Στα γραφικά χωριά της Νάξου, μέλημα των ντόπιων είναι η ευλαβική διατήρηση πολλών εθίμων και στοιχείων της παλαιάς εποχής, ειδικά κατά την διάρκεια των εορτών και πιο συγκεκριμένα, τις ημέρες του Πάσχα.
Tην Μεγάλη Παρασκευή, στο χωριό των Εγγαρών, στη Γαλήνη, και στις Μέλανες, η πομπή του Επιταφίου περνάει από σημεία του χωριού οπού οι νέοι έχουν συγκεντρώσει καλάμια που ονομάζονται «Περιφάνες» τα οποία τα ανάβουν δημιουργώντας μια ξεχωριστή εικόνα και αίσθηση.
Στο Καστράκι της Νάξου τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί η περιφορά του Επιταφίου να πραγματοποιείται μέσα στη θάλασσα με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται έτσι ώστε να παρακολουθήσει αυτό το έθιμο.
Τις Άγιες αυτές ημέρες η τοπική κουζίνα ακολουθεί την παράδοση. Παραδοσιακό φαγητό είναι το Πατούδo, γεμιστό κατσικάκι με ρύζι και χορταρικά. Το πιάτο αυτό, που συνοδεύεται με πατάτες, σε ορισμένα χωριά φτιάχνεται με παραλλαγές. Στην Απείρανθο, για παράδειγμα, προσθέτουν σταφίδες στη βασική του γέμιση ενώ στο Φιλώτι προσθέτουν και ψιλοκομμένα εντόσθια ζώου.
Ένα άλλο έθιμο που κάνει εντύπωση αφορά το αυγό που “ανοίγει και κλείνει” την Σαρακοστή. Το βράδυ της Ανάστασης πιστοί φέρνουν μαζί τους κόκκινα αυγά στη λειτουργία. Εκεί τα ευλογούν. Ύστερα, τσουγκρίζοντας και τρώγοντας τα αυγά τελειώνει η νηστεία. Επίσης, το αυγό την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα είναι το τελευταίο μη-νηστίσιμο φαγητό που τρώνε συμβολίζοντας έτσι το «κλείσιμο» του στόματος και την αρχή της νηστείας.
«Με αφορμή μιας σειράς διοργανώσεων και εκδηλώσεων, στη Νάξο, η τουριστική κίνηση έχει ήδη ξεκινήσει ενώ για το Πάσχα υπάρχει ζήτηση σε καταλύματα που έχουν ανοίξει, από επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα και αληθινές παραδόσεις πλαισιωμένες από ξεχωριστά τοπικά εδέσματα και ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες» σχολιάζει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.