Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαNASA: Στο μενού των αστροναυτών τα ζυμαρικά

NASA: Στο μενού των αστροναυτών τα ζυμαρικά

|

Για πρώτη φορά τα ζυμαρικά Barilla μπαίνουν σε τροχιά, για να μεταφέρουν η γεύση της ιταλικής κουζίνας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αλλά και για την πιο ακραία γευστική δοκιμή που έγινε ποτέ.

Περίπου 3 κιλά Fusilli Barilla ταξίδεψαν τον Ιανουάριο για δύο εβδομάδες σε διαστημική κάψουλα με το πλήρωμα της αποστολής Ax-3, με στόχο να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν αν μπορούν να παραμείνουν al dente σε μηδενική βαρύτητα. Η πρωτοβουλία προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ της Barilla και του Υπουργείου Γεωργίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών της Ιταλίας, της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Axiom Space, στα πλαίσια της προσπάθειας ένταξης της ιταλικής κουζίνας από την UNESCO στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Τα ζυμαρικά Barilla που ταξίδεψαν στο διάστημα ήταν ήδη μαγειρεμένα και έτοιμα να ζεσταθούν προς κατανάλωση, καθώς οι συνθήκες μικροβαρύτητας δεν θα επέτρεπαν το μαγείρεμά τους. Η R&D ομάδα της Barilla διασφάλισε ότι η απλή συνταγή ζυμαρικών με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι, που αντιπροσωπεύει την εμπειρία της ιταλικής γεύσης, μπορεί εγγυημένα να παραμείνει al dente, ακόμη και στο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, πραγματοποιήθηκαν αισθητηριακές δοκιμές σε ορισμένα μέλη του πληρώματος προκειμένου η Βarilla να κατανοήσει καλύτερα τις διατροφικές απαιτήσεις των αστροναυτών σε ακραίες συνθήκες, καθώς σε μηδενική βαρύτητα, η εμπειρία του φαγητού και η αντίληψη των γεύσεων είναι πολύ διαφορετικές. Η Barilla κατάφερε με τα ζυμαρικά της, ένα παραδοσιακό προϊόν διατροφής που είναι όμως ταυτόχρονα καινοτόμο, πρακτικό και με υψηλή θρεπτική και ενεργειακή αξία, να δημιουργήσει το ιδανικό γεύμα. Πρόκειται για μια ισχυρή πρόκληση για μια εταιρία που διαρκώς διερευνά τις δυνατότητες των τροφίμων, σχεδιάζοντας το μέλλον της διατροφής.

Παράγουμε ζυμαρικά για περισσότερα από 140 χρόνια. Είναι ένα προϊόν που έχει τις ρίζες του στο πολύ μακρινό παρελθόν και αποτελεί σύμβολο της ιταλικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι συμμετέχουμε σε αυτή τη διαστημική αποστολή μας γεμίζει υπερηφάνεια και μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε ένα νέο σύνορο στο κομμάτι της διατροφής, δίνοντας παράλληλα στους αστροναύτες λίγο από την αίσθηση ότι βρίσκονται στο σπίτι τους”, σημείωσε ο Paolo Barilla, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Barilla.

To όνειρο της Barilla να εξερευνήσει το μέλλον των τροφίμων, και ειδικότερα των ζυμαρικών, έχει μακρά ιστορία. Για πάνω από 30 χρόνια, η Barilla βρίσκεται σε ένα ταξίδι με στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας της παραγωγικής διαδικασίας του σκληρού σιταριού, ενώ εδώ και 5 χρόνια, στο πλαίσιο του Good Food Makers – ενός παγκόσμιου προγράμματος ανοικτής καινοτομίας για την αγροτική τεχνολογία και την τεχνολογία τροφίμων – συνεργάζεται με καινοτόμες εταιρείες, οι ιδέες των οποίων θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τα τρόφιμα. Η δέσμευση της Barilla για τα ζυμαρικά του αύριο γίνεται πραγματικότητα, χάρη στα “Fusilli στο διάστημα“. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα foodlife.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Παρουσιάστηκε η πρώτη ποιητική συλλογή της Παρασκευής Ανεβλαβή (video + Photos)

Δείτε την παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Ναξιώτισσας συγγραφέα Παρασκευής Ανεβλαβή - Που έγινε και πότε

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας παρουσιάζει “Ψωμάκια γεμιστά με ξινοτύρι Νάξου Πιτταρά”

Μία ξεχωριστή συνταγή.. Η Μαριέττα Γαλάνη κάνει το .. θαύμα της χάρη στα προϊόντα από το Τυροκομείο Πιτταρά

Νάξος – Απείρανθος: Ερχεται η 1η βραδιά ΠεριΠοίησης για το 2025

Πότε και που θα γίνουμε μύστες της 1ης βραδιάς ΠεριΠοίησης για το 2025 στην Απείρανθο

Τρίποδες – Δημοτικό Σχολείο: Κάλεσμα συμμετοχής στον μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας»

Το Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου καλεί μαθητές (Δημοτικού και Γυμνασίου) να συμμετάσχουν στο μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας» - Χρονοδιάγραμμα

Λέσβος – Σεισμός: Ενταση 5,1 R, αισθητός έως Κομοτηνή, κλειστά τα σχολεία σήμερα

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: Έπεσαν βράχοι, κλειστά σήμερα τα σχολεία -Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο, γύρισε σπίτι της

Πήρε εξιτήριο η Μαρινέλλα και μεταφέρθηκε στο σπίτι της

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παραδόθηκε στον Στυλιανίδη το σχέδιο αναβάθμισης των άγονων γραμμών

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Πρώτη διευρυμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υποθηκοφυλακεία: Μπήκε λουκέτο σε 392 γραφεία σε όλη την Ελλάδα

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Οριστικό τέλος για 392 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα - Πέρασαν στο ψηφιακό Κτηματολόγιο

Αεροδρόμια Κυκλάδες: Διπλάσια η επιβατική κίνηση της Πάρου σε σχέση με τη Νάξο

Mtc Group: Η εικόνα των αεροδρομίων στις Κυκλάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2024 με βάση την επιβατική κίνηση - Η "μάχη" Σαντορίνης - Μυκόνου και η πίεση από .. Πάρο και Μήλο προς τη Νάξο

Τήνος: Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη

Ενημέρωση από τον Δήμο Τήνου για την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Σίφνος: Σε ποια περιοχή εγκρίθηκε κατασκευή 4αστερου ξενοδοχείου

“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Σίφνο

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη