Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΜεσογειακή διατροφή, από τα βασικά στοιχεία της μακροζωίας

Μεσογειακή διατροφή, από τα βασικά στοιχεία της μακροζωίας

|

Μία νέα μελέτη που συνδέει τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου με τις διατροφικές συνήθειες δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA. Η μελέτη επισημαίνει πως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά σχεδόν 20%, απλώς τρώγοντας περισσότερα τρόφιμα από τις τέσσερις διατροφικές ομάδες που έχουμε επιλέξει.

Δημητριακά, φρούτα/λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια

Ειδικότερα οι άνθρωποι που ακολούθησαν πιο προσεκτικά οποιοδήποτε από τα πρότυπα υγιεινής διατροφής – τα οποία εστιάζουν στην κατανάλωση περισσότερων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων – είχαν ουσιαστικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και αναπνευστικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, δείχνουν ότι «υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να τρώμε καλά και να αντλούμε τα συνακόλουθα οφέλη για την υγεία», σύμφωνα με τον Δρα Ντέιβιντ Κατς, ειδικό στον τρόπο ζωής – ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα.

Οι άνθρωποι συχνά βαριούνται με έναν τρόπο διατροφής, ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ. Φρανκ Χου, «άρα (αυτά) είναι καλά νέα. Σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τη δημιουργία των δικών μας υγιεινών διατροφικών προτύπων που μπορούν να προσαρμοστούν στις ατομικές διατροφικές προτιμήσεις, τις συνθήκες υγείας και τους πολιτισμούς», επισήμανε.

Για παράδειγμα, εάν ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή και μετά από μερικούς μήνες θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, μπορούμε να μεταβούμε σε μια δίαιτα DASH (Διατροφικές προσεγγίσεις για να σταματήσουμε την υπέρταση) ή μπορούμε να μεταβούμε σε μια ημι-χορτοφαγική διατροφή», λέει ο καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας, Χου, και πρόεδρος του τμήματος διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Harvard T.H. «Ή μπορούμε να ακολουθήσουμε τις διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ και να δημιουργήσουμε το δικό μας πιάτο υγιεινής διατροφής».

Μια μελέτη 36 ετών

Η μελέτη ακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες 75.000 γυναικών που συμμετείχαν στο Nurses’ Health Study (μελέτη για την υγεία των νοσοκόμων) και περισσότερων από 44.000 ανδρών στο Health Professionals Follow-Up Study (μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας) για 36 χρόνια. Κανένας από τους άνδρες και τις γυναίκες δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης και λίγοι ήταν καπνιστές. Όλοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής κάθε τέσσερα χρόνια.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες ομαδικές μελέτες για την εξέταση των διατροφικών προτύπων και του μακροπρόθεσμου κινδύνου πρόωρων θανάτων και θανάτων από σημαντικές ασθένειες», αναφέρει ο Χου. Ο ίδιος και η ομάδα του βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με το πόσο πιστά ακολούθησαν μοτίβα υγιεινής διατροφής που συγχρονίζονται με τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ.

Η μεσογειακή διατροφή

Το ένα είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών και μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου, ανέφερε ο ίδιος. «Αυτό το διατροφικό πρότυπο δίνει έμφαση στα καλά λιπαρά, ειδικά στα μονοακόρεστα λιπαρά».

Η επόμενη είναι η υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτικά προϊόντα. Όπως αναφέρει ο Χου, το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση ανθυγιεινών φυτικών τρόφιμων, όπως η πατάτα και τα υποπροϊόντα της. «Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε ότι οι χορτοφάγοι βρίσκονται πιθανώς στην κορυφή αυτής της δίαιτας», λέει, «και οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά ζωικά προϊόντα ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα βρίσκονται χαμηλά σ′ αυτή τη βαθμολογική κλίμακα».

Σωστή διατροφή και μακροζωία

Η μεγάλη διάρκεια ζωής προέρχεται από τη σωστή διατροφή, λένε οι μελέτες. Ας δούμε πώς να ξεκινήσουμε: Ο Δείκτης Υγιεινής Διατροφής παρακολουθεί εάν οι άνθρωποι ακολουθούν τις βασικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ, οι οποίες δίνουν έμφαση στα υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αποθαρρύνουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, ανθυγιεινών λιπαρών και αλκοόλ, λέει ο Χου.

Ο Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής εξελίχθηκε στο Χάρβαρντ, λέει ο Χου, και χρησιμοποιεί τα «καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία» για να συμπεριλάβει τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που συνδέονται πιο έντονα με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νόσου. «Συμπεριλάβαμε ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλότερη κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων και ποτών με ζάχαρη», προσθέτει, λέγοντας πως επιτρέπεται η μέτρια κατανάλωση αλκόολ.

Αφού βαθμολογήθηκε το διατροφικό μοτίβο κάθε ατόμου, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, από την υψηλότερη έως τη χαμηλότερη προσκόλληση σε ένα ή περισσότερα από τα πρότυπα διατροφής.

«Η ομάδα με την υψηλότερη ποιότητα διατροφής σε σύγκριση με τη χαμηλότερη συσχετίστηκε με περίπου 20% μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία», δηλώνει ο Κατζ, πρόεδρος και ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής True Health Initiative, ενός παγκόσμιου συνασπισμού εμπειρογνωμόνων που είναι αφοσιωμένοι στην τεκμηριωμένη ιατρική του τρόπου ζωής.

Ποτέ δεν είναι αργά

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από ορισμένες χρόνιες ασθένειες εάν οι άνθρωποι βελτίωναν τη διατροφή τους με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Χου.

Οι συμμετέχοντες που βελτίωσαν την υγεία της διατροφής τους κατά 25% μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο από 6% έως 13% και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο από 7% έως 18%, αναφέρει. Υπήρξε μείωση έως και 7% στον κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο, όπως η άνοια.

«Η μείωση της θνησιμότητας από αναπνευστικές ασθένειες ήταν στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 35% έως 46%», συμπληρώνει ακόμα ο ίδιος.

«Ποτέ δεν είναι αργά για την υιοθέτηση προτύπων υγιεινής διατροφής και τα οφέλη από την υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι σημαντικά όσον αφορά τη μείωση των συνολικών πρόωρων θανάτων και των διαφορετικών αιτιών πρόωρου θανάτου», αναφέρει ο Χου. «Οι άνθρωποι έχουν επίσης μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τη δημιουργία του δικού τους υγιεινού διατροφικού προτύπου. Αλλά οι κοινές αρχές – η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων και λιγότερων μερίδων κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων κρεάτων, πρόσθετης ζάχαρης και νατρίου – θα πρέπει να υπάρχουν, ανεξάρτητα από το είδος της διατροφής που θέλουμε να δημιουργήσουμε».

Πηγή: Kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

Silver Alert: Χάθηκε η λεπτομύτα

Η λεπτομύτα δεν θα ξαναπετάξει: Και επισήμως εξαφανισμένο το αποδημητικό πουλί

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Παραιτήσεις μελών από Τήνο και Σύρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ποια η σχέση του με τα μέλη… Νέες παραιτήσεις

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Νάξος: Γιατί ο Δημήτρης Λιανός μιλάει για “ιδιαίτερη τιμή”;

Η ανάρτηση που έγινε από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή την εκδήλωση χθες Πέμπτη (21/11) στη Νάξο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

Κατερίνα Μονογυιού: Στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας