Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΜύκονος: Ο φούρνος που μετράει 600 χρόνια ζωής και έφτιαξε ψωμί και...

Μύκονος: Ο φούρνος που μετράει 600 χρόνια ζωής και έφτιαξε ψωμί και για τον Ναπολέοντα (video)

|

Τον έχουν αποκαλέσει «Παρθενώνα των φούρνων».

Ο λόγος για τον “Ο Φούρνος του Γιώρα”, που βρίσκεται στη Μύκονο και άναψε για πρώτη φορά τον ξυλοφουρνό του το 1420. Από τότε; σχεδόν δεν σταμάτησε τη λειτουργία του. Πέρασε από τα κύματα της ιστορίας και σήμερα πρωταγωνιστεί σε αφιέρωμα του BBC.

Οι ξυλόφουρνοι του Γιώρα, λειτούργησαν για πρώτη φορά το 1420, επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έχει τη διάκριση ότι είναι ο παλαιότερος φούρνος με ξύλα στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη. Περιήλθε στα χέρια της οικογένειας Βαμβακούρη από τότε που οι Βενετοί έφυγαν από το νησί το 1718 και παρέδωσαν την επιχείρηση στον προ-προπάππο του Γιώργου Βαμβακούρη. διευθύνεται σήμερα από τον Γιώργο Βαμβακούρη και τη σύζυγό του Χλόη Παπαϊωάννου.

Πριν από περίπου 600 χρόνια, ήταν απλώς ένας ξυλόφουρνος χτισμένος στην πλαγιά ενός λόφου. Σήμερα είναι ένα μεγάλο, ευήλιο ασβεστωμένο υπόγειο στη Λάκκα, με τραπέζια για καφέ. Μάλιστα, στην οροφή του φούρνου μπορεί να δει κανείς τα μαύρα σημάδια του καπνού που δημιουργήθηκαν μέσα στους αιώνες, μεγάλα ξύλινα δοκάρια που στηρίζουν μικρότερα, δοκάρια, που συντηρούνται από τη θερμότητα και την ξηρότητα του αέρα.

Τα παξιμάδια των ναυτικών και ο Ναπολέων

«Οι ναυτικοί παλιά έπαιρναν “θαλασσινό ψωμί”, ένα είδος παξιμαδιού, από τον Γιώρα μαζί τους σε μακρινά ταξίδια, το βουτούσαν στη θάλασσα και το απολάμβαναν με ελαιόλαδο και μερικές φορές με φρέσκα θαλασσινά», λέει στο BBC η σεφ Μαρία Λόη (σ.σ. την έχουμε δει ουκ ολίγες φορές στη Νάξο με την αρωγή της οικογένειας Ιωάννη Μαργαρίτη – Μαρίας Πολυκρέτη), που επισκέφθηκε πρόσφατα τον φούρνο για τα γυρίσματα της εκπομπής της «The Life of Loi» που προβάλλεται στην αμερικανική τηλεόραση και σε πλατφόρμες streaming.

Πρόκειται για τα ίδια παξιμάδια με τα οποία ο Γιώρας προμήθευε τα στρατεύματα του Ναπολέοντα στις αρχές του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τη Χλόη Παπαϊωάννου.

Για το μεγαλύτερο μέρος των 300 χρόνων που λειτουργεί ο φούρνος, η οικογένεια Βαμβακούρη είχε αφοσιωθεί στην παρασκευή ψωμιού, το οποίο ψήνονταν κάθε 15 ημέρες και μοιραζόταν σε διάφορα χωριά της περιοχής. Γυναίκες από όλο το νησί έρχονταν επίσης εκεί για να συγκεντρωθούν και να κοινωνικοποιηθούν καθώς ζύμωναν έψηναν όλα τα είδη φαγητών στον ξυλόφουρνο.

Στην εποχή των τουριστών

Ωστόσο, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι τουρίστες που έχουν καταλάβει το νησί δεν ενδιαφέρονται για ψωμί, αλλά για γλυκά και καφέ. Και πολλοί ντόπιοι το εγκαταλείπουν το χειμώνα και επιστρέφουν το καλοκαίρι. Έτσι, πριν από πέντε χρόνια, όταν πέθανε ο πατέρας του Βαμβακούρη, η παραγωγή ψωμιού σταμάτησε. Δεν μπορούσαν να βρουν κανέναν για να βοηθήσει και η ζήτηση για ψωμί δεν ήταν τόσο μεγάλη.

Αντ’ αυτού, η Παπαϊωάννου και ο Βαμβακούρης κρατούν τη μυκονιάτικη παράδοση ζωντανή με άλλους τρόπους: όλα τα υλικά προέρχονται από τη Μύκονο ή τα κοντινά νησιά. «Αυτός είναι ο παλιός τρόπος», λέει η Παπαϊωάννου. Μέχρι τη δεκαετία του ’60, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό στο νησί. Οι εισαγωγές ήταν σπάνιες και ακριβές, και για τον τοπικό πληθυσμό, συχνά αδύνατες. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να στηρίξω την τοπική παραγωγή, ό,τι προέρχεται από το νησί».

Είναι επίσης αφοσιωμένη στη διατήρηση των αρχαίων συνταγών και παραδόσεων της οικογένειάς τους. «Κληρονομήσαμε ένα βιβλίο γεμάτο με συνταγές για μπισκότα, γλυκά, τυροκομικά, ακόμη και μέλι», λέει. Το παλιό, διαλυμένο βιβλίο φυλάσσεται στο σπίτι, αλλά έχει γίνει ψηφιακό και βρίσκεται μέσα στο τηλέφωνό της, με τις συνταγές αναρτημένες σε πίνακες του Pinterest.

Με πληροφορίες από τη σελίδα cnn.gr

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανηγύρι του Σταυρού στη Δονούσα: Παράδοση, γλέντι και πίστη 13–14 Σεπτεμβρίου

Η Δονούσα ντύνεται γιορτινά για την Υψωση του Τιμίου Σταυρού με παραδοσιακά έθιμα, φαγητό, χορό και περιφορά εικόνας στο λιμάνι.

Γιάννης Σιώτος: «Η προσπάθεια του Δημάρχου Τήνου να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη κατέρρευσε»

Με αιχμηρή ανακοίνωση, ο πρώην Δήμαρχος Τήνου απαντά στον Παναγιώτη Κροντηρά μετά την αρχειοθέτηση της μήνυσης για τα «διαγραμμένα αρχεία».

Φ. Φόρτωμας: “Είναι λάθος που δεν έχουν συμπεριληφθεί μικρά νησιά των Κυκλάδων στη μείωση του ΦΠΑ” (video)

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή Cyclades On Air, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ζητήματα φορολογίας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού και υποδομών.

Αντίο στον Γιώργο Κωβαίο: Ο 92χρονος Σχοινουσιώτης που χόρεψε μέχρι το τέλος

Η Σχοινούσα αποχαιρετά έναν άνθρωπο-σύμβολο χαράς και λεβεντιάς, που κάθε χρόνο έδινε το δικό του ρυθμό στη Γιορτή Φάβας.

Hike n’ Capture – Τετραήμερο retreat φωτογραφίας και πεζοπορίας στην Αμοργό

Από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Αμοργός φιλοξενεί ένα μοναδικό σεμινάριο που συνδυάζει τη φωτογραφία με την πεζοπορία, σε συνεργασία με τη σχολή φωτογραφίας Luz Visual Studies.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αστροβραδιά στη Νάξο: Μια μοναδική εμπειρία παρατήρησης του ουρανού

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, διοργανώνει απόψε μια μαγευτική βραδιά στο ΔΑΚ Νάξου με τηλεσκόπια και ξενάγηση στον νυχτερινό ουρανό.

«Εργοτάξιο η Κόρωνος» – Βελτιώσεις στον επαρχιακό δρόμο με στόχο την ασφάλεια

Το Επαρχείο Νάξου προχωρά σε παρεμβάσεις με νέα στηθαία και τοιχία, ενώ οι κάτοικοι θυμούνται τις δυσκολίες του παρελθόντος και ζητούν περισσότερα έργα.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία στο Φιλώτι Νάξου

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 70 m2 στο Φιλώτι της Νάξου

Εργαστήριο Καινοτομίας στη Νάξο: Από τη φαντασία στην πραγματικότητα με 3D εκτύπωση

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικοδήμου, μαθητές και γονείς συναντιούνται σε μια ξεχωριστή εμπειρία δημιουργίας και γνώσης, με 3D σχεδίαση και τη θεωρία των Πολλαπλών Νοημοσυνών.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media