Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Απείρανθος: Το φάωμα του χοίρου

Νάξος – Απείρανθος: Το φάωμα του χοίρου

|

Απείρανθος. Το “πέτρινο” χωριό. Το χωριό της παράδοσης και της προσπάθειας που γίνεται σε ετήσια βάση να αναβιώσουν τα έθιμα που έρχονται από γενιά σε γενιά αναλλοίωτα στο χρόνο. Οι κάτοικοι έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με τον χοίρο. Εξού και τα “χοιροσφάγια” ή “χοιροσφραΐσματα”, έθιμο που αναβιώνει τις ημέρες των Αποκριών.

Της Μαριέττα Γαλάνη και της Ελένης Γιαννούλη

Τα “χοιροσφάγια” έχουν θυσιαστικό χαρακτήρα και απηχούν αρχαίες εξιλαστήριες και καθαρτήριες θυσίες που συνοδεύονται από προσπάθεια πρόβλεψης του μέλλοντος (μάντεμα).

Εξάλλου ο χοίρος ήταν το ιερό ζώο της Δήμητρας, θεάς της γονιμότητας και της γεωργικής παραγωγής και οι χοίροι θυσιάζονταν στις τελετουργίες των Θεσμοφορίων κατά την ίδια περίοδο του χρόνου στην αρχαιότητα.

Στη Νάξο και δη στην Απείρανθο, οι εκδηλώσεις της λαϊκής λατρείας ενσωματώθηκαν στην αγροτική οικονομία. Η εκτροφή του χοίρου εξασφάλιζε στην οικογένεια κρέας και λίπος για ολόκληρη τη χρονιά. Για τη σφαγή του οι άνδρες κάθε χωριού ακολουθούσαν ιδιαίτερη εθιμοτυπία.

Με την βοήθεια της Ελένης Γιαννούλη βλέπουμε πως γίνεται το “Φάωμα” του χοίρου και η σημασία του στην οικονομία της οικογένειας 

Τη Δευτέρα μαγείρευαν το συκώτι.

Τη Τρίτη το σφλούγκουνα (τα πνευμόνια), φκιαστό με πατάτες και σέλινο.

Τη Τετάρτη τ’ άντερα τα οποία είχαν πλυθεί από πριν και τα διατηρούσαν με λεμόνι κι αλάτι.

Τη Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη) τη κεφαλή και τη κοιλιά την οποία γέμιζαν με σέφκλα, κουτσουνάδες, μυρωδικά, ρύζι, σταφίδες δηλαδη πάτουδα.

Αν δεν έτρωγαν τη κεφαλή βραστή την έκοβαν σε σχήμα μπουκιάς κι έκαναν τη πηχτή.

Παρασκεύασμα που μαρτυρείται από τη βυζαντινή εποχή.

Από τη βυζαντινή εποχή μαρτυρείται η χρήση της πηχτής που γινόταν από τα κάτω μάγουλα της κεφαλής, τα τζιλάδια και τη γλώσσα, μεζέδες από τα πόδια και τα αυτιά.

Τη Τσικνοπέμπτη χώριζαν το χοίρο και τον έτρωγαν όλη την άλλη βδομάδα.

Τη τελευταία Κυριακή τσ’ αποκριάς τη Τυρνή, οι νοικοκυρές μαγείρευαν και μαγειρεύουν ακόμα μέχρι και σήμερα το ρόστο, τρυπούν το μπούτι του χοίρου και το γεμίζουν σκόρδα, αλατοπίπερο και το κοκκινίζουν.

Το λίπος (τη Μεζίνα) το χρησιμοποιούν αντί για βούτυρο η λάδι. Με αυτήν άλειβαν επίσης το ψωμί τους τα παιδιά και κάποιοι έφτιαχναν τα Χριστούγεννα κουραμπιέδες.

Αυτό που έβγαζαν από τη περιοχή της κοιλιάς, το έκοβαν σε ορθογώνια κομμάτια (σκίζες) το έβαζαν σε πήλινα δοχεία (λεγόμενα καβανοί) με χοντρό αλάτι κι έκαναν το παστό χερνό.

Για να βγει καλό έπρεπε να εφάπτονται απόλυτα οι σκίζες και να μη μπορεί να μπει αέρας.

Επίσης αν το παστό είχε μια στενή γραμμή στη μέση ανάμεσα στο λίπος λεγότανε θηκάτο.

Ήταν έτοιμο μετά από 3 μήνες.

Με τα μπούτια του χοίρου έφτιαχναν τον εκλεκτό μεζέ, το ζαμπόνι και ένα άλλο νόστιμο παρασκεύασμα, το γλινερό που γινόταν από μεζέδες της κεφαλής και του λαιμού.

Τα οποία τα έβραζαν, τα τηγάνιζαν με το λάδι τους και τα έβαζαν μέσα σε καβανούς.

Τα μαγείρευαν έπειτα με τηγανιτά αυγά, με σάλτσα μακαρονιών με τηγανιτές πατάτες και πιλάφι. Και τέλος με τα άντερα του χοίρου έφτιαχναν λουκάνικα.

Επίσης κάποιοι έφτιαχναν και παστουρμά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ρήγμα Ανυδρου: Σεισμός μεγέθους 4.6 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά Αμοργού και Σαντορίνης - Υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κω και την Ίο μέχρι και την Αττική

«Ο μίτος της Αριάδνης» στη Νάξο: Ξετυλίγοντας 200.000 χρόνια ιστορίας από τη Στελίδα μέχρι τον κόσμο

Η διεθνής έκθεση του Αρχαιολογικού Προγράμματος Στελίδας παρουσιάζεται στις 16 Μαΐου στη Σχολή Ουρσουλινών – Ομιλία του Καθ. Tristan Carter και διάλογος με το κοινό.

Social Media: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία συμμαχούν κόντρα στην ανεξέλεγκτη χρήση

Προωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσία, η οποία θα υποχρεώνει τα social media να επαληθεύουν την ηλικία κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού

Selected Hideaways: Ηγεσία στον τουρισμό υψηλής αισθητικής και απόδοσης

Στρατηγική ανάπτυξη, εξατομικευμένες υπηρεσίες και διεθνής προβολή για προορισμούς υψηλής ζήτησης

Φιλαρμονική Νάξου: Μουσική συγκίνηση και πολιτιστικό αποτύπωμα στην καρδιά της Αθήνας

Μελωδίες από τη Νάξο μέχρι το Σύνταγμα και το Μέγαρο Μουσικής – Θερμή υποδοχή για την πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής σε διεθνές φεστιβάλ.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star Paros στις 15, 22 & 29 Μαΐου

Ενισχύεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων με έκτακτα και τροποποιημένα δρομολόγια του Blue Star Paros από και προς τον Πειραιά.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου συγκίνησε με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα» που αφιέρωσε στη μνήμη του θείου του, Δημήτρη Ήμελλου. - Η ανάρτηση του Βασίλη Φλεριανού

Επιστρέφει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά μετά από 7 χρόνια – Το POWER JET φέρνει νέα πνοή

Η SEAJETS εγκαινιάζει νέα γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς από τις 20 Ιουνίου με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό σκάφος X-Shore ήρθε στην Ελλάδα και «σαλπάρει» για ένα πράσινο μέλλον (video)

Με αθόρυβη πλεύση, οικολογική σχεδίαση και υψηλή τεχνολογία, το σουηδικό ηλεκτρικό σκάφος X-Shore φέρνει επανάσταση στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών θαλασσών (video)

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση