Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος & Μικρές Κυκλάδες: Σε εξέλιξη η διαβούλευση για την γαστρονομική προβολή

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Σε εξέλιξη η διαβούλευση για την γαστρονομική προβολή

|

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προτίθεται να διευρύνει τις ενέργειες τουριστικής προβολής που υλοποιεί, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα του 2024 δύο διοργανώσεις με σκοπό τη στοχευμένη προβολή της γαστρονομίας στα πέντε νησιά του Δήμου.

Έτσι, ανέθεσε την ετοιμασία εισήγησης με αντικείμενο τη γαστρονομική προβολή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, η οποία τίθεται σε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2024.

Η εισήγηση περιλαμβάνει το σκεπτικό για τη γαστρονομική προβολή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, παραθέτει το προτεινόμενο brand για τη στοχευμένη γαστρονομική προβολή των πέντε νησιών στο πλαίσιο της συνολικής τουριστικής καμπάνιας του Δήμου, ενώ περιγράφει αναλυτικά τις δύο δράσεις που προτείνεται να υλοποιήσει ο Δήμος για το 2024:

  • τη διοργάνωση «GreatFood of Naxos Celebration» για την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2024
  • τη διοργάνωση «Βραβεία Ναξιώτικης Γαστρονομίας» για την περίοδο Νοεμβρίου 2024

Tο πλήρες κείμενο της εισήγησης βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://drive.google.com/file/d/1ntAPdyFyL9-j6iUsQRijK7jFj0z3jenH/view

Ο Δήμος προσκαλεί τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη γαστρονομία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων να υποβάλλουν τις απόψεις και τις επισημάνσεις τους σχετικά με την ως άνω εισήγηση.

Στόχοι του Προγράµµατος Γαστρονοµικής Προβολής

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος γαστρονομικής προβολής της Νάξου, καθορίζονται ως εξής:

  • Να καθιερωθούν η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες από κοινού ως πολυδιάστατος και πολυδύναµος γαστροτουριστικός προορισµός, όπου οι επισκέπτες θα µπορέσουν να βιώσουν το γαστρονοµικό πολιτισµό του Αιγαίου σε όλο του τον πλούτο και στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα.
  • Να αξιοποιηθεί η γαστρονοµία προκειµένου να εξασφαλιστεί εκτεταµένη διεθνής δηµοσιότητα για τη Νάξο και να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις των πέντε νησιών περισσότερη εξωστρέφεια και διεθνοποίηση.
  • Να προσελκυστούν περισσότεροι επισκέπτες γαστρονοµικού ενδιαφέροντος – οι λεγόµενοι γαστροτουρίστες – ιδίως την άνοιξη και το φθινόπωρο.
  • Να επιτευχθεί η περαιτέρω ποιοτική αναβάθµιση των επιχειρήσεων γαστρονοµίας και να δηµιουργηθούν νέες και ελκυστικές επαγγελµατικές και επιχειρηµατικές ευκαιρίες σε αυτόν τον τοµέα για τους κατοίκους των πέντε νησιών.

Οι τρεις άξονες 

  1. Στο κεφάλαιο της εισήγησης με τίτλο «Υπηρεσία 4» (σελ. 36) περιγράφονται δύο δράσεις. Η παρούσα διαβούλευση αφορά πρωτίστως την πρώτη διοργάνωση («GreatFood of Naxos Celebration»), καθώς προηγείται χρονικά. Για τη δεύτερη διοργάνωση («Βραβεία Ναξιώτικης Γαστρονομίας») έχει προβλεφθεί η πραγματοποίηση δημόσιας παρουσίασης και συζήτησης τον προσεχή Φεβρουάριο, την οποία επίσης θα ακολουθήσει διαδικτυακή διαβούλευση.  Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα διεξοδικής συζήτησης για το νέο θεσμό των γαστρονομικών βραβείων τον επόμενο μήνα. Ωστόσο είναι ευπρόσδεκτη η κατάθεση από τώρα κάποιων αρχικών παρατηρήσεων και για τη δεύτερη διοργάνωση.
  2. Για το Δήμο είναι βασικό ζητούμενο οι δράσεις του για τη γαστρονομική προβολή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς τις δράσεις άλλων φορέων όπως λ.χ. τη «Γιορτή Πατάτας Νάξου & Food Experience Graviera Naxos» που διοργανώνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου κάθε Σεπτέμβριο. Ο Δήμος επιθυμεί να προβάλει όσες πρωτοβουλίες αποβλέπουν στην ανάδειξη της ναξιώτικης γαστρονομίας και προσκαλεί κάθε φορέα, επιχείρηση ή ιδιώτη που θα πραγματοποιήσει τέτοια δράση να ενημερώσει σχετικά το Δήμο, ώστε εκείνος με τη σειρά του να εντάξει αυτές τις πρωτοβουλίες σε ένα γαστρονομικό καλεντάρι για τα πέντε νησιά μας και να τις προβάλει στο πλαίσιο της τουριστικής καμπάνιας που υλοποιεί.
  3. Ειδικά για το προτεινόμενο νέο γαστρονομικό φεστιβάλ με τίτλο «Great Food of Naxos Celebration» που προγραμματίζεται για την περίοδο 17 Μαΐου έως 16 Ιουνίου 2024, ο Δήμος απευθύνει το ερώτημα προς φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες εάν ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν κάποια παράλληλη εκδήλωση τις ημέρες αυτής της διοργάνωσης. Παράλληλη εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει π.χ. η παρουσίαση τοπικών προϊόντων γαστρονομίας, μια μαγειρική επίδειξη ή η πραγματοποίηση συναυλίας ή παράστασης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμουκαι να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τη συνολικότερη ανάδειξη της γαστρονομίας στα πέντε νησιά του Δήμου στα εξής e-mail:aggeli@naxos.gov.gr, fkaltsa@naxos.gov.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: “Χριστούγεννα μαζί στη Σύρο” (πρόγραμμα)

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για τα Χριστούγεννα και το Νέο Ετος (πρόγραμμα)

Νάξος – Ιερά Μονή Φανερωμένης: Με επίκεντρο την Αγία Κυριακή, συνάξεις έως τα Χριστούγεννα

Πνευματικές συνάξεις μέχρι τα Χριστούγεννα στην Αγία Κυριακή στη Χώρα της Νάξου

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Ερχονται οι “Νότες το Φθινόπωρο”

Σε Νάξο και Τραγαία έρχονται οι «Νότες το Φθινόπωρο» με την Άννα Δανιηλίδη

Υπουργείο Αθλητισμού: Εφτασε η ώρα της τιμής για τους θρύλους του 2004

Βρούτσης και ΕΠΟ τιμούν τους θρύλους του 2004 - Στο ΟΑΚΑ η βράβευσή τους, πριν από την σέντρα Ελλάδα – Αγγλία

ΠΝΟ – Απεργία: Δεμένα τα πλοία την 20η Νοεμβρίου, ποιος ο λόγος

Στην απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία - Δείτε την σχετική ανακοίνωση

Greek Travel Awards 2024: Αντίπαρος, Κύθνος και Νάξος κέρδισαν εντυπώσεις και βραβεία

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τα Greek Travel Awards στο Λονδίνο

ΠΝΑΙ: Ο Μητσοτάκης προτείνει Χατζημάρκο για την ηγεσία της ΕΝΠΕ

Ο Γιώργος Χατζημάρκος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την σκυτάλη της ΕΝΠΕ

Νάξος – Κλιματική Αλλαγή: Η καλλιέργεια της πατάτας θέμα ημερίδας

Ημερίδα με θέμα “Οι πιθανές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια της Ναξιώτικης πατάτας. Αειφόρος γεωργία, προτάσεις και προοπτικές”

Νάξος – Γλινάδο: Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς - Πότε και Που;

Οι καλύτεροι κουλοχέρηδες του Nomini Καζίνο που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2024

Ποιοι είναι οι καλύτεροι κουλοχέρηδες του Nomini Καζίνο που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2024

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο