Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαNASA: Στο μενού των αστροναυτών τα ζυμαρικά

NASA: Στο μενού των αστροναυτών τα ζυμαρικά

|

Για πρώτη φορά τα ζυμαρικά Barilla μπαίνουν σε τροχιά, για να μεταφέρουν η γεύση της ιταλικής κουζίνας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αλλά και για την πιο ακραία γευστική δοκιμή που έγινε ποτέ.

Περίπου 3 κιλά Fusilli Barilla ταξίδεψαν τον Ιανουάριο για δύο εβδομάδες σε διαστημική κάψουλα με το πλήρωμα της αποστολής Ax-3, με στόχο να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν αν μπορούν να παραμείνουν al dente σε μηδενική βαρύτητα. Η πρωτοβουλία προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ της Barilla και του Υπουργείου Γεωργίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών της Ιταλίας, της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Axiom Space, στα πλαίσια της προσπάθειας ένταξης της ιταλικής κουζίνας από την UNESCO στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Τα ζυμαρικά Barilla που ταξίδεψαν στο διάστημα ήταν ήδη μαγειρεμένα και έτοιμα να ζεσταθούν προς κατανάλωση, καθώς οι συνθήκες μικροβαρύτητας δεν θα επέτρεπαν το μαγείρεμά τους. Η R&D ομάδα της Barilla διασφάλισε ότι η απλή συνταγή ζυμαρικών με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι, που αντιπροσωπεύει την εμπειρία της ιταλικής γεύσης, μπορεί εγγυημένα να παραμείνει al dente, ακόμη και στο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, πραγματοποιήθηκαν αισθητηριακές δοκιμές σε ορισμένα μέλη του πληρώματος προκειμένου η Βarilla να κατανοήσει καλύτερα τις διατροφικές απαιτήσεις των αστροναυτών σε ακραίες συνθήκες, καθώς σε μηδενική βαρύτητα, η εμπειρία του φαγητού και η αντίληψη των γεύσεων είναι πολύ διαφορετικές. Η Barilla κατάφερε με τα ζυμαρικά της, ένα παραδοσιακό προϊόν διατροφής που είναι όμως ταυτόχρονα καινοτόμο, πρακτικό και με υψηλή θρεπτική και ενεργειακή αξία, να δημιουργήσει το ιδανικό γεύμα. Πρόκειται για μια ισχυρή πρόκληση για μια εταιρία που διαρκώς διερευνά τις δυνατότητες των τροφίμων, σχεδιάζοντας το μέλλον της διατροφής.

Παράγουμε ζυμαρικά για περισσότερα από 140 χρόνια. Είναι ένα προϊόν που έχει τις ρίζες του στο πολύ μακρινό παρελθόν και αποτελεί σύμβολο της ιταλικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι συμμετέχουμε σε αυτή τη διαστημική αποστολή μας γεμίζει υπερηφάνεια και μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε ένα νέο σύνορο στο κομμάτι της διατροφής, δίνοντας παράλληλα στους αστροναύτες λίγο από την αίσθηση ότι βρίσκονται στο σπίτι τους”, σημείωσε ο Paolo Barilla, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Barilla.

To όνειρο της Barilla να εξερευνήσει το μέλλον των τροφίμων, και ειδικότερα των ζυμαρικών, έχει μακρά ιστορία. Για πάνω από 30 χρόνια, η Barilla βρίσκεται σε ένα ταξίδι με στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας της παραγωγικής διαδικασίας του σκληρού σιταριού, ενώ εδώ και 5 χρόνια, στο πλαίσιο του Good Food Makers – ενός παγκόσμιου προγράμματος ανοικτής καινοτομίας για την αγροτική τεχνολογία και την τεχνολογία τροφίμων – συνεργάζεται με καινοτόμες εταιρείες, οι ιδέες των οποίων θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τα τρόφιμα. Η δέσμευση της Barilla για τα ζυμαρικά του αύριο γίνεται πραγματικότητα, χάρη στα “Fusilli στο διάστημα“. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα foodlife.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"