Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαNaxos Apothecary: ένα νησιώτικο μπιστρό που ήρθε για να κάνει τη διαφορά

Naxos Apothecary: ένα νησιώτικο μπιστρό που ήρθε για να κάνει τη διαφορά

|

“Κατοικεί” στο, μάλλον, ωραιότερο σημείο της Νάξου. Μετά το λιμάνι, στον πεζόδρομο προς την περίφημη Πορτάρα, βρίσκεται ένα θαλασσινό μπιστρό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Η Πορτάρα του The Naxos Apothecary παίρνει το όνομά της από την πύλη του Ναού του Απόλλωνα. Προς αυτή «κοιτάζει», χωρίς κανένα εμπόδιο να κόβει τη σπάνια θέα. Και δεν είναι το μόνο αβαντάζ της.

Η γνωστή, ήσυχα κομψή αισθητική των αδερφών Κορρέ, κυριαρχεί και στο concept store που έχει στηθεί στον τόπο καταγωγής τους ενώ το εστιατόριο δοκιμάζεις μια κουζίνα ολόφρεσκη, μια κουζίνα των υλικών, με ντόπια τυριά και κρεατικά αλλά και έμπνευση από ένα σωρό χωριά και νησιά της Μεσογείου.

Από το πρωί ανοίγει η Πορτάρα. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ωραίο τρόπο να ξεκινήσει κανείς τη μέρα από το κρύο μείγμα βοτάνων που προσφέρουν: με μέντα, λουίζα, κυνόροδο και τσουκνίδα με σπιτικό σιρόπι πιπερόριζας, μοσχολέμονο και ξινό νερό. Ετοιμάζουν επίσης ομελέτες όπως αυτή με τις ξακουστές πατάτες Νάξου και τη ξινομυζήθρα, λαδένιες, στραπατσάδες με ντόπιο λουκάνικο και φρέσκια ρίγανη, αυγά μάτια με πελτέ και ξινοτύρι -ακριβώς αυτά που ταιριάζουν στα νησιώτικα πρωινά.

Το κρασί ταιριάζει με γίγαντες τηγανητούς, με σκορδαλιά ντομάτας και κρίταμο
Στο concept store πωλούνται και προϊόντα του The Naxos Apothecary
 

Ο Βαγγέλης Στέρπας, σεφ στην Πορτάρα του The Naxos Apothecary
 

Τα κοκτέιλ της Πόπης Σεβαστού συνοδεύουν το φαγητό

 

Η καλύτερη ώρα πάντως για να βρεθείς εκεί είναι από το ηλιοβασίλεμα και μετά. Χαζεύοντας τη μυστήρια, επιβλητική πύλη από τη μία και, μπροστά, τη θάλασσα με τα πλοία που έρχονται και φεύγουν, μπορεί να πετύχεις τελικά αυτό το απόλυτο ζητούμενο των διακοπών, να ξεχαστείς. Για όσα φτάνουν στο τραπέζι έχει φροντίσει ο σεφ Βαγγέλης Στέρπας που παίρνει στοιχεία από τη ναξιώτικη κουζίνα αλλά και από τα ταξίδια του σε όλη τη Μεσόγειο και μαγειρεύει δημιουργικά, απλά και νόστιμα.

Με ένα από τα κρασιά της προσεγμένης λίστας, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες, θα τσιμπήσεις προζυμένιο ψωμί με τυριά από το τυροκομείο του Μπαμπούνη, ελιές και αλμυρές μαρμελάδες. Τα καλά υλικά έχουν το πρώτο λόγο σε μεζεδάκια όπως η μαρινάτη σαρδέλα με πιπεριές ξιδάτες, αμύγδαλα και μαϊντανό ή ο ταραμάς με ψητή ντομάτα και λαδένια. Τους γίγαντες τους σερβίρουν τηγανητούς με σκορδαλιά ντομάτας και κρίταμο, ενώ η παλάμιδα του καταλόγου έρχεται με πουρέ ναξιώτικης πατάτας και φακοσαλάτα με τουρσιά και αλμύρα.

