Παρασκευή, 30 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Ανοίγει το πρώτο εστιατόριο που θα χρησιμοποιεί μόνο ντόπια υλικά

Νάξος: Ανοίγει το πρώτο εστιατόριο που θα χρησιμοποιεί μόνο ντόπια υλικά

|

Το “1926”,κατάστημα της ΕΑΣ Νάξου, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του τις επόμενες ημέρες – Ξεχωρίζει γιατι δεν θα έχει ζυμαρικά – ρύζι – ζάχαρη και πολλά από τα κλασικά υλικά των εστιατορίων – Τι αναφέρει ο Ναξιώτης υπεύθυνος σεφ Βαγγέλης Βενιέρης 

Η Νάξος πρωτοπορεί και πάλι συνδυάζοντας την παράδοση με την ανάπτυξη. Το πρώτο ελληνικό εστιατόριο του οποίου τα πιάτα θα είναι εξολοκλήρου από τοπικά προϊόντα, δημιουργήθηκε στο όμορφο νησί των Κυκλάδων, που έχει να επιδείξει μία μεγάλη γκάμα από ντόπιες λιχουδιές. Το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «1926» της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου είναι πλέον γεγονός καθώς θα χρησιμοποιεί για πρώτη ύλη όλα τα τοπικά προϊόντα του νησιού τα οποία φυσικά και γνωρίζει όλη η Ελλάδα. 

Ένας νησί όπως είναι η Νάξος, με τόσο πολύ τουρισμό, θα χρησιμοποιήσει το καλό brand name των τοπικών προϊόντων του δημιουργώντας πιάτα αλλά και ροφήματα-αφεψήματα αποκλειστικά από ντόπια προϊόντα.  Το εστιατόριο αναμένεται να γίνει το απόλυτο στέκι για ντόπιους και τουρίστες οι οποίοι θα μπορούν να αγοράσουν αυτό το οποίο έφαγαν και ήπιαν από το πρατήριο της Ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης στο protothema.gr, ο επισκέπτης του «1926» θα έχει την επιλογή να διαλέξει πιάτα και ροφήματα των οποίων τα υλικά τους θα προέρχονται αποκλειστικά από την Ναξιώτική Γη. «Το κατάστημα, είναι ένα εγχείρημα το οποίο το πραγματοποιούμε για πρώτη φορά και είναι ίσως το μοναδικό μαγαζί σε αυτό το στυλ σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς θα δημιουργεί εδέσματα μόνο με προϊόντα Νάξου. Ένας επισκέπτης δεν θα βρει ζάχαρη, καφέ και ζυμαρικά ότι παράγει η Νάξος θα υπάρχει εδώ και θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο καταναλωτής ότι γευτεί στο εστιατόριο της Ένωσης, θα μπορεί να το αγοράσει για το σπίτι του από το πρατήριο του Συνεταιρισμού μας ή ακόμα και από το e-shop της Ένωσης»

IMG_4301

Ο δημιουργός και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις επιλογές και τον δύσκολο συνδυασμό των υλικών, είναι ο Ναξιώτης σεφ Βαγγέλης Βενιέρης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το εστιατόριο είναι ιδιαίτερο μιας και τα προϊόντα του νησιού θα μπορούν πλέον να δοκιμάζονται απευθείας από τους ενδιαφερόμενους ενώ τόσο τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται όσο φυσικά και η εκτέλεση των συνταγών θα μπορούν να βρίσκονται στην διάθεση του καταναλωτή. 

Και όπως τονίζει στον Χρήστο Χατζησπύρου: «Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου καταστήματος είναι ότι δεν θα σερβίρονται προϊόντα τα οποία δεν παράγονται στο νησί. Το κατάστημα θα δουλέψει μόνο με τοπικά προϊόντα Νάξου μικρών και μεγάλων παραγωγών. Παράδειγμα δεν θα έχει καθόλου ζυμαρικά και ρύζι μιας και δεν παράγει το νησί. Μόνο τοπικά προϊόντα πιστοποιημένα, υγιεινά, ποιοτικά και απόλυτα ασφαλή. Το ότι δεν χρησιμοποιούνται όλα τα μπαχαρικά η τα μυρωδικά που έχουμε συνηθίσει δεσμεύει λίγο τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων αλλά τα υλικά μας είναι αρκετά και λόγο της ποιότητας τους, η οποία διαφέρει κατά πολύ από την μαζική παραγωγή, όποιος θα δοκιμάσει θα διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα σε ένα πιάτο θα είναι καλύτερο από το συνηθισμένο. Τα πιάτα θα είναι πιο απλά αλλά θα έχει καθαρές γεύσης της Ναξιώτικης γης».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Νάξος – Μικρή Βίγλα (Παναγία Παρθένος): Ένα πανηγύρι πίστης, παράδοσης και μνήμης (φωτογραφίες)

Μια ιερή τελετουργία στη βραχονησίδα της Παρθένου γεμάτη συγκίνηση, ιστορία και προσφορά – Στη μνήμη του Αντώνη Σαλτερή (προεστού)

Νάξος – Περιβάλλον: “Δρω και Δημιουργώ!”, παιδική δράση με φαντασία και οικολογική συνείδηση

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί μικρούς φίλους το Σάββατο 31 Μαΐου σε μια γιορτή για τη Γη, με παιχνίδια, φυτέματα και ιστορίες.

Η φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

Η διαβούλευση, η δημόσια ενημέρωση και οι ανοιχτές συζητήσεις δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική συναίνεση

Νάξος: Αδιαθεσία 79χρονης επιβάτιδας σε ταχύπλοο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Άμεση κινητοποίηση των αρχών και του ΕΚΑΒ μετά από λιποθυμικό επεισόδιο επιβάτιδας εν πλω – Η 79χρονη αλλοδαπή βγήκε αυθημερόν από το Νοσοκομείο

Αίγυπτος: Κλείνει το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά;

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Κλείνει και δημεύεται η περιουσία της με απόφαση δικαστηρίου

Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες

Νάξος – Φιλώτι: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση περίφραξης με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ

Μετά τον ηλεκτροφωτισμό LED, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει ξανά τον αθλητισμό στην ορεινή Νάξο, εγκρίνοντας νέα παρέμβαση στο γήπεδο Φιλωτίου – Έπεται και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 30 Μαΐου

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Οία (περιοχή Μύλοι)

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος – Πλάκα: Καταστροφή στο όνομα της “καθαριότητας”, καταγγελίες για παράνομες παρεμβάσεις

Μαζική απομάκρυνση φυκιών Ποσειδωνίας με τσουγκράνες, εγκαταστάσεις εν μέσω ωοτοκίας και περιβαλλοντική αδιαφορία σε προστατευόμενη ζώνη Natura.

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.