Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαNASA: Στο μενού των αστροναυτών τα ζυμαρικά

NASA: Στο μενού των αστροναυτών τα ζυμαρικά

|

Για πρώτη φορά τα ζυμαρικά Barilla μπαίνουν σε τροχιά, για να μεταφέρουν η γεύση της ιταλικής κουζίνας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αλλά και για την πιο ακραία γευστική δοκιμή που έγινε ποτέ.

Περίπου 3 κιλά Fusilli Barilla ταξίδεψαν τον Ιανουάριο για δύο εβδομάδες σε διαστημική κάψουλα με το πλήρωμα της αποστολής Ax-3, με στόχο να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν αν μπορούν να παραμείνουν al dente σε μηδενική βαρύτητα. Η πρωτοβουλία προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ της Barilla και του Υπουργείου Γεωργίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών της Ιταλίας, της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Axiom Space, στα πλαίσια της προσπάθειας ένταξης της ιταλικής κουζίνας από την UNESCO στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Τα ζυμαρικά Barilla που ταξίδεψαν στο διάστημα ήταν ήδη μαγειρεμένα και έτοιμα να ζεσταθούν προς κατανάλωση, καθώς οι συνθήκες μικροβαρύτητας δεν θα επέτρεπαν το μαγείρεμά τους. Η R&D ομάδα της Barilla διασφάλισε ότι η απλή συνταγή ζυμαρικών με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι, που αντιπροσωπεύει την εμπειρία της ιταλικής γεύσης, μπορεί εγγυημένα να παραμείνει al dente, ακόμη και στο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, πραγματοποιήθηκαν αισθητηριακές δοκιμές σε ορισμένα μέλη του πληρώματος προκειμένου η Βarilla να κατανοήσει καλύτερα τις διατροφικές απαιτήσεις των αστροναυτών σε ακραίες συνθήκες, καθώς σε μηδενική βαρύτητα, η εμπειρία του φαγητού και η αντίληψη των γεύσεων είναι πολύ διαφορετικές. Η Barilla κατάφερε με τα ζυμαρικά της, ένα παραδοσιακό προϊόν διατροφής που είναι όμως ταυτόχρονα καινοτόμο, πρακτικό και με υψηλή θρεπτική και ενεργειακή αξία, να δημιουργήσει το ιδανικό γεύμα. Πρόκειται για μια ισχυρή πρόκληση για μια εταιρία που διαρκώς διερευνά τις δυνατότητες των τροφίμων, σχεδιάζοντας το μέλλον της διατροφής.

Παράγουμε ζυμαρικά για περισσότερα από 140 χρόνια. Είναι ένα προϊόν που έχει τις ρίζες του στο πολύ μακρινό παρελθόν και αποτελεί σύμβολο της ιταλικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι συμμετέχουμε σε αυτή τη διαστημική αποστολή μας γεμίζει υπερηφάνεια και μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε ένα νέο σύνορο στο κομμάτι της διατροφής, δίνοντας παράλληλα στους αστροναύτες λίγο από την αίσθηση ότι βρίσκονται στο σπίτι τους”, σημείωσε ο Paolo Barilla, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Barilla.

To όνειρο της Barilla να εξερευνήσει το μέλλον των τροφίμων, και ειδικότερα των ζυμαρικών, έχει μακρά ιστορία. Για πάνω από 30 χρόνια, η Barilla βρίσκεται σε ένα ταξίδι με στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας της παραγωγικής διαδικασίας του σκληρού σιταριού, ενώ εδώ και 5 χρόνια, στο πλαίσιο του Good Food Makers – ενός παγκόσμιου προγράμματος ανοικτής καινοτομίας για την αγροτική τεχνολογία και την τεχνολογία τροφίμων – συνεργάζεται με καινοτόμες εταιρείες, οι ιδέες των οποίων θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τα τρόφιμα. Η δέσμευση της Barilla για τα ζυμαρικά του αύριο γίνεται πραγματικότητα, χάρη στα “Fusilli στο διάστημα“. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα foodlife.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα