Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Δ. Λιανός: "Προτεραιότητα η γαστρονομία μας για το 2024"

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η γαστρονομία μας για το 2024”

|

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με σκοπό να διευρύνει τις ενέργειες τουριστικής προβολής που υλοποιεί, πραγματοποίησε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση για τη προβολή της γαστρονομίας στα πέντε νησιά του Δήμου. Μία από τις σημαντικές διοργανώσεις που θα περιλαμβάνει ο “μαραθώνιος” της γαστρονομικής προβολής, θα είναι η εκδήλωση «Great Food of Naxos Celebration».

Δ. Λιανός: “Η ανάδειξη και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, σημαντικός πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού”

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το πόσο σημαντική είναι η γαστρονομία για τον τόπο του, τονίζοντας, ότι, “η ανάδειξη και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας του νησιού της Νάξου, καθώς και η διατροφική της αξία, είναι πάρα πολύ σημαντικός πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και του τουρισμού μας. Η Νάξος, λόγω της επάρκειας νερού που έχει, από αρχαιοτάτων χρόνων, παράγει αγροτικά προϊόντα και έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να την καθιστά, έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε ως προτεραιότητα τη γαστρονομία και την βάζουμε “μπροστά” στους στόχους για το 2024, πάντα σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους, από τον παραγωγό και τον εστιάτορα μέχρι τον καταναλωτή. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής και για να γίνει η προβολή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έγινε και συνεχίζει, η δημόσια διαβούλευση, γιατί για να πετύχει το εν λόγω εγχείρημα, χρειάζεται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων. ”

Διοργάνωση «Great Food of Naxos Celebration»

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε εκρηκτική αύξηση σε εκδηλώσεις γαστρονοµικού ενδιαφέροντος ανά την Ελλάδα, οι οποίες είτε εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο προϊόν (π.χ. Γιορτή Σαρδέλας, Fystiki Fest κοκ.) είτε στην τοπική κουζίνα της εκάστοτε περιοχής (π.χ. Taste Halkidiki, Cretan Gastronomy Days κοκ.). Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Νάξο µε τη διπλή γιορτή «Γιορτή Πατάτας Νάξου & Food Experience Graviera Naxos» που διοργανώνει η ΕΑΣ το Σεπτέµβριο. Αυτές οι εκδηλώσεις συχνά γίνονται σε πλατείες µε υπαίθριες επιδείξεις µαγειρικής, προσφορά εδεσµάτων στους επισκέπτες και πώληση προϊόντων. Οι εκδηλώσεις αυτής της µορφής έχουν αντικειµενικούς περιορισµούς τόσο ως προς την παρασκευή των εδεσµάτων όσο και ως προς την άνεση από πλευράς των επισκεπτών να απολαύσουν το φαγητό. Έτσι προκρίνεται µέσω της εδώ προτεινόµενης διοργάνωσης µια διαφορετική προσέγγιση, η οποία εστιάζει στην προσέλκυση των επισκεπτών εντός των επιχειρήσεων εστίασης και γαστρονοµίας εν γένει, όπου δηλ. θα απολαύσουν το φαγητό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και µε τη µεγαλύτερη δυνατή άνεση, ενώ και το οικονοµικό όφελος για τις επιχειρήσεις µεγιστοποιείται. Επίσης βασίζεται στην εµπειρία από άλλα αντίστοιχα γαστρονοµικά φεστιβάλ της Ευρώπης µε πολυήµερη διάρκεια και πρόσκληση των επισκεπτών στους χώρους των επιχειρήσεων αντί σε κάποιο δηµόσιο χώρο. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα διοργανώσεων αυτής της µορφής στην Ελλάδα αποτελούν το αθηναϊκό γαστρονοµικό event της Mastercard «Around the table» καθώς και οι «Ηµέρες Βραβευµένης Γαστρονοµίας» από το Αθηνόραµα.

Πόσο θα διαρκέσει

Το γαστρονοµικό φεστιβάλ µε τίτλο «Great Food of Naxos Celebration» προγραµµατίζεται να διαρκέσει ένα µήνα στο ξεκίνηµα της τουριστικής σεζόν και σύµφωνα µε τις προτιµήσεις των ίδιων των εστιατόρων. Συγκεκριµένα, οι ηµεροµηνίες του φεστιβάλ είναι οι εξής (λαµβάνοντας υπόψιν και το Πάσχα): 17 Μαΐου έως 16 Ιουνίου 2024. Η νέα διοργάνωση µε την εδώ προτεινόµενη µορφή λειτουργεί, συνεπώς, συµπληρωµατικά και όχι ανταγωνιστικά προς άλλες γαστρονοµικές πρωτοβουλίες της Νάξου και στοχεύει στην εξασφάλιση εκτεταµένης προβολής στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Οι ειδικότεροι στόχοι του «Great Food of Naxos Celebration»

Με τη διοργάνωση αυτού του γαστρονοµικού φεστιβάλ στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράµµατος Γαστρονοµικής Προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων επιδιώκεται η επίτευξη των εξής ειδικότερων στόχων:

  • Για τους επισκέπτες: Να ενθαρρυνθούν οι επισκέπτες να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και χρήµα,προκειµένου να απολαύσουν την τοπική κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή και µάλιστα µε προνοµιακούς όρους.
  • Για τις επιχειρήσεις γαστρονοµίας και τουρισµού: Να έχουν αυξηµένα έσοδα ήδη κατά τη χαµηλή τουριστική περίοδο και να τύχουν εκτεταµένης προβολής για όλη τη σεζόν του 2024.
  • Για τον τόπο: Να εδραιωθεί η φήµη της Νάξου ως κορυφαίου γαστρονοµικού προορισµού.

Με άλλα λόγια επιδιώκεται όσοι θα επισκεφτούν τα πέντε νησιά την άνοιξη να παρακινηθούν να αναζητήσουν τα καλύτερα εστιατόρια, να δαπανήσουν περισσότερα χρήµατα σε προϊόντα και σε εµπειρίες γαστρονοµίας αλλά και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση γευστικών συγκινήσεων. Η µεσοπρόθεσµη επιδίωξη αυτού του φεστιβάλ είναι να συµβάλλει στην άµβλυνση της εποχικότητας, καθώς θα βοηθήσει (1) να εδραιωθεί η Νάξος ως ένας ελκυστικός και δηµοφιλής ανοιξιάτικος προορισµός και (2) να έλθει µια νέα κατηγορία επισκεπτών — οι «γαστροτουρίστες» — οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα επέλεγαν τη Νάξο.

Περιγραφή του «Great Food of Naxos Celebration»

Οι πελάτες που θα επισκεφτούν τις µετέχουσες επιχειρήσεις εστίασης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα µπορούν να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τη ναξιώτικη γαστρονοµία µε προνοµιακό τρόπο, καθώς θα έχουν ένα σηµαντικό κίνητρο καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης:

  • Το κίνητρο µπορεί να λάβει λ.χ. τη µορφή µιας έκπτωσης επί του τιµοκαταλόγου ή την προσφορά δωρεάν εδέσµατος ή ποτού µε κάποια ελάχιστη παραγγελία. Κατόπιν συζήτησης µε µερικούς επαγγελµατίες της εστίασης φαίνεται να προκρίνεται µια τρίτη επιλογή, αυτή της προσφοράς ενός ειδικού µενού που θα ετοιµαστεί ειδικά για τη διοργάνωση. Συγκεκριµένα, οι µετέχουσες επιχειρήσεις εστίασης µπορούν να προσφέρουν ένα ολοκληρωµένο µενού τουλάχιστον τριών πιάτων βασισµένο υποχρεωτικά σε τοπικά υλικά και σε τοπικές συνταγές, είτε στην αυθεντική τους µορφή είτε σε µια πιο δηµιουργική εκδοχή. Αυτό το ειδικό µενού πολλαπλών πιάτων του φεστιβάλ θα προσφερθεί σε προνοµιακή τιµή, η οποία θα είναι δηλ. αισθητά χαµηλότερη σε σχέση µε το άθροισµα της τιµής καταλόγου αυτών των πιάτων, ενώ θα πρέπει επίσης να έχει ξεκάθαρες αναφορές στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες την τοπική κουζίνα.
  • Κάθε επιχείρηση θα έχει την ελευθερία να επιλέξει τι είδους κίνητρο θα προσφέρει στους πελάτες της. Στη συνέχεια θα αναλυθούν κάποιες πρακτικές πτυχές για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να προσφέρουν το ειδικό µενού.
  • Εφόσον προκριθεί η προσφορά του ειδικού µενού, αυτό θα τυπωθεί σε ένα φύλλο χαρτί που υποχρεωτικά θα φέρει το σήµα του «Great Food of Naxos Celebration» (βλ. το ενδεικτικό παράδειγµα της επόµενης σελίδας) και θα µπει ως ένθετο στον κανονικό κατάλογο κάθε εστιατορίου. Το µενού θα δηµοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα τόσο του Δήµου όσο και κάθε επιχείρησης και θα παροτρυνθούν οι επισκέπτες της Νάξου να δοκιµάσουν αυτό το µενού. Είναι στην κρίση κάθε επιχείρησης εάν θα συνεχίσει να προσφέρει το ειδικό µενού και µετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.
  • Εξυπακούεται ότι κάθε επιχείρηση θα προσφέρει παράλληλα µε το ειδικό µενού και όλα τα υπόλοιπα πιάτα του καταλόγου της. Έτσι οι πελάτες θα έχουν την επιλογή είτε να παραγγείλουν το ειδικό µενού είτε να παραγγείλουν από τον κατάλογο. Όποια επιχείρηση θέλει µπορεί να προσφέρει όχι ένα αλλά δύο ή και περισσότερα ειδικά µενού µε βάση τις απαιτήσεις της πελατείας της (π.χ. µενού χορτοφαγίας). Οι επιχειρήσεις µπορούν να ορίσουν ελάχιστο αριθµό ατόµων για την προσφορά του µενού (π.χ. για τουλάχιστον δύο άτοµα).
  • Το ειδικό µενού θα φέρει τον εξής τίτλο ανάλογα µε το νησί στο οποίο βρίσκεται κάθε επιχείρησης (βλ. το ενδεικτικό παράδειγµα της επόµενης σελίδας): The Taste of Naxos Menu / The Taste of Iraklia Menu / The Taste of Schinoussa Menu / The Taste of Koufonissi Menu / The Taste of Donoussa Menu

Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Μεγάλη επιτυχία στη Γιορτή του Ψαρά στα Κατάπολα, τι δηλώνει ο Λευτέρης Καραϊσκος

Παραδοσιακό γλέντι, φρέσκα θαλασσινά και ηχηρό μήνυμα για τη βιώσιμη αλιεία στην Αμοργόραμα, με συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών.

Κυκλάδες: «Σφυροκόπημα» του μελτεμιού, Ριπές 119 km/h και απαγορευτικό απόπλου (πίνακας)

Τήνος, Σχοινούσα και Αμοργός στο έλεος των ισχυρών ανέμων – Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι κορυφαίες ριπές ανά νησί, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ξεκινούν οι Ηλεκτρονικές Εγγραφές στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Νάξου (δείτε αφίσα)

Από 30 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου οι εγγραφές για το νέο σχολικό έτος – Μάθε πώς μπορείς να αποκτήσεις πτυχίο ειδικότητας και πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

«Τέμπη του Αιγαίου»: Συναγερμός στην ακτοπλοΐα μετά την πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει στο προσκήνιο την κρίσιμη κατάσταση στην ακτοπλοΐα. Καταγγελίες για εξαντλημένα πληρώματα και πίεση χρόνου. Παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Επίσκεψη της ΕΛΝΑ στην Ίο, δέσμευση στήριξης από Δήμο και Λιμενικό Ταμείο για τη Λιμενική Αρχή

Ο Δήμαρχος Ιητών και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν έμπρακτα τις ανάγκες του Λιμεναρχείου Ίου, όπως τέθηκαν από την Ένωση Λιμενικών Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Κίνημα Δημοκρατίας – Κατ. Γιαννακά: «Η θάλασσα δεν συγχωρεί προχειρότητες»

Με αφορμή τις πρόσφατες προσκρούσεις πλοίων σε Πάρο και Κουφονήσι, ζητούνται άμεσες παρεμβάσεις για την ασφάλεια στα νησιωτικά λιμάνια

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ΝΟΒΕ: Με φρέσκο αέρα, όραμα και Ναξιώτικη καρδιά

Με Πρόεδρο τον Γιάννη Βλασερό και στόχο την ενίσχυση της σχέσης Νάξιων πολιτών με τον ιατρικό κόσμο, ο Ναξιακός Οργανισμός Βιοϊατρικών Επιστημών χαράζει νέα πορεία με επιστημονική ακρίβεια και κοινωνική ευθύνη.

ΑΟ Μυκόνου: Ο Δημήτρης Ερμείδης φέρνει ταλέντο και εμπειρία

Ο 25χρονος γκαρντ με θητεία σε Λαύριο, Προμηθέα και Βίκο Ιωαννίνων ενισχύει το ρόστερ του ΑΟ Μυκόνου ενόψει της σεζόν 2025/26 στη Stoiximan Basket League

Σύρος: Ο Γιώργος Πρίντεζης ζήτησε, Ο Γιάννης Βρούτσης υποσχέθηκε και το κλειστό μπάσκετ γίνεται πραγματικότητα

Συγκινητική ανακοίνωση στη μέση της πλατείας Μιαούλη – 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στη Σύρο, ύστερα από προσωπική παρέμβαση Πρίντεζη και πολιτική πράξη Βρούτση

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.