Μοσχομυριστά, με φίνες ισορροπίες και χαρακτήρα είναι τα κοκτέιλ που υπογράφει η Πόπη Σεβαστού  (bar manager σε Nolan & Proveleggios). Χρησιμοποιώντας πολλά από τα βότανα του The Naxos Apothecary και -–αποκλειστικά– εγχώρια αποστάγματα έχει εφεύρει μίξεις όπως η μαστίχα με μαλαγουζιά, λεμόνι, αλάτι, καπαρόμηλα και σόδα ή το λικέρ πικρομάντολα με αφρώδες ξηρό κρασί και σόδα μάνγκο.

Το τσίπουρο, αφού το έχει αρωματίσει με ελληνικά βότανα και κάρδαμο, το έχει ταιριάξει με πεπόνι και τόνικ. Όσο για το κοκτέιλ με κονιάκ, μέλι από τη Νάξο και σόδα με αγγούρι, μπορεί να σε κάνει να δεις το συγκεκριμένο απόσταγμα με άλλο μάτι.

Info 

The Naxos Apothecary Portara
Πρωτοπαπαδάκη 13, Νάξος
Τηλέφωνο: 2285-02.51.86

Δημοσίευση στην σελίδα Gastronomos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Μια καρδιά στον Αψηλό, τιμή στον Γιάννη Φώσκολο από την Επιτροπή του Προφήτη Ηλία στη Σίφνο

Μια σπάνια βεγγέρα, ένα συγκινητικό "ευχαριστώ", και μια βαθιά ανθρώπινη στιγμή που ταξίδεψε από την Απολλωνία ως την Αλεξανδρούπολη

Καμία παιδική φωνή στο περιθώριο, η Σαντορίνη σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας

Δήμος Θήρας και τοπικοί φορείς συμπράττουν σε ένα ολιστικό σχέδιο υποστήριξης για παιδιά και οικογένειες – Στόχος: «Κανένα Παιδί Πίσω»

Ψηφιακή αδρεναλίνη: πώς η διεπαφή μας ωθεί να ρισκάρουμε

Όταν το interface παρουσιάζει ένα ρίσκο — ακόμα και χωρίς πραγματικές συνέπειες — ο εγκέφαλος απελευθερώνει αδρεναλίνη. Και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί.

Μουσικό καλοκαίρι στον Απόλλωνα! Παιδιά, δάσκαλοι και κοινό σε πενθήμερη γιορτή τέχνης και έμπνευσης

Από τις «Νότες του Φθινοπώρου» μέχρι τα «Όνειρα του Καλοκαιριού», ο Απόλλωνας ζωντανεύει μέσα από ήχους, προβολές, εργαστήρια και ένα μικρό πανηγύρι αφιερωμένο στους μικρούς σολίστ

Χαραλαμπόπουλος και Μουρατίδης ταξιδεύουν… Μικρές Κυκλάδες! Στάσεις σε Κουφονήσια και Ηρακλειά

Ανάμεσα σε κύματα, γεύσεις και ντόπια φιλόξενη καρδιά, οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες κάνουν στάση στα Μικρά Κυκλαδονήσια – με φωτογραφίες, γέλια και αλμύρα καλοκαιριού

«Το Σπιτάκι του Νερού» φέρνει καθαρό νερό στη Γαύδο, ένα βήμα προς τη βιώσιμη νησιωτικότητα

Με έως και 19 κυβικά μέτρα ημερήσιας παροχής, το νέο Water Kiosk στη Γαύδο προσφέρει δωρεάν πόσιμο νερό στους κατοίκους και μειώνει τη χρήση πλαστικού

Υποθαλάσσιοι κήποι ζωής: Η αναγέννηση της Ποσειδωνίας από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Μια αθόρυβη αλλά κομβική περιβαλλοντική προσπάθεια που εδώ και 7 χρόνια δίνει ανάσα στις ελληνικές θάλασσες

«Η θάλασσα ενώνει, η αδικία διχάζει»: Ισότιμη φορολόγηση ζητούν οι ναυτικοί των σκαφών αναψυχής

Ο Πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ, cpt. Dr. Γιώργος Βάλλης, με αιχμηρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση στη Βουλή ζητά ίση φορολογική μεταχείριση με τους συναδέλφους της εμπορικής ναυτιλίας

Ο Ελληνισμός της Διασποράς ενώνει δυνάμεις: Ορόσημο η 15η Γενική Συνέλευση της ΠΑΔΕΕ στη Βουλή

Ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσω της συνεργασίας ΠΑΔΕΕ και Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι