Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Δ. Λιανός: "Προτεραιότητα η γαστρονομία μας για το 2024"

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η γαστρονομία μας για το 2024”

|

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με σκοπό να διευρύνει τις ενέργειες τουριστικής προβολής που υλοποιεί, πραγματοποίησε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση για τη προβολή της γαστρονομίας στα πέντε νησιά του Δήμου. Μία από τις σημαντικές διοργανώσεις που θα περιλαμβάνει ο “μαραθώνιος” της γαστρονομικής προβολής, θα είναι η εκδήλωση «Great Food of Naxos Celebration».

Δ. Λιανός: “Η ανάδειξη και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, σημαντικός πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού”

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το πόσο σημαντική είναι η γαστρονομία για τον τόπο του, τονίζοντας, ότι, “η ανάδειξη και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας του νησιού της Νάξου, καθώς και η διατροφική της αξία, είναι πάρα πολύ σημαντικός πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και του τουρισμού μας. Η Νάξος, λόγω της επάρκειας νερού που έχει, από αρχαιοτάτων χρόνων, παράγει αγροτικά προϊόντα και έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να την καθιστά, έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε ως προτεραιότητα τη γαστρονομία και την βάζουμε “μπροστά” στους στόχους για το 2024, πάντα σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους, από τον παραγωγό και τον εστιάτορα μέχρι τον καταναλωτή. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής και για να γίνει η προβολή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έγινε και συνεχίζει, η δημόσια διαβούλευση, γιατί για να πετύχει το εν λόγω εγχείρημα, χρειάζεται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων. ”

Διοργάνωση «Great Food of Naxos Celebration»

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε εκρηκτική αύξηση σε εκδηλώσεις γαστρονοµικού ενδιαφέροντος ανά την Ελλάδα, οι οποίες είτε εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο προϊόν (π.χ. Γιορτή Σαρδέλας, Fystiki Fest κοκ.) είτε στην τοπική κουζίνα της εκάστοτε περιοχής (π.χ. Taste Halkidiki, Cretan Gastronomy Days κοκ.). Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Νάξο µε τη διπλή γιορτή «Γιορτή Πατάτας Νάξου & Food Experience Graviera Naxos» που διοργανώνει η ΕΑΣ το Σεπτέµβριο. Αυτές οι εκδηλώσεις συχνά γίνονται σε πλατείες µε υπαίθριες επιδείξεις µαγειρικής, προσφορά εδεσµάτων στους επισκέπτες και πώληση προϊόντων. Οι εκδηλώσεις αυτής της µορφής έχουν αντικειµενικούς περιορισµούς τόσο ως προς την παρασκευή των εδεσµάτων όσο και ως προς την άνεση από πλευράς των επισκεπτών να απολαύσουν το φαγητό. Έτσι προκρίνεται µέσω της εδώ προτεινόµενης διοργάνωσης µια διαφορετική προσέγγιση, η οποία εστιάζει στην προσέλκυση των επισκεπτών εντός των επιχειρήσεων εστίασης και γαστρονοµίας εν γένει, όπου δηλ. θα απολαύσουν το φαγητό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και µε τη µεγαλύτερη δυνατή άνεση, ενώ και το οικονοµικό όφελος για τις επιχειρήσεις µεγιστοποιείται. Επίσης βασίζεται στην εµπειρία από άλλα αντίστοιχα γαστρονοµικά φεστιβάλ της Ευρώπης µε πολυήµερη διάρκεια και πρόσκληση των επισκεπτών στους χώρους των επιχειρήσεων αντί σε κάποιο δηµόσιο χώρο. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα διοργανώσεων αυτής της µορφής στην Ελλάδα αποτελούν το αθηναϊκό γαστρονοµικό event της Mastercard «Around the table» καθώς και οι «Ηµέρες Βραβευµένης Γαστρονοµίας» από το Αθηνόραµα.

Πόσο θα διαρκέσει

Το γαστρονοµικό φεστιβάλ µε τίτλο «Great Food of Naxos Celebration» προγραµµατίζεται να διαρκέσει ένα µήνα στο ξεκίνηµα της τουριστικής σεζόν και σύµφωνα µε τις προτιµήσεις των ίδιων των εστιατόρων. Συγκεκριµένα, οι ηµεροµηνίες του φεστιβάλ είναι οι εξής (λαµβάνοντας υπόψιν και το Πάσχα): 17 Μαΐου έως 16 Ιουνίου 2024. Η νέα διοργάνωση µε την εδώ προτεινόµενη µορφή λειτουργεί, συνεπώς, συµπληρωµατικά και όχι ανταγωνιστικά προς άλλες γαστρονοµικές πρωτοβουλίες της Νάξου και στοχεύει στην εξασφάλιση εκτεταµένης προβολής στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Οι ειδικότεροι στόχοι του «Great Food of Naxos Celebration»

Με τη διοργάνωση αυτού του γαστρονοµικού φεστιβάλ στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράµµατος Γαστρονοµικής Προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων επιδιώκεται η επίτευξη των εξής ειδικότερων στόχων:

  • Για τους επισκέπτες: Να ενθαρρυνθούν οι επισκέπτες να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και χρήµα,προκειµένου να απολαύσουν την τοπική κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή και µάλιστα µε προνοµιακούς όρους.
  • Για τις επιχειρήσεις γαστρονοµίας και τουρισµού: Να έχουν αυξηµένα έσοδα ήδη κατά τη χαµηλή τουριστική περίοδο και να τύχουν εκτεταµένης προβολής για όλη τη σεζόν του 2024.
  • Για τον τόπο: Να εδραιωθεί η φήµη της Νάξου ως κορυφαίου γαστρονοµικού προορισµού.

Με άλλα λόγια επιδιώκεται όσοι θα επισκεφτούν τα πέντε νησιά την άνοιξη να παρακινηθούν να αναζητήσουν τα καλύτερα εστιατόρια, να δαπανήσουν περισσότερα χρήµατα σε προϊόντα και σε εµπειρίες γαστρονοµίας αλλά και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση γευστικών συγκινήσεων. Η µεσοπρόθεσµη επιδίωξη αυτού του φεστιβάλ είναι να συµβάλλει στην άµβλυνση της εποχικότητας, καθώς θα βοηθήσει (1) να εδραιωθεί η Νάξος ως ένας ελκυστικός και δηµοφιλής ανοιξιάτικος προορισµός και (2) να έλθει µια νέα κατηγορία επισκεπτών — οι «γαστροτουρίστες» — οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα επέλεγαν τη Νάξο.

Περιγραφή του «Great Food of Naxos Celebration»

Οι πελάτες που θα επισκεφτούν τις µετέχουσες επιχειρήσεις εστίασης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα µπορούν να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τη ναξιώτικη γαστρονοµία µε προνοµιακό τρόπο, καθώς θα έχουν ένα σηµαντικό κίνητρο καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης:

  • Το κίνητρο µπορεί να λάβει λ.χ. τη µορφή µιας έκπτωσης επί του τιµοκαταλόγου ή την προσφορά δωρεάν εδέσµατος ή ποτού µε κάποια ελάχιστη παραγγελία. Κατόπιν συζήτησης µε µερικούς επαγγελµατίες της εστίασης φαίνεται να προκρίνεται µια τρίτη επιλογή, αυτή της προσφοράς ενός ειδικού µενού που θα ετοιµαστεί ειδικά για τη διοργάνωση. Συγκεκριµένα, οι µετέχουσες επιχειρήσεις εστίασης µπορούν να προσφέρουν ένα ολοκληρωµένο µενού τουλάχιστον τριών πιάτων βασισµένο υποχρεωτικά σε τοπικά υλικά και σε τοπικές συνταγές, είτε στην αυθεντική τους µορφή είτε σε µια πιο δηµιουργική εκδοχή. Αυτό το ειδικό µενού πολλαπλών πιάτων του φεστιβάλ θα προσφερθεί σε προνοµιακή τιµή, η οποία θα είναι δηλ. αισθητά χαµηλότερη σε σχέση µε το άθροισµα της τιµής καταλόγου αυτών των πιάτων, ενώ θα πρέπει επίσης να έχει ξεκάθαρες αναφορές στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες την τοπική κουζίνα.
  • Κάθε επιχείρηση θα έχει την ελευθερία να επιλέξει τι είδους κίνητρο θα προσφέρει στους πελάτες της. Στη συνέχεια θα αναλυθούν κάποιες πρακτικές πτυχές για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να προσφέρουν το ειδικό µενού.
  • Εφόσον προκριθεί η προσφορά του ειδικού µενού, αυτό θα τυπωθεί σε ένα φύλλο χαρτί που υποχρεωτικά θα φέρει το σήµα του «Great Food of Naxos Celebration» (βλ. το ενδεικτικό παράδειγµα της επόµενης σελίδας) και θα µπει ως ένθετο στον κανονικό κατάλογο κάθε εστιατορίου. Το µενού θα δηµοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα τόσο του Δήµου όσο και κάθε επιχείρησης και θα παροτρυνθούν οι επισκέπτες της Νάξου να δοκιµάσουν αυτό το µενού. Είναι στην κρίση κάθε επιχείρησης εάν θα συνεχίσει να προσφέρει το ειδικό µενού και µετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.
  • Εξυπακούεται ότι κάθε επιχείρηση θα προσφέρει παράλληλα µε το ειδικό µενού και όλα τα υπόλοιπα πιάτα του καταλόγου της. Έτσι οι πελάτες θα έχουν την επιλογή είτε να παραγγείλουν το ειδικό µενού είτε να παραγγείλουν από τον κατάλογο. Όποια επιχείρηση θέλει µπορεί να προσφέρει όχι ένα αλλά δύο ή και περισσότερα ειδικά µενού µε βάση τις απαιτήσεις της πελατείας της (π.χ. µενού χορτοφαγίας). Οι επιχειρήσεις µπορούν να ορίσουν ελάχιστο αριθµό ατόµων για την προσφορά του µενού (π.χ. για τουλάχιστον δύο άτοµα).
  • Το ειδικό µενού θα φέρει τον εξής τίτλο ανάλογα µε το νησί στο οποίο βρίσκεται κάθε επιχείρησης (βλ. το ενδεικτικό παράδειγµα της επόµενης σελίδας): The Taste of Naxos Menu / The Taste of Iraklia Menu / The Taste of Schinoussa Menu / The Taste of Koufonissi Menu / The Taste of Donoussa Menu

Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Εκδήλωση τις 26 Ιουνίου, η γνώση δεν έχει ηλικία

Το ΣΔΕ Νάξου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα στο ΓΕΛ Νάξου με στόχο την ανάδειξη της εκπαίδευσης ενηλίκων και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Δραματική προειδοποίηση Γ. Γκούφα: «Η Τραγαία διψά – Η Νάξος ερημοποιείται»

Ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεράντληση των υδάτινων αποθεμάτων και την απουσία σχεδιασμού, προειδοποιώντας για την ερημοποίηση της καρδιάς της Νάξου.

Νότια Ελλάδα: Σε κατάσταση έντονης ξηρασίας, στο «κόκκινο» γεωργικές περιοχές Κρήτης και Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, η εδαφική υγρασία έχει μειωθεί επικίνδυνα σε κρίσιμες αγροτικές ζώνες, προμηνύοντας σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

Σαντορίνη: Η Μαρία Γενιτσαρίδη επιστρέφει (για 3η φορά) στον Α.Ο. Θήρας

Η έμπειρη διεθνής ακραία επιστρέφει στη Σαντορίνη για τρίτη φορά, ενισχύοντας σημαντικά το ρόστερ της ομάδας στη φετινή Volley League Γυναικών.

Μύκονος: Εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών, τρεις συλλήψεις και πλούσια ευρήματα

Σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με τη διάλυση συμμορίας που διακινούσε κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια στο νησί των ανέμων – Επεισοδιακή σύλληψη ενός εκ των δραστών.

«Σαντορίνη – Το παρόν και το μέλλον»: Δημόσια συζήτηση για το νέο πολεοδομικό σχέδιο Θήρας

Ανοιχτή εκδήλωση για τις κρίσιμες επιπτώσεις του ΕΠΣ στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη του νησιού

6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΠΟΞ στη Σαντορίνη: Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι προκλήσεων και στρατηγικών

Μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης, υποδομών και συνεργειών από κορυφαίους φορείς του τουρισμού – Σημαντική η σύσταση του Οργανισμού Προώθησης Προορισμού για τη Σαντορίνη

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Εντυπωσιακή έναρξη με την έκθεση αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη (video)

Η Αμοργός άνοιξε πολιτιστικά τις πύλες της για το φετινό φεστιβάλ με μια συγκινητική και υψηλής αισθητικής έκθεση αγιογραφίας, αφιερωμένη στην Παναγία και τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών στην Κίναρο.

«Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας»: Μια Ζωντανή Διαδρομή στην Παράδοση της Σαντορίνης

Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» – Αυθεντικά τεκμήρια, βιώματα και αφηγήσεις από την καθημερινή ζωή της Θήρας

Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου: Στηρίζει τη προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου για τους Κούρους του Φλεριού

Με δημόσια τοποθέτησή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας», τονίζοντας τη σημασία διατήρησης των μνημείων στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!