξηµένα έσοδα ήδη κατά τη χαµηλή τουριστική περίοδο και να τύχουν εκτεταµένης προβολής για όλη τη σεζόν του 2024.
  • Για τον τόπο: Να εδραιωθεί η φήµη της Νάξου ως κορυφαίου γαστρονοµικού προορισµού.

Με άλλα λόγια επιδιώκεται όσοι θα επισκεφτούν τα πέντε νησιά την άνοιξη να παρακινηθούν να αναζητήσουν τα καλύτερα εστιατόρια, να δαπανήσουν περισσότερα χρήµατα σε προϊόντα και σε εµπειρίες γαστρονοµίας αλλά και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση γευστικών συγκινήσεων. Η µεσοπρόθεσµη επιδίωξη αυτού του φεστιβάλ είναι να συµβάλλει στην άµβλυνση της εποχικότητας, καθώς θα βοηθήσει (1) να εδραιωθεί η Νάξος ως ένας ελκυστικός και δηµοφιλής ανοιξιάτικος προορισµός και (2) να έλθει µια νέα κατηγορία επισκεπτών — οι «γαστροτουρίστες» — οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα επέλεγαν τη Νάξο.

Περιγραφή του «Great Food of Naxos Celebration»

Οι πελάτες που θα επισκεφτούν τις µετέχουσες επιχειρήσεις εστίασης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα µπορούν να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τη ναξιώτικη γαστρονοµία µε προνοµιακό τρόπο, καθώς θα έχουν ένα σηµαντικό κίνητρο καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης:

  • Το κίνητρο µπορεί να λάβει λ.χ. τη µορφή µιας έκπτωσης επί του τιµοκαταλόγου ή την προσφορά δωρεάν εδέσµατος ή ποτού µε κάποια ελάχιστη παραγγελία. Κατόπιν συζήτησης µε µερικούς επαγγελµατίες της εστίασης φαίνεται να προκρίνεται µια τρίτη επιλογή, αυτή της προσφοράς ενός ειδικού µενού που θα ετοιµαστεί ειδικά για τη διοργάνωση. Συγκεκριµένα, οι µετέχουσες επιχειρήσεις εστίασης µπορούν να προσφέρουν ένα ολοκληρωµένο µενού τουλάχιστον τριών πιάτων βασισµένο υποχρεωτικά σε τοπικά υλικά και σε τοπικές συνταγές, είτε στην αυθεντική τους µορφή είτε σε µια πιο δηµιουργική εκδοχή. Αυτό το ειδικό µενού πολλαπλών πιάτων του φεστιβάλ θα προσφερθεί σε προνοµιακή τιµή, η οποία θα είναι δηλ. αισθητά χαµηλότερη σε σχέση µε το άθροισµα της τιµής καταλόγου αυτών των πιάτων, ενώ θα πρέπει επίσης να έχει ξεκάθαρες αναφορές στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες την τοπική κουζίνα.
  • Κάθε επιχείρηση θα έχει την ελευθερία να επιλέξει τι είδους κίνητρο θα προσφέρει στους πελάτες της. Στη συνέχεια θα αναλυθούν κάποιες πρακτικές πτυχές για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να προσφέρουν το ειδικό µενού.
  • Εφόσον προκριθεί η προσφορά του ειδικού µενού, αυτό θα τυπωθεί σε ένα φύλλο χαρτί που υποχρεωτικά θα φέρει το σήµα του «Great Food of Naxos Celebration» (βλ. το ενδεικτικό παράδειγµα της επόµενης σελίδας) και θα µπει ως ένθετο στον κανονικό κατάλογο κάθε εστιατορίου. Το µενού θα δηµοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα τόσο του Δήµου όσο και κάθε επιχείρησης και θα παροτρυνθούν οι επισκέπτες της Νάξου να δοκιµάσουν αυτό το µενού. Είναι στην κρίση κάθε επιχείρησης εάν θα συνεχίσει να προσφέρει το ειδικό µενού και µετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.
  • Εξυπακούεται ότι κάθε επιχείρηση θα προσφέρει παράλληλα µε το ειδικό µενού και όλα τα υπόλοιπα πιάτα του καταλόγου της. Έτσι οι πελάτες θα έχουν την επιλογή είτε να παραγγείλουν το ειδικό µενού είτε να παραγγείλουν από τον κατάλογο. Όποια επιχείρηση θέλει µπορεί να προσφέρει όχι ένα αλλά δύο ή και περισσότερα ειδικά µενού µε βάση τις απαιτήσεις της πελατείας της (π.χ. µενού χορτοφαγίας). Οι επιχειρήσεις µπορούν να ορίσουν ελάχιστο αριθµό ατόµων για την προσφορά του µενού (π.χ. για τουλάχιστον δύο άτοµα).
  • Το ειδικό µενού θα φέρει τον εξής τίτλο ανάλογα µε το νησί στο οποίο βρίσκεται κάθε επιχείρησης (βλ. το ενδεικτικό παράδειγµα της επόµενης σελίδας): The Taste of Naxos Menu / The Taste of Iraklia Menu / The Taste of Schinoussa Menu / The Taste of Koufonissi Menu / The Taste of Donoussa Menu

Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εκδοση ψηφίσματος και ομόφωνη στήριξη στον δήμαρχο Καισαριανής και τα μέλη του ΔΣ

Το ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά ανάκληση της δίωξης, κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.